Dodaj do ulubionych

Pomimo, że ustaliłem reguły wiadomości, spam

12.12.06, 20:53
zaśmieca mi skrzynkę. Dlaczego??
Ustaliłem reguły wiadomości w ten sposób, że kiedy w spamach znajdują się
określone wyrazy to akcją dla tej reguły było najpierw "usuń ją", a potem
zamieniłem ja na "nie pobieraj z serwera".
W obu przypadkach ustawienie reguły nie poskutkowało. Na skrzynke wpływa mi
codziennie 20-40spamów z wyrazami wpisanymi w regule.
Korzystam z IE. Dlaczego ustawienie reguły wiadomości nie jest skuteczne?
Czy jest jakiś inny sposób, aby ograniczyć liczbe spamów?
Prosze o pomoc
nava

Obserwuj wątek
    • nava55 Re: Pomimo, że ustaliłem reguły wiadomości, spam 12.12.06, 21:14
      konto mam na neostradzie, a otwieram je na Outlook Express. nie znam sie za
      bardzo na tym...
      • Gość: p2p Re: Pomimo, że ustaliłem reguły wiadomości, spam IP: *.acn.waw.pl 12.12.06, 21:34
        Widocznie jednak zle ustawiles regule.
        • jan-w Re: Pomimo, że ustaliłem reguły wiadomości, spam 12.12.06, 21:52
          Albo słowa w spamie, nie są zapisane jako tekst, a jak to ostatnio często bywa -
          obrazki pokazujące tekst.
          • Gość: nava55 Re: Pomimo, że ustaliłem reguły wiadomości, spam IP: 150.254.210.* 13.12.06, 08:06
            zgodzam sie z toba, ze to mogą byc obrazki
    • Gość: Rafał Bo jest więcej wyjątków niż reguł :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:59
      nava55 napisał:

> Ustaliłem reguły wiadomości w ten sposób, że kiedy w spamach znajdują się
      > określone wyrazy to akcją dla tej reguły było najpierw "usuń ją", a potem
      > zamieniłem ja na "nie pobieraj z serwera".

Opcja "nie pobieraj z serwera" dotyczy tylko poczty pobieranej przez serwer
      firmowy i rozsyłanej do poszczególnych posiadaczy kont w firmie, czyli np.
      nava55@nazwafirmy.pl. Nie działa przy pobieraniu poczty bezpośrednio ze skrzynki
      np onetu. Pozostaw 'usuń ją'

Stwórz raczej regułę/reguły która będzie klasyfikowac pocztę wg wyrazów
      _w_temacie_ wiadomości a nie w treści wiadomości. W treści coraz częściej
      znajdują się obrazki, których nie ma jak "zaklasyfikować"

Doradzam także uzupełnienie listy zablokowanych nadawców o takie domeny jak
      co.uk
      co.nz
      0451.com

Blokowanie poszczególnych nadawców (konto@nazwafirmy.com) nie sensu. Ale z tym
      trzeba ostrożnie, bo jesli prowadzisz np. e-korespondencje z firmami z GB, to ta
      opcja odpada.

> W obu przypadkach ustawienie reguły nie poskutkowało. Na skrzynke wpływa mi
      > codziennie 20-40spamów z wyrazami wpisanymi w regule.

Spamerzy stosują niemal zawsze błędną pisownię, tekst wpisywany losowo
      (bezsensowne zbitki słów otaczające obrazek z reklamą) i/lub 0 (zero) zamiast O
      i na odwrót, znaczki \/ zamiast V w reklamach Viagry itp., "1" zamiast "l" (małe
      "L") w reklamach innych tego typu specyfików. Pogódź się z tym, ze nie wyłapiesz
      wszystkich.

Ja kiedyś, zainspirowany podobna dyskusją tutaj, policzyłem reguły w komputerze
      w pracy. Wyszło mi, że jest tam uwzględnionych około 1000(!) słów i zwrotów
      pojawiających się najczęściej w spamie, dodawanych przeze mnie i poprzednich
      użytkowników tego kompa. A i tak codziennie przychodzi kilkaset wiadomości,
      których nie ma jak zapisać do reguł, bo nie powtarzają się w ich tematach żadne
      wyrazy (widac, że sa wpisywane losowo)

> Korzystam z IE. Dlaczego ustawienie reguły wiadomości nie jest skuteczne?

Czy masz na mysli Outlook Express? Bo przez IE czy inną przeglądarkę oglądasz
      skrzynke przez stronę www a tam nie ustawia się reguł; antyspam na serwerze
      zależy od dostawcy konta.

• 3promile Re: Pomimo, że ustaliłem reguły wiadomości, spam 13.12.06, 12:08
      Myślę, że skoro ustawienie filtra dla klienta (OE) sprawia taki kłopot, to
      należy się zastanowić nad zmianą klienta (Thunderbird, The Bat itp), albo
      korzystać z webmaila (np. Gmail).
      Ja kiedyś przeżyłem chwilę bezradności wobec OE i po prostu odpuściłem go sobie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka