Dodaj do ulubionych

Wolne uruchamianie Windowsa

10.12.04, 23:23
Od jakiegos czasu zauwazylem ze windows uruchamia sie coraz dluzej. Usunalem
wsyztskei aplikacje z autostartu poprzez msconfig i nic.. Dodam jeszcze ze
mialem 4 trojany ale juz je usunalem Co zrobic by komputer nie uruchamial sie
10 minut tylko krocej. Zwykle nastepowalo to ok 2 minut POMOCY!
Obserwuj wątek
    • Gość: T. Re: Wolne uruchamianie Windowsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:49
      Potraktuj komputer progsem: System Mechanic 5.
    • user0001 Re: Wolne uruchamianie Windowsa 11.12.04, 10:54
      Możliwości jest wiele...

Po pierwsze zwróć uwagę na zainstalowany sprzęt, może któryś ze sterowników
      pokazuje, że urządzenie nie działa prawidłowo... Tydzień temu miałem podobny
      problem, w2k uruchamiał się ponad 5 minut, okazało się, że karta telewizyjna
      obluzowała się w gnieździe PCI, i jej sterownik blokował start na około 3
      minuty, po wyłączeniu urządzenia start nastąpił w normalnym czasie (a po wyjęciu
      i włożeniu karty problem znikł).

Po drugie, sieć... nie wiem czego używasz do łączenia się z internetem, ale
      jeśli sieć jest uruchamiana na starcie, to tu mogą występować opóźnienia, może
      jest oczekiwanie na adres IP z serwera DHCP, albo na synchronizację modemu ADSL?

msconfig to dobre narzędzie, ale spróbuj też sprawdzić HiJackThis, może coś
      siedzi tak głęboko, że msconfig tego nie widzi...
      • amon-ra Re: Wolne uruchamianie Windowsa 11.12.04, 12:01
        user0001 napisał:

> Po pierwsze zwróć uwagę na zainstalowany sprzęt, może któryś ze sterowników
        > pokazuje, że urządzenie nie działa prawidłowo... Tydzień temu miałem podobny
        > problem, w2k uruchamiał się ponad 5 minut, okazało się, że karta telewizyjna
        > obluzowała się w gnieździe PCI, i jej sterownik blokował start na około 3
        > minuty, po wyłączeniu urządzenia start nastąpił w normalnym czasie (a po wyjęci
        > u
        > i włożeniu karty problem znikł).
        >
        > Po drugie, sieć... nie wiem czego używasz do łączenia się z internetem, ale
        > jeśli sieć jest uruchamiana na starcie, to tu mogą występować opóźnienia, może
        > jest oczekiwanie na adres IP z serwera DHCP, albo na synchronizację modemu ADSL
        > ?

Wszystko prawda. Dodatkowo także Microsoft Bootvis z opcją śledzenia sterowników (menu Trace -> Next Boot + Driver Delays) a następnie Trace -> Optimize system, poza tym pełna defragmentacja dysku, oczyszczenie i zdefragmentowanie plików rejestru (np. Registry Compressor + RegCleaner), oczyszczenie katalogów %temp% i %systemroot%\prefetch, odrobaczanie i lektura wątku o Zestawie programów Premiera ;)
    • Gość: edi Re: Wolne uruchamianie Windowsa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 11:51
      pssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
    • Gość: Zacho Re: Wolne uruchamianie Windowsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 13:45
      U mnie uruchamia się 28 sekund. Sprawdź może ile masz procesów CTRL+ALT+DEL,
      minimum to chyba 16, ja mam teraz 23. następnie wal do google i MS sprawdzić co
      który proces robi i kill w usługach (narzędzia administracyjne)
      • liko22 Re: Wolne uruchamianie Windowsa 13.12.04, 20:33
        No dobra ale - policzylem i mam ponad 30 uruchamianych procesow:)) Teraz
        napiszcie jak to usunac i jak to sprawdzic w google. Z gory dzieki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka