Dodaj do ulubionych

Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (...

IP: *.ryb.airbites.pl 24.02.09, 17:25
Zapomnieli dodać dopisek "Artykuł sponsorowany"...
Obserwuj wątek
    • Gość: hgw Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (... IP: 91.198.186.* 24.02.09, 17:27
      Jedzie krypciochą, poza tym co jest wart ten artykuł bez informacji,
      że za friko jest 1GB powierzchni (potem trzeba płacić). No i brak
      wersji dla Mac OS oraz Linuxa, brak dostępu do plików przez WWW -
      słabo, w porównaniu do mozy.com, który jest pierwowzorem tego
      "oryginalnego" pomysłu...
      • Gość: steel Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.chello.pl 24.02.09, 18:00
        równie dobrze, można zrobić kopie na pendrivie poprzez sam system..
        • Gość: bajt Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.broker.com.pl 24.02.09, 18:05
          Niekoniecznie rownie dobrze- bo porownales tylko objetosc, a nie
          stopien bezpieczenstwa.
          Ten artukul poza opisanymi ww powaznymi bledami ma jedna wielka
          zalete: moze uswiadomic, jak bardzo nasze dane sa narazone na utrate
          • andyspr Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu 24.02.09, 22:51
            Zgadzam sie w zasadzie ze wszystkim i wszystkimi...:-) sponsorowany- owszem
            (tylko kto ma udzielać wciąż nowych wywiadów, a dziennikarz pisać). Objętość
            bezpłatna jest 3,a nie 1 (najlepiej wykupić trochę zasobów
            serwera).Bezpieczeństwo (wszyscy robią wszystko, mowa o stronach www, później
            płacz - mądry Polak po utracie danych)jest ważne i specjalizacja... takie jest
            moje zdanie ,Pozdrawiam Forumowiczów... i Bajt'a (bo ma racje) :-)
            • Gość: bajt Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.broker.com.pl 25.02.09, 06:19
              Wiem, ze mam racje, bo sam bylem przemadrzalym n00bem myslacym, ze
              jak zrobie archiwum na zewnetrznym HDD to bede cool. Bylem dopuki
              wsnaialy Seagate nie powiedzial po kilku m-cach "Dosc" i prawie
              200GB zdjec poszlo sie pasc. Czesc byla wypalona na DVD, ale czesc
              nie. A wszystki przez to , ze nie chcialo mi sie wyjsc poza RAID-0 ;P
              • Gość: maciej Pendrive 32 GB można mieć za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 08:17
                Awaryjność prawie zerowa, gorzej oczywiście z transferami danych. Ale gorzej
                tylko w porównaniu do HDD - jak porównasz to z transferem przez Internet to już
                nie ma porównania :).

Tak więc - backup - TAK, ale niekoniecznie za kasę i przez Internet. Chyba, że
                za naprawdę niewielką kasę i duża pojemność. A serwis Auto-Backup żadnego z ww.
                warunków nie spełnia.
                • Gość: bajt Re: Pendrive 32 GB można mieć za grosze IP: *.gl.digi.pl 25.02.09, 11:51
                  I znow wracasz do najmniej istotnego akspektu sprawy: pojemnosci i
                  kosztow. A najwazniejsze jest bezpieczenstwo danych.
                  Ale jesli chcesz sobie zrobic macierz z penow- zycze powodzenia.
                  Przy okazji prosze zmien system treningow Malysza i pilkarzy, bo
                  pewnie tez sie na tym znasz jak kazdy Polak ;)
      • tymon99 Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu 24.02.09, 21:26
        1gb? to śmieszne..
        zaś co do braku wersji macowej: dziękuję, postoję, mam time machine.
    • Gość: rfr Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.09, 19:31
      Kozystam od miesiace s tego softu i uwazam to za swietny pomysl. Gratulacje!!!
      • Gość: Miodek Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.acn.waw.pl 24.02.09, 19:33
        Skorzystaj lepiej ze słownika.
    • Gość: asd123 Powtarzacie sie.. IP: *.chello.pl 24.02.09, 19:45
      Widac niedawny artykul o tym samym nie odniosl spodziewanego rezultatu i klient
      ktory wykupil u was reklame mial pretensje bo probujecie tym razem na glownym
      portalu wcisnac te bzdety...

a taniej i lepiej (jezeli chodzi o mozliwosci) wychodzi kupic sobie zewnetrzny
      dysk tudziez zewnetrzna kieszen na dysk lub serwer typu NAS (dla bardziej
      wymagajacy).

• zat4ra Re: Powtarzacie sie.. 24.02.09, 19:51
        >lepiej (jezeli chodzi o mozliwosci) wychodzi
        >kupic sobie zewnetrzny dysk

Niekoniecznie. Wlamanie, kradziez, pozar ...
        Backup online ma swoje niepodwazalne zalety.
        • honecker32 Re: Powtarzacie sie.. 25.02.09, 00:52
          Włamanie, pożar czy kradzież w serwerowni i co wtedy :)
          Backup na własnym twardzielu ma swoje niepodważalne zalety
        • Gość: asdf "włamanie, pożar" - Taa, jasne :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 08:19
          Gdybym miał takie rzeczy zakładać to jeszcze doszedłbym do wniosku, że
          powinienem ubezpieczyć to wszystko.
    • Gość: mbx Kopie... w każdym domu (wywiad) IP: 79.162.143.* 24.02.09, 19:46
      WYWIAD !!
      I o to chodzi. Nikt mnie nie przekona, że tego typu firmy nie są zmuszane do
      udostepniania danych odpowiednim słuzbom. Nawet nie chce mi sie myslec jakim.
      Wszystkie firmy kryptograficzne są obowiązane przekazywać kody rządom aby te
      mogły kontrolowac jak oni to nazywaja działalnośc "antyterorystyczną"
      Pozostawianie plików z backapu w niewiadomym miejscu na podstawie jakiejs tam
      izulorycznej umowy o prywatności uwazam za nieodpowiedzialne.
      To co jest dla ciebie wazne trzymasz na swoim dysku. Mozna sie na ten komp
      włamać i pobrac te pliki ale to jest przestępstwo.
      W kazdym innym przypadku nikt nie ma dostepu do twoich danych no chyba, że na
      polecenie prokuratora i sądu.
      Osoby normalne nie maja sie czego obawiać ale nikt chyba nie lubi jak mu ktos
      ciagle zagląda przez okno do chaty.
      Pliki firmowe jednak sa łakomym kąskiem dla konkurencji i wywiadowni gospodarczych.
    • Gość: kub Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.acn.waw.pl 24.02.09, 19:54
      jezu jakie promo. wstyd!
    • Gość: SP Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.09, 20:18
      Ten pomysł jest podobny do poczty gmail. Doskonała platforma do
      śledzenia obywatela, aby nie nazwać tego wprost - do inwigilacji i
      to na własne życzenie! Prościej będzie jak tacy straceńcy opublikują
      swoje PINy, hasła itd. od razu do powszechnej wiadomości.
    • Gość: Truteń Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.icpnet.pl 24.02.09, 20:37
      Tylko dlaczego przy tytule jest w nawiasie "wywiad", a nie "reklama"
    • Gość: m2b Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.cable.ubr18.uddi.blueyonder.co.uk 24.02.09, 20:47
      to ma forme sposnorowanego art. a nie wywiadu - to raz. a dwa ze juz na samym
      poczatku dostajemy informacje ze awaryjnosc wszystkich dyskow na swiecie to ...
      100% - pytanie do tworcow serwisu - na czym trzymane sa pliki w waszej usludze ?
      bo chyba nie na dyskach, jesli twierdzicie ze sa tak awaryjne. GLUPOTA W CZYSTEJ
      FORMIE !
    • Gość: ja Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.tpnet.pl 24.02.09, 20:47
      nawet winda (której nie używam) ma wbudowane narzedzia do archiwizacji danych
    • roman_j Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (... 24.02.09, 21:41
      Przestańcie już tak promować ten niewydarzony serwis. Dałem się nabrać na tę
      promocję i zainstalowałem to na komputerze. Moje zdanie po jednym wieczorze
      jest takie, że to g... warte. Przez cały wieczór z planowanych 3 GB danych
      udało mu się przesłać 3 (sic!) pliki o rozmiarze około 1 MB. Na czwartym się
      zaciął, bo ma kilka MB. Od kilku godzin próbuje go przepchać na serwer i nic z
      tego. Co chwila traci połączenie z serwerem i zaczyna od nowa. Szkoda mojego
      limitu przesyłu danych, bo to g... mi go raz dwa wykorzysta, a nic z tego nie
      będę miał. Wywalam to z komputera i zapominam o tej pomyłce.
      • Gość: val Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: 217.149.243.* 12.05.09, 14:03
        Cóż...jakość backupu online zależy także od łącza. Jak ktoś ma 1Mbit/128kbit to
        trudno przesłać szybko spore pliki ;)

Pozdrawiam,
    • Gość: nico Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.devs.futuro.pl 24.02.09, 21:47
      Ja uzywam adrive.com. Nie jest to co prawda automagiczny backup i webowy
      interfejs jest troche wolny, ale za to mam tam 50 GB miejsca.
      A takich tooli do automatycznego backupu wymyslono i dziala juz conajmniej
      kilka, wiec originalnosci w tym "nowym" toolu nie ma za grosz.
    • Gość: ostrozny Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 22:38
      ja ostroznie do tematu,kiedys tam wpadlem na edysk i ciezko mnie
      przekonac do zmiany bedzie,a bo dziala jakos i z glowy mam.
      zerknalem jednak do googli no i niepokoj jakis,bo firma tego pana to
      jakas taka jednoosobowa dzialalnosc, szuuukaj potem takiego co poza
      kontrola jest a dane, jakie temu panu powierzyc?moze zdjecia
      dzieciakow.a zreszta,co tu komentowac jak tu forum braw nie
      bije,nikt sie nie nabral
      • araya Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu 25.02.09, 09:41
        Zgadza sie, zwykła działalność na wpis do ewidencji - bez majątku, bez jawności
        - bo nie wymagane:
        "firmy Team Solutions z siedzibą w Warszawie, ul. Adriatycka 2, wpisanej do
        ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez Prezydenta Miasta
        Stołecznego Warszawy pod numerem 456401, REGON: 141085642, NIP: 524-258-47-11"
    • Gość: golem14 Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (... IP: *.xdsl.centertel.pl 24.02.09, 22:47
      "Skoro w Polsce praktycznie nikt nie robi kopii zapasowych, trudno tu mówić o
      istnieniu realnej konkurencji".
      A msejf?
      • Gość: greg Re: Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu IP: *.eimperium.pl 24.02.09, 23:06
        Dokładnie artykuł jest nierzetelny. Od dawana świetnie funkcjonuje msejf.pl i
        chyba jeszcze ze dwie inne firmy robią coś podobnego.
    • Gość: amarylis artykuł sponsorowany? IP: *.spray.net.pl 24.02.09, 23:52
      to zabawne, jak każdy artykuł, który opisuje jakąś nową usługę lub produkt
      stworzony przez mało znaną firmę otrzymuje od razu do forumowiczów plakietkę
      "artykuł sponsorowany". Jakoś, gdy cały czas otrzymujemy informacje o nowym
      windowsie lub zaletach ipoda, nikt takich podejrzeń nie wysuwa. Śledziłem
      ostatnio komentarze pod kilkoma artykułami, których kulisy powstania dokładnie
      znałem - wszystkie otrzymały od internautów plakietkę "artykuł sponsorowany",
      podczas gdy prawda jest taka, że dziennikarza udało się po prostu zainteresować
      danym tematem. Nowa usługa świadczona przez małą polską firmę to też jest jakiś
      temat.

Naprawdę też podziwiam tych, którzy widzą wszędzie spisek tajnych służb - ja,
      szczerze mówiąc, nie czuję się tak ważny, by jakieś służby (ba, nawet mój
      dzielnicowy), miały się szczególnie interesować tym, jakie pliki trzymam w
      folderze "Moje dokumenty" :)
    • Gość: marek Śmiesznie niska pojemność tego backupu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 23:53
      O wersji darmowej nawet nie wspominam, bo 1 GB to śmiech na sali (różne inne
      serwisy nie-backupowe oferują więcej - np. Windows Live SkyDrive - 25 GB). Ale
      nawet niektóre płatne opcje to mało - 3 GB to nadal żenada - za darmo bym tego
      nie wziął. Powinno się to zaczynać w darmowej wersji od 10 GB a w płatnej od
      30-50. Autorzy chyba myślą, że ludzie dzisiaj na dyskach przechowują tylko
      pliki MS Word i Excel.

Oczywiście nie oczekuję od takiego serwisu możliwości archiwizacji posiadanych
      przeze mnie klipów wideo, ale w wersji 1 czy 3 GB to można nawet zapomnieć o
      tym, że da się tam wrzucić kolekcję zdjęć.
    • patman Jak się z automatu naciska "nie" 24.02.09, 23:59
      to żadna kopia zapasowa nie pomoże. Czy tak trudno raz na 10 minut nacisnąć ctrl+S? Do tego, po skończonej pracy - dodatkowo wrzucamy dzieło na pendraka bądź na dysk sieciowy i gotowe.
    • sany666 Artykuł sponsorowany 25.02.09, 00:04
      I to już tak bezczelnie, że ręce opadają.
      Pytanie laika: po co robić kopie zapasowe na dysku, skoro każdy dysk i tak pada?
      Co komu wtedy po tych kopiach?
    • Gość: okioki Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (... IP: *.dolsat.pl 25.02.09, 00:45
      a moze poprostu zaopatrzyc sie w maca, tu problemy z utrata danynych sie nie zdarzaja. no chyba ze, o czym jeszcze nie slyszalem siadl system
    • Gość: John Na Amazon S3 gigabajty prawie darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 08:08
      Wystarczy skorzystać z jednej z wielu aplikacji pomagającej w obsłudze tego
      serwisu (i robiących to samo, co Auto-Backup) i możemy mieć wielogigabajtowe
      składowisko danych za śmieszne pieniądze, bez abonamentu, przy którym rozmiar
      udostępniany przez Auto-Backup jest śmieszny. Naprawdę jeśli ktoś nie wierzy
      niech wpisze w Google "Amazon S3", poczyta o tym i o cenniku i sam zobaczy.
      Można dodatkowo wybierać czy korzystamy z centrum danych w Europie czy w USA
      (taniej).
    • jakas1 Stopa awaryjności 25.02.09, 08:20
      "Zdecydowanie tak. Stopa awaryjności każdego dysku twardego to
      dokładnie 100% - czyli każdy dysk kiedyś ulegnie awarii. "

Genialne.
      Tyle, że stopa awaryjności kopii zapasowych to też dokładnie 100% -
      czyli każda kopia kiedyś ulegnie awarii.
    • Gość: Piotrek Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 08:34
      100% dysków ulegnie awarii? Jasne, ale kiedy? W ciągu ostatnich 15 lat miałem, jeśli dobrze liczę, 6 pc-tów (w tym 3 laptopy). Dysk padł tylko w jednym - w lapie, który zalałem herbatą. Widać mam szczęście. (Tak czy tak backupy tego, czego strata byłaby bolesna, robię do zaszyfrowanego truecryptem pliku na pendrivie, który zawsze noszę w kieszeni)
    • totar Nadszedł czas na kopie zapasowe w każdym domu (... 23.09.10, 00:12
      Ostatnio zacząłem szukać dobrego rozwiązania do backupu online. Spędziłem troszkę czasu na czytaniu informacji i porównywaniu ofert. Końcowo do tworzenia kopii zapasowej danych mogę z czystym sumieniem polecić BitBank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka