Dodaj do ulubionych

Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzień?

04.10.05, 18:53
Ja się przeniosę do Ery, ale dopiero na wiosnę, jaki mi wygaśnie umowa. Mam
dość Idei.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hubert Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.spray.net.pl 04.10.05, 18:57
      Faktycznie przenosil date .... wstecz. Dziennikarzu ! do przedkszkola !
      • Gość: Monika Proszę was bardzo o odpowiedź!!! IP: 62.111.139.* 04.10.05, 19:23
        Jak będzie wyglądała sprawa z darmowymi bramkami w internecie. I skąd będe
        wiedziała, że np. numer 503 jest w Erze, ja jestem w Idei i przykładowo mam w
        weekend z nim połączenia darmowe. Dzięki serdeczne.
        • Gość: Ździchu Re: Proszę was bardzo o odpowiedź!!! IP: *.chello.pl 04.10.05, 19:43
          wezwiesz na pomoc Romka G., on zwoła komisję śledczą, na której Kulczyk, Kwachu
          i Miller po 3 latach śledztwa wyjawią, w jakiej sieci jest ten numer.
        • r306 Re: Proszę was bardzo o odpowiedź!!! 04.10.05, 19:51
          Po co darmowa bramka do smsow????
          Teraz jest tyle minut w abonamentach do przegadania, ze pisze sms'y tylko w
          ostatecznosci - gdy chce dyskretnie przeslac wiadomosc komus, kto w danej
          chwili moze nie moc odebrac rozmowy...

Taryfy ulegna splaszczeniu, operatrzy beda zmuszeni do rozliczen
          miedzyoperatorskich "po kosztach", wiec nie bedzie to mialo znaczenia, czy w
          bonusach wybierasz nr swojego operatora czy tez nie. Bedzie co najwyzej
          ograniczenie np. co do ustalonej i ograniczonej ilosci takich nr telefonow, ale
          takie ograniczenie ma miejsce rowniez teraz.
          • droch Re: Proszę was bardzo o odpowiedź!!! 04.10.05, 21:07
            > Po co darmowa bramka do smsow????
            > Teraz jest tyle minut w abonamentach do przegadania, ze pisze sms'y tylko w
            > ostatecznosci - gdy chce dyskretnie przeslac wiadomosc komus, kto w danej
            > chwili moze nie moc odebrac rozmowy...

Jak rozumiem, rozmowy z zagranicy do Polski też są dla Ciebie tanie ja barszcz,
            że nie musisz wysyłać SMSów?
            • r306 Heh 04.10.05, 21:23
              Problemy ze zrozumieniem tekstu? :) Kontekstem byly darmwe bramki naszych
              rodzimych operatorow.
              Nie ma o jak sie zbuldoczyc hehehe.
              • droch Re: Heh 05.10.05, 09:13
                > Problemy ze zrozumieniem tekstu? :)
                Rzeczywiście, bez urazy, ale masz kłopoty ze zrozumieniem tekstu... :-)

> Kontekstem byly darmwe bramki naszych rodzimych operatorow.
                Oczywiście. Gdy jestem za granicą wysyłam z nich SMSy na numery krajowe. Czy
                napisałem o czymś innym?

> Nie ma o jak sie zbuldoczyc hehehe.
                Ten się śmieje, kto się smieje ostatni :-)
                • r306 Re: Heh 05.10.05, 09:21
                  > > Kontekstem byly darmwe bramki naszych rodzimych operatorow.
                  > Oczywiście. Gdy jestem za granicą wysyłam z nich SMSy na numery krajowe. Czy
                  > napisałem o czymś innym?
                  Bhehehe i rozumiem, ze pedziesz do kafejki internetowej, aby z bramki www
                  wyslac sms'a z pozdrowieniami z uroczych wakacji?????
                  Tom sie obsmial ;)
                  • Gość: jlengiew Re: Heh IP: *.ceu.edu.pl / *.ceu.edu.pl 05.10.05, 09:54
                    > Bhehehe i rozumiem, ze pedziesz do kafejki internetowej, aby z bramki www
                    > wyslac sms'a z pozdrowieniami z uroczych wakacji?????
                    > Tom sie obsmial ;)

Nie próbuj rozmydlić faktu, że to Ty nie zrozumiałeś przedmówcy a nie odwrotnie.
                    • r306 Re: Heh 05.10.05, 10:13
                      Przynaje - bo na pewien pulap abstrakcji faktycznie nie wchodze.... :)
                      • Gość: Anna Re: Heh IP: *.u.mcnet.pl 05.10.05, 10:31
                        Wystarczy pomyślec, nie fantazjować. Niektórzy są za granicą w pracy, np pół
                        roku, nie na plaży i cały dzień czasem siedzą przed komputerem. Teraz w końcu
                        łapiesz??
                        A
                        • r306 Re: Heh 05.10.05, 10:51
                          Ermmm, i siedzac pol roku za granica, w pracy (sic!), masz wykupiona polaska
                          komorke z roamingiem????? Jezuuuu..... Nie ma co - fajna wyznajecie ekonomie -
                          z jednej strony chcecie oszczedzac wysylajac sms'y z darmowej bramki, a z
                          drugiej placicie przez pol roku za polaczenia roamingowe krajowemu
                          operatorowi... Toz taniej wychodzi usuniecie simlocka z wlasnej komorki i
                          wykupienie startera w jakims prepaidzie u zagraniczenego operatora! Do tego,
                          polaczenia na numery stacjonarne z Niemiec, Francji czy GB na stacjonarne
                          numery w PL sa tak tanie, ze jesli faktycznie PRACUJESZ tam, to nawet sie nie
                          zastanawiasz, tylko bierzesz sluchawke i dzwonisz...
                          Powtorze - na pewien poziom abstrakcji w mysleniu nie umiem wejsc...
                          • Gość: karol Re: Heh IP: *.kontinuum.pl 05.10.05, 11:04
                            np. z UK na stacjonarne w polsce placi sie z komory 2p za minute...i wysylac w
                            takiej sytuacji sms? niektorzy to naprawde nie mysla...
                            • Gość: diskopolak Re: Heh IP: 82.177.111.* 05.10.05, 14:02
                              Skąd wytrzasnąłeś tę cenę? Chyba z jakiejś reklamy, bo raczej w UK nie byłeś i
                              nie wiesz jak to wygląda naprawdę. Bo w rzeczywistości, to dzwoniąc z
                              brytyjskiej komórki (np. prepaida Vodafone) na inną brytyjską komórkę płaci się
                              2 zł za minutę przy minimalnej opłacie 60 groszy. Polecam www.vodafone.co.uk/
                              • Gość: karol Re: Heh IP: *.kontinuum.pl 05.10.05, 16:41
                                a czy ja gdzies napisalem o dzwonieniu z komorki na komorke???
                          • Gość: Diskopolek Re: Heh IP: 82.177.111.* 05.10.05, 13:50
                            Chyba naprawdę jeteś tempy. Ja jestem w Polsce i mam Simplusa. Moja dziewczyna
                            jest od 3 miesięcy w Londynie i kilka razy dziennie dostaję od niej SMSy
                            wysyłane z darmowej bramki na stronie Plusa. Gdyby wysyłała ze swojego Simplusa,
                            którego ma tam w roamingu, to płaciłaby za każdego SMSa 2 zł. Podobnie by
                            płaciła wysyłając ze swojego Vodafone na polski numer. Łapiesz Miszczu? Prościej
                            już ciężko będzie Ci to objaśnić.
                            Naprawdę jeteś tempy. Ja jestem w Polsce i mam Simplusa. Moja dziewczyna jest od
                            3 miesięcy w Londynie i kilka razy dziennie dostaję od niej SMSy wysyłane z
                            darmowej bramki na stronie Plusa. Gdyby wysyłała ze swojego Simplusa, którego ma
                            tam w roamingu, to płaciłaby za każdego SMSa 2 zł. Podobnie by płaciła wysyłając
                            ze swojego Vodafone na polski numer. Łapiesz Miszczu? Prościej już ciężko będzie
                            Ci to
                            objaśnić.
                            Chyba naprawdę jeteś tempy. Ja jestem w Polsce i mam Simplusa. Moja dziewczyna
                            jest od 3 miesięcy w Londynie i kilka razy dziennie dostaję od niej SMSy
                            wysyłane z darmowej bramki na stronie Plusa. Gdyby wysyłała ze swojego Simplusa,
                            którego ma tam w roamingu, to płaciłaby za każdego SMSa 2 zł. Podobnie by
                            płaciła wysyłając ze swojego Vodafone na polski numer. Łapiesz Miszczu? Prościej
                            już ciężko będzie Ci to objaśnić.
                            • r306 Zieeeeeeeeew 05.10.05, 14:11
                              Czego mam nie rozumiec? Ze przez 3 miesiace Twoja dziewczyna nie nauczyla sie w
                              GB tanio telefonowac do PL? Sorry za atak ad persona, ale nie rozsmieszajcie
                              mnie do cholery. Kilka tysiecy ludzi za granica nie moze odzalowac darmowych
                              bramek sms i nie umie znalezc taniej oferty dzwonienia do PL, wiec kilka
                              milionow abonentow w PL powinno sie sprzeciwic normalizacji rynku...
                              Jesli Twoja dziewczyna ma komorke abonamentowa, to moze korzystac z
                              bramki "Miasta Plusa" czyli oferty skierowanej do abonamentowcow i ktora
                              zapewne nie zniknie tak jak i analogiczne uslugi w innych sieciach.
                              Jesli ma dostep do internetu, a takowy widac musi miec, bo wysyla smsy z bramki
                              na www, to znaczy, ze macie nieograniczone mozliwosci kominikacji - e-mail,
                              messengery, VoIP w systemie PCtoPC. O co chcesz tu kruszyc kopie???
                              Socjalizm, czyli rozdawnictwo czegos za darmo, jak widac robi ludziom wode z
                              mozgu...
                              • Gość: Monika Re: Zieeeeeeeeew IP: 62.111.139.* 05.10.05, 14:42
                                r306 czy jak ci tam. Mądrala z ciebie a odpowiedzi nie udzieliłeś na żadne z
                                pytań. Kołek z ciebie jest. Pa pa. Pozdrawiam.
                                • r306 hehehe 05.10.05, 14:48
                                  W zyciu sobie radze, z dzwonieniem nie mam problemu, rachunki place...
                                  Wiec teraz sobie zadaj pytanie, kto tu jest kolek.
                                  Odpowiedzi udzielilem tyle, iz jest mi wstyd, ze poswiecilem na to forum az
                                  tyle czasu. Za raczke prowadzam dzieci do przedszkola.
                                  • Gość: Diskopolek Re: hehehe IP: 82.177.111.* 05.10.05, 14:59
                                    Mniemanie o sobie masz owszem - wybujałe, ale wyobraźnią nie potrafisz sięgnąć
                                    dalej niż do czubka własnego nosa.
                                  • Gość: Monika Re: hehehe IP: 62.111.139.* 05.10.05, 15:00
                                    Potrafisz tylko głośniej szczeknąć, a jesteś zupełnie zielony. Papasiu.
                                    • r306 No prosze, prosze.... :) 05.10.05, 15:15
                                      W tym kraju wystarczy byc pewnym swojej wartowsci, aby byc okreslonym bucem :)
                                      To tez pewien fenomen mych rodakow ;)
                                      Do Waszej informacji - w celu obnizenia kosztow polaczen uzywam samego Skyp'a a
                                      gdy zachodzi potrzeba SkypeOut. To wszystko.
                                      Natomiast rozlicznych rozwiazan jest cala masa...

6 lat temu, jeszcze podczas studiow, gdy konta e-mail z usluga powiadamiania
                                      sms'em o nowej poczcie byly domena tylko wysokoplatnych komercyjnych serwisow,
                                      na naszym akademickim serwerze poczty napisalismy skrypt powiadamiajacy
                                      wykorzystujacy uslyge e-mail2sms w Plusie.
                                      Po prostu trzeba myslec i poszukiwac, a nie miec pretensje, ze ktos sobie radzi.
                                      • Gość: Diskopolek Re: No prosze, prosze.... :) IP: 82.177.111.* 05.10.05, 15:36
                                        Twój problem polega na tym, że nie widzisz różnicy między byciem pewnym własnej
                                        wartości a wywyższaniem się nad innych (notabene o wartości, których nie masz
                                        zielonego pojęcia, bo ich zwyczajnie nie znasz - więc na wszelki wypadek z góry
                                        zakładasz, że TY jesteś mądry, a reszta to głupole...).

Wracając do tematu - nie każdy ma komórkę (tego w swojej bezgranicznej
                                        inteligencji o wielkiej wartości nie przewidziałeś...). Ale każdy, kto ma dostęp
                                        do WWW może wysłać SMSa do Plusa i to za darmo i bez zbędnych utrudnień. Jeżeli
                                        uważasz, że to niedobre rozwiązanie, to obawiam się, że jesteś sam przeciw drużynie.

A co to ma do przenoszalności numerów, to już całkiem inna bajka (piszę o tym w
                                        sąsiedniej wiadomości).
                                        • r306 Re: No prosze, prosze.... :) 05.10.05, 15:57
                                          > Twój problem polega na tym
                                          Ale ja NIE MAM PROBLEMU ;)
                                          Postawilem pewna teze i jej bronie podajac rozwiazania dostepne i sprawdzone.
                                          Natomiast nie uslyszlem od Was - poza Twoim stiwerdzeniem o drozyznie w
                                          Voodafone, zadnego swierdzenia, ze cos "nie da sie zrobic,bo...(tu miejsce na
                                          uzasadnienie)". Na razie to sie tylko obrazacie i wymawiacie komus brak
                                          wychowania ;)

> Wracając do tematu - nie każdy ma komórkę
                                          No sorry, ale co to ma do rzeczy? Chcesz sie komunikowac - czynisz pewne
                                          inwestycje. Naturalna kolej rzeczy. Postep obowiazuje obie strony - kiedys nie
                                          mozna bylo zabookowac biletow przez net i za nie zaplacic bezgotowkowo. Bo:
                                          a) nie miales netu
                                          b) nie miales konta z obsluga przez internet
                                          Zmienily sie technologie, dostepnosci - zmienily sie i metody obslugi klienta.
                                          O tym dlaczego bezplatne bramki sms, w mojej opinii, straca racje bytu -
                                          napisale w watku ponizej. Tez nie bedziesz musial miec komorki danego
                                          operatora, aby skorzystac z jego bramki SMS - wystarczy e-mail i przelew z
                                          Twojego konta (to tylko PRZYKLAD).
                                          Moja wyobraznia siega dosc daleko w kwestii takich mozliosci i mnogosci
                                          rozwiazan - zapewniam ;)

> Jeżeli
                                          > uważasz, że to niedobre rozwiązanie, to obawiam się, że jesteś sam przeciw
                                          > drużynie.
                                          Hmmm, chyba sie nie zrozumielismy - twierdze, ze bramki straca swa atrakcyjnosc
                                          dla operatora i klientow - tak zwyczajnie. Z powodu polepszajacych sie ofert,
                                          mnozenia sie nowych mozliwosci komunikacji itd. Bramka taka najprawdopodobniej
                                          przestanie byc "wartoscia dodana", wiec jej utrzymanie stanie sie uciazliwe dla
                                          operatora i ona zniknie.
                                          Dla mnie juz teraz nie jest wartoscia dodana, sadze, ze dla Was rowniez wkrotce
                                          tez przestanie nia byc.
                              • r306 PS 05.10.05, 14:44
                                Sorry, wole dopisac, bo znow bedzie, ze nieuwaznie czytam - Twoja dziewczyna z
                                tego co widze, nie ma abonamentu.... Ale testowalem Miasto Plusa na numerze w
                                Simplusie mojego ojca - tez udalo sie uaktywnic...
                                Pozatym - wystarczy nieco pomyslec - Simplusowcy maja dostep do plusnetu? Chyba
                                tak - wystarczy wysylac maile na skrzynke i w tytule zawierac tresc. W
                                powiadomieniu o poczcie dostaniesz wlasnie tytul. Itd, itd, itd... Wystarczy
                                myslec a nie tylko biadolic i wrzeszcec, ze sie cos komus zabiera....
                                • Gość: Dikopolek Re: PS IP: 82.177.111.* 05.10.05, 15:15
                                  No to myślmy!
                                  Moja dziewczyna, to był tylko przykład. Przykład. Inny przykład jest taki,że
                                  każdy, kto ma dziś dostęp do Internetu może do mnie (i do każdego, kto ma
                                  telefon w Plusie) wysłać SMSa za darmo, łatwo, szybko i bez zbędnych utrudnień
                                  (rejestracji, haseł graficznych itp. głupot, które dla wielu osób - np.
                                  starszych, które opanowały Internet w stopniu tylko podstawowym). Może to
                                  zrobić, która W OGóLE NIE POSIADA TELEFONU KOMóRKOWEGO, albo w ogóle żadnego
                                  telefonu, z dowolnego miejsca na świecie - wystarczy dostęp do WWW. Taka
                                  możliwość była jednym z czynników decydujących o wyborze operatora. Plus jest
                                  znany ze swojej dobrej bramki od daawna, a taka np. Era za wszelką cenę stara
                                  się utrudnić przysyłanie darmowych SMSów przez internet na numery w swojej sieci.

Całkowicie inną sprawą jest to, że moim zdaniem kwestia przenoszalności numerów
                                  jedynie w luźny sposób wiąże się z kwestią bramki. Jeżeli teraz można z bramki
                                  Plusa wysyłać na numery zaczynające się od 601, 603, 605..., to po wprowadzeniu
                                  przenoszalności wystarczy dodać 501,602 itd. W razie gdyby ktoś próbował wysłać
                                  na numer, który nie jest w sieci Plusa, to bramka wyświetli odpowiedni komunikat
                                  "Numer nie w sieci Plus GSM" i już.

Zeby była jasność: jestem za darmowymi bramkami i za przenoszalnością numerów
                                  między operatorami.
                                • Gość: Dikopolek Re: PS IP: 82.177.111.* 05.10.05, 15:15
                                  No to myślmy!
                                  Moja dziewczyna, to był tylko przykład. Przykład. Inny przykład jest taki,że
                                  każdy, kto ma dziś dostęp do Internetu może do mnie (i do każdego, kto ma
                                  telefon w Plusie) wysłać SMSa za darmo, łatwo, szybko i bez zbędnych utrudnień
                                  (rejestracji, haseł graficznych itp. głupot, które dla wielu osób - np.
                                  starszych, które opanowały Internet w stopniu tylko podstawowym). Może to
                                  zrobić, która W OGóLE NIE POSIADA TELEFONU KOMóRKOWEGO, albo w ogóle żadnego
                                  telefonu, z dowolnego miejsca na świecie - wystarczy dostęp do WWW. Taka
                                  możliwość była jednym z czynników decydujących o wyborze operatora. Plus jest
                                  znany ze swojej dobrej bramki od daawna, a taka np. Era za wszelką cenę stara
                                  się utrudnić przysyłanie darmowych SMSów przez internet na numery w swojej sieci.

Całkowicie inną sprawą jest to, że moim zdaniem kwestia przenoszalności numerów
                                  jedynie w luźny sposób wiąże się z kwestią bramki. Jeżeli teraz można z bramki
                                  Plusa wysyłać na numery zaczynające się od 601, 603, 605..., to po wprowadzeniu
                                  przenoszalności wystarczy dodać 501,602 itd. W razie gdyby ktoś próbował wysłać
                                  na numer, który nie jest w sieci Plusa, to bramka wyświetli odpowiedni komunikat
                                  "Numer nie w sieci Plus GSM" i już.

Zeby była jasność: jestem za darmowymi bramkami i za przenoszalnością numerów
                                  między operatorami.
                                  • r306 No... 05.10.05, 15:39
                                    Teraz ta dyskusja ma szanse do czegos doprowadzic... :)

Moim zdaniem darmowe bramki sms jednak odejda w niebyt. Wiaze sie bynajmniej
                                    nie z wejsciem przenaszalnosci numerow - bo tak jak sam zauwazyles - to jest
                                    kwestia trywialna w rozwiazaniu z technicznego punktu widzenia, ale ma
                                    bezposredni zwiazek z upowszechnieniem sie roznych sposobow platnosci
                                    bezgotowkych. Platnosc SMSem, karta kredytowa, karta do mikroplatnosci,
                                    polecenie obciazenia konta itd...

Tez jestem abonentem Plusa, a trwam w nim, bo z technologicznego punktu
                                    widzenia, ma najbardziej niezawodna i najlepiej doinwestowana infrastrukture.
                                    Mimo to, od x czasu nie korzystam z darmowej bramki - byla zwyczajnie zawodna,
                                    a na taka zawodnosc, mowiac gornolognie - mnie nie stac.
                                    Ja rozumiem, ze dla mlodych ludzi, przebywajacych za granica, taka bramka
                                    stwarza mozliwosci komunikacji i moze zbyt radykalnie Was "objechalem", ale
                                    doprawdy - jest tyle cudownych form komunikacji, ktore macie na wyciagniecie
                                    reki, ze bicie sie o te smsowe bramki troszke mnie rozbawilo.
                                    W GB (i nie tylko) mozecie prowadzic bardzo dluuuugie rozmowy wykupujac
                                    prepaidowe karty i dzwonic na telefony stacjonarne. Oboje macie dostep do netu -
                                    dlaczego nie wysylac maili? Dlaczego nie zostawiac informacji na messengerze?
                                    Dlaczego nie pogadac przez Skypa czy cokolwiek innego do VoIP?

Jesli oczwkiwaliscie ode mnie odpowiedzi, co tez zrobi Plus ze swoja bramka
                                    SMS, po wejscu w zycie przepisow ustawy, to tej informacji Wam nie udziele, ale
                                    proponuje wyslac maila do Plusa, do dzialu obslugi klienta. Obawiam sie jednak,
                                    ze oni sami jeszcze nie wiedza :) Po prostu dopiero rynek zweryfikuje takie
                                    dzialanie - jesli migracja bedzie duza, to pewnie bramka zniknie. A byc moze
                                    bedzie wlasnie utrzymana jako wartosc dodana, aby zatrzymac abonentow plusa? :)

> Zeby była jasność: jestem za darmowymi bramkami i za przenoszalnością numerów
                                    > między operatorami.
                                    Ja jestem przede wszystkim za tym, aby klientow przywiazywac atrakcyjnoscia
                                    oferty, a nie niewolic go lojalkami i trudnoscia migracji - niestety w
                                    przypadku biznesowego wykorzystania telefonu, ale rowniez utrzymywania
                                    rozleglych kontakow rodzinnych i towarzyskich, staly numer telefonu to wartosc
                                    sama w sobie...
                                    • Gość: Diskopolek Re: No... IP: 82.177.111.* 05.10.05, 15:58
                                      Zgodnie z Twoją logiką, to należałoby całkowicie skasować usługę SMS, bo są
                                      przecież maile, telefony i Skype...

Dlaczego nie wysyłamy maili, dlaczego nie dzwonimy przez Skype? Ależ wysyłamy i
                                      dzwonimy. Czy ktoś powiedział, że nie dzwonimy? Tylko w swojej pewności własnej
                                      wartości czy widzisz różnicę między wiadomością SMS, a wiadomością e-mail?
                                      Podpowiadam: SMS przychodzi do mnie natychmiast w każdym miejscu, w którym się
                                      akurat znajduję. Aby odebrać maila, trzeba się dostać najpierw do komputera...
                                      Nie każdy nosi ze sobą wszędzie laptopa, faks i teleks.
                                      • r306 Re: No... 05.10.05, 16:13
                                        > Zgodnie z Twoją logiką, to należałoby całkowicie skasować usługę SMS, bo są
                                        > przecież maile, telefony i Skype...
                                        Hehehehehe w USA juz prawie nie wysyla sie smsow "do znajomych". Zaczynaja
                                        sluzyc zupelnie innym celom. Zgodnie z moja logika, przy bogactwie obecnych
                                        rozwiazan, wysylanie smsow jest zwyczajnie - niewygodne.
                                        Natomiast juz na poczatku powiedzialem, ze jest to swietny sposob na dyskretne
                                        przekazanie komus informacji.

> Czy ktoś powiedział, że nie dzwonimy?
                                        I jeszcze potrzebujecie SMSow tak gwaltownie? ;)

> Tylko w swojej pewności własnej
                                        > wartości czy widzisz różnicę między wiadomością SMS, a wiadomością e-mail?
                                        W swej "pewnosci wlasnej" wiem, ze mozna e-maila sciagnac sobie na komorke,
                                        wiem, ze temat maila mozna potraktowac jak krotka informacje gdy przychodzi sms
                                        z powiadomieniem o mailu, wiem, ze ceny polaczen internte/wap spadaja teraz na
                                        leb na szyje i wiekszosc obecnych komorek dysponuje juz wbudowanymi klientami
                                        poczty.

> Nie każdy nosi ze sobą wszędzie laptopa, faks i teleks.
                                        Fakt - zazdroszcze takim ludziom.
                                        • Gość: Diskopolek Re: No... IP: 82.177.111.* 05.10.05, 16:43
                                          To wytłumacz emerytce, jak ma ściągnąć e-maila na swoją Nokię 5110... :-))))

Cały czas w swojej wartości nie potrafisz spojrzeć na świat z perspektywy innej
                                          niż Twoja własna. (A powiadają, że to właśnie jest cechą intelignetnego
                                          człowieka...).
                                          • r306 Re: No... 05.10.05, 16:51
                                            Mmmm - czyli staruszka (z calym szacunkiem dla starszych osob!) ma jednak
                                            komorke! Moze wiec dokonac rejestracji konta czy dokonac platnosci za nie
                                            itd... Sluchaj - mozemy sie tu podbijac do konca swiata.
                                            Przyzwyczailes sie do pewnej uslugi, ktora byla wszedzie wprowadzona w
                                            pierwotnym etapie rozwoju telefonii komorkowej. Wraz z rozwojem uslug i
                                            wzrostem ilosci uzytkownikow, zmienia sie rynek wiec rowniez i uslugi.
                                            Heraklit: "Pantha rei". Nic Ci na to nie poradze.
                        • przechera.maruszewicz Re: Heh - chyba już złapał... 05.10.05, 10:51
                          dobrze, że nie chodziło o coś mniej błahego, bo by się serwer GW ugotował...
            • Gość: Jacenty Re: Proszę was bardzo o odpowiedź!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 11:11
              A może powinnaś/powinieneś trochę poczytać, proponuję hasło: "voip" wrzucić do google/netsprint-u.
              • r306 Re: Proszę was bardzo o odpowiedź!!! 05.10.05, 11:25
                Yyyyyy - to do mnie bylo? :)
    • r306 hmmmm 04.10.05, 18:59
      Nie wiem doprawdy - smiac sie, plakac, klac???? Pilotaze, testy bla bla bla i
      znow kilka miesiecy GSMy urwa...
      Doprawdy jakosc stanowionego prawa w tym kraju, a pozniej jeszcze jakosc jego
      egzekwowania moga czlowieka doprowadzic do frustracji...
      Kochani czytelnicy - jesli wiec DOBRZE pojdzie, ustawa w tym nadwislanskim
      kraju zacznie funkcjonowac w praktyce 1,5 roku od jej publikacji w Dzienniku
      Ustaw!!! To jest, cholera, fenomen!!!
      • Gość: Hubert Re: hmmmm IP: *.spray.net.pl 04.10.05, 19:12
        Niemcy sie do tego przygotowywali 2 lata , wiec akurat tu jestesmy szybsi...
        (tylke teraz nie narzekaj ze drozej.... )
        • r306 Re: hmmmm 04.10.05, 19:45
          Chyba mowimy o dwu roznych rzeczach. Nasze telekomy do "zachowania
          nr" "przygotowuja sie" chyba juz 7 lat, pierwszym impulsem byla bowiem
          nowelizacja prawa konsumenckiego. Wowczas nasze telekomy stwierdzily, ze nie
          moga sie do tego zabrac, bo musza czekac do nowelizacji prawa
          telekomunikacyjnego. Gdy to sie w kocnu w bulach i strasznie niedoskonale
          urodzilo, nasze telekomy nagle stwierdzily, ze jest to dla nich novum i musza
          sie przygotowac. Dostaly dwa okresy (srednia europejska to pol roku wdrozenia
          takiego systemu, rekord 3 miesiace). Po przeszlo roku, mowia, ze moze pilotaz
          wystartuje, ale nie sa pewni. O komercyjnym rozwiazaniu mowia... za pol roku.
          Czyli tyle ile wynosi srednia europejska calego wdrozenia.

W Niemczech ustawa byla bardziej calosciowa i obejmowala rowniez operatorow
          telefonii stacjonarnej - okreslala rowniez dosc precyzyjnie caly harmonogram.

Juz straszysz, ze bedzie drozej? ;) A mnie sie nie wydaje... Juz teraz mam
          rowna stawke do wszystkich sieci i o dowolnej porze doby... Nie wiem czy
          zauwazyles, ale wlasnie operatorzy powoli tak wlasnie kroja nowe taryfy.
          Poza tym... w Polsce juz drozej byc zwyczajnie nie moze hehehe.

• Gość: Hubert Re: hmmmm IP: *.spray.net.pl 04.10.05, 19:56
            :) dla abonentow nie bedzie drozej, to jasne, mialem na mysli ze dostawcy softu
            wyczuli sytuacje (dzieki zreszta URTIPowi) i krzykneli odpowiednio wiecej za
            uslugi, no bo trzeba bylo przyspieszyc. EOT.
            • r306 Eeee 04.10.05, 22:06
              Co to za filozofia myslenia?
              Bo trzeba bylo przyspieszyc? To sie trzeba bylo nie ociagac hehehe. Od nie wiem
              ilu lat wiadomo ze bedziemy w UE, od nie wiem ilu lat obowiazuja odpowiednie
              dyrektywy UE w tym zakresie, a od 5 lat trwaly prace nad polska ustawa, w
              ktorej wiadomo bylo, ze zapis o zachowaniu nr bedzie. To przepraszam - gdzie Ty
              tu widzisz PRZYSPIESZENIE???? Sie usmialam ;)))))))
              Dobra, juz sie nie bede odzywal ;)
    • Gość: Kris Tez wynosze sie z Idei, to znaczy Orange'a IP: *.despar.it / *.despar.it 04.10.05, 19:08
      W konia zrobili ludzi
      • Gość: kuba Re: Tez wynosze sie z Idei, to znaczy Orange'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 19:24
        może jakieś szczegóły?
        Ja się chcę przenieść do Idei / Orange z Plusa.
        • imlatris Re: Tez wynosze sie z Idei, to znaczy Orange'a 04.10.05, 19:57
          Np. zmiana cen w roamingu ( dla mnie: smsy z 80gr do 2 zl) bez uprzedzenia,
          nawet nie wiem kiedy to sie stalo..
          Po prostu strona idei z cennikiem znikla..
          Strona o roamingu na stronie Orange nie dzialala...
          A jak zaczela juz dzialac, ty byly nowe ceny.
          • Gość: Jardo Re: Tez wynosze sie z Idei, to znaczy Orange'a IP: *.inco / 213.17.161.* 05.10.05, 07:41
            Jeżeli nie podpisałeś umowy na nowy roaming obowiązują Cię ceny takie jak były
            Idei. Więc to nieprawda, że podmiśli Ci ceny roamingu. Inna sprawa, że w Polsce
            roaming Orange oferuje drożej, niż we Francji, a zupełnie nieporównywalnie do
            ofert innych europejskich sieci np Vodafone.
        • Gość: kwa Re: Tez wynosze sie z Idei, to znaczy Orange'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 23:00
          Tak naprawdę to nie chodzi o przenoszenie do naszych trzech monopolistow ale do
          nowych operatorow wirtualnych.A wiec prawdziwe obniżki przed nami tylko nie
          dajcie się teraz wpuścić w długoterminowe umowy.
    • Gość: Mar Juhuu!!! IP: *.chello.pl 04.10.05, 19:53
      będzie łatwiej przenieść się z Oranża do Ery albo Plusa:-)
      • Gość: Maćkos Re: Juhuu!!! IP: *.gdynia.mm.pl 04.10.05, 20:12
        wg mnie Era i Plus powinny wykorzystać zaistaniłą sytuację i wspólnie wejść w temat...porywania idei/orange klientów...np przyjdź do naszego punktu z a dostaniesz tańszy niż obecny abonament i w prezencie kilo pomarańczy ;-)
        ja tam teraz nie wiem o co chodzi z tą zmianą..niby jestem w orange, a fakture dostałem od idei...hmmm chyba sie wyniosę, muli mnie ta skrzecząca baba w mojej poczcie ;-)
        • saczek1 Re: Juhuu!!! 04.10.05, 21:24
          no ja też czekam na jakąś fajną ofertę z sąsiaednich firm to może skorzystam i
          sie przeniose
    • Gość: Artur Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.chello.pl 04.10.05, 20:11
      Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek, ale nie jestem pewien, czy czeka mnie tam
      coś lepszego.
      • Gość: antek Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.acn.waw.pl 04.10.05, 20:38
        mam popa,probowalem juz wszystkiego,pop jest najgorszy-kiepski zasieg (lub w
        ogole brak) w miejscach oddalonych od miast,sa dni,kiedy doladowanie konta
        graniczy z cudem-jedyne co mnie teraz trzyma,to koniecznosc powiadamiania
        wszystkich znajomych o zmianie numeru
        • Gość: michal Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 20:57
          To nawet za kilka miesiecy sie nie przeniesiesz z zachowaniem numeru. Usluga
          bedzie dostepna tylko dla klientow abonamentowych (ktos w ustawie uzyl
          niewlasciwego slowa :(
          Jestem bardzo ciekaw jak poradza sobie uslugi, ktore obecnie rozpoznaja
          operatora po poczatku numeru (np. bramki sms)
          • Gość: jarry Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.run.pl / *.run.pl 04.10.05, 21:28
            Z POPa też zachowasz nr. Odpowiednia nowela już w sejmie. Ponieważ system już
            będzie uruchomiony więc tu zwłoki nie będzie, za 3-4 miechy prepaidy też będą w
            tym systemie zachowania nru.
        • Gość: Gall Anonim Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 22:20
          Przenies sie do "Samych Swoich", pisze serio. Kiedys sie smialem, ze taka "ludyczna siec", a po poradach znajomego sam sie przenioslem i jestem zadowolony. Prepaid, 72 grosze do kazdej sieci, 24 grosze do stacjonarki (bez zadnych pakietow). Roaming i stacjonarki tanie jak barszcz, az sam sie zdziwilem (tansze niz abo w innych sieciach!!). Od wczoraj sa zasilenia po 80zl (tylko przez net, bankomaty) przedluzajace rozmowy wychodzace o 210 dni, wiecej o tym tu: telepolis.pl/news.php?id=3385 Moze to idiotyczne, ale w sumie opki niezle musialyby sie nagimnastykowac, aby dac mi cos lepszego. Nowe telefony mnie nie interesuja, WAPy i GPRSy tez. A rozmowy i owszem, bo telefony od tego wlasnie sa.
          • Gość: Gall Anonim Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 22:23
            Chcialem napisac roaming i rozmowy miedzynarodowe tanie jak barszcz...troche z rozpedu napisalem stacjonarki, choc one tez sa tanie :-)
            • Gość: Pit Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: 222.59.206.* 05.10.05, 00:08
              Pracujesz w Plusie lub dla Plusa, bo twoj tekst brzmi strasznie sztucznie?
              • Gość: Gall Anonim Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 08:29
                Hehe, chyba myslisz o Polkomtelu, bo Sami Swoi NIE SA siecia Plusa? Nie skadze. Po prostu radze tak jak uwazam najlepiej. Zwroc uwage, ze gdybym pracowal dla Samych Swoich to napisalbym o tanich 24 groszowych polaczeniach w sieci (znow bez pakietow!), ale nie zrobilem tego bo zdaje sobie sprawe, ze malo kto uzywa tej sieci wiec przydatnosc polaczen wewnatrzsieciowych jest niewielka.

PS Co z tego co napisalem jest nieprawda, skoro zarzucasz mi sztucznosc? Daj moze jakas lepsza rade lub oferte! Nie tyle mnie ile mojemu przedpiszcy.
                • Gość: antek Re: Z Idei przniósłbym się gdziekolwiek... IP: *.acn.waw.pl 05.10.05, 17:49
                  o SS juz myslalem
                  ma faktycznie najlepsza taryfe-to nie kryptoreklama,wystarczy porownac cenniki.
                  jedno jest jednak do kitu w tej sieci,slaba dostepnosc kart-nie wszedzie mzona
                  je dostac,przynajmniej na razie
    • krzszy1 Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 04.10.05, 22:20
      W Erze można było przenieść nr z abonamentowego na Tak Taka i z Tak Taka na
      abonamentowy ( płaciło się też mniejszą kwote za aktywację) w Plusie takiej
      możliwości nie mam .Plus przysłał mi ofertę przedłużenia umowy ( moja kończy się
      w grudniu) i wychodzi na to że jeśli przedłuże w taryfach biznesowych (
      maxprofit 30) na 24 miesiące to zapłacę za SONY ERICSONA K300i 99 pln -a gdy
      wezmę nową aktywację to za ten sam fon SE k300i w tym samym abonamencie -1,22
      plus 18 pln aktywacja . Czy Plus uważa że ja jestem kretynem.Jak zwykle szanują
      i próbują ściągnąć nowych klientów , a starych nie szanują . Mam nadzieję że
      zabraknie im nr po egzekwowaniu możliwości przenoszenia nr.Czerwone jest wredne
      • Gość: ewa Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: 212.160.172.* 05.10.05, 15:45
        Widze, ze w Plusie nic sie nie zmienia :)
        3 lata temu skonczyla mi sie 2-letnia umowa i dostałam podobnie "atrakcyjną"
        oferte. Korzystalam z najwyzszej minutowo oferty dla klientow indywidualnych,
        rachunki co miesiac minimum ok. 500. Nie dosc, że sie nawet ze mna nie
        skontaktowali w sparawie ewentualnej oferty, to po godzinie czekania w salonie
        na jerozolimskich (pamietacie moze te dwie kolejki? jedna dla ofert z minutami
        i smsami, a druga dla ofert z telefonami, to byly czasy... :)) dowiedzialam
        się, ze jedyne co mi oferują, to mocno sredniej klasy telefon za 99 PLN, ktory
        byl w promocji dla nowych klientów za zlotowke. "Dodatkowo" minuty, które juz
        pól roku wczesniej dotałam za staż :)

Dosc glosno wyrazilam swoje zdanie o Plusie i przeszlam do Idei. Wcale nie
        jestem zadowolona. Nie wiem, jak tam Era, ale pewnie tam samo kiepsko, wiec nie
        mam zludzen i juz dawno postanowilam nie trzymac sie kurczowo starego numeru.
        To jest głowny sposob operatorow na utrzymanie klienta, bo przyznacie, ze nie
        sklaniają Was do przedłuzenia umowy "rewelacyjne" oferty dla starych klientów :)

BTW, Idea ma u mnie obecnie najniższe notowania, bo każą sobie płacić za
        połączenia do BOK!!! Jak dla mnie, skandal.
        • r306 Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 05.10.05, 16:21
          > Widze, ze w Plusie nic sie nie zmienia :)
          Och zmienilo sie ;) A zmienilo sie to, ze za rozmowe z BOK od niemal dwu lat
          tez sie placi - za kazde polacenie z konsultantem 1,22 bodaj ;) Reszta bez
          zmian hehehe.
    • Gość: xaliemorph Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.icpnet.pl 04.10.05, 22:20
      Nie rozumiem kompletnie cackania się z oligopolem. Operatorzy mają za zadanie wykonać rozporządzenie, i g... powinno to ich obchodzić jak. Jak nie mieli wskazówek, to nawet powinni się cieszyć że mogą wypracować własny system. Może jeszcze zaskarżą niedługo URTiP za to że nie zrobi tego za nich? Czysta paranoja i wymówki, bardzo dawno mogło to być wprowadzone. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... a u nas panuje dziwna moda na pobłażliwość jak choćby ten przykład czy wieczne problemy z tepsą (kary są ale raczej w większości symboliczne)
      • 1europejczyk To dla tych co sie pytaja po co w Brukseli tylu 04.10.05, 22:42
        urzednikow. Po to by pilnowac polskich by ci nie dali sie "kupic" na polskim
        rynku przez polskich dostawcow uslug i produktow.
        Przeciez byl to (troska o zachowanie numeru) jeden z podstawowych elementow
        ksztaltowania cennika polskich (a przedtem innych rowniez) operatorow.
        Cale to przedluzanie terminow to nic innego tylko granie na zwloke bo moze sie
        da "przechytrzyc" jak to w Polsce.
        Teraz juz sie nie da bo takich "cwanszych glupszych" to sie w Europie strasznie
        nie lubi i wali takie mandaty ze sie nieoplaca.
        Poza tym rzadko placi je resort nadzorujacy. Leci prosto z budzetu i to od razu
        wszyscy widza i wiedza. I bardzo dobrze. Naucza sie wreszcie wykonywac co im
        sie poleca a nie caly czas szukac "dziury w calym" najczesciej tanim kosztem
        klienta.
      • szszsz58 Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 05.10.05, 05:13
        W prawie telekomunikacyjnym sms nie jest usługą telekomunikacyjną i to jest
        dziura, którą komórkowcy wykorzystują. Tak, że URTIP nic nie może bo
        przeniesienie numerów bez SMS chyba nikogo nie interesuje. Adresatem pretensji
        są posłowie.
    • Gość: skołowany Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 23:35
      Mam prośbę, jeśli wiecie coś dokładniej o tym dlaczego nie pakować się w
      długoterminowe umowy (ja chciałem kupić nowy aparat) napiszcie coś o tym. Jutro
      mam zawierać taką umowę - na dwa lata i sam już nie wiem... ale nie wyrabiam
      już ze swoim aparatem, ma baterię do kitu i w ogóle... Czy więc zanosi się na
      jakąś rewolucję cenową????
      • r306 Hmmm 04.10.05, 23:44
        Zapewne od razu rewolucji nie bedzie. Jesli przedluzasz umowe - to radze
        poczekac - miesiac, dwa. Jesli nowa umowa, to chyba dla nowych niewiele sie
        zmieni...
        A co do aparatu - kup baterie - 10-20PLN. Chyba warto zaplacic, aby pozniej nie
        klac, ze sie za szybko pchly lapalo ;)
        • Gość: No właśnie... Re: Hmmm IP: *.prz.rzeszow.pl 05.10.05, 14:34
          Dla nowych abonentów nawet i za pol roku niewiele sie zmieni, moze byc nawet
          gorzej, bo koszt przeniesienia nr nasi kochani operatorzy przerzuca na swych
          abonentow. Wiec smialo kupuj aktywacje, najlepsze telefony (jakosc/cena) i w
          sumie ciekawą promocje ma teraz Era, droższe ale do przyjecia telefony, ale za
          to ciekawe usługi (darmowe do 5 nr, darmowe wieczory i week.) ma Idea/Oranż :),
          natomiast Plusa nie ma co komentowac, tandetna oferta (chyba sprzed co najmniej
          roku, gdy wprowadzali nowe taryfy i wtedy byla to niezla oferta), a przyzwoite
          telefony az po 200-300 zl (nie mowie o tych lepszych: 500-700)...
      • Gość: fox Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.icpnet.pl 04.10.05, 23:52
        nie bierz abonamentu!! mam dwa telefony jeden w idei pop drugi w plusie
        abonament, zgadnij ktory przeklinam?? plusa! niekompetenta i chamska obsluga,
        drogie rozmowy mimo ze mam wypasiony abonament, place im miesieczne po kilkaset
        zlotych a traktuja ze szkoda gadac! powiem tylko ze mam z nimi sprawe u
        rzecznika konsumenta, a przedwczoraj wylaczyli mi telefon, p.... taka firme jak
        plus, tylko prepaid, zadnych zobowiazan
      • Gość: skołowany Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 00:16
        właśnie problem w tym, że nie jestem "nowy", raczej "zielony"... w ofertach:) a
        tak na serio, to po 6 latach w Idei/Orange mam juz chyba dość. zaproponowali mi
        roczną umowę: w zamian za 50złotowy abonament - 80min! przy czym, przed
        tą "rebanderyzacją" w Jednej Idei byłoby 100 min - jeśli zostaje. tak się dla
        mnie zaczęła współpraca z nową firmą "Orange". dodatkowo jeszcze ceny
        roamingu... (o tym już było wyżej). w Orange nie biorę pod uwagę nowego aparatu
        bo chciałem kupić sony ericsson K700i, a ten jest w Orange za drogi. więc
        udałem się prędko do Ery (tak przeklinanej przeze mnie kiedyś przez
        niedogodności związane z wysyłaniem internetowych smsów) gdzie jeszcze
        trwa "urodzinowa promocja" i mam tam nowy w/w aparat (za,no niestety od pary
        dni już za 90zl). ale za 40złotowy abonament 80min rozmów! dodam jezcze,
        sprawiedliwie, że kobieta z Orange, z którą "negocjowałem" zaproponowała mi
        dodatkowo za pozsotanie, darmowe rozmowy do Orange i stacjonarych po, z
        wielkimi bólami, 20stej i w weekend, ale tylko przez trzy miesiące - lipa, nie
        promocja. jutro się okaże co zrobie, w każdym razie dzięki za posty. pzdr
        • Gość: qazoo Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.prz.rzeszow.pl 05.10.05, 14:44
          ja tez juz mam K700 za 49zl, abonament za 40zl i 80 minutami do wszystkich,
          moge tez dokupic za 30 zl 100 minut do Ery/stacjonarne i dziekuję za Oranżadę,
          wolę coś chmielowego...
          Wszystkie 3 wymienione ceny w Oranżu będą odpowiednio o: 200/50/100% wyższe.
    • tarantula01 Jak to w sieciach bywa 04.10.05, 23:54
      U naszych komórkowych dostawców warta uwagi jest co druga oferta, jeśli jest
      się stałym klintem.
      6 lat temu w Idei kupiłem abonament idea50 - za 50 netto miałem 50 minut rozmow
      do Idei i stacjonarnych (Idea była tylko w największych miastach). SZybko
      zasięg się rozrósł (na szczęście) coś ok. 1,35 zł do wszsytkich po wyczerpaniu
      limitu minut.

Potem w kolejnej ofercie musiałem wymienić aparat - bateria siadła i skusiłem
      się na Optimę30 (do dziś nie wiem po co, bo mogłem planu taryf nie brać). Za 50
      zł miałem 30 minut do wszystkich i następne minuty po 1,25.

Teraz mam Mega150 - za 50 zł, 150 minut o wszystkich i ok. 75 gr po wyczeraniu.
      Patrzę na nowe oferty: Orange100 (Firma100) za 50 zł chcą mi dać... 100 minut,
      czyli o 50 mniej niż mam. Nie muszę wymieniać telefonu - dopóki bateria jest
      dobra tego nie zrobię. Jak ktoś napisał tlefon jest od rozmawiania, a nie od
      np. pstrykania zdjęć i WAPowania.
    • Gość: druid Toz to sandard w cywilizowanym swiecie :-) IP: *.dyn.iinet.net.au 05.10.05, 01:33
      Niestety unas zmowa operatorow, boa sie stracic kontrole nad konsumentem - bo
      przciez jak to, nie mozna dac konsumentowm totalnej wolnosci, bo beda zmieniac
      co chwila jak tylko skoncza sie super okresy promocyjne :-)

Ceny za polaczenia komorkowe spadaja na leb na szyje - nikt juz prawie nie
      kupuje telefonow w abonamencie, bo przy obecnym tempie rozwoju technologii nie
      warto sie przykujc 2 letnim kontraktem do operatora.

Tendencja swiatowa - odchodzenia od abonamentow na rzecz pre-paidow. Widzisz
      tansza ofetre, zmieniasz operatora zostawiajac swoj numer bez zadnych problemow
      i oplat. A mordercza konkurenca obniza koszty polaczen do poziomu telefonii
      stacjonarnej.

Jednak chlopaki w kraju musz niezle trzasc portkami przed taka zmiana, i
      zaslaniaja sie problemami technicznymi :-))))
    • Gość: Hegemon Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.05, 09:01
      Nie mam pojęcia czemu nasi operatorzy stawiają opór przeciw tej usłudze. Nie
      wymaga to od nich wielu zmian w obecnym systemie, a JAK to sie robi to ustala w
      tej chwili standart telefonii GSM. W Niemczech ta usługa działa już od roku.
      • Gość: ewa Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: 212.160.172.* 05.10.05, 16:12
        bo to nie o trudności techniczne chodzi, tylko o przytrzymanie klientów, którym
        szkoda zrezygnować z dotychczasowego numeru :)
    • Gość: anna Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.npolar.no 05.10.05, 09:12
      W Norwegii (gdzie obecnie mieszkam) kazdy moze zmieniac operatora tak czesto
      jak chce, zawsze zachowujac swoj numer. Operatorzy jakos moga sie dogadac w tej
      sprawie i nie obciazaja swoich klientow probelmami zwiazanymi ze zmiana numeru.
    • Gość: Depi Wreszcie coś się ruszyło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 09:15
      Jak długo ci naciągacze będą zwodzić nas za nos? Dla taksówkarzy nie było
      litości, tym bardziej nie powinno być dla firm osiągających milionowe zyski na
      udzielonym przez Państwo monopolu (oligopolu).

• Gość: Mir Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:18
      Mam telefon w Erze, bo miała w mojej miejscowości najlepszy zasięg choć i tak
      bardzo kiepski, mogłem rozmawiac tylko z jednego pokoju w domu,(ogólnie jestem
      zadowolony), ale zmienię na orange bo postawiono nowy nadajnik i będę mógł
      mieć maksymalny zasięg nawet w piwnicy ;-).
      Czekam z niecierpliwością bo już mam dość "mobilnego" telefonu który musi stac
      w jednym miejsu a niestety bardzo mi zależy na numerze
      • Gość: mosc Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.netcontrol.pl 05.10.05, 10:36
        Powiedzcie, czy ktos wie, co bedzie z bramkami? Wiem, ze powyzej wysmiewaliscie
        sie z takich, co to uzywaja bramek, ale dla mnie to b.przydatne. Zamiast pikac
        na tej mikro-klawiaturce telefoniku, pisze z kompa, przed ktorym i tak spedzam
        wiekszosc dnia. Moge np. skopiowac wiad. z netu partnerowi, kt. podrozuje.
        Zawsze kiedy jestem za granica, tez musze korzystac z netu i wtedy latwiej mi
        wpisac te obsmiane wyzej pozdrowienia z netu. Reasumujac: bramka jest ok, bo
        pisze sie na normalnych klawiszach.
        Co bedzie z bramkami? Wiecie?
        • r306 Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 05.10.05, 10:59
          Wyjasnienie jest trywialne, bo juz teraz funkjonujace - u swojego operatora
          bedziesz miec bramke funkcjonujaca do wszystkich operatorow, a za wygode
          pisania na klawiaturze, zwyczajnie bedzie Ci to wpisane w rachunek. Dostajesz
          login i halslo na komorke i wysylasz sms'y z bramki www. Kazdy operator w PL
          juz ma taka bramke dla swoich abonentow. Sytuacja bedzie musiala byc nieco
          zmodyfikowana pod prepaidowcow. Najprawdopodobniej za wyslanie sms'a pod
          okreslony nr i za okreslana oplate dostaniesz rowniez halo i login na wyslanie
          X wiadomosci sms z bramki. Tak dzialaja juz dzis niezalezne bramki sms.
    • jacek.69 Idiotyczny przepis. 05.10.05, 10:36
      Mając zniżkę do Ery, dzwonię na jej numer. A tu niespodzianka, zadzwoniłem do
      Plusa lub Idei i płacę normalnie albo jeszcze więcej. Wyjdzie nam to prawo
      bokiem.
      • Gość: ewa Re: Idiotyczny przepis. IP: 212.160.172.* 05.10.05, 16:17
        rozwiazanie wydaje mi się dość proste - wystarczy, że w na stronie operatora
        będziesz mogl sprawdzic, czy to jest numer danego operatora czy nie. Nie wnikam
        obecnie w kwestie bezpieczenstwa i danych osobowych (da sie to rozwiazac bez
        problemu, tylko nie chce nikogo zanudzac).

Mam tylko pytanie: po co Ci to koniecznie wiedziec? Jak ktos nie bedzie mial
        numeru w Erze to nie zadzwonisz? :)
        • r306 Brawo Pani Ewo ;) 05.10.05, 16:25
          Moje wyrazy szacunku ;)
    • Gość: Jacenty Zmienić urzędników URTiP !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 11:02
      Ci urzędnicy wykazują zbyt dużą indolencje jeśli chodzi o swoje obowiązki, a nasze pieniądze ! Operatorów nie przestrzegających prawa należy karać WYSOKIMI karami finansowymi, aby od razu zrozumieli, że mają do czynienia z "ludzmi z jajami", a nie kastratami umysłowymi. Mam nadzieję, że nowa koalicja za ten następny "sznurek do snopowiązałki" się ostro zabierze i wskaże operatorom telekomunikacyjnym ich miejsce w szeregu.
    • Gość: kootsie Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 12:16
      co Ty, Era to jest dopiero oszustwo! Mam Ere Mix i doladowuja mi konto po 8-10 dniach od wplaty (najwyrazniej wymuszajac kupowanie dodatkowych kart), a kiedys zablokowali mi usluge wysylania SMSow zagranica i nawet nie raczyli mnie o tym poinformowac. Polaczenia w Mixie sa chyba najdrozesz w Polsce. Wszystko, tylko nie Era!
    • czerwiec2004 Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 05.10.05, 13:11
      a w Niemczech telefon na kartę możesz kupić, potem do końca życia nie doładować,
      a umowa i tak ważna i tak, czekamy, czekamy; w I... oprzepraszam, w Orange,
      umowa jest ważna (po wykupieniu karty startowej) przez rok, za rok już będzie ok
      (mam nadzieję:))
    • pjetja_goras Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 05.10.05, 14:06
      Niedługo będziesz mieć dość ERY tak jak ja.
    • Gość: znawca Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 15:39
      z technicznego punktu widzenia to jst cala masa roboty, al urtip sobie nie zdaje tego sprawy! nawet sobie nie wyobrazają, ustanowią sobie jakies badziewne prawo i reszta ma sie przystosowac ? to sa ogromne koszty dla operatorw aby uruchomic taka usluge, nie po to przystosowywali oni swoje sieci do danej puli numerow zeby teraz po glupiej decyzji sadu to zmieniac i narazac sie na ogromne koszty...
      • Gość: Diskopolek Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: 82.177.111.* 05.10.05, 15:49
        URTiP sobie nie zdaje sprawy? Smieszny jesteś koleś, albo chcesz dowieść swojej
        ignorancji na temat działania URTiP. Tyle, że URTiP AZ ZA DOBRZE ZDAJE SOBIE
        SPRAWę z tego, że trudności techniczne w XXI wieku są do pokonania. I w
        przeciwieństwie do operatorów, którzy myślą tylko o własnej kasie (nikt nie ma o
        to pretensji - w końcu to komercyjne firmy), URTiP myśli odrobinę szerzej. I
        wie, że korzyści wynikające z wprowadzenia nowego prawa są dużo większe niż te
        "trudności". Trudności zawsze są, kiedy operator ma zrobić coś, co służy
        klientom, a nie jemu samemu. I do tego został powołany URTiP, żeby w takiej
        sytuacji operatora jednak skłonić do działania...
      • r306 Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie 05.10.05, 16:19
        Czy mozesz opisac te niesamowite trudnosci nieco blizej, bo az mnie
        zaciekawiles ;)))))
      • Gość: ewa Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: 212.160.172.* 05.10.05, 16:21
        "Znawca", co ty bredzisz? (i swoja drogą, gdzie pracujesz? :)) Przez te kilka
        lat w związku z gwałtownym wzrostem liczby abonentów na pewno
        modernizowali/wymieniali systemy i mogli spokojnie zdefiniować wymagania i
        przygotować sie technicznie. I pewnie są przygotowani, ale zalezy im po prostu
        na opoznieniu wejscia ustawy w życie.
        • r306 Hmmm 05.10.05, 16:35
          Pani Ewo - zapewne nie o zakres nr chodzi. Systemy sa parametryzowane, wiec
          numeracja nie ma tu takiego znaczenia - nawet dla systemow bilingowych.

Chodzi o to, ze czesc softu, w celu szybszego zestawienia polaczen po prefixie
          nr "wiedziala", ze dana romowa bedzie laczona wewnatrz sieci lub wychodzila
          przez lacze do konkretnego operatora. Teraz, najpierw musi byc
          przeszukana "globalna" baza numerow wszystkich abonentow GSM i dopiero po
          parametrze do jakiego operatora jest przypisany dany nr, bedzie zestawiane
          polaczenie. Jest wiec wymagany rozproszony lub scentralizowany rejestr
          wszystkch abonenotw i bedzie musial byc dosc skutecznie przeszukiwany - to
          jednak kilkadziesiat mln rekordow.
          Jest to wiec pewna "niedogodnosc" i wymaga pewnych zmian, ale nazywac
          to "problemem", przy obecnej technologii baz danych, to... zenujace ;)
          • r306 PS 05.10.05, 16:41
            Ta niedogodnosc, o ktorej wspomnialem - ma dla nas, abonentow jeden,
            niezaprzeczalny walor ;) Otorz przestanie sie operatorom oplacac rozroznianie
            czy rozmowa jest "wychodzaca" czy "wewnetrzna". Po prostu zbyt duzemu stopniowi
            komplikacji uleglby system bilingowy. Powinno to pociagnac tez za soba
            zrownanie oplat miedzyoperatorskich do poziomu obslugi wewnetrznej, czyli dla
            operatora bedzie obojetne czy rozmowa jest "wychodzaca" czy "zewnetrzna" jesli
            chodzi o koszty realizacji.
          • Gość: ewa Re: Hmmm IP: 212.160.172.* 05.10.05, 16:44
            Panie(?) r306,

i w czym sie nie zgadzamy? :)

Moim zdaniem, dopóki to będą jednak odosobnione przypadki, by zaoszczędzić
            czasu nie ma potrzeby przeszukiwać całego rejestru abonentów, wystarczy, że
            najpierw jest weryfikacja, czy dany numer nie wystepuje w "rejestrze
            przeniesionych". Jesli nie, standardowa procedura z zakresem numerów.
            • r306 Re: Hmmm 05.10.05, 16:59
              Pan - kobiecie nie przyszloby do glowy poslugiwanie sie tak brzydkim nickiem ;)

Moim zdaniem podane przez Pania rozwiazanie jest... bledne, ale nie w calosci ;)
              Centralna baza i tak musi powstac, wiec nie ma sensu robic najpierw
              jakis "przejsciowych" rozwiazan, tym bardziej, ze polem "czy jest przeniesiony"
              nie rozwiazujemy problemu, np. systemu Plusa, ktory nie zauwazy w takim wypadku
              przeniesieani pomiedzy Era a Idea i musialby "odpytywac" tamte systemy.
              Natomiast bardzo celnie zauwazyla Pani, ze w celu optymalizacji, mozna najpierw
              przeszukac baze wlasnych abonentow, a przy braku pozytywnej odpowiedzi dopiero
              odwolac sie do rejestru centralnego i to juz z zapytaniem sortujacym po
              operatorach z wylaczeniem wlasnej sieci (odpada kilka milionow rekortow).
              • Gość: ewa Re: Hmmm IP: 212.160.172.* 05.10.05, 17:16
                tak sie zastanowilam chwile i doszlam do wniosku ze zaproponowane przez mnie
                rozwiazanie wcale nie musi byc przejsciowe. Zawsze przeniesionych numerów
                będzie <= numerów ogółem. Więc przy dodaniu atrybutu "przeniesiony/gdzie" i tak
                szybciej jest przeszukać tylko te "z atrybutem", a potem ewentualnie procedura
                standardowa. Nie mam tylko pojecia o ile szybsze będzie przeszukiwanie wlasnych
                baz niż centralnego rejestru (i tu lezy pies pogrzebany). Zresztą, myslę, że
                zorganizują to tak, że będą aktualizować u siebie bazę przeniesionych z
                rejestru centralnego (np. codziennie o stałej porze). Żaden rozsądny klient nie
                wymaga, by numer był przeniesiony w ciągu 2 minut :).
                • r306 :) 05.10.05, 18:51
                  Coz - jak widac z ktotkiej rozmowy - jest to wykonalne ;) A co sobie wybiora,
                  to mieli uzgodnic... prez rok czasu ;)
                • Gość: VS Re: Hmmm IP: *.chello.pl 08.10.05, 23:53
                  Ewo, odnosze wrazenie, ze dokladnie wiesz jak to wyglada, bo w tym co piszesz
                  masz wiele racji. A co do wydajnosci baz, to osiagniecie czasu rzedu
                  tysiecznych czesci sekundy przy zapytaniach nawet na kilkudziesieciomilionowych
                  rekordach nie stanowi dzis wiekszego problemu.
    • Gość: gość W Irlandii jest to juz od dawna IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 05.10.05, 18:02
      Nikt jakos nie protestuje. Tylko takie zacofane buraki są w Polsce.
    • Gość: Cezar Re: Przenoszenie numerów telefonicznych za tydzie IP: *.cebit / *.cebit.com.pl 08.10.05, 22:47
      A jak będzię liczona opłata za połączenie gdy zadzwonię na numer tego samego
      operatora co mój ale abonent będziejuż u innego a ja mam "do obcych" inną
      stawkę za min.połączenia niż wewnątrz sieci ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka