Dodaj do ulubionych

FTP w LANie

IP: *.punkt.pl 16.01.03, 16:22
Czy istnieje możliwość połączenia z zewnątrz mojej sieci LAN do serwera FTP na kompie w tej sieci, którego adres to np. 10.0.1.2 Chodzi mi o to, żeby ktoś (kto łączy się np. przez modem w TPSA) wpisując ftp://10.0.1.2/ łączył się z moim serwerem. Komp z zewnątrz jest widoczny jako główny serwer, przez który łączę się z netem
Obserwuj wątek
    • Gość: Barti Re: FTP w LANie IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.4.* 16.01.03, 16:55
      Niestety, wszystko na to wskazuje, że nie można się łączyć z Twoim serwerem FTP
      z zewnątrz sieci, np. w przypadku połączenia z Internetem przez modem. Twój IP
      to tzw. adres wewnętrzny, a nie publiczny. Świadczy o tym forma adresu
      (10.0.x.x). Najprawdopodobniej dostępu do Twojej sieci LAN chroni tzw. firewall
      czyli specjalny serwer chroniący sieć lokalną przed dostępem z zewnątrz. W
      obednej sytuacji z Twoim serwerem FTP może się połączyć tylko i wyłącznie
      komputer, który jest również podpięty do tej samej sieci lokalnej, co Twój.

W moim przypadku jest podobnie. Jestem użytkownikiem dość dużej osiedlowej
      sieci komputerowej (wybudowanej przez prywatną firmę - dostawcę Internetu), w
      której oprócz dostępu do Internetu mam możliwość komunikowania się z innymi
      komputerami tej sieci właśnie poprzez LAN. I sytuacja jest taka sama. Mogę
      sobie postawić własny serwer FTP, ale będzie on dostępny tylko w mojej sieci
      lokalnej. Nie można się z nim połączyć z Internetu. Chyba, że wykupiłbym u
      providera tej sieci tzw. globalny (nazywany też publicznym) adres IP, to wtedy
      mój serwer FTP byłby dostępny też z zewnątrz sieci. No, ale za to musiałbym
      dodatkowo miesięcznie płacić, a nie jest mi to potrzebne...

Pozdrowienia,
      Barti.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka