Gość: mike IP: *.chello.pl 17.10.08, 23:17 widok domyslny nie robi dobrego wrazenia, pokazcie jakies fotki po zainstalowaniu compiza to uzytkonikom windowsa visty oko zbieleje ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alex Re: Ubuntu Desktop Edition IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 14:19 www.ubuntu.com/ - tutaj jest więcej fotek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: james Re: Ubuntu Desktop Edition IP: *.centertel.pl 23.04.09, 09:17 UWAGA: to jest jeszcze Release Candidate !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Ubuntu Desktop Edition IP: *.warszawa.mm.pl 23.04.09, 09:53 No mi prawdę mówiąc, wersja RC1 Mandriva 2009 KDE chodziła lepiej niż już oficjalna która się ukazała, z GNOME nie miałem żadnych problemów. Ubunciaka właśnie nagrywam (też zwróciłem uwagę podczas pobierania, że iso jest jako RC), zaraz sprawdzę jak chodzi. Obecnie mam zainstalowaną Intrygującą Irankę i w zasadzie nie narzekam, mam tylko problem z aktualizacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MH Re: Ubuntu Desktop Edition IP: *.man.poznan.pl 23.04.09, 09:51 Dokładnie, nie róbcie ludziom wody z mózgu, to jest Release Candidate!!!!! Poczekajcie na wersje stabilną, dziś premiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Ubuntu - ściągnąłem, uruchomiłem i ... IP: *.warszawa.mm.pl 23.04.09, 10:47 Uruchomiłem jako live, bez instalacji i pierwsze wrażenie jest takie. Uruchamia się faktycznie bardzo szybko, chodzi (przez tę chwilę co na tym działam) tak: - polonizacja na niskim poziomie, praktycznie mało co jest w PL, nawet FrireFox jest eng. a nie pl. - może dlatego że działam live, ale: mp3 nie odtwarza, filmów mpeg2 i mpg4 też nie łyka, chce pobierać pluginy. - problemy z 'printscreen' To pierwsze wrażenia jakie zauważyłem, jak ktoś zna angielski i mu bez różnicy, to może być. Sieć przez LAN na płycie Gigabyte na nVidia uruchomiła się bez problemów, WiFi nie sprawdzałem, na poprzednich z kartą Bluetake na Zydasie nie miałem problemów, więc i na tym nie powinienem, ale zobaczę na laptopie później. Odpowiedz Link Zgłoś
e-e Re: Ubuntu Desktop Edition 23.04.09, 11:03 1. To jest Release Candidate - to nie jest ostateczna wersja. Ostatecznej nie ma jeszcze nawet na stronie Ubuntu. @Romek - Może wybrałeś język angielski przy uruchamianiu live CD - przy bootowaniu pojawia się menu do wyboru, ale po x sekundach bootuje domyślnie wersję angielską? Z polonizacją w Ubuntu nigdy nie było problemów i jest całkowicie po polsku. - Zewnętrzne kodeki nie są częścią liveCD - tylko wolne oprogramowanie. Taka zasada. Zainstalowanie zewnętrznych kodeków z repozytorium to po prostu kwestia trzech kliknięć. - Jaki problem z printscreen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Ubuntu Desktop Edition IP: *.warszawa.mm.pl 23.04.09, 15:16 e-e napisał: > @Romek - Może wybrałeś język angielski przy uruchamianiu live CD No nie rób kolego ze mnie jełopa... Gdybym wybrał angielski przy uruchomieniu, miałbym wszystko po angielsku, a nie niedobitki polskiego. > - Jaki problem z printscreen? Rzadko kiedy zadziała, raz jak mi się uruchomił, to nie mogłem go powstrzymać, bo mi zabrakło miejsca w pasku zadań, uruchomiło się ich może z 50, może więcej, co chwilę pokazywało się nowe okno zapisywania pliku obrazka, którego nie nadążałem wykasować i już było następne. Chciałem zrobić zrzut ekranu i go wrzucić na forum, ale mi się nie udało. > - Zewnętrzne kodeki nie są częścią liveCD To po co odtwarzacz muzyki i filmów w takim razie?, na Mandriva One i Intrygującej Irance (U 8.04) jakoś chodziło. No ale w międzyczasie pokazała się wersja oficjalna, spróbuję tej. RC pobrałem na próbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mic. [...] IP: 213.192.64.* 23.04.09, 13:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ściągnij.pl Re: Ubuntu Desktop Edition IP: 10.200.53.* 23.04.09, 13:34 Tak, mamy to :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Ubuntu Desktop Edition IP: 10.200.53.* 23.04.09, 13:34 ale opis daliście przyzwoity - respect :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ubuntu Desktop Edition IP: 212.87.244.* 23.04.09, 19:45 Romek jak chcesz mieć bardziej spolszczone to może poczekać na polski remix na Ubuntu.pl oprócz lepszego spolszczenia, wprowadzają też zmiany. Nie wiem czy twórcy strony Ubuntu.pl pozwalają na umieszczanie tej wersji na innych portalach. Nie reklamuję strony tylko stwierdzam, że jest. Korzystam z 8.04 LTS Live CD. Gdyby jeszcze wyjaśniły się te sprawy z patentami byłoby super. Odpowiedz Link Zgłoś
e-e Re: Ubuntu Desktop Edition 23.04.09, 23:56 Romek, kolego, nie robię. Jest automatyczne logowanie, można zostawić płytkę w napędzie, zrobić reset i pójść zrobić sobie kawę i przegapić ekran logowania. Jak ktoś nie wie, że jest coś takiego, to nie wie, że ominął. Możliwe, że trzeba pobrać pakiet ze spolszczeniem. Ja robiłem upgrade do RC i wszystko jest spolszczone. Printscreen - dziwne, u mnie się dzieje coś takiego po kilkusekundowym przytrzymaniu klawisza - otworzyło się 20. Pojedyncze wciśnięcie - jeden program. Odtwarzacze filmów i muzyki odtwarzają bez problemu formaty open-source. Dogmatyczne podejście, ale mi nie przeszkadza specjalnie. Jak mówiłem - to tylko trzy kliknięcia. Jeśli dobrze pamiętam, to amarok 1.4 sam pytał czy zainstalować obsługę mp3 przy próbie odtworzenia. Nie wiem jak w tej paskudnej abominacji 2.0, trzymam się z daleka - okrojona funkcjonalność dla wątpliwych bajerów graficznych. Tak jak radzi gość powyżej - najlepiej poczekać na polski remiks - Jakąśtam Japonkę i wszystko będzie po polsku i z kodekami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Ubuntu Desktop Edition IP: *.warszawa.mm.pl 25.04.09, 15:04 Pobrałem U9.04 już oficjalną wersję i jest to samo. Z printscreenem znalazłem takie coś, jak rozwinę menu, PS nie działa, przy zwiniętym działa (OCB?) Na uruchomionym Firefoxie widać angielskie menu, a data w pasku zadań PL, pozostałe w ang. Zostawię tę wersję na razie w spokoju i poczekam na coś lepszego, mam zainstalowaną Irankę więc pośpiechu nie ma. zrzut ekranu PS: Wcześniej napisałem, że uruchamiam to jako Live, nie widzę sensu za każdym razem przy uruchomieniu pobierać i instalować dodatki, które przy zamknięciu komputera "pójdą się ryćkać", a w czasie sesji chciałbym muzyki posłuchać. Napisałem to a propos tego co kolega wspomniał, że to tylko 3 kliknięcia. Jakbym to zainstalował to się zgadza, bez problemu bym to zrobił, ale nie zainstaluję ze względu na brak pełnego pl, nie znam angielskiego i nie chcę kombinować i utrudniać sobie życie jeśli mam wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek [...] IP: *.warszawa.mm.pl 25.04.09, 15:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Ubuntu Desktop Edition IP: 193.17.14.* 24.04.09, 23:31 Uważam, że ta wersja Ubuntu jest całkiem niezła. Nie wiem tylko czy mogę ją zainstalować jako osobny system w moim iMaku? Czy ktoś może pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TVG [...] IP: 92.244.51.* 21.05.09, 23:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś