krasnov 02.03.06, 22:06 Jak dla mnie, procesory AMD są lepsze niż Intela, i to za niższą cenę. Wnerwia mnie, że znów jakiś monopolista zamiast jakością, walczy przewagą finansową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kazik Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.nat.student.pw.edu.pl 02.03.06, 22:21 w 100% popieram AMD jest lepszy od tego przereklamowanego Intela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Intel najlepszy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:47 No cóż - jakość kosztuje. Intel jest droższy, ale nieporównywalnie lepszy. Żadna poważna instytucja nie zainwestuje w przegrzewające się i awaryjne procesory AMD. To są dobre zabaweczki dla dzieciaków - do poważnych zastosowań tylko Intel - jest po prostu lepszy i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Intel najlepszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:49 > No cóż - jakość kosztuje. Intel jest droższy, ale nieporównywalnie lepszy. > Żadna poważna instytucja nie zainwestuje w przegrzewające się i awaryjne > procesory AMD. To są dobre zabaweczki dla dzieciaków - do poważnych zastosowań > tylko Intel - jest po prostu lepszy i koniec. porownywalnie, porownywalnie. akurat zrobic porownanie procesorow przy pomocy mierzalnych liczb, a nie goloslownych zapewnien, typu 'intele sa nieporownywalnie lepsze' albo 'intele sa lepsze i koniec' to nie problem. a wycieczka co do przegrzewania sie amd, gdy to wlasnie intele wydzielaja ponad 100 watow jest... um, zabawna. awaryjnosc? a slyszales o slynnym the pentium bug? 2*2=3.9999999999634924. intel ma marke. amd - stosunek jakosci do ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basyl Re: Intel najlepszy! IP: *.ericsson.net 03.03.06, 16:30 Sam mam laptoka, ktory chodzi na mobilnym AMD. Niestety przy duzym przeciazeniu komputer sie wywala. W opinii goscia z serwisu takie sa wlasnie "uroki" AMD. Kilku znajomych ma laptoki z prockami o podobnych parametrach do mojego. Tyle, ze INTELa. Zaden z nich nie ma takich problemow jak ja. Tak na marginesie, komputer byl juz chyba z 5x w naprawie przez ostatnie pol roku. Wszystko z tego powodu co powyzej. Wymienili juz chyba wszystko, z wyjatkiem procka i plyty. Wszystko w autoryzowanym serwisie. Sorka, ale moje przejscia mowia mi, ze Ci ktorzy twierdza, ze AMD sie przegrzewaja maja niestety racje. Sam to widze... A ze INTELe maja tez bledy? Wolalbym teraz o niebo INTELa, ale gdy kupowalem skusila mnie cena. No coz - chytry traci dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
microprofesor Re: Intel najlepszy! 03.03.06, 16:37 > Sam mam laptoka co masz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
navaira AMD najlepszy! 03.03.06, 16:46 Jestem muzykiem i grafikiem, pracuję na AMD, jedyne co mi się w ogóle zawiesza, to iTunes :P W jaki sposób niby Intel pozwala na rozmowę 10 osób a AMD tylko 5? bo takie jest specjalne skajpowe ograniczenie w procesorze AMD? "if (AMD && Skype) then rozmawiający := 5"? Jest oczywiste, że Intel za to zapłacił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beastieboy Panowie, najpierw troche obeznajcie sie z tematem IP: *.chello.pl 03.03.06, 19:28 a pozniej komentujcie. Dla mnie argumenty typu X jest lepszy od Y to piaskownica. Tylko osoba obserwujaca rynek, wszelkie nowinki i testy powinna miec cokolwiek do powiedzenia. A tam wszystko sie zmienia z miesiaca na miesiac. A wy wyciagacie argumenty typu "blad w pierwszym Pentium" - czy ktos jeszcze o tym w ogole pamieta? Co za hipokryzja, biorac pod uwage ze ktos kto to napisal na codzien pewnie uzywa najbardziej usianego bledami systemu operacyjnego w historii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amy Re: Panowie, najpierw troche obeznajcie sie z tem IP: *.aster.pl 03.03.06, 21:58 ok wiec co do nowosci:o jakosci mozna sie przekonac tylko po okreslonym czasie uzytkowania; do do jakosci: ktore firmy (DUZE) pozwalaja sobie na zakup serwera z procesorem amd? w mojej stoi x-dziesiat, a zaproponujcie adminom amd, to albo was zlinczuja, albo zmienia prace, i beda mieli racje. . . "jakosc amd" do ceny, ten parametr poki co mozna stosowac do zastosowan domowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom'ek M Re: Panowie, najpierw troche obeznajcie sie z tem IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 00:29 Patrz jaki ten SUN jest glupi, on wlasnie uzywa procesorow AMD...ale chwile....czy aby SUN nie jest jedna z wazniejszych firm na rynku serwerow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalamazoo Re: Intel najlepszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 18:27 Ja tez mam procka z mobilnym procesorem AMD 1,6 Mhz i jeszcze nic sie w nim nie zepsulo. mam go poltora roku. komputer hula tak jak zaraz po zakupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Wolę AMD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:12 Tez mam laptopa z mobilnym AMD od poltora roku. W połączeniu z Linuxem działa rewelacyjnie - nie pamietam abym kiedys zaliczyl zawieszenie. No i kosztuje kilkaset złotych mniej do laptopow z Intelem i preinstalowanym systemem z Redmond. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Intel najlepszy! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 03.03.06, 21:59 Jakbyś się trochę zainteresował sprzętem, to byś wiedział, że procesory stacjonarne lepsze ma AMD (i tu nie ma żadnych dyskusji), a mobilne - Intel (tu też nie ma dyskusji) Tak więc zanim znów coś spłodzisz równie mądrego, zastanów się ze 3 razy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Intel najlepszy! IP: 62.29.156.* 04.03.06, 21:43 Twój 'laptok' jest po prostu źle skonstruowany. Takie są 'uroki' używanego przez Ciebie modelu, lub w ogóle producent notebooka jest słaby. Tak ogólnie, to Intel ze względu na swój rozmiar ma przewagę technologiczną (bardziej zaawansowany proces produkcyjny). Jest też lepszy w procesorach mobilnych, aczkolwiek AMD powoli zaczyna deptać mu po piętach. AMD ma aktualnie przewagę w architekturze procesorów wielordzeniowych (aczkolwiek nie znam rozwiązań zastosowanych w mobilnym Core Duo - może dorównali AMD) i procesorów desktopowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Re: Intel najlepszy! 19.03.06, 23:05 Gość portalu: basyl napisał(a): > Sam mam laptoka, ktory chodzi na mobilnym AMD. Niestety przy duzym przeciazeniu > > komputer sie wywala. W opinii goscia z serwisu takie sa wlasnie "uroki" AMD. > Kilku znajomych ma laptoki z prockami o podobnych parametrach do mojego. Tyle, > ze INTELa. Zaden z nich nie ma takich problemow jak ja. > > Tak na marginesie, komputer byl juz chyba z 5x w naprawie przez ostatnie pol > roku. Wszystko z tego powodu co powyzej. Wymienili juz chyba wszystko, z > wyjatkiem procka i plyty. Wszystko w autoryzowanym serwisie. > > Sorka, ale moje przejscia mowia mi, ze Ci ktorzy twierdza, ze AMD sie > przegrzewaja maja niestety racje. Sam to widze... A ze INTELe maja tez bledy? > Wolalbym teraz o niebo INTELa, ale gdy kupowalem skusila mnie cena. No coz - > chytry traci dwa razy. To najwyrazniej musisz zmienic serwisanta, bo na oko - juz tylko po Twoim opisie - widac, ze masz klopot z systemem chlodzenia procesora, a nie z samym procesorem. Otworz laptopa, wyczysc dokladnie styk procesora z coolerem, kup tubke srebrnej lub miedzianianej pasty chlodzacej za 15 zl, wloz cienka warstwe pasty miedzy procesor a cooler, sprawdz wszystkie polaczenia elektryczne miedzy coolerem a plyta glowna, jesli to nie pomoze to wymien cooler na nowy. I nie daj sobie wciskac glupot ze to uroda tej czy innej marki procesorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajgor Re: Intel najlepszy! IP: 81.26.13.* 03.03.06, 15:00 Kolejny mumin który twierdzi: "Intel jest lepszy bo jest lepszy" ew. "Intel jest lepszy bo ja tak twierdzę (chcę)". Może jakieś konkrety, argumenty, wyniki testów? Nic? Tak właśnie myślałem, poza bzdurnym przekonaniem nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Intel najlepszy! IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 19:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastion24 Re: Intel najlepszy! IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 19:55 Intel jest lepszy, bo przede wszystki jakosc wykonania tego procesora jest tym co przemawia za jego zakupem. Fakt, z wydajnoscia bywa roznie, najczesciej na korzysc AMD ale i tak mimo wszystko wybralem P4... Pracowalem kilka lat w duzym serwisie komputerowym w lodzi i NIGDY nie widzialem uszkodzonego procesora intela (nie mowimu o uszkodzeniach fizycznych) natomiast kilka AMD niestety sie trafilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Intel najlepszy! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 03.03.06, 22:01 Podpowiem ci biedaku, czemu było tak dużo AMDków a tak mało Inteli. Bo Inteli już prawie nikt rozsądny do domu nie kupuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Intel najlepszy! IP: 212.160.172.* 03.03.06, 15:28 ehehehehe co za debil :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahah Re: Intel najlepszy! IP: 212.122.214.* 03.03.06, 16:29 Najzabawniejsze jest to, że jest dokładnie na odwrót: najnowsze procesory AMD w ogóle nie chcą się nagrzewać w pracy :D Nie ma jak opinia znawcy lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Intel najlepszy! IP: *.babilon.ds.polsl.pl 03.03.06, 17:45 Mam nowego AMD Sempron 3000+, wcześniej miałem Athlony XP, nie miałem z nimi problemów. Co do temperatury - ze standardowym wiatrakiem temperatura procka nie przekroczyła mi nigdy 45 stopni!Zatem mam jeszce pole do podkręcenia a jakbym załadował jakiś super wiatrak to hohohoh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Intel najlepszy! IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 19:52 To otworz kilka duzych aplikacji i proboj popracowac majac 'w obrocie' ok 512 MB ramu, zobaczysz jak sie Twoj sempron 3000+ przytka. Mailem okazje na tym czyms pracowac - wolalem szczezre mowiac stare pentium 3 - 866 MHz Odpowiedz Link Zgłoś
patman Lamerstwo się rzuca, a nie wie o czym pisze 03.03.06, 21:18 Ja mam AMD 1700+(1466Mhz) po przetaktowaniu na 2000+(1666 Mhz:), temperatura na piecu - 43°. Bez problemu pokonuje w testach wydajności wynalazki Intela, celerony czy pentiawki, o podobnej czy nawet dużo wyższej częstotliwości taktowania. Nie mam z nim najmniejszych problemów, dokładnie wszyscy moi kumple mają AMD, i żaden nie ma z tymi procesorami problemów. Wciskanie kitu, że AMD są gorsze od Intela, jest bezwartościowe, bo nie poparte konkretnymi danymi. A teraz Intel bezczelnie używa przewagi finansowej do niecnych praktyk, pachnących próbą monopolizacji rynku procesorów. Obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.isi.net.pl / *.crowley.pl 03.03.06, 16:36 Najlepiej samemu sobie odpowiedziec na pytanie kto jest lepszy. Np. ja sam testowalem platformy z Intelem i AMD pod wzgledem mocy obliczeniowej w moim przepadku renderowanie animacji 3D. I stwierdzam ze procesory AMD takowa moc posiadaja wieksza w stosunku do rownoleglych produktow intela. (testowane procesory dwurdzeniowe Pentiumy D z Athlonami 64X2 i Opterony seria 2xx dual core z Xeonami dual core). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:23 > Jak dla mnie, procesory AMD są lepsze niż Intela, i to za niższą cenę. Wnerwia > mnie, że znów jakiś monopolista zamiast jakością, walczy przewagą finansową. Wcale że nie! Intel jest lepszy i szybszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <lol> nieprawda IP: *.aster.pl 02.03.06, 22:48 to AMD jest lepszy i szybszy <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INTELygentny Intel jest wiekszy i dluzszy! I bardziej sexy! IP: *.chello.pl 03.03.06, 16:41 Intel lepsiejszy! Jego procesory mają zgrabniejsze, ładniej wyprofilowane nóżki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Intel jest wiekszy i dluzszy! I bardziej sexy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 17:30 Procesory Intela niestety nie mają już nóżek (dotyczy socket 775) ;)Zamiast nich mają sexowne półkule;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel-e-gent Re: nieprawda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.06, 20:54 Matiz bije na glowe to mini od BMW. Jest szybszy i mniej pali. Widzialem testy. Zreszta wiem co mowie, bo moj wujek jest taksowkarzem i dlatego znam sie na samochodach. No i ten stosunek ceny do mocy!!! BMW jest przereklamowane. A pamietacie te usterke kierunkowskazu w 200 konnym modelu mini? Wszystkie mini wzywano do warsztatow. Co za kompromitacja - nigdy wiecej BMW. Matiz rzadzi!!! A sluszeliscie, ze wlasnie wypuszczany na rynek nowy model Matiza bedzie bezpieczniejszy od Mercedesa S? BMW powienien dostac od komisji UE za zabijanie konkurencji. To jasne, ze graja nie fair. Zapytajcie swoich dziewczyn - 80% woli mini. Jakies oddzialywanie podprogowe, czy co? Przeciez testy jasno wskazuja, ktore autko jest atrakcyjniejsze. Ktos tu daje komus w lape pod stolem. Mam nazdzieje, ze Marcinkiewicz nakaze zwiekszenie udzialu matiza na rynku. To lezy w interesie wszystkich nas, czyli konsumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:48 Zamiast tylko narzekać, to może ktoś zacznie produkować własne procesory w Polsce !!! No właśnie, widzę las rąk i hektary ze stodołami w których będą produkowane. Przecież nikt ale to zupełnie NIKT a tym bardziej Intel nikomu tego nie zabrania czyli własnej produkcji i marki oraz zdobywaniu uznania i rynku. No ale ja odpowiedź na tą tezę po prostu już znam, tak jak na 99 % innych pytań :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:36 > Zamiast tylko narzekać, to może ktoś zacznie produkować własne procesory w > Polsce !!! No właśnie, widzę las rąk i hektary ze stodołami w których będą > produkowane. To znaczy że jak narzekam na nasze państwo to mam zakładać własne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdn... Niestety ale tylko Intel... IP: *.watf.cable.ntl.com 02.03.06, 23:52 Pracuje w UK w jednej z najwiekszych firmie IT w Europie, mamy w swojej ofercie m.in PCety NEC (laptopy i desktopy) i wcale im sie nie dziwie ze zrezygnowali z AMD bo niestety wiekszosc tego chlamu wraca z powrotem z roznymi problemami. Dotyczy to takze Compaq, Fujitsu-Siemens i innych. Jak popatrzysz w tej chwili na oferty PCetow dla biznesu to prawie nikt nie oferuje platform z AMD, a jak juz to tylko na specjalne zamowienie. Wczesniej pracowalem przez 1.5 roku dla HP i sytuacja byla dokladnie ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rjc Re: Niestety ale tylko Intel... IP: *.bulldogdsl.com 03.03.06, 02:58 > ... wraca z powrotem z roznymi problemami. Własnie, z różnymi, a my mówimy tylko o jednej rzeczy - procesorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdn... Re: Niestety ale tylko Intel... IP: *.watf.cable.ntl.com 03.03.06, 18:32 O.K. "rozne problemy" to sa glownie: a) przegrzewajace lub spalone procesory, ok. 50% b) czasami jak procesor jeszcze dycha to plyta glowna sie ugotowala, ok. 25% c) inne problemy plyt glownych takie jak: padniete kontrolery SATA, PATA, RAID, padniete PCI/PCI-E, zadziej AGP/PCI-Ex16, padniety/zanikajacy onboard LAN (bardzo czesto), padniete IEEE 1394a/b i USB d) laptopy: znacznie krotszy czas pracy na bateriach w porownaniu do systemow z Intelem, CPU (sempron) tak jak wyzej i z reszta tez podobnie, jeszcze dochodzi kaprysny build-in WLAN (mini-PCI) Do tego wszystkiego jeszcze odwieczne problemy ze sterownikami do chipsetow, RAID itd, ciagle jakies uaktualnienia i niespodzianki. Problemy z niektorymi kartami PCI LAN/WLAN. Wiem, ze problemy z MB nie dotycza bezposrednio CPU ale niestety dla zdecydowanej wiekszosci klientow (szczegolnie business) liczy sie calosc a nie tylko sam procek i stad te 80% sredniej. W przypadku mojej firmy to jest to na korzysc Intela jakies: domestic desktops ok. 70%, laptops 90% a dla business/corporate users desktops 95% i laptops 100%. Systemy oparte na Intelu mozna w zdecydowanej wiekszosci instalowac z marszu i w ciemno i ani zleceniodawcy ani my nie mamy czasu i pieniedzy na zabawe (eksperymenty juz byly). Tak samo wiekszosc oprogramowania monitorujacego/zarzadajacego serwerami/klientami jak np. LANDesk Management, Microsoft System Management Server itp. nie dziala z AMD poprawnie albo w ogole. Niestety wiekszosc forumowiczow w Polsce widzi AMD z poziomu swojego skladaka na piracie MS i jestem pewien ze tutaj relacja AMD do Intela jest dokladnie odwrotna, na korzysc tego pierwszego. Tylko ze zawiera sie to tylko w tych 20% rynku swiatowego i na najblizszy czas nie widze szansy na wieksze zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10 lat w IT Re: Niestety ale tylko Intel... IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 19:39 cdn: niestety, musze sie z Toba zgodzic w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubek Re: Niestety ale tylko Intel... IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 03.03.06, 20:26 > Tak samo wiekszosc oprogramowania monitorujacego/zarzadajacego > serwerami/klientami jak np. LANDesk Management, Microsoft System Management > Server itp. nie dziala z AMD poprawnie albo w ogole. zapewne też podpisali umowę z Intelem ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OCHJEJ Re: Niestety ale tylko Intel... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:29 Ojej... No to straszne co piszesz! To znaczy, że połowa z moich 3 komputerów w domu, pracująca już ponad 2-3 lata powinna była się już dawno: a) ugotować b) spalić c) sypnąć A tymczasem - wszystkie działają bezproblemowo! Ba. Nawet bez jednego BSODa w ciągu tego całego okresu czasu! (i są użytkowane 8-16-24 h/dobę, wiele razy po 100% mocy procesora). Wnioski? Marna płyta główna OR marna kosteczka pamięci = twoje bzdurki w temacie. Miłego dnia, doucz się jeszcze Lserwisancie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rog Re: Niestety ale tylko Intel... IP: *.GRAB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:39 Człowiek opisał swoje uwagi w odniesieniu do setek lub tysięcy komputerów, które przeszły przez jego ręce, Ty natomiast piszesz o 3 domowych. Wybacz, ale skala porównania przemawia na Twoją niekorzyść. Przez 10 lat pracy w serwisie spotkałem całe grosy takich specjalistów jak Ty, czytelników tips and tricks w chipie. Jesteś przekonany, że przedmówca musi się doszkolić bo 3 Twoje maszyny na AMD pracują bez zarzutów. A to, że jego doświadczenie mówi co innego jest oznaką lamerstwa, tak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Niestety ale tylko Intel... IP: 212.160.172.* 03.03.06, 15:30 hihihi jak widzę co piszesz to boję się że ta firma dla której pracujesz poda polskę do sądu za podsyłanie trojanów w postaci takich nieuków jak Ty :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Zatem składam komputery lepiej niż NEC lol IP: 212.122.214.* 03.03.06, 16:31 chłopie a ja mam w domu PCta z AMD i po Twoim poście wnioskuję że składam komputery lepiej niż Twoja największa firma IT w Europie rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastion Re: Zatem składam komputery lepiej niż NEC lol IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 20:00 Mylisz 2 rzeczy: Zwykly uzytkownik nie ebdzie sie zastanawial co mu sie zepsulo. Komputer nie dziala i ma to w dupie co sie w nim popsulo. W twoim przypadku moge zrozumiec. Masz AMD, system tanszy i wydajniejszy ale nie bedziesz plakal i narzekal na firme XXX ktora jest producentem zestawu, ze sprzedaje badziewie - naprawisz sobie komputer sam - proste. Odpowiedz Link Zgłoś
p_gor ja jako sprzedwca 03.03.06, 11:07 a ja jako sprzedawca moge stwierdzic ze wiecej platform wychodzi odemnie ze sklepu na procesorach AMD. Wysmienicie sie sprawdzaja w zestawach do gier a jak wiadomo o wydajnosci kompa nie swiadczy jakis tam word czy internet ale wlasnie gry. Jesli komp jest do grania to jest do wszystkiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: ja jako sprzedwca 03.03.06, 13:44 Jako informatyk (administrator) mówię, że do firmy kupuję tylko Intela. W domu mam AMDka i jestem zadowolony :-) Gry to jedno konkretne zastosowanie, narzuca pewne wymagania, ale pozwala na luźne potraktowanie innych. Komputer biurowy musi być cichy i stabilny. Wolny ale cichy dysk, słabszy procesor nie wymagający wentylatora, zasilacz umożliwiający pasywne chłodzenie do 200Wat, tutaj sprawdzają się zintegrowane płyty intela. Komputer do projektowania również musi być cichy i kompatybilny z oprogramowaniem (licencje na Inventora są znacznie droższe od komputera). Jeśli producent pisze, że oprogramowanie było testowane z procesorami Intela, to kupuję komputer na procesorze Intela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: ja jako sprzedwca IP: 212.160.172.* 03.03.06, 15:32 i następny "informatyk" od siedmiu boleści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witia Informatycy z reguly nie maja pjecia IP: 147.210.203.* 03.03.06, 17:01 o kumputerach. Kolo nawet nie wie jak ciche moga byc AMD z Qool and Quiet i ze to wlasciwie zalezy od radiatora, w nielaptopie. Pomijam fakt ze gry to dla tego bystrzaka luzne potraktowanie komputera. Pewnie w pracy ma intela siedzacego opbok Maca (trza czyms arkusze Excela wypelniac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdn... Re: ja jako sprzedwca IP: *.watf.cable.ntl.com 03.03.06, 18:38 W BRD bys sie nazywal: der "Schwanz" Powtorka dla "informatyka" o imieniu "ogon" O.K. "rozne problemy" to sa glownie: a) przegrzewajace lub spalone procesory, ok. 50% b) czasami jak procesor jeszcze dycha to plyta glowna sie ugotowala, ok. 25% c) inne problemy plyt glownych takie jak: padniete kontrolery SATA, PATA, RAID, padniete PCI/PCI-E, zadziej AGP/PCI-Ex16, padniety/zanikajacy onboard LAN (bardzo czesto), padniete IEEE 1394a/b i USB d) laptopy: znacznie krotszy czas pracy na bateriach w porownaniu do systemow z Intelem, CPU (sempron) tak jak wyzej i z reszta tez podobnie, jeszcze dochodzi kaprysny build-in WLAN (mini-PCI) Do tego wszystkiego jeszcze odwieczne problemy ze sterownikami do chipsetow, RAID itd, ciagle jakies uaktualnienia i niespodzianki. Problemy z niektorymi kartami PCI LAN/WLAN. Wiem, ze problemy z MB nie dotycza bezposrednio CPU ale niestety dla zdecydowanej wiekszosci klientow (szczegolnie business) liczy sie calosc a nie tylko sam procek i stad te 80% sredniej. W przypadku mojej firmy to jest to na korzysc Intela jakies: domestic desktops ok. 70%, laptops 90% a dla business/corporate users desktops 95% i laptops 100%. Systemy oparte na Intelu mozna w zdecydowanej wiekszosci instalowac z marszu i w ciemno i ani zleceniodawcy ani my nie mamy czasu i pieniedzy na zabawe (eksperymenty juz byly). Tak samo wiekszosc oprogramowania monitorujacego/zarzadajacego serwerami/klientami jak np. LANDesk Management, Microsoft System Management Server itp. nie dziala z AMD poprawnie albo w ogole. Niestety wiekszosc forumowiczow w Polsce widzi AMD z poziomu swojego skladaka na piracie MS i jestem pewien ze tutaj relacja AMD do Intela jest dokladnie odwrotna, na korzysc tego pierwszego. Tylko ze zawiera sie to tylko w tych 20% rynku swiatowego i na najblizszy czas nie widze szansy na wieksze zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Re: ja jako sprzedwca 19.03.06, 23:18 Nie wypowiadaj sie tak kpiaco o skladakach, bo dobrze zlozony komputer na glowe bije jakoscia i dopasowaniem konfiguracji do kazdego z "markowych" komputerow Dell-a, HP (czy innego Compaq), ktore niczym nie roznia sie od tego badziewia ktore mozesz kupic w pierwszym lepszym hipermarkecie z maslem i kiszona kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Yyyyyy..... 03.03.06, 15:44 > Gry to jedno konkretne zastosowanie, narzuca pewne wymagania, ale pozwala na > luźne potraktowanie innych. Zabawne... Poniewaz to wlasnie gry sa pierwszym poligonem dla badania wydajnosci rozszerzen architektury x86, czy tez jednostek przetwarzania geometrii i tekstur w kartach graficznych... > Komputer biurowy musi być cichy i stabilny. Wolny ale cichy dysk, słabszy > procesor nie wymagający wentylatora, zasilacz umożliwiający pasywne chłodzenie > do 200Wat, tutaj sprawdzają się zintegrowane płyty intela. Znow zabawne. Bo o ile wiem, to pasywnych chlodzeniem moga sie poszczyci wynalazki VIA (procesory z rdzeniem Ezra itp), ale nie Intela... > Komputer do projektowania również musi być cichy i kompatybilny z > oprogramowaniem (licencje na Inventora są znacznie droższe od komputera). > Jeśli > producent pisze, że oprogramowanie było testowane z procesorami Intela, to > kupuję komputer na procesorze Intela. A ja sadzilem, ze takim przypadku producent podaje jakiego uzyl kompilarora, z jakimi rozszerzeniami i dla jakiej architetkury.... Tylko uwazaj next time - zebys nie kupil licencji na Itanium ;) Niby tez Intel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 Re: ja jako sprzedwca 03.03.06, 16:35 To ja twierdzę że Twoja firma przepłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Re: ja jako sprzedwca 19.03.06, 23:11 user0001 napisał: > Jako informatyk (administrator) mówię, że do firmy kupuję tylko Intela. W domu > mam AMDka i jestem zadowolony :-) > > Gry to jedno konkretne zastosowanie, narzuca pewne wymagania, ale pozwala na > luźne potraktowanie innych. > > Komputer biurowy musi być cichy i stabilny. Wolny ale cichy dysk, słabszy > procesor nie wymagający wentylatora, zasilacz umożliwiający pasywne chłodzenie > do 200Wat, tutaj sprawdzają się zintegrowane płyty intela. > A gdzie Ty jeszcze widzisz procesory ktorym wystarcza pasywne chlodzenie? Owszem, mozesz kupic pasywne coolery do najnowszysch prockow, ale ich cena jest znacznie wyzsza niz normalnych cichych coolerow wysokiej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Też jestem sprzedawcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 19:22 Zajmujemy się nie tylko komputerami i sprzedaży nie mieliśmy imponującej - około 300 szt. w ciągu roku. Problem był z 3 procesorami (2 szt. Sempron 1 szt. Athlon64) Intel nie sprawiał problemów ... Mniej więcej proporcje sprzedaży Intel vs. AMD pół na pół ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastion Re: ja jako sprzedwca IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 20:02 A ile wraca na serwis w pzreciagu pol roku ? Bo z tego co ja pamietam z moich doswiadczen w pracy, Inteli nie wiedziec czemu wracalo znacznie mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik dyskusja.. IP: 195.103.141.* 03.03.06, 11:25 ..o wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanoca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.ae.poznan.pl 03.03.06, 11:48 mnie tylko dziwi, skad bierzecie takie wiadomosci, ze AMD jest tanszy od Intela proponuje porownac ceny - najtanszy dwurdzeniowy procek AMD 3800+ kosztuje ok. 1200 zl, a pentium 2,8 GHz spokojnie ponizej tysiaca poza tym z doswiadczenia wiem, ze w zaleznosci od zastosowan raz lepsze sa AMD, a kiedy indziej Intele AMD generalnie lepiej sprawuja sie w grach, a w zastosowaniach biurowych kroluje jednak Intel, moze dlatego wiec Intel jest platforma dla biznesu Odpowiedz Link Zgłoś
romekz Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a 03.03.06, 15:23 Króluje w zastosowaniech biurowych? Bo co jest wydajniejszy ? Literki w Wordzie szybciej się pojawiają na ekranie ? Akapity się inaczej formatują ? W profesjonalnych zastosowaniach biznesowych (serwerowych) najczęściej nie stosuje się procesorów Intela ani AMD, raczej jakieś w architekturze RISC. A w stacji roboczej Intel działa tak samo jak AMD. Jeśli posadzić kogoś do Worda czy Excela, to nie pozna na procesorze której firmy pracuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel-e-gent Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.06, 21:19 Wyjasnij mi, co to jest stacja robocza. Ja wiem, ale jestem pewny, ze ty nie. Smiesznie bedzie. Jak szlec, to szalec! Co to jest "profesjonalne zastosowanie biznesowe"??? Czy to cos podobnego do "amatorskiego wykorzystania charytatywnego"? Prosze, rozwin ten watek. Nie czarujmy sie - ok. 80% homo sapiens sapiens to idioci. W kraju nad Wisla odsetek jest jeszcze gorszy: to efekt ostatniej wojny (szanse przezycie niestety odwrotnie proporcjonalne do intelektu) i komunizmu (promocja motlochu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Num Lock Intel-e-gent inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 23:00 Widać argumentów Ci brakuje skoro tak często robisz wycieczki personalne. Definicje są dostępne w sieci - przykładowo www.pcmag.com: (1) A high-performance, single-user computer typically used for graphics, CAD, software development and scientific applications. A workstation may be a RISC-based computer that runs under some version of Unix or Linux, the major vendors being Sun, HP, IBM and SGI. It may also refer to a high-end PC using Intel or AMD CPUs from any PC vendor. In all cases, the term implies a machine with a fast CPU and large amounts of memory and disk that is geared toward the professional user rather than the consumer. (2) A terminal or desktop computer in a network. In this context, workstation is just a generic term for a user's machine (client machine) in contrast to a "server" or "mainframe." (3) In the telecom industry, a combined telephone and computer. Jeśli chodz o profesjonalne zastosowania biznesowe, to istnieją maszyny klasy np. HP 9000 (PA-8900), IBM p5 (p5), IBM eServer™ 326m (AMD Opteron) i raczej nie są zbyt często stosowane do "amatorskiego wykorzystania charytatywnego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel-e-gent Re: Intel-e-gent IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.06, 00:20 Mily zwyczaj - podpis w temacie. Jakisz masz problem? Osoba piszaca wczesniej nie wiedziala co to jest "stacja robocza". Przez przypadek jej pomogles. Wprawdzie nie piszesz na temat (chyba pomylily ci sie slowniki - w tym przypadku powinies siegnac do tego szarego z napisem "jezyk polski"). Po omacku trafiles jednak (stacja robocza to znaczenie (1) slowa "workstation") i ten piszacy wczesniej wie taraz, jaka strzelil gafe! To wlasnie workstation jest miejscem, gdzie najwyrazniej uwidacznia sie przewaga danego procesora; w desktopach i serwerach procesory nie sa tak wazne (tzn. np. 20% roznica wydajnosci procesora nie dla nich zadnego znaczenia). Sformulowanie "profesjonalne zastosowania biznesowe" jest po prostu glupie. Jesli uwazasz, ze jest inaczej to obron to jakos. Np. podaj przyklady znanych amatorskich biznesmenow albo profesjonalnych wolontariuszy. Albo chociaz zastosuj sobie cukier do herbaty i spal sie ze wstydu. Co ma do tego wszystkiego oferta handlowa HP i IBM??? Ten piszacy wczesniej to zwyczajny informatyczny glupek. Jak 95% piszacych wokolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łopatolog Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:08 Między AMD 3800+ a Pentiumem 2,8 GHz jest jakiś 1 GHz "różnicy w wydajności", więc nic dziwnego, że ten drugi jest tańszy. Pentium 3,4 kosztuje dzisiaj mniej-więcej 1200 PLN, czyli tyle samo co AMD 3800+ - a więc kupując AMD za tę samą cenę mamy procesor szybszy o około 400 MHz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastion Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 20:05 Roznica po raz kolejny - w jakosci wykonania i predkosci taktowania zegara, co sie niekoniecznie przeklada na wydajnosc (nie proporcjonalnie przynjajmniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.03.06, 14:49 Kazdy ktos sie zna to wie, ze dwurdzeniowe amdeki sa o klase lepsze od inteli. Biora duzo mniej ciepla, sa tansze i szybsze. I sa dluzej niz intele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simplex Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: 213.17.128.* 03.03.06, 14:52 Gość portalu: olek napisał(a): > Kazdy ktos sie zna to wie, ze dwurdzeniowe amdeki sa o klase lepsze od inteli. > Biora duzo mniej ciepla, sa tansze i szybsze. I sa dluzej niz intele. > X2 jest droższe od Core Duo (oraz szybsze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inetl-e-gent Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.06, 21:40 Dla CIEBIE sa o klase lepsze, poniewaz sa o klase tansze. W sklepie tez masz towary z roznych polek. Ty kupijesz tansze a ja szanuje Twoj wybor. Mnie stac na produkty markowe i dlatego nie musze sie martwic o cieplo i szybkosc. Nie musze czytac zadnych testow, porownan i rankingow. Nie musze podkrecac, wyciszac, ochladzac i bic kompa sasiada. Wchodze do sklepu, kupuje Intela, stawiam na biurku, wlaczam i trace swiadomosc tego, co tam wlasciwie w srodku mam na nastepne dwa lata. Jak wybieram oprogramowanie, nie czytam opaslego rozdzialu "zgodnosc sprzetu" - bo po co? W koncu czas, to tez pieniadz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exp Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.acn.waw.pl 07.03.06, 01:34 wszystko super.....tylko wlasnie obecnie Athlon FX-60 jest najdrozszym i najwydajniejszym procesorem desktopowym....ale skoro Cie stac na produkty "markowe" z "wyzszej" polki - twoj problem. Co do "zgodnosci sprzetu", faktycznie na AMD aby programy chodzily nalezy zrobic to co nastepuje: 1. wyjmujemy procesor 2. do nozki 601 i 602 podlaczamy wejscia przerzutnika RS (wykonanego w technologi TTL) (601 do R, 602 do S) 3. wyjscie Q przerzutnika RS podlaczamy do nozki 700 (wyjscie nieQ pozostawiamy) 4. walimy procesor 3-krotnie mlotkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a 19.03.06, 23:30 Alez oczywiscie, i kupijac markowego Della, czy HP, nawet nie wiesz ze w srodku, obok Intel Pentium4 3.4GH Extreme Edition masz karte graficzna Intel Extreme Graphic :)) z wydajnoscia grafiki na poziomie nVidia gForce TNT sprzed 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Zabawny ten teks w GW :) 03.03.06, 15:16 Lepszy, gorszy bla bla bla.... Merytoryki w tym za grosz. Protokolu VoIP opartego na sygnalowym SIPie nie wpieraja ani procki Intela, ani AMD. Wiec mowienie, ze Intel lepiej wspiera telefonie internetowa w Skypie jest gadka o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkiej Nocy... Czyli czysty chwyt marketingowy i w tym zakresie AMD ma calkowita racje. Jedynym wsparciem jakie moze byc tu dane przez procestor to kwestia kodowania glosu i szyfrowania polaczenia. Z tym, ze chyba nikt mi nie wmowi, ze dwurdzeniowy procesor dowolnego producenta nie jest w stanie zakodowac i zdekodowac w czasie rzeczywistym 10 strumieni glosu :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek podobny post z innego zrodla IP: 195.190.143.* 03.03.06, 20:17 arstechnica.com/news.ars/post/20060301-6297.html Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikg NIE MA wolności dla procesorów. Należy powołać 03.03.06, 16:23 centralny urząd sterowania procesorami. Zamienić SGH w SGPiS. PISOkomuna na całegl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askjldfllkj Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:34 W walce pomiędzy Intelem a AMD jedno jest pewne, użytkownicy na tym zyskują. Natomiast kwestia tego, który jest lepszy jest dyskusyjna i jestem przekonany, że obiektywna odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
praptak No więc właśnie nie zyskują 03.03.06, 18:09 > W walce pomiędzy Intelem a AMD jedno jest pewne, użytkownicy na tym zyskują. Zyskują dopóty, dopóki firmy konkurują jakością i ceną. W momencie, kiedy jeden konkurent dogaduje się ze stroną trzecią żeby produkty drugiego konkurenta działały gorzej, to użytkownicy przestają na tym zyskiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastion Re: No więc właśnie nie zyskują IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.03.06, 20:07 o to samo mozesz posadzic np. Microsoft, tak samo jak np. producentow oleju samochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: No więc właśnie nie zyskują IP: 195.190.143.* 03.03.06, 20:12 >tak samo jak np. producentow oleju samochodowego. jeszcze nie slyszalem, ze jakis producent oleju namowil jakiegos producenta silnikow, by jego silniki jezdzily wolniej lub zacieraly sie na oleju konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel-e-gent Re: No więc właśnie nie zyskują IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.06, 22:22 Glupi jestes. Jak masz samochod to zajrzyj do instrukcji. Tam masz napisane na jakiej klasie i marce oleju samochod powiniej jezdzic. Jak wlejesz gorszy - przyjedziesz na przeglad po 15tkm zamiast po 30tkm. Tak samo mowi Skype - wlozysz tanszy procesor, bedziesz mial mniej polaczen. To bardzo logiczne postepowanie niekoniecznie majace cokolwiek wspolnego z jakims "ukladem" (ale modne slowo w Polsce). Po prostu producentowi zalezy, aby jego produkt satysfakcjonowal klienta i stara sie eliminowac ryzyko zwiazane z "chytroscia" nabywcy i tanimi zamiennikami. Odpowiedz Link Zgłoś
praptak Kiepska analogia 04.03.06, 10:42 > Glupi jestes. Jak masz samochod to zajrzyj do instrukcji. Tam masz napisane na > jakiej klasie i marce oleju samochod powiniej jezdzic. Jak wlejesz gorszy - > przyjedziesz na przeglad po 15tkm zamiast po 30tkm. Tak samo mowi Skype - > wlozysz tanszy procesor, bedziesz mial mniej polaczen. > To bardzo logiczne postepowanie niekoniecznie majace cokolwiek wspolnego z > jakims "ukladem" (ale modne slowo w Polsce). Po prostu producentowi zalezy, aby > > jego produkt satysfakcjonowal klienta i stara sie eliminowac ryzyko zwiazane > z "chytroscia" nabywcy i tanimi zamiennikami. Analogia jest o tyle kiepska, że w przypadku oleju ograniczenia są obiektywne - jeśli wleję olej słonecznikowy to silnik rzeczywiście mi się zatrze. W przypadku Skype'a ograniczenie jest w stu procentach sztuczne. Przecież Skype nawet nie określa minimalnej częstotliwości taktowania zegara, przy której te 10 połączeń będzie osiągalne. Mam wierzyć, że sama marka procesora gwarantuje wydajność? Wolne żarty. Poza tym gdyby rzeczywiście ograniczenie było obiektywne, wystarczyłoby opublikować dane - "na AMD poniżej 2 GHz nie osiągniesz 10 jednoczesnych połączeń". Nie ma tu ryzyka zniszczenia komputera, więc po co to administracyjne ograniczanie konsumentowi wyboru? Poza tym w przypadku samochodu _wolno_ mi wlać cokolwiek - tracę tylko gwarancję. W przypadku Skype'a _nie_ _wolno_ mi uruchomić 10-ciu połączeń na procesorze AMD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exp Re: No więc właśnie nie zyskują IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 18:57 Tak! AMD Athlon FX 60 - tani zamiennik, drozszy od oryginalu (najlepszego P4 intela), oraz przy okazji od niego szybszy. A tak na marginesie, pewnien cracker (maxxuss) uporal sie juz z ta "optymalizacja". I jakos wszystko potrafi pieknie chodzic na JEDNORDZENIOWYCH procesorach AMD/INTEL, dziwne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) Rozmowa ktora nie ma sensu... IP: 170.65.192.* 03.03.06, 17:03 Oba procesory sa dobre albo - oba procesory sa slabe. Przesledzcie te posty - kogo tutaj mamy - informatykow... internautow, usytkownikow skype pojawil sie nawet "JA JAKO SPRZEDAWCA...", wszyscy sa madrzejsi od radio. Otoz pozwolcie mi powiedziec drobni krzykacze ze przy tych smiesznych komputerkach ktore wszyscy uzywacie ADM czy INTEL nie robi zadnej roznicy. A cale wasze doswiadczenie rozbija sie o jeden moze dwa dobre albo wadliwe procesory na podstawie ktorych tutaj osadzacie. Jedno wam powiem - ADM czy INTEL - jeden bat!!!!!! A to czy mozna na skype pworwadzic rozmowe w 5 czy 10???? hmmm trzeba naprwade byc niezlym czubem zeby sie takimi glupotami przejmowac. Rozumiem powazne tele konferencje zwiazane z powaznym biznesem... biznes jednak nie uzywa skype do komunikowania sie... Dajcie sobie na luz z ta dyskusja i pomyslcie lepiej jak tutaj milo spedzic czas w ten weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Rozmowa ktora nie ma sensu... IP: 63.77.49.* 03.03.06, 18:54 i to jest wlasnie to!!! swietna wypowiedz ... pozdrowienia i milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Rozmowa ktora nie ma sensu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 19:49 A ja mysle, ze ADM [Administracja Domow Mieszkalnych] powinna mi wreszcie wstawic wybita szybe. Smarki kopaly pilke i jeden kopnal i pilka poleciala w moje okno zbila szybe i upadla na moj moherek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intel-e-gent Re: Rozmowa ktora nie ma sensu... IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.06, 21:56 Biznes to jest taki pstryczek, ktory probuje taniej. Dlatego wlasnie biznes na calym swiecie uzywa dzis do rozmowy SKYPE a produkcje przenosi do Chin. Tobie chyba pomylily sie biznesmeny z prezesami spolek skarbu panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef TWEAK.PL - tam sie zapytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 17:23 Bez obrazy mozecie dyskutowac, najlepiej zapytac sie osob ktore sie na tym znaja - polecam w/w serwis. Wedlug nich (i mnie) lekka przewage ma AMD i to jest opinia znawcow a nie tych ktorzy maja Intela i nic do nich juz nie chce dotrzec. A wracajac do tematu 10 osob dotyczy to tylko HOSTA tj. osoby ktora zaczyna konferencje - inni nawet na najgorszych celeronach beda mogli brac w niej udzial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swinks_uk Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.server.ntli.net 03.03.06, 20:33 Zanim ostatecznie wybralem, mialem okazje uzywac pc na najnowszym AMD. Bez wodnego chlodzenia nie dawal rady przy moich potrzebach. Teraz mam P4 650 ze zwyklym wiatrakiem i daje rade. Owszem AMD tansze, ale nie do ciezkiej pracy i tyle... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:34 1. Skandalem są tego typu umowy. Nie powinno być sztucznych ograniczeń tylko dlatego, że jakieś firmy się dogadały. Powinniśmy mieć wolny rynek. 2. W dyskusji przytoczono argumenty dotyczące ostatniego tysiąca lat. Że AMD się grzeją, a Intele mylą w rachunkach. To już przeszłość. Dziś Intele grzeją się bardziej niż AMD, a każda platforma ma inne problemy. 3. Intel ma lepszą, choć nie wiedzieć czemu wciąż 32-bitową platformę mobilną. Gdy Vista puka do drzwi, 64-bity to już powinien być standardem. 4. Intel jest wybierany przez duże firmy produkujące komputery (np. Dell) nie dlatego, że jest lepszy, tylko dlatego, że zapewnia większą stałość dostaw i daje takim producentom dobre ceny. 5. AMD częściej niż Intel lądują w najtańszych konfiguracjach. Niestety, lądują tam wraz z płytami typu ECS... I wtedy pojawiają się legendy o wieszających się procesorach AMD. To nie wina AMD - to wina tego ECS'a. 6. AMD lepiej dają się podkręcać. Więc to raczej one są kupowiane przez kręcących procesory - wniosek z tego, że częściej się palą... 7. Intel jest z tyłu jeśli chodzi o platformę 64-bitową. EM63T działa marnie, w przeciwieństwie do Athlonów 64. A granica 4GB jest już blisko... Zresztą gdy powstanie więcej aplikacji 64-bitowych (optymalizowanych), różnica w wydajności zacznie być istotna. 8. Intel jakiś czas temu popełnił straszny błąd - błąd, który nazywał się Pentium 4. Niestety, jakiś dureń stwierdził, że wystarczy zwiększać częstotliwość taktowania i będzie super. A tu niestety. AMD w tym czasie rozwijał architekturę - dzięki czemu współczesne AMD to bardzo dobrze zaprojektowane procesory. 9. Opterony AMD na rynku serwerowym powoli wypierają Xeony, zwłaszcza stosunkiem wydajność/cena. Tanie serwery na Opteronach (choćby Suna) są znacząco wydajniejsze nawet od droższych serwerów na Xeonach. IA64 ciągle ma stać się sukcesem, ciągle zaś jest wielką klęską (ze względu na ceny). 10. A i tak najlepsze procesory robią inni. Słyszeliście o procesorze Sun UltraSPARC T1? 8 rdzeni, 32 wątki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaq Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.net-serwis.pl 03.03.06, 22:06 > 10. A i tak najlepsze procesory robią inni. Słyszeliście o procesorze Sun Ultra > SPARC T1? 8 rdzeni, 32 wątki... Tak, architektura x86 powinna dawno odejść w niepamięć. Współczesne procesory zarówno AMD jak i INTEL (choć ten bardziej ;P) dużo tracą na wydajnośco poprzez wymuszoną wsteczną kompatybilność. A Intel ma kasę :( Ostatnio nawet Maci przesiadają się na Intela...ciekawe czemu? Tak łatwo zapominają o lepiej zaprojektowanych Power'ach. A Ultry to klasa sama w sobie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 03.03.06, 22:17 Wszystko OK, ale przykład z SUNem nie jest najlepszy. Ten procesor nie jest obciążony historią... czyli nie muszą na nim działać programy napisane 20 lat temu. Domowe procki muszą być zgodne ze swoimi starymi odpowiednikami, które z braku doświadczenia i wiedzy projektantów, nie były optymalne. I ta nieoptymalność i chore rozwiązania ciągną się do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rast Re: Intel z AMD kłócą się o Skype'a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 00:13 Ja uzywam kompow z intelem i amd, ani jeden ani drugi nie sprawia mi problemow. Polecajac znajomym zawsze reklamuje amd jakos politycznie nie lubie intela ale tylko politycznie bo jeden i drugi prawidlowo skonfigurowany i uzywany sie nie psuje (mam 15 lat praktyki w temacie) Wiec to cale gadanie wasze jest bez sensu lub wynika z braku znajomsci tematu. Dzis amd jest szybsze ale za miesiac juz intel i tak w kolko...raz jeden raz drugi . Aktualnie jest trend na blizniaków, dwa "cory" i kaczory a za wszystkiem stoi ojciec d. i pokraki z dziubkiem. (nie zapomnialem o masonach, zydach, heteroseksualistach (to zboczency jedni!) no i cyklistach) Ten świat schodzi na kaczki.... (psy kocham) Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse A tak naprawde 19.03.06, 23:38 gdyby Microsoft nie spoznial sie - jak zwykle zreszta - z 64bitowym Windowsem, z Intela dawno nie byloby juz co zbierac na rynku homeuser. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov "energooszczedne" Intele, hahaha 23.03.06, 18:06 www.tomshardware.com/2005/07/13/the_amd_and_intel_energy_crisis/page16.html "AMD systems are generally much more energy-efficient than Intel-based computers. We measured idle power consumption numbers of 90-112 W for the Athlon 64 system while the Intel computers consumed between 115-157 W with dedicated graphics. From a performance per Watt point of view, Pentium-based computers perform far worse under a heavy load due to the higher clock speed level. A maximum of 166 W under 3DMark 05 (Athlon 64 4000+ with nForce4 Ultra) is much more acceptable than 255 W (Pentium 4 660 with 925XE)." Odpowiedz Link Zgłoś