Dodaj do ulubionych

Haracz na rynku łączy internetowych

• Gość: trefl Neostrada ciągle sie psuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 11:48
      Ciagle mamy kłopoty z połączeniami przez neostradę z interią, wp. itd. Co
      ciekawe z "GW" łączymy się zawsze bezproblemowo. Tp nie uznaje naszych reklam.
      Ech.
    • Gość: fiksum Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.wckp.lodz.pl / *.wckp.lodz.pl 20.01.06, 11:50
      najlepiej podobał mi się zdanie, że wiekszość protestujących portali zaczęła
      się wycofywać z protestu ze względu na dużą gotówke za reklamę tp. i co w tym
      kraju mozna zdziałać?
    • Gość: niketas Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 12:16
      precz z tpsa, to wróg... trzeba z nim walczyć
    • sebastiannos Tepsa ujeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!! 20.01.06, 12:18
      Kiepska firma, kiepskie serwery, kiepski serwis, wysokie ceny, monopol poprostu
      i tyle, chcrzanic ich.
    • Gość: Dud Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.ig.pwr.wroc.pl 20.01.06, 12:21
      W ostatnim rachunku z tepsy znalazlem oplate 1 zl za jakies znizki na rozmowy z
      komorkami. Niczego takiego nie zamawialem! Ale przy 12 mln abonentow * 12
      misiecy * 1 zl = calkiem niezla kwota. Sprawdzcie swoje rachunki, moze tu tez
      dziala jakis automat?
    • Gość: ząbki forever Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:00
      Apel do wszystkich - bojkotujcie tepsę. Bierzcie internet lub telefon z
      konkurecji. O ile jest to możliwe. Mamy bowiem oto monopolistę który robi co mu
      się podoba, wykorzystując dominującą pozycję. Zmięknie rura jak wejdzie
      konkurencja, na tyle mocna żeby naprawdę mogła tym gnojkom zagrozić. Ale dziś
      można tylko bojkotować
    • Gość: koniko Trzymajcie się dzielnie o2 !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:21
      wspieram was dzielnie moimi wysokimi rachunkami za tlenofon, i dzieki wam moje
      oszczędności na połączeniach idą już w tysiące złotych. Namawiam niech każdy
      kto może korzysta z telefoni internetowej,jest sporo operatorów, trzeba sobie
      przetestować który najbardziej odpowiada i działa najlepiej na danym łączu.
      Naprawdę warto, pozdrawiam wszystkich voipowców :))
    • nevermore1 Czas sie uniezaleznic! 20.01.06, 13:23
      Najwyzszy juz czas zrezygnowac z uslug monopolisty.

Ale wartoby tez uniezaleznic sie calkowicie od wszystkich dostawcow. To da sie
      zrobic, rozwiazaniem sa lily pad networks.

www.winter.pl/internet/w0754.html
    • Gość: somebody123 Nieadekwatne ceny usług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:41
      Haracz to TPSA pobiera za swoją usługę pt. "neostrada". Chodzi mi o cenę
      nieadekwatną do oferowanej prędkości.

Jeśli jest na tym forum ktoś zorientowany technicznie to proszę o wytłumaczenie,
      czy:
      1. Koszt obsługi klienta końcowego zależy od oferowanej mu prędkości czy nie?
      Tj. czy przypadkiem wszystkie wolniejsze prędkości nie są w rzeczywistości tą
      najszybszą prędkością tylko ograniczaną w sposób sprzętowy lub programowy?
      2. Ile tak naprawdę może/powinien wynosić koszt do dostępu dla prędkości np. 256
      kbitów/s? Przecież jak czytam ceny abonamentów w innych krajach to mnie krew
      zalewa. Biorę pod uwagę także ceny z Francji, a przecież TP to półfranc(j)a.
    • Gość: swinks_UK Salute o2.pl ! IP: *.server.ntli.net 20.01.06, 13:59
      A moze i inne wieksze portale tez dalyby po lapkach tepsie? ;-). Zycze
      wszystkim w Polsce broadbandu za 10GBP/mies. z 1MB/s nielimitowanym download'em
      transferem. Tak jak mam w NTLu. Pozdrav!
    • Gość: Przeciwnik tepsy Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.01.06, 14:52
      Należy tpse bojkotować, są już możliowści rezygnacji z ich usług. Jak zaczną
      uciekać od nich klieńci to się obudzą z ręką w nocniku. Popierać należy małe
      firmy lokalne (sieci lan)i telefony gsm (ceny tych drugich już są konkurencyjne
      dla tepsy, olewać Oreng bo to też tpsa)
      Pozdrawiam wszystkich internatów
    • Gość: Jacek Arogancja godna podziwu IP: 80.53.35.* 20.01.06, 15:06
      Tepsa zachowuje się, jakby miała wieczną gwarancję wierności klientów. General
      Motors też tak się zachowywał, teraz myślą już tylko, jak łagodnie zatonąć. Na
      ratunek jest raczej za późno. Czego i tobie, głupia Tepso życzymy.
    • Gość: WROCLAW Wrocław IP: *.wroclaw.mm.pl 20.01.06, 15:17
      Polecam portal www.wroclaw24.pl
    • Gość: StefanWaldek Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.ssn.pl / *.ssn.pl 20.01.06, 15:31
      CHWDTP !!! po trzykroć przeklinam ją !!!
    • oligiusz Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 17:40
      Tps'a to gnoje i złodzieje, idea - teraz Orange zaczyna być taka sama. Jak po
      podwyżce ISDN'a zrezygnowałem z łącza i szumnie zapowiadane wszędzie przejście
      na analoga kosztowało mnie ponad 100 zł. Pracują tam kompletnie niekompetentne i
      po prostu głupie osoby. Gdy nie miałem już isdn'a przychodziły mi jeszcze przez
      2 miesiące rachunki z monitami o płacenie, nie mówiąc o tym, że debile jeszcze
      grozili mi odcięciem usługi. To samo było jak rok temu zrezygnowałem z analoga -
      przychodziły jakieś idiotyzmy, poszedłem do tele punktu i nawrzeszczałem na
      idiotów bo tego nie da się strzymać i załatwili. Zapłaciłem im nawet w tym
      miesiącu bo straszyli mnie ku..arze sądem a jeszcze jakieś 20 zł zaległego
      znaleźli... Idea to samo, co dwa lata zmieniałem taryfę i ch... zawsze się
      pomylili na moją niekorzyść, za pierwszym razem jakieś 40 zł, po zwróceniu uwagi
      skorygowali, po dwóch następnych latach o 100 zł, znowu skorygowali i
      przeprosili, pół roku temu miałem dostać 50% za darmo za przedłużenie umowy, nie
      dali - zrezygnowałem i zmieniłem operatora, jest super. W sumie to nie
      instytucje typu TPS'a i Orange są głupie, po prostu sa to jeszcze
      postkomunistyczne organizacje (tps'a jest współwłaścicielem Orang'a) ze
      strukturą w której pracuje pełno debili bo z rodziny, znajomy itp. itd.
    • b00g13 Re: Haracz na rynku łączy internetowych 20.01.06, 18:08
      A wiecie jak miło się czyta o tepsie nie mając już nic od nich :D Przeniosłem
      się do dialogu i była to swietna decyzja. Taniej, szybciej i bez ograniczeń.
      • Gość: O RANY JAK ONI TO MOGA TAK W TEJ GW IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.06, 19:10
        Takie rzeczy pisac. Przypominam redaktorom, ze ŁEKONOMISTA WSZECHASOW, GENIUSZ
        PODTRUNSKICH PAGORKOW, az podskakiwal z radosci, ze mu sie mieszek budzetowy
        zapelnia, jak ministrowal na Swietokrzyskie i wicepremierowal, a teraz taki
        redaktor jeden z drugim, no taki nikt po prostu smie krtykowac, ze on do tego
        doprowadzil, bo przeciez jakby najpier zdemonopolizowali, a potem sprzedali to
        mieszek nie bylby wtedy taki pelny. No ale myslec o przyszlej sakiewce to
        powinni konsumenci, a nie minister finansow. A jak juz ma o niej myslec, to tak
        zeby obligacji jak namniej sprzedac. Bo takie myslenie, zeby stowrzyc warunki
        dla lepszego rozwoju gospodarczego, a nie o mieszku to czysty socjalizm, a tfu, tfu.
        • Gość: O RANY Re: JAK ONI TO MOGA TAK W TEJ GW IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.06, 19:13
          A do tego to mi smierdzi krypotopoparciem dla PiS-owskiego sprzeciwu przeciw
          laczeniu slynnych bankow Pekaosia z Parchatym. Won mi chamie jeden ze
          swietojebliwej GW. Kto tego pismaka tu przyjal. Tak sie nie godzi, opinie
          gazecie takie bydle psuje.
    • Gość: xspeer Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: 80.51.240.* 20.01.06, 19:22
      Niech wezmą łącza od Exatela i mają w dupe tpsa
    • Gość: lalus Nipun Gupta, dyr. zarządzający biznesem telekom. IP: *.ny5030.east.verizon.net 20.01.06, 20:10
      to juz w Polsce nie mamy informatykow ani biznesmenow znajacych sie na
      telekomunikacji ze Hindusow sciagamy?dziwne dziwne.
    • Gość: geo "Prywatyzacja" TP SA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 21:36
      Państwową TP SA kupił państwowy France Telekom. Jak wiadomo, francuska firma,
      żeby nie zbankrutować, musi być monoplistą, albo musi otrzymywać dotacje.
      Efekty widać.
    • Gość: wojtek (w34) Re: Haracz na rynku łączy internetowych IP: *.dronet.3s.pl 21.01.06, 11:38
      zródło: www.w34.blox.pl

> Ano, żeby Neozdrady ładnie działały i były tanie, to każdy musi się
      > zrzucać.

To niekoniczenie jest tak. Stawiam tezę, tepsie chodzi o coś zupełnie
      innego.

Teza:

Celem utrzymywanie przez TP wysokiej ceny internetowego interconectu nie
      jest zarabianie ale utrudnianie życia konkurencji przez operatora
      dominującego na rynku.

Szybki dowód:

Wyliczenie #1 - ile TP ma zarabia na liniach DSL?

Przyjmuję 40zł jako miesięczny przychód z linii DSL po odliczeniu kosztów
      obsługi, amortyzacji, reklamy, drutów, itp. - po prostu 40zł przychód za
      czysty internet na DSL. Olewam nawet tu przepustowość bo ważniejszy jest
      przepływ pieniędzy niż przepływ bitów.

1 mln neostrad * 40zł = 40 mln

A więc wpływy TP ze sprzedawania internetu na DSL to 40mln miesięcznie

Wyliczenie #2 - ile TP ma z internetowego interconnectu?

Styki płatne tepsy z innymi dużymi operatorami to (ostre szacowanie): 3
      dużych, 4 mniejszych, 5 jeszcze mniejszych, resztę olewam, czyli
      3*800Mb/s+4*300Mb/s+5*100Mb/s=4,1G

Średnia cena za 1Mbps to powiedzmy 600zł i z tego wynika, że....

Wpływy TP ze sprzedawania drogiego interconnectu dla operatorów to 2,4 mln
      miesięcznie.

Wniosek:

Wpływy z inteconetku stanowią jedynie 6% wpływów ze sprzedawania internetu
      przez TP a więc obniżenie ceny np. o połowę nie spowoduje problemów w tej
      firmie za to znacznie ułatwi życie innym polskim operatorom a na tym TP nie
      zależy.

c.n.w.

Nie ignorujmy tepsy - tam pracują naprawdę mądrzy ludzie, którzy wiedzą, że
      monopol to fana rzecz i teraz główkują jak najdłużej ten monopol utrzymać. A
      dużo łatwiej utrzymać go przeszkadzając w pozyskiwaniu klientów przez innych
      operatorów niż utrzymując dobrymi produktami swoich. Portale dostają przy
      okazji, bo trudno by im było wykazać, że Mb/s dla portalu jest dużo tańszy
      niż dla telewizji kablowej (a i tak nieco różnicują te ceny). Za to jeżeli
      jaka telewizja kablowa chce sprzedawać łącza np. 1Mb/s w detalu, to w cenie
      tego łącza zakup internetu od TP (pośrednio lub bezpośrednio) stanowi
      poważny procent.

W tepsie pracują mądrzy ludzie - szkoda tylko, że swoją mądrość wykorzystują
      przeciwko innym mieszkańcom swojego kraju.

Wojtek (w34)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka