Dodaj do ulubionych

Era G1 (T-Mobile G1) - test

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 08:40
Google - monopol jak widać
Obserwuj wątek
    • von.g Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 08:41
      Moim zdaniem jest wykonany calkiem schludnie. Nie traca tandetnym plaskitiem.
      Co do applikacji w android markecie to ciezko porownywac telefon ktory byl
      dostepny w stanach przez 3 miechy z iPhonem ktory jest na rynku od ponad roku
      na calym swiecie. Na androida bedzie wiecej aplikacji z kilku prostych
      przyczyn: java , jest popularniejsza niz objectiveC , android market jest
      tanszy niz iStore a na rynku bedzie wiecej telefonow z androidem niz htc g1.

Klawiatura jest bardzo sprawna , nie wciska sie przypadkowo innych klawiszy.
      Ogolnie telefon jest super.

Jak narazie znalazlem 2 minusy - bateria starcza na 2 , 3 dni i z jakiegos
      powodu alarm nie dziala u mnie przy wylaczonej komorce.

ogolna ocena 6++
      • Gość: karol Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:55
        ja powiem o sobie, ze mam iphone, ale kupie g1 tylko po to zeby pisac na niego
        programy, to jest zasluga jego otwartej architektury i nie ukrywam tez, ze javy
        i sdk. w iphone odrzuca mnie nie tylko objective-c ale i liczne ograniczenia, a
        takze koniecznosc posiadania os x zeby pisac programy komfortowo.
        • von.g Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 11:17
          Ja powiem szczerze z tego samego powodu kupilem ten telefon. Jestem
          zainteresowany platforma jako taka a nie samym G1. Do OHA i tak nalezy kilku
          producentow wiec mysle ze niedloogo pojawi sie wysyp LG i Samsungow z androidem.
          Pozatym Android Market jest tanszy niz iStore.
          • Gość: karol Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 11:31
            Skoro juz go masz, to moze napiszesz jak to jest z tym dostepem do sieci, mozna
            w telefonie wylaczyc transmisje danych i z niego korzystac? Czytalem, ze g1
            permanentnie musi byc zalogowany do google'a a ja niestety dosc czesto wyjezdzam
            zagranice i boje sie, ze koszty transmisji danych w roamingu mnie zabija (w
            europie to jeszcze pol biedy, ale w usa licza za jednego bajta jak za zboze...).
            • Gość: bilbo Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.customer.teliacarrier.com 03.02.09, 11:37
              mozna wylaczyc transmisje danych
              • mageillusionist A Samsungowy killer? 03.02.09, 20:47
                Samsung Omnia to miał być też killer iPhona. I co? Właśnie nowego takiego
                sprzedaję po 1.5miesiąca używania.

www.allegro.pl/item547384223_samsung_omnia_i900_8gb_jak_nowy_gwar_gratis.html
            • von.g Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 11:45
              Mam go dopiero pare dni , ale z tego co mi sie wydaje , wiekszosc operacji stara
              sie robic po wi-fi. sprawdzanie maili gtalka itd z tego co zauwazylem dziala
              jesli masz podlaczone wi-fi. wiec jesli nie znajdziesz darmowego wi-fi to nie
              powinien probowac sciagac przez operatora. ale jak dostane 1 rachunek to bede
              pewien :)
            • von.g Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 11:50
              Aaa skoro jezdzisz do USA to jeszcze jedna fajna sprawa, ladowarka
              (przynajmniej ta w developerskiej edycji dziala od 100 do 240V wiec nie trzeba
              wozic za ocean calego konwertera). Pozatym telefon laduje sie przez USB wiec
              wogle nie trzeba ladowarki wozic.
              • Gość: karol Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 217.17.37.* 03.02.09, 19:01
                jeszcze jedno pytanie: czy seja gprs sie rozlacza co chwile czy jest utrzymywana
                w miare mozliwosci caly czas? w nokii mialem zwykle jedna sesje trzymana caly
                dzien (dzieki czemu na wyciagu mialem np. jedna pozycje na caly dzien i
                wykorzystywalem pakiety prawie w 100%), w iphonie sesja gprs jest zrywana jak
                tylko aplikacja sie rozlacza, przez na wyciagu mam dziennie z 30 pozycji
                polaczen po np. 3-7kb bo tyle zajmuje sprawdzenie poczty itp. oczywiscie sprawia
                to, ze wykorzystanie pakietu transmisji danych jest dosc niskie (a ja mam tylko
                50mb w pakiecie poki co :(
                • Gość: von.g Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.nokia.com 04.02.09, 09:51
                  Hmm nie jestem pewien ale mam wrazenie ze sie zrywa. Ogolnie mam wrazenie ze tel
                  stara sie rozsadnie kozystac z neta i jak sie da przeskakuje na wi-fi ale glowy
                  nie dam. jak uda mi sie sprawdzic to dam Ci znac.
                  • Gość: karol Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:24
                    jak bys mogl na gazetowy email kaaarooll malpa gazeta.pl to bylbym wdzieczny!

pozdr.
            • Gość: hej Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 193.186.4.* 03.02.09, 12:43
              Mam ten telefon od grudnia w prepaidzie - można wyłączyć transmisję, nie dopłaca
              się ani grosza za niechciane transfery.
              • Gość: Max Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 08:35
                A ja mam pytanie takie, czy można w ni ustawić sobie dowolną stronę startową jak
                w komputerze??
    • Gość: y4n0 Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.ip.netia.com.pl 03.02.09, 08:41
      pamietajmy ze telefon to rowniez gadzet i musi jakos wygladac ... a tu mamy jakas cegle ktora wstyd wyciagnac z pokrowca ...
      • Gość: gość Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.chello.pl 02.03.09, 18:40
        Wygląd to jest kwestia gustu a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje.
    • uzaz Krwawe fantazje redaktora: 03.02.09, 08:51
      zabojca firefoxa, zabojca iPhone´a. Dajcie mu cos na uspokojenie.
      • katoprzyglup haha dokładnie 03.02.09, 09:57
        tyle tych zabojcow bylo, ze ciezko to zliczyc, a iPhone dalej ma sie dobrze :)
        • Gość: scp iPhone killer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:16
          Co jakaś Omnia, Nokia 5800 czy inny smartfon wyjdzie to już "zabójca". G1 jest na rynku od października i jakoś nie słychać o masowym porzucaniu iPhone'ów. Pewnie najlepiej byłoby zapytać użytkowników iPhone'a, czy są skłonni zamienić swój telefon na inny. Jak na razie w samym środowisku makowym pomruk zainteresowania wywołała jedynie prezentacja Palm Pre (pewnie dlatego, że interfejs webOS bardzo przypomina iPhone OS). Tu podsuwam pomysły na tytuły kilku kolejnych artukułów:
          "Palm Pre - Życzenie Śmierci iPhone"
          "Blackberry Storm - licencja na zabicie iPhone'a"
          "Google G2 kopie grób iPhone'owi"
          "myPhone 8830tv - pogrzeb iPhone'a w telewizji"
          • Gość: iPhone owner Re: iPhone killer IP: *.stacje.agora.pl 03.02.09, 10:45
            Odpowiem :) Nie, nie zamieniłbym mojego iPhone na nic innego, bo jest
            funkcjonalny i ładny :)
            • Gość: kfaker Wyślij nim MMSa IP: 62.29.173.* 03.02.09, 12:15
              Wyślij nim MMSa, panie Praktyczny :)
              • Gość: M. Re: Wyślij nim MMSa IP: 13.16.137.* 03.02.09, 12:54
                Na jaki numer ;)
                • Gość: Walikot hehe taniej zalcznik w emailu, oto jak operatorzy IP: *.pvpn.iad.witopia.net 03.02.09, 17:03
                  nabijaja frajerstwo ktore ciagle mysli ze fotki tylko MMSem
            • Gość: karol Re: iPhone killer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 12:59
              Jest ladny, ale czy funkcjonalny? Moze dzialac w sumie jedna aplikacja
              third-party w danym momencie, sprawiajac, ze ciezko sluchac radia internetowego,
              przegladac www i miec np. IM wlaczony w tle...Jak na 21 wiek, to troszke za malo
              jak na rewolucyjny smartfon.
              Funkcjonalnie tez kwiczy synchronizacja z komputerem, mam kilka komputerow i
              chcialbym miec mozliwosc synchronizacji (albo chociaz dogrania czegos) z nimi
              wszystkimi, a tu klapa, bo geniusze z Apple tego nie przewidzieli, co gorsza nie
              moge po prostu przekopiowac plikow po USB do iPhone bo to tez nie zostalo
              przewidziane. Az trudno uwiezyc, ze tyle przoczen mialo miejsce w 21 wieku :) No
              chyba, ze to dzialania dywersyjne konkurencji ;)

• Gość: Wiking Re: iPhone killer IP: 193.108.42.* 03.02.09, 14:51
            Pytanie uzytkownikow iPhone to malo opektywny test.

Oszem z tymi Killerami to przesada! Nie mozna tego rzetelnie napisac:
            "Czy G1 z Androidem bedzie na tyle popuparny aby zabrac troche rynku firmie Apple".

Mysle ze jest troche dobrych smartfonow i w zaleznosci od tego co kto lubi moze
            wybrac cos dla siebie.
            iPhone - no mulitouch podejscie do interfejsu doskonala rzecz
            G1 - otwartosc, java, bedzie mobilizowac ludzi zeby pisali uzyteczne programy,
            mozliwosc wejscia z jakas wlasna usluga itp. Ale i zagrozenia zlosliwe
            oprogramowanie, integracja z googlami jak ktos korzysta to mu sie przyda, google
            Doc nie zastapi offica ale proste rzeczy mozna w nim sobie popisac.
            HTC (diamond, hd touch) - z windowsem mobile jesli konus to pasuje bo cos prosze
            bardzo.

Mysle ze ludzie zamiast dawac lapac sie w sieci martekingu powinni pomyslec.
            jesli glownie wysylam poczte korzystam appsow google i mi to wystarcza to po co
            mam przeplacac za multimedia dostepne w iphone skoro ich nie wykorzystam!!

Niestety badania dowiodly ze ludzie kupuja produkt ktory ma dluzsza specyfikacje
            techniczna a wiec i wiecej wodotryskow niezaleznie od tego czy beda z tego
            korzystac.

Ostanio w pociagu spotkalem mloda studentke 20-21 lat miala diamond toucha
            zainteresowalem pogadalismy chwile po tem jak zapytalem czy faktycznie korzysta
            z funkcji ktore ma ten telefon powiedziala ze nie ale za to jak faknie wyglada
            :-) usmiechnalem sie zyczliwie i wrocilem do sluchania muzyki ;-)

• Gość: Radek Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 81.210.19.* 03.02.09, 09:00
      Jak zwykle slowa o tym, ze Android, to Linux! Poza tym temu telefonowi brakuje
      niestety radia FM.
      Radek
      • Gość: znawca jak chcesz radio to kup sobie radio a nie telefon IP: 79.97.203.* 03.02.09, 13:46
        • Gość: zenek Re: jak chcesz radio to kup sobie radio a nie tel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 14:01
          bredzisz chlopie, to juz dawno nie jest telefon
    • Gość: Zawiedziony Brzydki jak kupa IP: 89.191.150.* 03.02.09, 09:01
      Niezależnie od tego, że wygląd jest na ostatnim miejscu w ocenie punktowej, której poddaję kandydatów do zakupu, tego - dyskwalifikuje. Byłby na miejscu 5 lat temu...
      • von.g Re: Brzydki jak kupa 03.02.09, 09:24
        Co Ty gadasz. Miales go w lapie ze tak piszesz?
    • Gość: jaxa brednie IP: *.acn.waw.pl 03.02.09, 09:06
      "Android Browser może pochwalić się jeszcze jednym, praktycznym
      rozwiązaniem - w przeciwieństwie do Safari, jest wyposażony w
      menadżera haseł."

Ech, pismaki... Safari celowo nie ma menedżera haseł, bo ludzie
      gubią komórki. Jak zgubią, to ktoś może z takiej komórki wejść np.
      na konta bankowe i je wyczyścić, albo przejąć dostęp do poczty, i
      inne rzeczy zbroić.

"iPhone OS"???? Nie ma takiego. iPhone ma OS X, zasadniczo taki sam,
      jak na komputerach Mac (tyle, że jest to jakby Mobile Mac OS X ;-))
      • go_bsh Re: brednie 03.02.09, 09:12
        Gość portalu: jaxa napisał(a):

> "Android Browser może pochwalić się jeszcze jednym, praktycznym
        > rozwiązaniem - w przeciwieństwie do Safari, jest wyposażony w
        > menadżera haseł."
        >
        > Ech, pismaki... Safari celowo nie ma menedżera haseł, bo ludzie
        > gubią komórki. Jak zgubią, to ktoś może z takiej komórki wejść np.
        > na konta bankowe i je wyczyścić, albo przejąć dostęp do poczty, i
        > inne rzeczy zbroić.
        >

To prawda - tak powinno być, a przy n-krotnej próbie zalogowania z błędnym
        hasłem wipeout danych.

> "iPhone OS"???? Nie ma takiego. iPhone ma OS X, zasadniczo taki sam,
        > jak na komputerach Mac (tyle, że jest to jakby Mobile Mac OS X ;-))

Jest system w wersji 2.X, który ma dużo wspólnego z MAC OS X, ale nim nie jest.
        Najprostsze źródło, wiki: en.wikipedia.org/wiki/IPhone_OS Zapraszam do
        lektury a dopiero później do pisania na forum.
        • Gość: marian A co to jest jakies swiete forum IP: 192.16.134.* 03.02.09, 10:36
          Ze mozna tylko wikipedie tu przepisywac?
    • Gość: pm Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 211.35.142.* 03.02.09, 09:18
      "Przeglądarka Androida zdecydowanie wygrywa z Operą Mobile 9.5".
      Jakieś argumenty na poparcie tezy, Panie Redaktorze?
      • Gość: kfaker Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 62.29.173.* 03.02.09, 12:17
        Argument pana redaktora brzmiałby zapewne "bo operom nie umiem, wolem IE8".
    • Gość: Hegemon Miałem go w ręce - niewygodna cegła. IP: *.inetaccess.pl 03.02.09, 09:27
      Bez szans na sukces. Lubie inne produkty google, ale ten telefon jest to porażka.
    • mikuma Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 10:06
      Każdy telefon jest zabójcą iPhone'a, zwłaszcza taki od HTC.
      • Gość: jje Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 86.47.47.* 03.02.09, 10:44
        Zabojca...zabija smiechem.
    • Gość: tom_london brzydki jak kupa z wlosem IP: 85.133.35.* 03.02.09, 10:47
      jesli to ma zabic slynny design iPhone'a to moge zyczyc tylko
      powodzenia.
    • Gość: predo Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.mis.ed.ac.uk 03.02.09, 12:20
      dodam jeszcze ze w UK mozna go kupic bez kontraktu za £200 na ebay'u np...
    • kolodziejo Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 12:54
      Nokia 5800 Xpress Music ma być konkurentką tego i iPhone'a?? Chyba w grupie
      wiekowej: gimnzajum, naliczniejszej grupie nabywców serii 5xxx.
    • Gość: gosc faktycznie killer wyglada jak mlotek IP: *.demon.nl 03.02.09, 13:27
      mozna nim roztrzaskac iPhona
    • Gość: pocalujta_wujta Brakuje mu "multigesture" IP: 204.153.88.* 03.02.09, 15:19
      Dokad nie mozna nim operowac wieloma palcami jednoczesnie jak na iPhone to
      zabojca jest niczego. Jednym paluszkiem niewiele sie zrobi. powiekszanie i
      obracanie oraz inne funkcje moga byc tylko z uzyciem conajmniej dwoch palcow.

Poza tym jego konstrukcja jest bardzo delikatna i te zawiasy nie wytrzymaja duzo.

Oba telefony mialem w reku i sie nimi bawilem bo sa tu w USA bardzo popularne.
    • Gość: Iphoneholic Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.aster.pl 03.02.09, 15:46
      Panie Redaktorze, Iphone MA MMSy, aplikacja kosztuje $8 i jest dostępna przez
      Cydię
      • yavorius Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 16:02
        aaaaaaaa, 8 dolców i SPECJALNA APLIKACJA, żeby wysyłać mms? Hehehe.
      • Gość: karol Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 16:24
        No wlasnie, nie dosc, ze trzeba zaplacic 8 dolcow (pewnie przez paypala, karta
        kredytowa etc. co nie kazdy jest w stanie latwo i bezpiecznie wykonac) to
        jeszcze trzeba "zjailbreakowac" telefon, co juz w ogole przyslowiowa pania
        Krystyne moze przyprawic o drgawki i palpitacje serca.

Wiec niby ma, a jednak nie ma.

Apple zrobil naprawde swietne urzadzenie, ale niektore decyzje odnosnie
        oprogramowania podjal naprawde fatalnie...
    • Gość: Kamishi Android to system szpiegujący!! IP: 77.252.71.* 03.02.09, 17:11
      Ludzie! Przecież Google wypuszcza na rynek produkty, które mają nas za zadanie
      szpiegować! Ich przeglądarka Chrome pobiera mnóstwo informacji z naszego
      komputera, teraz czas na podsłuchy za pomocą Androida, inwigilowanie
      korespondencji SMSowej itp. Czy Google również bierze udział w przygotowaniu
      do New World Order (Nowego Porządku Świata) ustanowionego przez bankowców i
      duże korporacje?
      • von.g Re: Android to system szpiegujący!! 03.02.09, 18:34
        Tak Tak , open sourcowy system szpiegujacy swiat. To badz tak prosze uprzejmy i
        zajrzyj w kod i powiedz ktory modol dokladnie czyta moje esemesy oki?
      • Gość: siergeij brin Lecz sie baranie IP: *.customer.teliacarrier.com 03.02.09, 19:03
        na nogi. na glowe za pozno
      • Gość: meg Kamishi, jesteś poważnie chory IP: 86.46.51.* 03.02.09, 20:39
        Idź sie leczyć, puki nie jest za późno!
        • Gość: Kamishi Re: Kamishi, jesteś poważnie chory IP: 77.252.71.* 04.02.09, 00:39
          Swoje rady zachowaj dla siebie.
    • Gość: polek Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.acn.waw.pl 03.02.09, 18:35
      Ladnie, ciesze sie ze jest w Erze. Kto wie moze sie skusze na niego. Co jak co
      prezentacja jego wypadla naprawde spoko, ma naprawde duze mozliwosci. Oglonie
      robi wrazenie!
    • Gość: kol.de E tam mms, a teletext tez obsluguje? IP: *.cable.infonet.ee 03.02.09, 19:21
      nie wiem po co ludziom MMS, jesli jest e.mail. A moze telex powinien
      byc dla tych ktorzy marza o przeszlosci?
    • Gość: k. Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.acn.waw.pl 03.02.09, 21:05
      Chyba sobie waszmościowie jaja z ludzi robicie. G1 to pomyłka, prototyp, który
      zamiary miał chlubne, ale nie wyszło. Zaś zabójcy wankPhone'a istnieli długo
      przed samym wankPhonem, ponieważ zakasować applowskie arcydzieło to żadna
      filozofia. I pojękiwania applowskich fanbojów, którzy kupili tego rzęcha za
      grube pieniądze i teraz się stawiają - choć w głębi duszy żałują - niczego nie
      zmienią. Panie Młynarczyk, pan sobie łyknie coś na uspokojenie.
      • tastes_like_chicken Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test 03.02.09, 21:09
        frustracja sie leje ;)
        ja nie zaluje ze kupilem iphone i nie zamienilbym go na zadnego htc czy hgw. chociaz pewnie ty i tak wiesz lepiej.
        • Gość: k. Re: Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.acn.waw.pl 03.02.09, 22:32
          To winszuję, ale nie zazdroszczę.
    • Gość: bylismy w erze Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 22:42
      agonia ery do lipca i plajta u zlodzieja era zostali tylko idioci zwiazani umowa
    • Gość: Tomek Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.09, 23:26
      poczytajcie o tym tutaj:

www.htc.com/www/product/g1/overview.html
      to produkt ze stajni HTC więc można spodziewać się rozszerzenia gamy produktów
      HTC z WinMobile także na Android.
      Kto tylko widział i miał do czynienia z produktami HTC ten wie co można
      wyczarować ładując dodatkowy soft do tych pudełek - mam HTC TYTN a
      funkcjonalnością iPhone 3G się umywa - i nie mówię tylko o MMSach ale o
      możliwościach sprzętu i softu wogóle (wifi, HSDPA, oglądanie filmów divx,
      możliwość podłączenia GPS i mapy itd).
      Ciekawskim polecam HTC Touch HD......a porównanie z iPhone pozostawiam bez
      komentarza
    • Gość: pacyfikator Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 62.87.192.* 04.02.09, 08:11
      A kiedy ukaże się zabójca zabójcy iphone'a? :O
    • Gość: marckiewicz Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 212.170.105.* 04.02.09, 08:30
      ``kawaek pastiku za ktorym nikt nie obejrzy sie na ulicy`` :) - tos
      sie wypowiedzial.
    • Gość: marckiewicz Era G1 (T-Mobile G1) - test IP: 212.170.105.* 04.02.09, 08:30
      ``kawaek pastiku za ktorym nikt nie obejrzy sie na ulicy`` :) - tos
      sie wypowiedzial.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka