Dodaj do ulubionych

Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: smar...

16.01.11, 15:21
A słyszał pan, panie autor o takim systemie ja Windows Mobile zwanym od wersji 7 Windows Phone? Bo nie wspomina pan o nim ani słowem, a to właśnie najpopularniejszy system operacyjny smartphone'ów.
Obserwuj wątek
    • klimt11 Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 16.01.11, 18:31
      WP7 ma sie nijak do WM i poki co nie ma znaczacego udzialu w rynku.
    • anonymously Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 16.01.11, 18:41
      WM tez nie ma?
    • anonymously Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 16.01.11, 19:00
      Napisałem, że w artykule nie ma słowa o WM i dodałem, że teraz nazywa się WP. Czyli chodziło mi o WM5, WM6, WM6.1, WM6.5 i WP. Teraz zrozumiałeś?
    • klimt11 Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 16.01.11, 19:07
      Nie jestem pewien czy udzial 7-8%, malejacy z dnia na dzien mozna nazwac znaczacym, poza tym kozystanie z WM wspominam jako prawdziwa torture :)
    • anonymously Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 16.01.11, 19:18
      No tak, ostatnio popularność systemu WM spadła, na rzecz systemów bardzo prostych w obsłudze, dla przeciętnych użytkowników, nie mniej jednak jeszcze kilka lat temu to WM królował w smartphone'ach, które wtedy nazywały się PDA. Zresztą nie chcę tu kłócić się o to który system popularniejszy, ale zdziwiło mnie tylko, że autor w ogóle nie wspomniał o WM.
    • rockclimber Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 16.01.11, 23:25
      "BlackBerry z właśnym systemem RIM" to gurol w kierpcach z ćupogom pisał:D HEJ!
    • a_usher Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 17.01.11, 11:07
      Dzisiejsze dzieci będą nosiły smartfony w ekranowanych kieszonkach, aby celowo gubić się na mieście i uniknąć śledzenia przez sieć.
    • ylk Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 17.01.11, 23:00
      @anonymously: są jeszcze inne systemy na telefony komórkowe, o których autor nie wspomniał. Niemniej jednak liczą się te najbardziej znaczące, a o WM już mało kto pamięta.
    • kamill69 Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 01.02.11, 16:42
      APNdroid i już nie jestem "permanentnie" podpięty do sieci :p
    • norman_bates Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 01.02.11, 17:32
      Ja swego czasu marzyłem o ericssonie R380 ;)
    • lmpk Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 01.02.11, 19:23
      @anonymously Zobacz sobie choćby te statystyki (pierwsze wygooglane): www.gartner.com/it/page.jsp?id=1466313
      Windows Mobile w 3. kwartale 2010 r. miał zaledwie 2.8% udziału na rynku. Jest na tyle nieznaczący, że nie ma powodu, by o nim wspominać.
    • hi.duke Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 01.02.11, 20:45
      Pierwszy Treo "telefoniczny" (Treo 180), produkowany jeszcze przez Handspringa wyszedł w 2002 roku. Dopiero później Palm kupił tą firmę - to tak gwoli ścisłości.
    • 4v Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 01.02.11, 21:45
      no tak, wszystko zaczęło się od iPhona, tak samo jak tablety rozpoczęły się od iPada, a pierwszym playerem mp3 był oczywiście iPod (nic to, że ja o mp3 playerze, zwanym dziś przez plebs "empetrujką" słyszałem już w 1995). ok, może i Apple to taki Ford, wprowadzający swój model "T" do świadomości plebejskiej. co nie zmienia faktu, że miałem smartfony sporo przed 2007. były nokie n95, n73, było mnóstwo sprzętu z windowsem, a jeszcze wcześniej były Palmy. to że motłoch o tym nie wiedział, jego sprawa. to że motłoch dopiero teraz dojrzał do używania czegoś NORMALNEGO - w sumie mam to gdzieś. ale żeby o tym takie smęty pisać.... jaki jest tego sens?
    • 4v Re: Rewolucje technologiczne ostatniej dekady: sm 01.02.11, 21:50
      aha, jeszcze jedno, bo zaraz mi tu wylecą z pretensjami, że mp3 nie istniało w 1995. owszem, tamte playery korzystały z innego formatu, co nie zmienia faktu że były pełnoprawnymi odtwarzaczami muzyki z formatu cyfrowego, zapamiętanego w pamięci flash. co nie zmienia faktu, że prawdziwe mp3 playery powstały na 5-6 lat przed iPodem i miały się przez te lata bardzo dobrze. tyle że nie było hype. nie było WOW. bo zbyt mało było ludzi, co by chciało to kupić. starsi od nas mieli swoje walkmany, młodsi, ci co się dziś jarają Applem, dopiero się rodzili. Apple umie się wstrzelić marketingowo, to wszystko. zresztą to samo powielił Google z Androidem, to samo próbuje Samsung z Badą, ale na 99% mu nie wyjdzie. nie ma sensu mnożyć bytów ponad miarę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka