Gość: Felipe IP: *.lot.pl 13.11.08, 08:18 Silnik??? Jaki silnik? Silnik to ja mam w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baca Nokia E71 - test IP: *.jmdi.pl 13.11.08, 08:23 "Wbudowany aparat, mimo obecności autofokusa, lampy doświetlającej i stosunkowo dużej matrycy (3,2 mpix) robi kiepskie zdjęcia." Wielkość matrycy praktycznie nigdy nie idzie w parze z jakością zdjęć; jest wręcz na odwrót - więcej pikseli to więcej szumów i coraz gorsza ostrość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jck Re: Nokia E71 - test IP: *.biol.us.edu.pl 13.11.08, 08:38 klepnij sie w dekiel z ta teoria. Rozumiem ze coraz to nowsze sprzety foto sa coraz gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msr Re: Nokia E71 - test IP: *.sattom.pl 13.11.08, 08:40 Dobrze rozumiesz-poczytaj trochę a zrozumiesz jeszcze lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Nokia E71 - test IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.08, 08:57 kolega ma racje upychaja tych pixeli jak idioci zamiast zrobic cos z optyka. Pracuje w zakladzie foto i jesli nie robisz plakatow 2/2 metry lub nie pracujesz na wycinkach zdjec, to spokojnie mozna robic zdjecia rewelacyjnej jakosci 3.2mp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Nokia E71 - test IP: 213.77.0.* 13.11.08, 11:08 fakt, kiedyś miałem casio 3 mpx i robił świetne zdjęcia, czyste, z krótką migawką bez doświetlania robił dobre zdjęcia, teraz 10mpx i nie mogę normalnego zdjęcia przy czułości 50 zrobić, a wyższe czułości robią taki bajzel na zdjęciu że szkoda w ogóle męczyć palec na pstrykanie takiego badziewia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty odnośnie opery IP: 195.82.180.* 13.11.08, 11:49 "Przegrywa również z Operą Mobile w najnowszej wersji. Dlaczego? Bardzo słabo radzi sobie z renderowaniem stron WWW. A na dodatek, robi to dość wolno." Ja bym powiedział, że pod tym względem jedna przeglądarka jest warta drugiej. Obie są potwornie wolne i obie nie radzą sobie z wieloma stronami (np idg.pl) Fajnie, że Safari obsługuje Flasha... co w praktyce wygląda tak, że wyświetla wszystkie reklamy, a żadnych elementów strony (menu itd.) Opera Mini choć ma problemy ze stronami z Java Script'em to przynajmniej działa bardzo szybko Gdzieś w środku stawki znajduje się TeaShark Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Nokia E71 - test IP: 10.200.52.* 13.11.08, 09:00 Fajny tekst, jedyna uwaga do filmu: ustawcie następnym razem inaczej reflektor, bo odbija się od ekranu i pulpitu. Refleksy świetlne skutecznie oślepiają kamerę i nic nie widać. Poza tym bardzo fajny teścik. Więcej takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misionmisio kicha i już. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 09:21 kryptoreklama ? autor bardzo chce napisać coś dobrego o E71 i jakoś mu to nie idzie - zapłacili za mało, czy po prostu się nie da? a może skoro gdzieś tam wybrali to nie wypada się nie zgadzać. dla mnie nokie z serii E są wszystkie nieudane, a już szczególnie te z klawiaturami qwerty - wielkie kobyły. ogólnie - nokia strasznie usiłuje oszczędzać na "bebechach" telefonów i są one coraz gorsze - dla przykładu N95 i nieudany następca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: kicha i już. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 11:05 misionmisio napisał(a): > dla mnie nokie z serii E są wszystkie nieudane jak wiele zależy od nastawienia. dla mnie seria e jest bardzo fajna! stanowczo wolę serię e od serii n. używam e51 i jestem praktycznie usatysfakcjonowany. występujące czasem zwisy aplikacji - tak tak - zazwyczaj nie naruszają stabilności systemu, jakość multimediów jest "ekonomiczna", fakt, ale na biurku obok leży ipod, wkurza mnie niestandardowe wyjście słuchawkowe, lubiłbym gps na pokładzie. ale zewnętrzny gps też jest ok, działa wszystko jak burza. telefon służy dziś do wielu rzeczy, prawda, ale: zdjęcia robię lustrzanką, filmy kamerą, muzyki słucham z CD a www i maila wolę w komputerze! telefonem zaś najchętniej dzwonię! a przy okazji - autor chyba włączył kabel usb do gniazda 1.0 w swoim komputerze przegrywając tę muzykę, włożył starą kartę i jej nie formatował telefonem :-) w każdym razie starsze urządzenie radzi sobie znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blow Re: kicha i już. IP: *.acn.waw.pl 13.11.08, 15:55 z niektorymi rzeczami trzeba sie zgodzić - duże to to, nie wygląda kosmicznie, po prostu wielki telefon.. ale sam mam e61 z pelna klawiatura i duzą iloscia aplikacji w środku i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony.. fakt, obsługa www kuleje, zdecydowanie przyjemniej sie robi jak sie zainstaluje opere mini, zdjęcia nie sa bajecznej jakości, playerek popiskuje, obsługa xcela i worda czasem wolna przy wiekszych plikach.. ale z drugiej strony to sa dodatki.. na podroż do pracy, posłuchanie muzyki przez ten czas, zrobienie notatki w wordzie czy machniecie zdjecia jakiegos ogłoszenia albo plakatu wystarcza spokojnie... nie dajmy sie zwariowac.. to jest telefon.. no i trzyma na baterii świetnie.. nie to co i3g :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Nokia E71 - test IP: *.bsk.vectranet.pl 13.11.08, 10:07 Kochani kto mi w skrócie odpowie co to jest smartfon? Odpowiedz Link Zgłoś
4v Re: Nokia E71 - test 13.11.08, 11:08 smartfon to telefon z poważniejszym niż zazwyczaj systemem operacyjnym ale BEZ dotykowego ekranu (wtedy to już PDA z GSM, albo PocketPC jeśli ten system to akurat windows) autor tekstu mylnie do smartfonów zalicza HTC, iPhone, nazwać te telefony smartfonami to troche jak nazwać wojskowy transporter opancerzony - samochodem terenowym. tak jasne, jeździ po terenie całkiem wporzo... ale to jednak coś innego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Nokia E71 - test IP: *.bsk.vectranet.pl 13.11.08, 18:17 Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy WoW! Mądry Telefon Roku 2008? 13.11.08, 10:20 "Klawiaturka QWERTY okazuje się mieć naprawdę małe przyciski. Nieduży jest też ekran. Niecałe 2,4 cala przy rozdzielczości 320 x 240 pikseli to żałośnie mało. Z poprzedniej epoki pochodzi też wbudowana przeglądarka WWW. Bardzo słabo radzi sobie z renderowaniem stron WWW. A na dodatek, robi to dość wolno. Interfejs Nokii Jest do bólu nudny i, co gorsza, nie zawsze logiczny. Kuleje obsługa multimediów. Wbudowany aparat robi kiepskie zdjęcia. o dołączonych słuchawkach: nie trzeba za nie dodatkowo płacić. Co gorsza, E71 nie ma standardowego gniazdka mini-jack. Kopiowanie muzyki na kartę pamięci (za pośrednictwem telefonu połączonego z komputerem kablem USB) trwa niemiłosiernie długo. Nokia E71 to przede wszystkim telefon. Wszyscy, którzy szukają tu czegoś więcej, będą zawiedzeni. Chociaż, formalnie, E71 jest smartfonem, mały ekran i przestarzały interfejs skutecznie zniechęcają do korzystania z bardziej zaawansowanych funkcji internetowych i multimedialnych." Tak, świetny tekst reklamowy. A dlaczego napisane cały artykuł? "Jego przewaga nad iPhone" Czyli to boli autora. Może nich sobie w końcu kupi taki telefon, jaki mu się podoba, a nie marudzi niczym stara baba? Odpowiedz Link Zgłoś
4v co to za śmieszny artykuł reklamowy? 13.11.08, 11:13 "Nokia ma te wszystkie, drobne funkcje, których brakuje chociażby iPhone - MMSy, nagrywanie wideo, pełną obsługę SMSów (raporty doręczenia, możliwość przekazania dalej wiadomości), modem, kopiuj i wklej, wielozadaniowość, wybieranie głosowe. Żadna z nich nie może zmienić ostatecznej oceny telefonu, ale wszystkie razem sprawiają, że E71 jest naprawdę funkcjonalnym urządzeniem. Trudno przecenić też doskonały interfejs radiowy Nokii. E71 odzyskuje pełen zasięg w kilka sekund od wyjścia z windy. iPhone'owi zajmuje to dobrą minutę." Wszystko pięknie, ale taki HTC (nie ważne czy Diamond, czy Touch Pro) albo Samsung Omnia TEŻ mają to wszystko co ta nokia. I dodatkowo mają wszystko, co iPhone. Po prostu, HTC połączyło nowatorskość iPhona z tradycyjnym telefonem. A nokia, cóż, nokia nadal siedzi w XXwieku i jak dalej będzie tam siedzieć, to może i będzie robić fajne telefony dla emerytów i dzieciaków do lat 12. ale cały pyszny "środek" zgarną Azjaci. Odstawcie już ten Symbian do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alterego Dokladnie, Htc Touch Hd i to bylo na tyle... IP: *.range86-144.btcentralplus.com 13.11.08, 15:52 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysterio Re: Dokladnie, Htc Touch Hd i to bylo na tyle... IP: 89.174.23.* 17.11.08, 19:54 Właśnie mi przyszedł Touch HD, zaraz zobaczymy co potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bri Re: co to za śmieszny artykuł reklamowy? IP: *.devs.futuro.pl 13.11.08, 16:23 Tak tylko że HTC dalej trzyma się paskudnego, wolnego, zabugowanego i spartolonego windows mobile zasłaniając go tylko coraz efektowniejszymi nakładkami graficznymi, pdobnie jest z Omnią, zwis za zwisem... symbian 9.3 z fp2 wcale nie jest taki stary, a dalej jest najprzyjaznieszym systemem na komórkach, (powiedz mi jak cokolwiek zainstalować na WM6 po kablu), a na na dokladke na 370MHz prockach (na przykład e66 e71 n81) śmiga aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze smartfony... 13.11.08, 17:07 he lata temu dlugo przed iphonem smartfonami nazywano wlasnie telefony na bazie windowsa, mialem praktycznie wszystkie od pierwszego e100 do htc diamond touch pro lubie telefony na windzie choc czestotliwosc wieszania sie i dlugosc odswiezania ekranu doprowadza mnie nieraz do szalu... od kilku miesiecy mam nokie e71. ten telefon jest naprawde swietny - mina jeszcze lata zanim te na bazie windowsa osiagna podobny poziom niezawodnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ive Nokia E71 - test IP: *.eranet.pl 13.11.08, 12:32 Mam ten telefon od sierpnia i musze stwierdzic, że jest rewelacyjny. Super wyglada, świetnie korzysta sie z niego, przegladarka internetowa bez zarzutu. Juz wiele razy upadl na podloge, a nawet na ulicy- bez najmniejszego uszczerbku. Raz tylko zawiesil sie, ale wystraczylo wylaczyc i wlaczyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyoszolom Nokia E71 - test IP: *.jerpal.imgyu.com 13.11.08, 14:19 Mam go od paru tygodni i jest swietny. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oburzony Nokia E71 - test IP: 193.0.242.* 13.11.08, 14:28 To ma być telefon roku ta zacofana paskuda? A gdzie HTC, ASUSA P750, Omnia.. To gó... im do pięt nie dorasta.. jakbyście zapłacili odpowiednio temu magazynowi to i by wam zrobił z jakiego chcecie gówna telefon roku.. Żenada.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Jakis magazyn to sobie moze uznawac IP: 204.153.88.* 13.11.08, 15:17 Liczy sie ilosc sprzedanych smartphone w roku. W USA rynek zdominowal iPhone bijac jak dodtad najpopularniejsze telefony RIM. Teraz jak to sie podsumije ze sprzedarza w innych czesciach swiata to wtedy sie dopiero kaze czy Nokia jest w poblizu iPhone. I nie wypisujcie bredni na podstawie jakiegos magazynu. W USA jest taki co sie nazywa "Consumers Report" a ile w nim wyczytalem nieprofesjonalnych bredni to juz nie moge sie doliczyc. Jakbym tak polegal na opiniach takich "magazynkow" to pewnie do dzis bym dziala na zasadzie: "ciezka zima idzie bo indianie znosza chrust". Wiele z tych magazynow bazuje swoje opinie nie koniecznie na liczbach czy faktycznie profesjonalnej ocenie jakosci. Czest ocenia na podstwaie ignoranckich wypowiedzi niekwalifikowanych uzytkownikow podazajacych za trendem (a nie myslacych samodzielnie i szukajacych wygodnych opcji samodzielnie) ustalonycm przez tych ktozry potrafia narzucac trendy wedlug wlasnych kryteriow. czesto tez sa to oceny na podstawie personalnych odczuc autora, ktory nie do konca musi miec pojecie o tym co ocenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Nokia E71 - test IP: 193.36.183.* 13.11.08, 15:49 No cóż solidny to on może jest, ale za to strasznie brzydki.... Nie dość, że ekranik jest malutki to jeszcze nie jest dotykowy przyglądanie netu na nim to czysty masochizm.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miklas Re: Nokia E71 - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 17:16 Bez przesady. Mi telefonik się podoba. Praktyczny i łatwy w obsłudze. Faktycznie a'la iphone, ale ma lepszy wygląd. Co więcej, przemawia za nim jeszcze fakt, że "wcisneli" mi go w plusie dla firm za 1zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Bezsensowne porównanie Smarphona z Iphonem IP: *.eranet.pl 13.11.08, 19:32 Od kiedy to jakość smartphona mierzy się wielkością ekranu? Poza tym Autor za bardzo się skupił na ocenie funkcji multimedialnych a to nie o to chodzi w telefonach serii E kierowanych do tak zwanych klientów biznesowych. Nie ma w tym artykule ani słowa o obsłudze protokołów push email ani o edytowaniu plików aplikacji biurowych. Na siłę przytacza się iphone który smartphonem nie jest ! To tylko rozbudowana o kilka dodatkowych funkcji mp3 :) Dla kogoś kto chce pisać wygodnie i szybko maile i inne dokumenty urządzenie bez sprzętowej klawiatury nie zasługuje na miano smartphona. Dotykowy ekran sprawdza się tylko w przeglądaniu zdjęć i netu Owszem przeglądanie stron internetowych działa w Iphonie rewelacyjnie ale to trochę za mało. Problem powstaje gdy trzeba wprowadzić większą ilość tekstu, wtedy nawet taka mała klawiatura jak w e71 jest znacznie szybsza i sytuacji na ekranie dotykowym nie poprawia nawet rysik. Poza tym wirtualna klawiatura wyświetlana na ekranie dotykowym zajmuje dużo miejsca i w efekcie do wykorzystania często pozostaje niewiele więcej niż na E71 Prawdziwa konkurencja dla E71 to HTC touch pro, blackberry, asusy i inne urządzenia z windows mobile i klawiaturami. Może HTC jest lepszy może asus p750 może inny prawdziwy smartphone ale iphone to zupełnie inna bajka. gdzie w nim edycja plików exela, worda, gdzie przeglądarka .pdf gdzie obsługa zipów ? Jeśli chodzi o multimedia to też znajdzie się kilka zalet E71 np. obsługa divx nawet z napisami(po zainstalowaniu oprogramowania smart movie) wbudowane radio stereo, nagrywanie filmów, łatwa synchronizacja z windows media, wiele płatnych i bezpłatnych gier i aplikacji możliwość zainstalowania innych programów do odtwarzania muzyki, a przejściówka na standardowy wtyk do lepszych słuchawek kosztuje 15 zł. Siła tego telefonu tkwi w wielu dopracowanych szczegółach których część użytkowników nie zauważa bo nie są im potrzebne ale dla kogoś kto potrzebuję narzędzia do PRACY są kluczowe. Iphone to lans wykreowany między innymi sztucznymi, opłacanymi kolejkami przed salonami orange :) Autor szybko wymienił funkcje podstawowe nazywając je drobnymi ,lekceważąc tym samym ich znaczenie w codziennym użytkowaniu. A nie wymienił jeszcze wielu innych np. możliwość zainstalowania profesjonalnej nawigacji (tom tom, garmin i inne), możliwość wykonywania połączeń VOIP, skaner kodów kreskowych, rozbudowany kalendarz i organizer, możliwość instalowania kalkulatorów naukowych, słowników językowych, wymienne karty pamięci microSD HC ( 8 Gb można kupić za 60 zł z czytnikiem USB), pełna obsługa bluetooth (transmisja plików, wizytówek itp. a nie tylko komunikacja ze słuchawkami), polecenia głosowe, czytanie sms przez lektora a to wszystko i więcej w przestarzałym według autora symbianie. To nie ekran E71 jest żałośnie mały tylko poziom obiektywizmu autora który szuka sensacji w werdykcie fachowców nie przytaczając faktów tylko koncentrując się na cechach dla gadżeciarzy a nie na tych ważnych dla zaawansowanych użytkowników . A nazwanie tego tekstu testem to duża przesada. Chętnie przeczytałbym tekst - najlepiej z porównaniem tego modelu z innymi podobnymi urządzeniami gdzie ktoś rzetelnie sprawdziłby jak radzą sobie konkurenci np. z obsługą poczty, transferem danych w sieciach 3G i wifi, jak przy intensywnym użytkowaniu „trzyma” bateria, jakie są możliwości personalizowania menu, jak urządzenia radzą sobie w roli nawigacji, jak robią zdjęcia (z przykładami a nie tylko niepoparte dowodami tezy) I jeszcze dwie uwagi do autora – istnieją co najmniej dwie metody szybszego kopiowania danych do nokii: pierwsza to przełożenie karty do czytnika druga to wybranie trybu pamięci masowej w momencie podłączania jej przez kabel. Druga uwaga dotyczy ostatniego akapitu. To szczyt ignorancji stwierdzić że E71 to tylko telefon, czy według pana na miano smartfona zasługują tylko urządzenia z dużym dotykowym ekranem? Jakiś dziwny ten artykuł z jednej strony zaskakująco zbieżny z początkiem kampanii reklamowej E71 (jakaś finansowa inspiracja? Bo źródłowy materiał już zdążył się zestarzeć i nie jest newsem) a z drugiej strony niefachowy. Nie napisał pan o wielu funkcjach tylko po to żeby na końcu stwierdzić że to tylko najlepszy telefon ? Może nie chciał pan straszyć potencjalnych nabywców stopniem zaawansowania tego urządzenia? A może po prostu stworzył pan gniota zapychajło przestrzeni na portalu bo coś musiał pan napisać? Zazwyczaj z zainteresowaniem czytam różne wasze newsy ale ten mnie zirytował. Pozdrawiam i życzę więcej obiektywizmu, fachowości i czasu na tworzenie dobrych artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Re: Bezsensowne porównanie Smarphona z Iphonem IP: *.edata.net.pl 22.10.09, 20:02 Zgadzam się z tą wypowiedzią w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robroy Nokia E71 - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 13:31 RATUUUNKUUU Muja E71 bateria trzyma tylko dwa dni a prawie nie rozmawiam Czy należy wyłączyć w niej jakieś funkcje? Według opinii innych użytkowników bateria wytrzymuje ok tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psymex Re: Nokia E71 - test IP: 89.100.16.* 06.07.09, 15:16 Wywal Gramina jak go masz. Nawet wyłączony wcąga baterie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinder Nokia E71 - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 15:41 super telefon. klawiatura strasznie pomaga przy przegladaniu netu czy korzystaniu z mobilnego gg, wtedy jest idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś