sync11 25.11.06, 15:47 Chciałem sie dowidziec cos na temat IP np; widze ze ktos pisał z takiego IP: (2429).neoplus.adsl.tpnet.pl czy jest mozliwe zeby z pod tego IP pisały rozne osoby??? czy jest to jednak ta sama osoba?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Topgun Re: IP -pytanie?? IP: *.chello.pl 25.11.06, 18:07 Może kilka osób mieć to samo IP.Jeśli mają łącze podzielone routerem, na zewnątrz sieci widać tylko jedno IP.Dopiero wewnątrz routera każdy komp ma inne IP,router tym zarządza. Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 18:48 To co widzisz to nie jest IP, tylko adres domenowy. Adres IP to na przykład 80.252.0.147, a odpowiadający mu adres domenowy to gazeta.pl. Tłumaczeniem jednego na drugi zajmują się serwery DNS. Z neostradą jest tak, że każdy jej użytkownik ma adres domenowy zakończony na neoplus.adsl.tpnet.pl, jeżeli nie znasz dokładnie całego to nic nie wiadomo. Jeżeli nawet znasz cały adres, to też nie można za dużo na tej podstawie powiedzieć. Bo za każdym razem, kiedy się użytkownik neo łączy dostaje inny adres. Co oznacza że ten sam adres może dostać ktoś inny następnego dnia. Podobnie wystarczą dwa kliknięcia żeby sobie adres na neo zmienić - rozłącz i połącz. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 19:02 Co nie zmienia faktu, że w przypadku przestępstwa, gazeta udostępni policji logi z pełnym IP, a np tpsa swoje i wiadomo będzie do kogo zapukać. Odpowiedz Link Zgłoś
sync11 Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 19:14 pontif napisał: Jeżeli nawet znasz cały adres, to też nie można za dużo na tej podstawie > powiedzieć. Bo za każdym razem, kiedy się użytkownik neo łączy dostaje inny > adres Bzdura -przy tym uzytkowniku zawsze jest ten sam adres np..(2429).neoplus.adsl.tpnet.pl chodzi oto ze czasem zmienia login i wydaje mi sie ze to ten sam czlowiek tylko chciałem sie upewnic na 100% czy moze ktos inny pisac z takiego adresu np; login; marcin ( 2429).neoplus.adsl.tpnet.pl login; kasia (2429).neoplus.adsl.tpnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sync11 Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 19:29 Pod warunkiem ze np pracuja w tym samym miejscu lub ze sa uzytkownikami w domu jednego komputera -tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 19:34 Nie wiem co oznacza (2429) w tym adresie. Poprawny adres zwrócony przez rev-DNS dla ip z neostrady to na przykład: acri160.neoplus.adsl.tpnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sync11 Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 19:39 Na forum gazety przed -neoplus.adsl.tpnet.pl sa zawsze takie numerki np(3411) Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 19:47 Nie mam do nich dostępu, więc mogę się tylko domyślać, że mają one związek z pierwszym członem adresu, który nie jest wyświetlany, gdyż można na jego podstawie dociec, z jakiego miasta czy regionu jest piszący. Jeżeli jednoznacznie odwzorowują one brakującą część adresu to można śmiało założyc, że jeśli numer ten się regularnie powtarza u obu piszących, to mają ten sam adres. Może to oznaczać tą samą osobę, lecz może też być, że z tego samego komputera korzystają różne osoby bez rozłączania się lub neostrada jest dzielona. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: IP -pytanie?? 25.11.06, 20:26 Adminem jesteś że widzisz numerki? Przy tm autorze też: Autor: Gość: Hania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=52842588&a=52843061 Kończę z trollowaniem, wzrok się popsuł, żadnego numerku nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chello Re: IP -pytanie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 10:31 spadaj buraku:)) Odpowiedz Link Zgłoś