Gość: Zeedonk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 15:16 A u nas nie ma problemu bo nie można zwracać sprzętu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: konsument Sprzęt powinien być zwracany jedynie w przypadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 15:31 reklamacji. Sklep to nie darmowa wyżyczalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Sprzęt powinien być zwracany jedynie w przypa 03.06.08, 15:34 Gość portalu: konsument napisał(a): > reklamacji. Sklep to nie darmowa wyżyczalnia. hmmm... chyba nie piszesz tego z punktu widzenia konsumenta ale sprzedawcy, nieraz po kupnie sprzętu okazuje się, że sprzęt działa ale nie spełnia oczekiwań, albo nie posiada funkcji, które według zapewnień sprzedawcy powinien mieć, więc powinna być możliwość zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Sprzęt powinien być zwracany jedynie w przypa IP: 87.205.145.* 03.06.08, 15:43 To, co wymieniłeś, to powody do złożenia reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Sprzęt powinien być zwracany jedynie w przypa IP: 217.98.12.* 03.06.08, 16:37 o czym ty piszesz?Przecież to jest oczywiste,że zwracasz ze względu na niezgodność towaru z opisem sprzedawcy-ale to jest RZECZYWISTY POWóD a nie jakieś imaginacje(typu: żonie się nie spodobał-bierz do cholery żonę na zakupy pantoflu) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Sprzęt powinien być zwracany jedynie w przypa 03.06.08, 17:11 na cale szczescie poza widzimisie handlarzy, sprzedawcow czy jak zwal, tak zwal ("powinien byc zwracany..") sa jeszcze prawa chroniace konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i ob.. 03.06.08, 16:13 Zakupy w USA: zwroty przyjmowane sa z usmiechem, niezaleznie od powodu. Bo biznes polega na tym, zeby klient byl zadowolony i wrocil po wiecej. To sie bardziej oplaca niz naciskac na klienta. W postkomunizmie trudno to zrozumiec i dlatego towary sprzedawane sa tak jabky byly wciaz na kartki, drogo i bez troski o klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 217.98.12.* 03.06.08, 16:33 To może chciałbyś przychodząc do sklepu,kupować towar już przez kogoś używany tylko dlatego proces decyzyjny delikwenta jest nic nie warty? Nie potrafi zastanowić się przed zakupem?-przecież nikt na niego nie naciskał.Nasza infantylność jako klienta jets godna pożałowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 03.06.08, 16:51 Kupuje sie sprzet nowy. Uzywane zwroty sa przeceniane albo ida na demo i jak ktos chce kupic placi mniej. Wszystko to caly czas oplaca sie sklepom w USA. Bo sprzedawanie na duza skale to wiecej niz wymiana pieniedzy na towar. To pozyskanie lojalnej i zadowolonej klienteli, ktora bedzie przychodzila po wiecej. W postkomunizmie na razie niewyobrazalne ze wzgledu na ciagle niewystarczajaca konkurencje i usztywniona mentalnosc spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:09 W Polsce nie ma jeszcze klasy "lojalnościowej",jedynym kryterium jest cena-zakupy internetowe czy marketowe na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 03.06.08, 17:37 W USA jest to samo. Cena to jest pierwsza cecha produktu rozwazana przez kupujacego. Konkurencja, wlaczajac internet jest mordercza - stad niskie ceny i zachody o lojalnosc klienta, wlaczajac latwe zwroty towarow. Klient jest tam panem. Caly czas niezrozumiale w PL. Westarczy to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlarz Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 212.127.95.* 03.06.08, 19:29 Niestety widać, że nigdy nie miałeś okazji pracować w sprzedaży - w Polsce bardzo duży procent zwrotów to zwykłe darmowe wypożyczenia. W piątek Heniu robi imieniny to idzie do sklepu pożyczy plazme, kino domowe. Zenon musi wyjechać z miasta po raz pierwszy od 3 lat - po co ma kupować GPS albo mapę jak można za darmo wypozyczyc na 2 dni. Mała Vanessa jedzie na wycieczke szkolna - po co ma kupowac mp3? wypożyczy za frajer ze sklepu. W kazdej branzy jest tak samo - Polacy to kombinatorzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i ob.. IP: 62.29.168.* 03.06.08, 16:35 W pl klient zwracający towar jest traktowany jak intruz. W usa komputer można zwrócić w ciągu 2 tyg. bez podania przyczyn (inne dobra, jak AGD nawet w ciągu m-ca). Tyle że znając "pomysłowość" polaków u nas taka polityka póki co byłaby katastrofą dla sprzedawcy. Po prostu masa cwaniaków nadwislańskich brałaby tv plazmowy na 3 tygodnie by sobie pooglądać a potem zwracaliby, w stanach takie przypadki nalezą do rzadkości iobserwowałem je jedynie wśród przyjeżdżających tam polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimpusiblondynka Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: *.pools.arcor-ip.net 03.06.08, 16:50 Tak przyznaje takiego gniota nie bylam w stanie sie nauczyc obsugiwac. Po roku traumy kupilam canonka. Przyjemnosc i perfekcja. Niestety przeplacilam, bo saturn nie oddal pieniedzy tylko wystawil bon na zrealizowanie zakupow w ich sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 03.06.08, 17:14 a, z tym to wszedzie jest problem. tutaj (we Wloszech) zwrot to nie problem ("zakup nieprzemyslany", gdyby sie jakis sprzedawca upieral, ze przeciez dziala), ale praktycznie zawsze dostaje sie bon do wykorzystania w tym samym sklepie. a przyczyny bywaja rozne - ja np. myslalem przez jakis czas o zwrocie mp3 playera - bylem przekonany, ze mozna wrzucac mp3 i od razu odtwarzac, a tymczasem okazalo sie, ze trzeba robic "transfer" przez specjalny program. przyzwyczailem sie i jest ok, ale powod dobry jak kazdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osadnik Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 17:08 Słabo patrzyłeś zakompleksiony polaczku,prym wiodą czarnuchy i meksykańce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 62.29.168.* 04.06.08, 10:28 ale ja nie jestem zakompleksiony, wieśniaku z brooklynu. Z murzynami nie miałem tyle do czynienia co ty, stąd luki w mojej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moron dokładnie, zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 17:25 identycznie postąpili moi dwaj koledzy. będąc w Anglii kupili w sieci ARGOS konsolę, x-boxa czy coś takiego. pograli 2 tygodnie, po czym uznali że przydałyby im się pieniądze. odnieśli sprzęt do sklepu mówiąc, że "po godzinie się wyłącza". żadnych pytań oprócz jednego: "zwrot pieniędzy czy wymiana na nową konsolę?". to daje pole do nadużyć, ale przynajmniej klient jest zadowolony. ja kupiłem w Anglii playera mp3, po 2 tygodniach zepsuł mi się wyświetlacz, ale wymieniłem go na nowy dopiero jak kończyła mi się gwarancja. mało tego, w międzyczasie usiedł na niego kolega, więc wyświetlacz był już pęknięty (nikt w Polsce by nie uznał reklamacji), zgubilem do niego pudełko (nie do pomyślenia - bez pudełka oddawać?), i w dodatku sklep w międzczasie zmienił właściciela - przejęła go sieć Curry's. nic to - przyszedłem z paragonem, powiedziałem w czym problem, sprzedawca nawet nie sprawdził - wymienił mi za dopłatą na nowego Ipoda. byłem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB I wszystko jasne IP: 87.105.164.* 03.06.08, 16:55 Przez amerykańkich debili sprzęt jest niefunkcjonalny bo producenci boją sięż debile sobie nie poradzą zobługą. Powinni zmienićprawo tak, żeby klient nie miał prawa zwrócić sprzętu tylko dlatego, że jest zbyt głupi żeby go obsłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Nimiec Re: I wszystko jasne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.08, 17:03 A moze to producent powinien sie zastanowic nad przyjaznym interfejsem i solidna instrukcja obslugi? Przyklad z media marktu towar za pond 1200 zl ma 2 strony instrukcji po polsku a 20 po angielsku. Komus sie nie chcialo tlumaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: I wszystko jasne IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:12 Sprawdź przed zakupem nie po!Jeśli nie ma warunków na sprawdzenie nie kupuj.Kupując najtaniej narażasz się na kompromisy. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Dla kogo są instrukcje obsługi? Na pewno nie dla.. 04.06.08, 12:53 Gość portalu: z Nimiec napisał(a): ... klientów. > A moze to producent powinien sie zastanowic nad przyjaznym > interfejsem i solidna instrukcja obslugi? Przyklad z media marktu > towar za pond 1200 zl ma 2 strony instrukcji po polsku a 20 po > angielsku. Komus sie nie chcialo tlumaczyc... Nie chciało, czy nie było co tłumaczyć? Często tłumaczę instrukcje obsługi; to są teksty, że pożal się Boże. Pełno banialuków dla kompletnych kretynów (typu: "nie wkładaj palców do gniazdka") i to 5 różnych miejsach powtarzane to samo, ale jak chcesz coś konkretnego znaleźć, to nie znajdziesz. Krótko: zapamiętaj sobie - instrukcje obsługi, ulotki przy lekach itp. nie są dla klienta, lecz mają być "dupochronami" dla prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa20 Re: I wszystko jasne 03.06.08, 17:08 Gość portalu: JB napisał(a): > Przez amerykańkich debili sprzęt jest niefunkcjonalny bo producenci > boją sięż debile sobie nie poradzą zobługą. > Powinni zmienićprawo tak, żeby klient nie miał prawa zwrócić sprzętu> tylko dlatego, że jest zbyt głupi żeby go obsłużyć. Nie jest tak źle! Niefunkcjonalnym jest, gdyż nawrzucano do sprzętu funkcji, których kompletnie nie potrzebuję. Radioodbiornik przypomina konsolę sterowania BE747. A ja potrzebuję jedynie on, off, głośniej ciszej i pokretło ustawienia na daną stację. I jeszcze jedno - radioodbiorniki w opływowych kształtach, dobre na bardzo duże prędkości poddźwiękowe - mniejsze opory powietrza? Telefon? Potrzebny mi przy tym wodotrysk i funkcja włączająca się w weekendy z dozownikiem płynnej czekolady? Dla tych, którzy potrzebują telefon do komunikowania się potrzebne jedynie klawisze z cyferkami, on i off. Wodotryski, telewizja, GPS noszone w kieszeni? Dla tych, którzy muszą oglądać TV na spacerze, w pociągu, na drągu i w przeciągu - niechby takie były. A dla tych, którzy nie potrzebują? Klient kupi taki jaki jest mając nadzieję, ze zawalczy, ale natykając się na funkcję bez której ustrojstwo nie działa a niepotrzebną jest - oddaje towar. Coraz częsciej z tym się spotykam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: I wszystko jasne IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:14 Wszystko to wiesz...a jednak kupiłaś ten towar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Niemiec Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i ob.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.08, 17:01 Producent czy sprzedawca moze chwytac sie rozmaitych sposobow reklamujac swoj produkt i nikt tego nie kontroluje. (Np rzekome zakupy bez VATu w sklepach nie dla idiotow he he he). Ustne zapewnienia sprzedawcow tez trudno udowodnic w razie reklamacji. Uwazam za swoje swiete prawo mozliwosc zwrotu towaru w ciagu 2 tygodni. Oczywiscie orginalnie zapakowane i bez sladow uzywania. Sklepy ktore nie chca przyjmowac zwortow (w Niemczech gdzie mieszkam nie maja obowiazku, to tylko wyraz dobrej woli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:06 dlaczego uważasz,że to twoje święte prawo?Zakładamy że nie korzystasz ze zwrotów z powodów oczywistych-niezgodność z umową. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 03.06.08, 17:17 bo to jest jego swiete prawo :) stoi w przepisach unijnych. mogles po prostu nabyc towar bez przemyslenia decyzji, i juz. tak przy okazji: sklep "nie dla idiotow", a dokladnie jego tutejsza mutacja, chcial mnie zrobic w wala i nie przyjac sluchawek na gwarancji, ze to niby "material eksploatacyjny". dobra rada: w takich przypadkach od razu mailowac do centrali danej firmy do customer care. dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:22 podaj numer artykułu w którym stoi ,że możesz oddać bez podanie przyczyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi113 Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i ob.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 17:14 Ciekawe czy wiecie ile jest ceregieli z wycofaniem paragonu fiskalnego ?? I jak np. przyjąć zwrot drukarki gdzie klent zużył częściowo tusze (może kupić komplet nowych - np do HP za ok 100 zł - nowa drukarka ok 130 zł)?? Ci którzy gadają że sklepy powinny przyjmować każdy towar bo klient ma takie kaprycho niech najpierw pomyślą jak to wygląda z drugiej strony. wyobraźcie sobie ten szturm na sklepy przed Euro08 - każdy kupuje jak największy TV a póżniej go zwraca bo mu się kolor obudowy nie podoba ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:18 Zgadzam się.Kupując w ten sposób (liczą na możliwość oddania)narażacie się na to że opłacalnym będzie sprzedaż tylko wielkopowierzchniowa -przeceny,promocje,wyprzedaże.Salony z możliwością obsługi sprzętu przed zakupem,czy porozmawianiu o zaletach i potrzebach będą w ten sposób na granicy opłacalności(nie ta skala sprzedaży) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiko Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 17:23 jakos wszedzie sie to oplaca tylko w Polsce nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i IP: 217.98.12.* 03.06.08, 17:26 nigdzie się to nie opłaca,zależy to od dobrej woli sprzedawcy i kultury (cyniczności) społeczności Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 03.06.08, 18:23 Gość portalu: kiko napisał(a): jakos wszedzie sie to oplaca tylko w Polsce nie. Dokladnie tak jest. Oplaca sie. Inaczej by tego nie robili. Gdzie indziej sukces nalezy do sprzedawcow wychowujacych lojalnych klientow na przyszlosc a nie kierujacych sie pazernoscia dnia dzisiejszego. W postkomunie jest tylko to ostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 03.06.08, 19:08 w Stanach przyjmuja kazdy towar, lacznie z ubraniami, sprzetem itp...nie musisz nawet podawac powodu...masz prawo po prostu jak normalny czlowiek zmienic zdanie...i jakos sie oplaca...a to, ze w Polsce sie nie oplaca? to nic nowego...tam nic sie nie oplaca...oprocz kombinatorstwa, chamstwa i zlodziejstwa oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i 04.06.08, 13:07 Gość portalu: bobi113 napisał(a): > Ciekawe czy wiecie ile jest ceregieli z wycofaniem paragonu > fiskalnego ?? Po pierwsze primo, g... mnie to obchodzi. Po drugie primo, przerabiałem dokładnie taką sytuację we wrocławkskim Vobisie. Wada drukarki byla ewidentna, nie działał włącznik, a właściwie wyłącznik. Pracownik sklepu wyjął pojemniki z tuszem, starą drukarkę rzucił na kupę innych (to była jakaś felerna partia) z komentarzem "odeślemy do producenta,to jego problem", przełożył tusze do nowej drukarki i szlus. I jak np. przyjąć zwrot drukarki gdzie klent zużył > częściowo tusze (może kupić komplet nowych - np do HP za ok 100 zł - > nowa drukarka ok 130 zł)?? Ci którzy gadają że sklepy powinny > przyjmować każdy towar bo klient ma takie kaprycho niech najpierw > pomyślą jak to wygląda z drugiej strony. G... mnie to obchodzi, patrz wyżej. wyobraźcie sobie ten szturm > na sklepy przed Euro08 - każdy kupuje jak największy TV a póżniej go > zwraca bo mu się kolor obudowy nie podoba ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan 20 minut? To bardzo mocno się angażują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 19:27 w poznanie tego nowego sprzętu... 5 minut - to jest cały czass jaki mogę poświęcić na naukę obsługi jakiegoś gadżetu. I ani minuty więcej. Jeśli nie potrafię gow tym czasie opanować to oznacza to, że kupiłem jakiegoś bubla :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i ob.. 03.06.08, 19:36 Do tego aby system bezwarunkowych zwrotow dobrze dzialal potrzebna jest, oprocz silnej konkurencji i inteligencji sprzedajacych, uczciwosc klienteli. No ale o to w Polsce nie ma co sie martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamschodowy może macie niefarta IP: *.chello.pl 03.06.08, 20:25 mnie ze 2 nawet 3 razy w ciągu ostatniej dekady zdarzało się zwracać elektronikę, bo tuż po zakupie znalazłem gdzieś lepszy model lub zdublowałem z kimś zakup (na prezent) i sprzedawcy nie robili mi żadnych problemów z przyjęciem towaru z powrotem. bo też niby czemu mieliby robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa accenture to artur andersen = kreatywna ksiegowosc IP: *.generacja.pl 03.06.08, 20:40 specjalisci z accenture nie są żadnymi specjalistami. mydło i powidło to ich tematy specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: accenture to artur andersen = kreatywna ksieg 03.06.08, 21:08 Ale moze dane statystyczne przez nich zbierane sa lepsze niz zadne. Co innego z moze byc z konkluzjami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ poprawna politycznie gazetka: kto to jest badaczka IP: *.tktelekom.pl 03.06.08, 21:54 ? co to za bełkot ? nowa nomenklatura ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Zwracają sprzęt, bo nie potrafią go wybrać i ob.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 07:28 Ale o co Wam chodzi? Chcielibyście kupować używany przez kogoś sprzęt, ubrania, samochód, bieliznę, szczoteczkę do zębów itp? Kupiłeś jest twoje, a sprzedawca nie musi przyjąć towaru, "bo mi się kolor nie podoba" :) Postawcie się na miejscu sprzedawcy: klient zamiast kupować - "wypożycza" towar na którym macie 10% zarobku, żeby go sprzedać obniżacie cenę, o ile jesteście w stanie obniżyć cenę, aby sprzedać używany? Odpowiedz Link Zgłoś