create 15.09.06, 21:41 Sorry Religa, ale zajmij się swoim sztucznym sercem. Ludzie innej epoki potrafią tylko mówić o dobru pacjenta i nie umieją tego pogodzić z ułatwiniami dla konsumentów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koko Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprzed.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 08:07 Wiadomo że "tradycyjni" aptekarze są przeciw. Mają takie wpływy że domagają się ograniczenia otwierania tych normalnych aptek. Jakiś wiceminister w TVP stwierdził że taka (jak jest w Polsce) ilość aptek np w Austrii jest nie do pomyślnia..... (bez komentarza). Na tej zasadzie to można stwierdzić że za dużo jest jarzyniaków, sklepów spożywczych, producentów aut, masarni, itp. Moim zdaniem Minister Sprawiedliwości powinien się tym zainteresować, wygląda na to że ustawę się ktoś kroi na zlecenie pewnej grupy aptekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zubaran1 Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz 16.09.06, 12:54 Lobby tradycyjne jest przeciw wielu innowacjom. To przecież "dzięki" nim jedna z zagranicznych sieci aptek (litewskich?) zrezygnowała z polskiego rynku. Ostatnio słyszymy o regulowaniu ilości aptek w zależności od ilości mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja ........apteki internetowe bedą szkodzić pacjentom IP: *.aster.pl 17.09.06, 10:24 zepsutymi lekami Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Znieść ograniczenia, spadną ceny 16.09.06, 09:31 create napisał: > Sorry Religa, ale zajmij się swoim sztucznym sercem. > Ludzie innej epoki potrafią tylko mówić o dobru pacjenta i nie umieją tego > pogodzić z ułatwiniami dla konsumentów Może on nie rozumie, że jak zniesie ograniczenia dot. aptek, to ceny spadną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beciaja@op.pl Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprzed.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 10:50 Takie decyzje cofaja ...rozwój handlu lekami do lat 70-80. Nie wszystkie leki wymagaja temperatury pokojowej. Dystrybutorzy zreszta przewoza leki w temp. otoczenia. Nie stosuja do tego przygotowanych samochodów, tak więc chodzi o interssy aptek i ochrone ich marż, Ceny leków w RP IV sa i tak wystarczjące duze, by ograniczac konkurencje.. Odpowiedz Link Zgłoś
zubaran1 Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz 16.09.06, 12:53 Pewnie o to, że i tak jest "za dużo aptek" na jednego mieszkańca... Lobby aptekarskie ma swoją siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoltek Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.ip.fastwebnet.it 16.09.06, 19:51 > wymagaja temperatury pokojowej. Dystrybutorzy zreszta przewoza leki w temp. > otoczenia. Nie stosuja do tego przygotowanych samochodów, tak więc chodzi o i tu masz jak najbardziej racje - dystrybutorzy wiekszosc OTC (i nie tylko) woza w bagazniku - bez ZADNEJ kontroli temperatury - i nikogo to nie obchodzi. ale niby ze jak kurier bedzie wiozl to juz KATASTROFA. hehe wyraznie ustawa pod lobby aptekarskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polek Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.stalprodukt.pl 17.09.06, 03:16 Strasznie nadmuchany temat - jak dostanę leki podrobione to je zwracam - przy zakupie przez internet mogę zwrócić towar do 10 dni. Strasznie ludziom mieszają w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee zamiast zawracac kijem rzeke, niech ministerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 07:22 zdrowia zabierze sie do pracy i pomysli o pacjentach a nie konformizmie lub interesie kumpla aptekarza. Na dodatek swoj sprzeciw uzasadniaja dobrem spolecznym, kabaret na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
jahortus Re: zamiast zawracac kijem rzeke, niech ministers 17.09.06, 09:30 niestety MZ kompletnie nie dba o pacjenta ,a na pewno niczego nie czyni w interesie społeczeństwa w sprawie leków !!! Walka z aptekami internetowymi jest stymulowana fałszywą trosą o jakość lekóów- mama rodzinę w USA,gdzie leczenie jest kosztowne,ale legalnie i z pełnym przyzwoleniem ubezpieczyciela (co jest oczywiste)można w chorobach przewlekłych wykupić"w internecie" właśnie zapas medykamentów na kilka (nawet 6 m-cy) z baardzo istotnym upustem. Najbardziej boli mnie TROSKA MINISTERSTWA O DOCHODY FIRM FARMACEUTYCZNYCH !! Jak inaczej wytłumaczyć horror tzw list refundowanych leków,gdzie panstwo czyli my szarzy obywatele płaci dowolnie kreowane przez dostawców kwoty za leki z list? chodzi mi po prostu o to,że owe leki często nawet w Europie Zach nie są tak drogie jak w Polsce! a przede wszystkim np. preparat (b.ważny, często stosowany) produkowany przez 2 różne firmy farm. utrzymuje zgodnie stałą wysoką cenę !! dzieje się to właśnie dlatego,że nie ma rozumnej odpłatności w chorobach przewlekłych ,lub dla wszystkich ubezpieczonych -np.2-10%, za ów lek,żeby firmy konkurowały i obniżały cenę leku; nie!!!u nas windowane(czasem horrendalnie )ceny za leki zwłaszcza refundowane w całości są dziwnie ochoczo kompensowane z kasy NFZ; i proste pytanie,skoro tak bardzo nieopłacalne jest prowadzenie apteki,czemu nawet w biednych rejonach ,wyrastają jak grzyby po deszczu???( w promieniu do 200-300 m od jednego ze szpitali w moim mieście funkcjonuje 8 czy 9 aptek) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprzed.. 17.09.06, 07:57 Aptekarze w Polsce to jedna mafia i to potężna bo ochraniana przez byłych SB-ków i byłych pracowników WSI,obracają miliardami złotych i zniszczą każdą konkurencję w Polsce bez względu na metody.Tak że liczenie na tanie leki w Polsce można na razie w buty włożyć.Należy dodać że mamy najdroższe leki w całej europie nie ze względu kosztów ich produkcji ale bandycką marżę narzuconą przez cudownych aptekarzy.W/g powiedzenia Polak potrafi.Ja kupuję leki w internecie na Litwie prawie 50% taniej.I mam polską mafię w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mars Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.mlyniec.gda.pl 17.09.06, 08:38 Szanowny Panie, mój znajomy prowadzić właśnie jedną z większych polskich aptek internetowych i stąd też wiem jakie ma marże... z pewnością nie są one bandyckie. nie wiem co Pan rozumie jako bandycka marża, ale proszę o potwierdzenie czy do takich zalicza się marża w wysokości 10%?? Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz 17.09.06, 09:12 Panie Mars ,chodziło chyba o bandyckie marże tradycyjnych aptek a nie tych internetowych.Tak swoją drogą są i tradycyjne apteki ,dowożące leki do klienta na telefon które mają tak małe marże że niektóre leki kosztują w nich nawet 50% taniej niż w przeciętnaj aptece.Ale już czytałem że MZ też chce się do nich dobrać.Czepili się np. tego że takie apteki lekarstwa sprzedawane na ryczałt dają za darmo albo pobierają symboliczny grosz.I nie rozumiem jakie prawo ma zmusić je żeby pobierały te 3zł. ryczałtu.Jak ktoś robi żeby biedocie było choć trochę lżej od razu ktoś ma interes żeby upomnieć się o skórę tych najbiedniejszych i ją bezlitośnie zedrzeć.I na tym polega farmaceutyczny i nie tylko lobbing. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz 17.09.06, 09:40 Szanowny Marsie podejrzewam że jesteś z branży aptekarskiej i bronisz układu.Dam ci przykład.Lek na serce o nazwie retarder kosztuje w USA w aptece na receptę 8 dolarów 25 drażetek.Ten sam lek kupiony w amerykanskiej sieci internetowej kosztuje 5 dolarów,a kupiony w sieci na Litwie 3 dolary.A w POLSCE 10 drażetek leku tego samego producenta kosztuje 186zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!To jest badytyzm w biały dzień.Mam nadzieję że chyba zrozumiałaś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.p Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.devs.futuro.pl 17.09.06, 10:44 to nawet nie apteki ale układ firmy farmaceutyczne MZ a wszystko to dla dobra pacjenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esox lucius Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.olsztyn.mm.pl 17.09.06, 12:45 Witam, czy mógłbyś podać stronę www takiej apteki? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esox Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.olsztyn.mm.pl 17.09.06, 12:46 leszek993 napisał: > Aptekarze w Polsce to jedna mafia i to potężna bo ochraniana przez byłych SB- kó > w > i byłych pracowników WSI,obracają miliardami złotych i zniszczą każdą > konkurencję w Polsce bez względu na metody.Tak że liczenie na tanie leki w > Polsce można na razie w buty włożyć.Należy dodać że mamy najdroższe leki w całe > j > europie nie ze względu kosztów ich produkcji ale bandycką marżę narzuconą przez > cudownych aptekarzy.W/g powiedzenia Polak potrafi.Ja kupuję leki w internecie n > a > Litwie prawie 50% taniej.I mam polską mafię w dupie. Witam, czy mógłbyś podać stronę www takiej apteki? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprzed.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 09:22 Najgorzej,że taka pisowska swołocz wmawia ludiom,że to dla ich dobra tak jak zus,podatki i inne haracze-sk.....two!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierOWIEC Kiedy zajmią się cenami nowych samochodów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:07 W USA za 100 000 zł można kupić full wypas samochód z bardzo mocnym silnkiem ,a u nas jakąś popierdułkę . Kiedy tym się zajmą ? Czy muszę jeździć 5 letnim gratem z zachodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 Re: Kiedy zajmią się cenami nowych samochodów ? 17.09.06, 11:25 nie przejmuj sie...ja cie rozumiem...juz wiele razy mi sie siekiera otwierala w kieszeni, ze w USA np. srednio zarabiasz (to i tak malo) 60tys dolcow rocznie!,ale powiedzmy nawet 3500 miesiecznie niech bedzie...Moj wymarzony samochod DODGE DURANGO full wypas kosztuje 35tysiaczkow czyli ok 100 000PLNa wiec chyba w 3 latka powinienem splacic samochod...W Polsce niech bedzie zarobek 2000PLN netto...Samochod porzadny(nie chce gratow uzywanych) 70 000PLN a wiec 35 razy wiecej...(w USA nawet nie 10razy wiecej)...Tylko,ze trzeba zyc, splacac dom, zrec, srac itd. Za malo zycia by se kupic auto na krotkoterminowy kredyt.. Pociesze Cie, zawsze mozesz skoczyc do sklepu´, kupic pol litra i lustro i tak pic do siebie na pocieszenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idioci prlu przestan pie..c o 5 letnich gratach IP: *.hsd1.wa.comcast.net 18.09.06, 05:18 ja mam samochod 20 letni i nie uwazam go za grata. co to znaczy grat? 5 letni samochod to nowka. czy w polsce sa sami idioci? Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 <<<<<<<<<<<<<< 17.09.06, 11:20 w sumie to dobrze, ze tylko apteki mialyby prawo sprzedazy lekow przez internet, albo powiedzmy niech rowniez osoby prywatne maja prawo sprzedazy przez internet ale tylko przy wspolpracy z apteka...wkoncu bezpieczenstwo pacjentow jest najwazniejsze...Ale jeszcze wazniejsze sa przepisy..musi byc jasno okreslone, jak leki maja byc transportoewane jak przechowywane, jak oznakowane, jakie kontrole itd...To jest najwazniejsze...A jak ktos powie, ze apteki chca monopolu, zeby nie dopuscic prywatnych przedsiebiorcow, to ja odpowiem, ze kazdy w koncu moze zostac farmaceuta...Najblizsze rekrutacje na FArmacje juz w czerwcu/lipcu przyszlego roku...A wiec na co maruderzy czekaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:22 Firmy farmaceutyczne wysyłają repów do lekarzy żeby przepisywali leki z ich firmy. Potem sprawdzają w aptece ile było recept. Lekarze w zamian dostają 'prezenty' i wycieczki. I tak interes się kręci i nie obchodzi ich,że niektóre leki są tak drogie, że ludzie nie wykupują recept. Nic dziwnego, że lobby farmaceutyczne boi się internetowych aptek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Ministerstwo Zdrowia: apteki internetowe sprzed.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:36 Ciekaw jestem - CO JESZCZE WYMYŚLĄ ŻEBY MIEĆ POWÓD DO OGRANICZENIA LICZBY APTEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apghs Chronimy zdrowie.... a niech policzą ile recept IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 14:10 nie jest wcale wykupionych... bo pacjenta nie stać !!! To też dbanie o zdrowie ??? - to przerzucanie odpowiedzialności na pacjenta, bo on jest winny ze nie kupuje lekarstw.. Właśnie Apteki internetowe są szansą na tańsze leki, a tym samym na wykupowanie recept. A teraz wiele pracy, środków publicznych się marnuje jeśli tak naprawde pacjenta nie stać na ostatnie ogniwo czyli medykamenty... Państwo zapłaci za wizyte, i ew. skutki nie leczenia medykamentami ... ??? Powiniśmy robić wszystko (co jest możliwe), aby aby obniżyć ceny leków, a już na 100% gdy nie obciąża to wspólnego budrzetu... Stwórzcie Konkretne wytyczne, sprawdzajcie apteki internetowe, dajcie mocne wsparcie Recznika Spraw konsumenckich, gdy coś jest naruszone... Wystarczy stworzyć Przepisy... A ceny sporej części medykamentów mogły by być tańsze o 30%, gdyby tak było to śmiało można powiedzieć, że sporej części społeczeństwa zacznie stać na leczenie i ogólne koszty leczenia i samo zdrowie się poprawi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wy scierwo no widzicie polskie glupy IP: *.hsd1.wa.comcast.net 18.09.06, 05:12 znowu przyklad z usa, po co? jestescie banda ubeckiego scierwa, nie porownujcie sie z usa, jestescie warcholami i bydlem komunistycznym i takim juz zostaniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farmacutka Brawo!! IP: *.ghnet.pl 18.09.06, 20:51 Niech otwierają apteki internetowe z lekami poniżej cen hurtowych.Niech otworza nasz rynek na zachodnie apteki sieciowe, które zniszczą drobnych aptekarzy majacych marże 10-20%. Znikną apteki na każdym rogu, a aby kupić syrop na kaszel albo antybiotyk trzeba będzie czekać na przesyłke z netu. Fachowy młody personel wyjedzie, bo praca w tym kraju po 5 latach ciężkich studiów jest bezsesowna i sprowadza się do roli ekspedienta a wiedza zupełnie nieprzydatna w pracy zawodowej. Pozostaną technicy, którzy nie będą w stanie wyłapać prostych błędów w farmakoterapii, interakcji miedzy lekami wypisanymi przez lekarza na jednej recepcie, albo przesadzoną dawką. Mnie już nie zależy na tym co tutaj się dzieje, ostatni wyjeżdzający zgaszą światło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farmaceutka Re: Brawo!! IP: *.ghnet.pl 18.09.06, 20:52 przepraszam za palcówke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ale tam najtaniej!!! taniej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:03 w internecie taniej! a nie kazdy zarabia tyle co banda kaczorow! np. dermatix normalnie 190zl a w aptecus.com 128zl. to jest roznica! Odpowiedz Link Zgłoś