Dodaj do ulubionych

Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości

IP: *.era.pl 07.10.08, 16:35
Ten TraceMonkey średnio mi się podoba, skoro javascript jest kompilowany do
kodu maszynowego. To tylko czekać na jakieś poważne bugi w tym oprogramowaniu,
a będzie pewnie bez problemu przejąć kontrole nad kompem ;]
Obserwuj wątek
    • Gość: flashblockfan Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 09:31
      A ja zdecydowanie polecam flashblocka. I wcale nie trzeba robić setek wyjątków,
      ja mam tylko jeden dla youtube a na reszcie stron jeśli chcę uruchomić flasha to
      mogę to zrobić jednym kliknięciem.
      • Gość: chrome Lepiej zainstalować Google Chrome IP: *.magma-net.pl 11.10.08, 18:04
        Przeglądarka jest ponad 14 razy szybsza niż FireFox3 i ponad 2 razy
        szybsza niż beta Firefox3.1 Po co stosować sztuczki skoro można
        zaufać Google która o WWW wie chyba trochę wiecej niz Mozilla ;D

Jeżeli ktoś nie chce reklam instaluje dodatkowo Privoxy (dziala jak
        adBlock pod Firefoxem ale za to z każda przegladarką)
        • Gość: qpa Re: Lepiej zainstalować Google Chrome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:00
          Chrome to shit, próbowałem go, Opera to jest cuś superowego. Drugie miejsce ma u mnie FF.
        • voker Re: Lepiej zainstalować Google Chrome 16.10.08, 21:48
          z tracemonkey ff jest szybszy
        • Gość: Kinek Re: Lepiej zainstalować Google Chrome IP: *.icpnet.pl 16.10.08, 22:44
          Zakładam że piszesz z systemu M$ - spróbowałbyś zainstalować Chrome na linuksie
          to byś się zdziwił - bo chodzi tylko poprzez Wine, i to też z nie najlepszymi
          skutkami - czyli nie jest wcale szybsze, nawet od IE
    • g.r.a.f.z.e.r.o Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości 08.10.08, 10:13
      Warto też w przypadku korzystania w windowsa xp sp2 i visty, shackować tcpip.sys
      i zwiększyć limit dozwolonych wywołań tcpip na sekundę.
      W przypadku szybkiego łącza i połączeniu z pipelining, okazuje się że strona
      pojawia się w komputerze "natychmiast", jedyne opóźnienie to czas renderowania
      przez firefoxa(który nie jest rewelacyjny, niezależnie od sprzętu).
      • okhil Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości 08.10.08, 12:54
        Roznice sa ledwie widoczne.
    • Gość: Rng Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości? IP: *.aster.pl 08.10.08, 11:14
      Zamienić go na Operę.

Podrawiam
      • hatake Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości? 08.10.08, 19:27
        Gość portalu: Rng napisał(a):

> Zamienić go na Operę.
        Gdyby pytanie brzmiało: "Jak zamienić Firefoxa w demona szybkości bez rezygnacji
        ze wspaniałej wygody i świetnych wtyczek?" - to twoja odpowiedź nie byłaby już
        tak na miejscu ;)
        • Gość: student informatyk Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości? IP: *.sds.uw.edu.pl 10.10.08, 13:42
          Opera bez dodatkowej konfiguracji zapewnia większą wygodę niż Firefox bez konfiguracji.
          Wprawdzie masz rację, że możliwości doinstalowywania funkcji (bo konfiguracja funkcji wbudowanych jest lepsza w Operze) w Firefoksie jest trochę lepsza. Ale jeśli trochę się postarasz, to w Operze też uzyskasz większość tych funkcji
      • Gość: Twister Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 17:39
        "Jak zrobić z Opery demona prędkości?"
        Zamienić ją na Chrome :-D

Po kiego grzyba wypowiadasz się, skoro masz tak mało do powiedzenia?
        Nie przyszło ci do głowy że ludzie używają Fx-a bo tego CHCĄ? Bo im pasuje? Bo
        to jest ICH ulubiona przeglądarka?
        A ty wyjeżdżasz z takimi tekstami jak najgorszy fanboy. U mnie np. Lisek chodzi
        nieporównywalne szybciej od Opery, Mam w nim to, co potrzebuję i jest skrojony
        do moich potrzeb (i nie mówię o rozmieszczeniu przycisków - wiem że zaraz ktoś z
        tym wyskoczy). Nie potrzebuję torrentów, od tego mam nieporównywalnie lepsze
        programy (np. uTorrent), nie potrzebuję poczty - tutaj o niebo lepszy jest
        Thunderbird itd. Może gdyby fani Opery (zresztą świetnej przeglądarki) nie
        uparli się nawracać całego świata i wbrew wszystkiemu twierdzić że kto nie używa
        O. to totalny lamer, może parę osób skusiłoby się ją przetestować. Jest inaczej,
        jak widać taka taktyka nie działa no i jest efekt w postaci marnych 6-7% rynku.
        BRAWO! Tak trzymać...
    • Gość: tk przyspieszyć firefox'a... IP: *.crowley.pl 08.10.08, 12:03
      wystarczy przesiąść sie na Chrome, dla mnie chrome od reszty
      przeglądarek, mam zainstalowane wszystkie opere, firefoxa, IE i
      chrome, wystarczy stoper i samemu mozna sobie porownac. Jak jeszcze
      wyjdą wtyczki dla chrome to już wogóle bedzie SUPER.
      • Gość: omka Re: przyspieszyć firefox'a... IP: 198.28.69.* 08.10.08, 12:45
        chrome pobiera strony z odnosnikow podczas surfowania po glownej stornie. Nie
        jest to zadne przyspieszenie (skrocenie ladowania storn ) ale przewidywanie
        gdzie uzytkownik moze zagladnac.

• tymon99 Re: przyspieszyć firefox'a... 12.10.08, 01:32
        żeby przesiąść się na chrome, to trzeba jeszcze system operacyjny zmienić na
        windows.. czyli proponujesz leczenie trądziku syfilisem :D
    • Gość: von.g Jezu co za kretynizm, przeciez właczenie tego IP: 131.207.227.* 08.10.08, 13:17
      pipelingu to nic innego jak mini-flooding czyli DoS (Denial of Service). Założe
      się ,że jakby wszyscy urzytkowniczy wyborczej to właczyli w swoich
      przeglądarkach to by gazeta.pl juz dawno padła
    • lechujarek buhahahaha 08.10.08, 13:28
      Nie no, boski tytuł artykułu, uśmiałem się do łez.
      "Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości?" - może tak na dobry początek usunąć komplet jego bugów które ZWALNIAJĄ (połykając przy okazji 100% CPU) przewijanie (niektórych tylko, owszem ale jednak) stron do tego stopnia że korzystanie z Firefoksa mija się w ogóle z celem?
      Po zainstalowaniu FF3.0 czekałem cierpliwie na oczywiste poprawki, ale jest już 3.0.3 i nadal nic, ba! devsi chowają głowę w piasek udając że problemu nie ma, innymi słowy: żegnaj firefoxie, witaj Opero (na której to wszystko bez problemu oczywiście działa jak trza)
      • Gość: von.g Re: buhahahaha IP: 131.207.227.* 08.10.08, 13:59
        Hmm ja używam ff od kilku lat i nie miałem takich przygód jak Ty. Jasne czasem
        coś nie działa , ale bez przesady
        • hatake Re: buhahahaha 08.10.08, 19:31
          Z tym zwalnianiem chodziło mu chyba o strony z przezroczystością i dużymi
          grafikami z z atrybutem background:fixed. Nieruchome tło. Silnik Gecko akurat w
          tym miejscu ma słaby punkt.

Trzeba być jednak strasznie nieporadnym, by mieć problem, którego większość osób
          nie ma. I tylko z powodu swojej nieporadności rezygnować z przeglądarki o takich
          możliwościach ;|
          • lechujarek Re: buhahahaha 10.10.08, 13:19
            Wypraszam sobie, jestem wyjątkowo poradnym użytkownikiem: wszak rozwiązałem swój problem instalując lepsze i co najważniejsze - niezawodne oprogramowanie, czyli Operę. Programistą bowiem nie jestem żebym się sam zaczął bawić w naprawianie czyiś bugów...
            A co do bugów to tu kb.mozillazine.org/Scrolling_is_slow
            (szczególnie podpunkt "Firefox scroll performance issues")
            Ponieważ surfowanie z czymś takim przypomina maszerowanie przez pole minowe (wszystko jest ok - dopóki nie wdepniesz na stronę której nie da się obejrzeć) i coraz więcej ludzi zaczyna to autentycznie wk**wiać, więc podejrzewam że coraz więcej i więcej osób zaradzi temu problemowi tak samo jak ja - zmieniając przeglądarkę na dobrze działającą.
          • Gość: maaaakaaak Re: buhahahaha IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.08, 08:12
            dillo, links...
      • Gość: karol jak ktos jest ch...arkiem.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 16:45
        ...to nic dziwnego, ze mu nic nie dziala :)
        • lechujarek ależ... 10.10.08, 13:07
          działa, działa.
          Opera działa :)
    • Gość: Mario Flashblock jest super! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:28
      Bez niego nie da się czytać gazeta.pl Z blockerem flash nie ma ani jednej
      kretyńskiej reklamy!
    • Gość: rororo Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.08, 18:29
      "Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości" - cóż ponad prędkość cenie sobie
      funkcjonalność i to FF ma.
    • Gość: anonim Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.ghnet.pl 10.10.08, 10:45
      cześć, nie mogę znaleźć 'about:config'. Jak to uruchomić?
      • Gość: Kaim Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.08, 10:48

To musisz się jeszcze sporo nauczyć widać...
        wpisz about:config w pasku adresu, czyli tam gdzie wpisujesz adresy stron www.
    • cos.przykrego Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości 10.10.08, 11:57
      zainstalowac adblock nie adblock-plus
      • Gość: Marcin Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.hsd1.md.comcast.net 11.10.08, 17:55
        Niestety adblock (który używałem kilka lat) ma błędy nie pozwalające na
        wyświetlanie niektórych flashy ładowanych za pomoca javascript (zgodnie ze
        wszelkimi standardami). adblock plus nie powoduje błędó. Byłem zmuszony do
        zmiany. Różnic w wydajności nie widzę. Nowszy działa nawet nieco lepiej :)
    • Gość: pops Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.chello.pl 10.10.08, 19:28
      proste pytanie, prosta odpowiedź, zainstalować operę :)
    • Gość: gosiak Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.sdm.am.gdynia.pl 11.10.08, 17:42
      Tylko czemu artykuł o "ognistym lisie" ilustruje zdjęcie pandy małej? Wbrew
      pozorom nie każde rude zwierze z puchatym ogonem to lis...
      • Gość: dzul Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: 94.36.178.* 12.10.08, 18:41
        Tu masz odpowiedz:
        en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda
        W skrocie: firefox i jego symbol pochodza od pandy malej a nie od lisa
      • tiges_wiz Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości 17.10.08, 21:30
        masz racje i dlatego chodzi tu o pande mala. nawet na stronie mozilli w faq jest
        to napisane.
    • Gość: laik555 Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: 89.108.220.* 11.10.08, 20:02
      addons.mozilla.org -> 'Fasterfox 3' lub 'Fasterfox 3 Lite'
    • Gość: dziabdziak Operę zainstalować, Opery używać IP: *.pool.einsundeins.de 13.10.08, 10:33
    • Gość: oodd Ciekawe tylko dlaczego... IP: *.126-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.10.08, 09:38
      ... glupiej czcionki nie da sie zmienic?!?!?!!!!
      Firefox odmawia zastosowania zmian, albo
      nie podoba mu sie praca na mac'u. Od zainstalowania
      nowej wersji nie umiem sie nim poslugiwac.
      Zawiodl mnie!!
    • Gość: Kot Behemot Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.chello.pl 15.10.08, 20:54
      Mylicie "naraz" z "na raz".
    • mlodyleniuch Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości 17.10.08, 15:24
      ja nie moge macie problem...
      o ile da sie przyspieszyc cos co juz jest przez ludzi dopracowane dokladnie
      tak aby bylo jak najszybsze coo?...
      poza tym faktycznie, podczas godzinnej sesji w internecie jesli odwiedzimy 30
      stron a kazda zaladuje sie cwierc sekundy szybciej...
      no to w sumie racja, chwalebne 10 sekund w sam raz na glebszy wdech ;d
      pozdrawiam.
    • Gość: zibizet Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: 78.133.161.* 18.10.08, 14:19
      A powiedzcie mądrale jak zachować podane zmiany wartości po restarcie FF. Czy
      jest na to jakaś rada? Zmieniam np.("content.notify.interval", a jako wartość
      liczbową podać 500 000), a po restarcie jest 100 000, i tak jest z innymi
      zmianami.
    • Gość: muly Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 19.10.08, 19:54
      Ja mam włączony piepelining i Adblock Plus z filtrami ze strony: pxf.dlk.pl/adblock/ Wszystko działa super.
    • Gość: ppp Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 20.10.08, 17:32
      Ciekawe kiedy ktoś w końcu oskarży producentów przeglądarek i różnych ad-blocków
      o kradzież - a to coś gorszego niż jakieśtam piractwo!!!
    • Gość: Jednoskrzydła Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.enterpol.pl 22.10.08, 18:28
      No cóż... śliczna ironia bije z tego artykułu, jako, że u mnie NoScript
      pojawił się głównie po to, żeby blokować debilne float-on oraz "wrzaskuny"
      (reklamy dźwiękowe) właśnie w ramach portalu gazeta.pl :)
      • ffamousffatman Re: Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości 23.10.08, 04:58
        Jestem ciekaw gdzie tlumacz widzial WTYCZKE tracemonkey?
      • Gość: Grzes I tak najlepsze jest Safari IP: *.jota.za.digi.pl 27.10.08, 09:21
        apple'a na PCeta - szybka przegladarka bez zbednych opcji. Swietnie
        sie ja obsluguje. I w dodatku ladnie wyglada
    • Gość: Harpagan Jak zrobić z Firefoksa demona prędkości IP: *.cdif.cable.ntl.com 27.10.08, 14:09
      Wszystko ładnie pięknie tyle tylko, że przestało mi ładować strony bankowości
      internetowej...nie polecam jak ktoś korzysta
    • Gość: ool Re: Jak zarobić przez internet IP: *.cust.tele2.pl 29.01.09, 22:32
      bitmails.info/pages/index.php?refid=da133 ----

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka