stalowy_szczur1 16.09.08, 16:15 ...żałosne. Nie ma Dooma, nie ma Quake, nie ma Larry Croft, że tylko o najważniejszych wspomnę. No i Duke Nukem- zwłaszcza II (he he he...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cali-fornication 10 gier, które zmieniły świat 16.09.08, 16:41 a wolfenstein, a mortal combat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Re: A Civilization??!?? b/t IP: 194.145.229.* 23.09.08, 13:35 No właśnie! W zasadzie dla mnie ta lista mogłaby sie na niej zaczynać i ... kończyć ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: A Civilization??!?? b/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 14:08 A settlersi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.solarme.pl 16.09.08, 17:49 Przede wszystkim brakuje tutaj quake'a.. Odpowiedz Link Zgłoś
corvusalbus 10 gier, które zmieniły świat 16.09.08, 17:51 a ja bym dodał Fallout, Europa universalis, packman, tetris, dyna blaster, Civilisation, age of empires. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Re: tetris, sims, settlers IP: *.chello.pl 26.10.08, 13:49 pl.youtube.com/watch?v=jb_ZAKvq0kY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imp A Scorched Earth - matka wszystkich gier? IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.08, 19:51 O Wormsach juz nie wspominajac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Po 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:03 A Pong? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oP Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:08 i Tetris? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytyt Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:14 Reklama WoW-a - za 10-15 lat nikt już o nim nie będzie pamiętał, więc co to za "zmiana świata"? ;] A gdzie stare gry, które naprawdę zrewolucjonizowały rynek? (np. brak wspomnianego już Tetrisa strasznie razi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemas 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:21 Wybranie 10 gier jest baaardzo trudne. Lara, Lemingi oj dużo by wymieniać. Trudno było by wyłonić top 50 :) Jednak grą które zmieniła świat jest gra PONG - pierwsza gra elektroniczna na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 14:11 Aczkolwiek taka lista jest: www.ppa.pl/strefa/games/games.php tylko - fakt - nie dotyczy gier na wszystkie platformy sprzętowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 12:33 Ja bym dał 10 takich... Contra, Mario, Tetris, Doom, Quake, NFS, Age of Empires, Commandos, Fifa (mimo, że nie lubię, ale tytuł znaczący), Tomb Raider. To te gry zapoczątkowały gatunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKDeath Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: 172.25.252.* 17.09.08, 12:45 Co zapoczatkowalo Age of Empires? Albo Quake ktory byl nastepca dooma? Commandos racja. A tetris... no to nie jest 10 najstarszych gier ktore ludzie jakims cudem pamietaja;P Ktos tu negowal kultowosc WoWa. Przed WoWem to byla tylko Tibia. I porownaj czlowieku jak wyglada WoW a jak Tibia. Pztm WoW ciagle narzuca konkurencji poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:08 Tetris jest symbolem, każdy o nim słyszał. Quake faktycznie, klon Dooma, ale Age of Empires to moim zdaniem pierwszy sensowny RTS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calavero Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 22:12 A co z pierwszym RTS"em ? Dune2... W zestawieniu nie chodzi o najlepsze gry, ale takie które zmieniły świat.. czyli innowacyjne, wytyczające kierunek. Takich było znacznie więcej niż 10.. ale ta 10 nawet wyszła.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szaq Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: 217.75.7.* 18.09.08, 14:22 Wybaczcie Panowie ale jak czytam że Quake był kopią Doom'a to zastanawiam się jakie ktoś ma pojęcie o rewolucji i rozwoju gier... Quake jako pierwszy wprowadził tak rozbudowany system Multiplayer w grach FPS - coś o czym Doom mógł tylko pomarzyć. Nie zapominajcie też o rewelacyjnym silniku graficznym 3D (Doom posiadał silnik 2D). Mnóstwo tytułów było pochodnymi korzystającymi z silnika Q1 a jeszcze więcej korzystało z silnika Q3 Arena! Można by dyskutować, tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMOer Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.securities.com.pl 19.09.08, 14:13 Właśnie zniknąłeś - Ultima Online - Everquest - Star Wars Galaxies i mnostwo innych. enialnosc WoWa polega na tym, że wzial co najlepsze z wyzej wymienionych, domalowal troche od siebie i zrobil z tego taka-akurat-w-sam-raz mieszanke. World of Warcraft to gra fenomenalna z pwodu popularnosci a nie innowacyjnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek 10 gier, które zmieniły świat IP: *.saite.com.pl 17.09.08, 19:46 Resident Evil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb 10 gier, które zmieniły świat IP: *.luksus.net.pl 17.09.08, 22:26 A The Settlers? A Flashback? Albo choćby Dizzy? Denerwuje mnie, że w każdym takim zestawieniu naj-cokolwiek gier zawsze pojawiają się tytuły mające najwyżej 10 lat. To nieco trąci ignorancją. Nie mówię, że powinny się pojawiać same takie leciwe tytuły, ale nie byłoby ich bez tych pierwszych gier sprzed kilkudziesięciu lat. Szanujmy historię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.lanet.net.pl 17.09.08, 23:12 Ale czy ludzie znający tytuły starsze jeszcze się taką tematyką interesują? A czy ludzie, którzy pierwszy kontakt z komputerem mieli w czasach Windows XP będą jeszcze wiedzieli, że istniały takie tytuły jak moim zdaniem najfantastyczniejsza gra w historii - Wings, albo wymieniane przez ciebie Flashback czy the Settlers? Szczerze wątpię, brak "sequeli" (nie dodtyczy the Settlers) skazuje takie produkcje na zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 14:18 No i zręcznościówki typu 1942, Delux Galaga... O BulderDash juz nawet nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LL1 10 gier, które zmieniły świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 02:42 Czemu ja odnoszę wrażenie, że ta lista gier jest ułożona pod PC? A gdzie gry typowo konsolowe? Moja lista (kolejność przypadkowa): 1. Metal Gear Solid 2. Halo 3. The Legend of Zelda 4. Shadow of the Colossus 5. Okami 6. ICO 7. Banjo Kazooie 8. Super Mario Galaxy 9. Fahrenheit (Indigo Prophecy) 10. Grand Theft Auto I jeszcze pare innych gier a o których teraz zapomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.pseinfo.pl 18.09.08, 08:58 zgadzam sie - zal.pl bo nie ma quake'a i dooma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q 10 gier, które zmieniły świat IP: 195.85.249.* 18.09.08, 14:47 Nie ma jednej gry, ktora wlasciwie jest matka wszystkich rpg na komputery. Chodzi mi o ADOM. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Coś się chyba pomyliło. 29.09.08, 07:34 Grą która rozpoczęła gatunek był Rouge z 1980 roku. Wszystkie następne w tym Moria, NetHack, czy ADOM są nazywane "rougelike". Jednak zgodzę się z autorami artykułu, że w tej linii rozwoju, grą która niszowe RPG przeniosła do głównego nurtu było Diablo. Proponowałbym aby autorzy artykułu przygotowując kolejne zestawienie spróbowali dla każdego z dziś istniejących gatunków gier, ustalić jego genezę i wskazać na pierwszą z gier która uzyskała znaczącą popularność. W przypadku nieszczęsnego Half-Life, tytułem który należało wymienić był DooM lub Quake (w zależności czy interesował nas tryb 1 osobowy czy CTF). To co działo się później było już tylko ewolucyjnym dodawaniem kolejnych elementów gdy pozwalała na to moc obliczeniowa powszechnie dostępnych maszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggurad 10 gier, które zmieniły świat 21.09.08, 23:07 A C&C.... ? Duke Nuken 3d... Lista powinna mieć z 30 miejsc :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kujot 10 gier, które zmieniły świat IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.08, 11:08 autor tego artykułu chyba nie widział konsoli od jakiś dwadzieścia lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.08, 13:42 MAFIA !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocky mafia IP: *.centertel.pl 23.09.08, 13:44 to dla mnie absolutnie gra wszechczasów - najlepsza jaką w zyciu widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frugoo 10 gier, które zmieniły świat IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.08, 20:58 err... no i zonk... moze i jest to niszowe, ale platformery jak najbardziej sie nadal wydaje- przykladem chocby bedace w zaawansowanym stadium rozwoju (moze nawet juz wydane za oceanem) wario:shake it na WII... niektorzy kombinuja, jak zarobic kase, a nintendo robi swoje- to, co potrafi najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trilo Re: 10 gier, które zmieniły świat IP: *.acn.waw.pl 23.09.08, 22:37 Bo autor jest już z tego nowego pokolenia. Dla mnie np Halflife czy Counterstrike przyszły kiedy nie miałem już za bardzo czasu grać. Więc te epokowe punkty umieściłbym dużo wcześniej - Doom (bo Wolfenstein jakoś się nie przyjął tak bardzo) dla FPP, Dune 2 dla RTS, serie Ultima i Might&Magic dla RPG, Civilization dla strategii, Master of Orion dla strategii 3C, seria Sierrowskich przygodówek Quest for... dla... no w sumie ten gatunek już zanikł. To był początek, wtedy to wszystko powstawało, teraz jest już postmodernizm :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kozyizwierz Stare GRY RPG, coś dla wielbicieli RPG,eh te czasy 29.09.08, 00:30 Fajna sprawa, można sobie ściągnąć je i pograć jak kiedyś za dobrych lat RPG www.stare-gry.klawo.pl/darmowe-stare-gry/rpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artysta 10 gier, które zmieniły świat IP: *.multimo.gtsenergis.pl 03.10.08, 19:03 O CZYM TY PISZESZ GRAŁEŚ W GOTIKE 1 2 3 PANKILER CHYBA MASZ 4 LATA I BLOKUJE CI WIEK................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piltz 10 gier, które zmieniły świat IP: *.eranet.pl 08.01.09, 13:57 quake ......no kochani powinien być w trójeczce razem z diablo i warcraftem , quake zrobił dla fpp to co diablo dla rpg a warcraft dla rts.Kto miał pentium 100 w połowie lat 90 ten wie o czym tu mówie.Ta lista powinna zawierać quaka(?) i to na samej górze. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek E tam 08.01.09, 18:32 Moja lista: 1. Tetris 2. Prince of Persia 3. Dig dug 4. Wolfenstein 3D 5. Simcity 6. Test Drive 7. Heroes Might and Magic 8. Gothic 9. Fifa 10. Championschip Manager :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozz 10 gier, które zmieniły świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 13:44 Nie wiem kto to redagował, nie zadaje sobie nawet trudu by sie doczytac. Gry ktore zmieniaja swiat to gry w ktorych pojawilo sie cos nowego co zapoczatkowalo nowa ere. Tetris, to raz , price od persia 2d to dwa, wolfenstain poczatek 3d to trzy, Full trottle pocztek dialogow glosowych jak dobrze pamietam.Phantasmagoria jako poczatek gier filmowych, Lara, GTA III, C&C, Diablo, FF i tu racja piersze NFS, Wow . Kpina. Odpowiedz Link Zgłoś