Dodaj do ulubionych

Windows 7 - wiemy już prawie wszystko

IP: 89.231.70.* 30.04.09, 17:19
drodzy przedstawiciele firmy ms. tryb xp? bo niby xp jest takie swietne? no
coż, na tle visty wypada o wiele lepiej. sa jednak inne systemy operacyjne na
rynku. ja nie uzywam waszych produktow, mimo iz moj laptop przybyl z xp home.
swoja droga zawsze zachwalacie i mowicie, ze tym razem bedzie swietnie. tak
jednak nie jest. windows 7 powinien byc darmowym fiksem do visty, a nie
kolejna platna wersja systemu. ms powinien przeprosic ludzi za swoj vistowy
zakalec. no coz, najwyrazniej najlepiej jest sprzedac niedopracowany produkt,
po czym go dopracowac i sprzedac jeszcze raz jako cos innego. w tym jestescie
swietni. jak sa jeszcze ludzie, ktorzy sie na to nabieraja, to ich sprawa. ja
wiem.

Obserwuj wątek
    • Gość: soliera Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 17:27
      Ech, co dzień artykuł o developerach, kryzysie i Windows 7 ...
      To juz jest nudne ...

Windows to przecież tylko OS, na którym komputery działaja.
      • Gość: ??? Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.lns6-c8.dsl.pol.co.uk 30.04.09, 19:09
        os dziala na kompach ;D jako nakladka na sprzet - taki interfejs zeby
        sie latwiej soft pisalo, chociaz w Windzie ja wiem ?
    • straszna.dziwka Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 30.04.09, 17:43
      Dziecko, ale pracownicy Microsoftu nie czytaja forum Gazeta.pl, jesli masz
      jakies obiekcje, zglos je bezposrednio do Microsoftu.
      • Gość: pomyślczasem Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.eastwest.com.pl 30.04.09, 17:44
        ej dorosła, może poczytaj ten tłusty druczek pod artykułem a później rób z
        siebie debila?
        • Gość: patol Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 30.04.09, 19:18
          i co, w tym tlustym druczku jest napisane, ze komentarze beda czytali pracownicy
          MS? najpierw zrozum co czytasz a potem rob z siebie debila.
    • Gość: ms Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.chello.pl 30.04.09, 17:47
      Drogi przemo, skoro masz gdzieś nasze produkty, to po jakiego diabła o nich
      czytasz?
      • Gość: elefantier Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: 67.69.254.* 30.04.09, 21:49
        Bo wroga trzeba poznać. Trzeba również wiedzieć czego unikać. Może dlatego co?
        • Gość: grr Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.09, 03:28
          malo wiarygodne tlumaczenie, nie kupilem :-)
    • Gość: prof. lepper Gazeta Micro$oftowa sponsorowana IP: *.jjs-isp.pl 30.04.09, 17:47

Drodzy Czytelnicy! Jeśli macie jeszcze jakieś
      pytania
      odnośnie premiery Windows 7, napiszcie je w
      komentarzach. Za pośrednictwem naszej redakcji
      pracownicy Microsoftu odpowiedzą na Wasze pytania.

Mam pytanie. Co to za dystrbucja i skąd zassać? Czy
      repozytoria są na .deb czy .rpm?
      • Gość: .... Re: Gazeta Micro$oftowa sponsorowana IP: *.eastwest.com.pl 30.04.09, 17:49
        o jacie ale z ciebie dowcipniś. no boki zrywać. sam na to wpadłeś czy fanboje z
        forum linuksa ci podpowiedzieli?
      • Gość: PCLinuxOS Re: Gazeta Micro$oftowa sponsorowana IP: 80.48.2.* 30.04.09, 21:04
        Są na tgz.

Bądź obiektywny - pingwinowi też poświęcają sporo uwagi. Ta dystrybucja jest do
        zassania w sieci torrent, jak chcesz to znajdziesz bez problemu.

Szczerze? Gdybym był zainteresowany Windows 7, to nawet wolałbym aby gazetka
        przekazała moje ewentualne pytanie do inżyniera z M$. Miałbym pewność, że odpowie.

Uzywam jednak linuxa.
    • Gość: Piotr Obsługa multimediów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 17:56
      Pytanie do przedstawicieli firmy Microsoft. Dlaczego w Windows 7 nie
      ma obsługi takich formatów jak OGG Vorbis, FLAC czy MKV (szczególnie
      ten ostatni powoli staje się standardem, implementowanym przez coraz
      więcej urządzeń konsumenckich... np. ostatnio wsparcie dla MKV
      pojawia się coraz częściej w odtwarzaczach Blu-ray)? Miałem
      nadzieję, że Microsoft pójdzie trochę dalej i doda coś więcej niż
      DIVX i H.264. W rezultacie użytkownicy Windows dalej będą skazani na
      instalowanie kodek packów, a i tak pełna obsługa wielu plików przez
      WMP12 i Media Center nie będzie możliwa (chodzi mi głównie o
      czytanie tagów w plikach FLAC czy OGG...).
      • Gość: Gość Re: Obsługa multimediów IP: *.acn.waw.pl 30.04.09, 19:59
        > Pytanie do przedstawicieli firmy Microsoft. Dlaczego w Windows 7 nie
        > ma obsługi takich formatów jak OGG Vorbis, FLAC czy MKV

Dlatego, że Komisja Europejska zaraz by się doczepiła, że to nieładnie i że
        trzeba nałożyć karę.
        • Gość: Kaczo & Boso Re: Obsługa multimediów i inne "drobiazgi"... IP: 132.170.57.* 30.04.09, 20:34
          Widze "Gosciu", iz nie masz nawet przyslowiowego "zielonego pojecia"
          o co i dlaczego Komisja Europejska czepiala sie "Micros...u"!
          • Gość: Gość Re: Obsługa multimediów i inne "drobiazgi"... IP: *.acn.waw.pl 30.04.09, 23:53
            Raczej zdaje ci się, że widzisz ...
            • Gość: linuksiarz Re: Obsługa multimediów i inne "drobiazgi"... IP: *.134.165.83.dynamic.mundo-r.com 12.05.09, 04:14
              Dlaczego niby Komisja Europejska miałaby się czepiać o rozszerzenie listy
              obsługiwanych formatów o te darmowe? Raczej bym się spodziewał sankcji ze strony
              Fraunhofera, że MP3 używają niż najazdu za FLAC... Inna sprawa, że M$ woli swoje
              formaty forsować i badziewnego WMA wciskać...
    • Gość: Bibek Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 17:59
      Mam pytanie do firmy Microsoft:

Mam czytnik linii papilarnych firmy Microsoft certyfikowany do współpracy z
      Vista ( to chyba także firmy Microsoft ), niestety nie działa bo firma Microsoft
      nie zrobiła do niego 64-bitowych sterowników.

Czy ten sprzęt będzie działał na Windows 7 ? Czy wystarczy że kupię wasz nowy
      system ?

Bibek
      • go_bsh Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 05.05.09, 08:56
        ms nie pisze sterowników, oni na ogół udostępniają stery od producenta.
        Widocznie ten nie daje pod x64, bo certyfikacja jest na x32.
        • Gość: k! Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 18:22
          Ale czytnik też jest Microsoftu...
          To kto im sterowniki pisze? ;)
    • Gość: MacMar Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.as.kn.pl 30.04.09, 18:03
      Dobrze było by się dowiedzieć o koszcie migracji z Visty do 7. Czy M$ pójdzie użytkownikom na rękę i takie przejście będzie tanie czy wręcz darmowe a może każą sobie normalnie za to zapłacić... Myślę że dla poprawy wizerunku M$ na rękę im było by szybkie zapomnienie o Viście więc powinny pozwolić na łagodną przesiadkę na 7. Z drugiej strony nie wiadomo czy pozwolą sobie na takie koszty...
      • Gość: :P Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.zax.pl 30.04.09, 20:51
        Taaak pójdzie na ręke i da uaktualnienie za 30 złotych. Szykuj 300 albo wiecej.
      • Gość: hihi Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.05.09, 11:34
        Nie zartuj:) MS zawsze tak robil przeciez... kolejne wersje nie wnosily prawie
        nic nowego, ot. 'mozesz teraz na ekran logowania dac wlasny obrazek' (killer
        feature z 7ki) i chcieli za to kasy. Dokladniej rzecz biorac to zmuszali
        niejednokrotnie do migracji. Koszt migracji z Visty na 7 bedzie wynosil tyle co
        licencja na 7ke - reszte bedziesz mogl przezyc. Ew. jeszcze antywirus moze zobie
        zorganizowac nowa wersje dla bobaska, ale to juz zalezy od tego czy masz (i
        jakiego).
    • Gość: abe A co z netbookami? IP: *.astro.amu.edu.pl 30.04.09, 18:24
      Z tego, co wiem, jesienią może pojawić się kilka nowych modeli netbooków o
      niskiej cenie, a jednoczesnie długiej pracy na akumulatorach. Będą wyposażone w
      procesor ARM. Nigdzie jednak nie było mowy, kiedy Windows 7 będzie na nie
      dostępne, bo na razie nie ma wersji dla ARM.
    • Gość: bosz Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 18:27
      bosz ...
    • Gość: CymR Ja mam pytanie IP: *.promax.media.pl 30.04.09, 18:30
      Jakie będą koszty migracji z Visty do 7. Czy nie uważają, że powinno być to darmowe (oczywiście tylko dla tych którzy system mają legalny i kupili go przed premierą Windows 7
      • Gość: Kaczo & Boso Re: Ja mam pytanie... IP: 132.170.57.* 30.04.09, 20:38
        "Jakie będą koszty migracji z Visty do 7. Czy nie uważają, że
        powinno być to darmowe (oczywiście tylko dla tych którzy system mają
        legalny i kupili go przed premierą Windows 7"

Znajac firme "Micro..t" mozna sie spodziewac, iz bedzie tak samo jak
        do tej pory, tzn. kazdy nowy (lub "lekko usprawniony" system) jest
        drozszy od poprzedniego!
      • Gość: :P Re: Ja mam pytanie IP: *.zax.pl 30.04.09, 20:55
        miałeś XP-eka z którego byłeś w miare zadowolony, to po kiego skusiłeś sie na
        Viste. Teraz płać jeszcze raz. Tylko czy ostatni w najbliższych 2 latach? Takie
        pytania zadawaj:)
      • Gość: tomunioo Re: Ja mam pytanie IP: *.acn.waw.pl 01.05.09, 07:13
        > Jakie będą koszty migracji z Visty do 7. Czy nie uważają, że powinno być to
        darmowe

Jakis czas temu kupiłem sobie samochód. Nowiutki od dilera. A teraz producent
        wprowadził nowy model czy nie uważacie ze powinien mi za darmo zmienić samochód
        na nowy ? :)
        • Gość: denim Re: Ja mam pytanie IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 10.05.09, 22:22
          oczywiście że powinien ci zmienić za darmo! przecież używanie nowiutkiego
          starego modelu samochodu, który ma tylko jedną poduszkę powietrzną, przez osobę
          nieposiadającą żadnych umiejętności w tym zakresie, naraża życie olbrzymiej
          liczby bogu ducha winnych istot ;)
        • Gość: linuksiarz Re: Ja mam pytanie IP: *.134.165.83.dynamic.mundo-r.com 12.05.09, 04:24
          > Jakis czas temu kupiłem sobie samochód. Nowiutki od dilera. A teraz producent
          > wprowadził nowy model czy nie uważacie ze powinien mi za darmo zmienić samochód
          > na nowy ? :)

No porównanie bardzo fajne i zbija nieco z tropu, ale pamiętaj, że nowy model to
          nie to samo, co np. wymiana wadliwego immobilizera. A Win7 od Visty różni się
          właśnie tym: co bardziej wątpliwe kawałki kodu podszlifowali, dodatkowo
          upizdrzyli, żeby się prezentował inaczej i wciskają jako nowy system, a tak
          naprawdę to od WinNT kernel jest ten sam.

Jasne, trochę przejaskrawiam, ale rzeczywiście niegłupim rozwiązaniem byłoby
          zaoferowanie Win7 przynajmniej w obniżonej cenie w przypadku przesiadki z Visty.
          Taki miły gest w stronę ludzi, którzy się po prostu nacięli (inna sprawa, że
          nieraz z winy producentów komputerów, które były robione tak, żeby chodził goły
          system i nic więcej).
    • Gość: chce_to Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: 188.33.8.* 30.04.09, 18:40
      "Koncern przygotował też specjalne narzędzie do sprawdzania kompatybilności aplikacji - przed migracją do Windows 7 klient będzie mógł skorzystać z Windows 7 Upgrade Advisor, za pośrednictwem którego można sprawdzić, czy dany program z XP (lub Visty) będzie działał w Windows 7."

Co to za program??? Gdzie go szukać???
    • Gość: cpu Windows 7 - nie jestem tym zainteresowany IP: *.hsd1.co.comcast.net 30.04.09, 19:19
      sorry :(
    • Gość: admin jaron Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.chello.pl 30.04.09, 20:01
      Bardzo fajnie, dopiero niedawno przekonałem się do visty a tu już nowy.
      windows idzie z biegiem czasu, ale divx vista nie obsługuje, ma też parę
      minusów, ogólnie microsoft nie zaprezentował i nie zaprezentuje nic nowego -
      chłopaki chyba się wypalili. czy to tak dużo zachodu zadzwonić, wynegocjować
      cene i zaimplementować głupi divx, skoro robi to manta - producent tanich dvd
      to microsoft tymbardziej powinien umieć i chcieć multimedialności swojego
      systemu. buraki i tyle - muszą wykorzystać roczny budżet i zrealizować
      założenia inwestycyjne. śmiechu warte. pozdrawiam wszystkich:P
    • 444a AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 30.04.09, 20:26
      a XGL (ten obracający się sześcian) chodzi mi w trybie 1024/768 świetnie,
      1280/1024 na "całkiem dobrze". Mam już kolejną wersję Linuxa od paru lat na tym
      samym kompie i nie muszę kupować nowego sprzętu!

Gdybym chciał tylko zachować funkcjonalność z poprzednich wersji systemu
      (i kupował windows) musiałbym wydać tak z 6000 zł plus oprogramowanie. Inaczej
      nawet bym nie mógł odpalić systemu...

Na samym korzystaniu z Linuxa zarobiłem więc pewnie gdzieś z 10 000 zł.
      • Gość: hahaha Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 30.04.09, 20:43
        Chyba trochę przesadziłeś, ale rzeczywiście koszt samego softu dla typowego
        komputera z Windowsem, którego można znaleść u przeciętnego Kowalskiego to
        pewnie z 1000 zł.

System, Office w takiej czy innej wersji, jakiś antywirus, firewall,
        antyspyware, prosty program do obróbki fotografii, jakieś narzędzie do wygodnego
        wypalania płyt, itp. Nie wliczam gier.
        • 444a Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 30.04.09, 22:34
          > Chyba trochę przesadziłeś,

Policz sam koszt zakupu sprzętu. Kupując kompa pod XP (a ja kupiłem jeszcze
          chyba pod Win 2000 NT - nie pamiętam), nie masz szans korzystać z Visty, musisz
          kupić nowy sprzęt za jakieś 3000, powiedzmy 2400 bez monitora.

Dolicz programy do tworzenia muzyki, video, sieciowe, programowanie, edycji pdf,
          Scribusy do nie tak całkiem prostego składu, słowniki itd. Sporo wyjdzie.
          • Gość: Gość Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.acn.waw.pl 30.04.09, 23:59
            > Kupując kompa pod XP (a ja kupiłem jeszcze chyba pod Win 2000 NT -
            > nie pamiętam), nie masz szans korzystać z Visty,

Kompletna bzdura.

> Dolicz programy do tworzenia muzyki, video, sieciowe,
            > programowanie, edycji pdf, Scribusy do nie tak całkiem prostego
            > składu, słowniki itd. Sporo wyjdzie.

I oczywiście to wszystko jest dla ciebie niezbędne?
            • tomek854 Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 01.05.09, 01:52
              Gość portalu: Gość napisał(a):

> > Kupując kompa pod XP (a ja kupiłem jeszcze chyba pod Win 2000 NT -
              > > nie pamiętam), nie masz szans korzystać z Visty,
              >
              > Kompletna bzdura.

Ja wiem? Kumpela ma znacznie szybszy komp z 3 razy więcej pamięci i Vista chodzi
              jak krew z nosa. Ja właśnie upgradowałem sobie do KDE 4 i troszkę mi się
              przycina... na 1gb pamięci.
              >
              > > Dolicz programy do tworzenia muzyki, video, sieciowe,
              > > programowanie, edycji pdf, Scribusy do nie tak całkiem prostego
              > > składu, słowniki itd. Sporo wyjdzie.
              >
              > I oczywiście to wszystko jest dla ciebie niezbędne?

Nie jest niezbędne. Ale jeżeli chciałbym sobie użyć takiego programu raz na pół
              roku, to jest oczywiste, że go nie kupię, a zatem nie mam takiej możliwości. W
              Linuxie tego rodzaju programy są za darmo. Jeśli chodzi o programy dla zwykłego
              domowego użytkownika, to jest ich naprawdę wiele do wyboru a ich możliwości
              wystarczają zupełnie. Oczywiście zawodowe, specjalistyczne programy to inna bajka.
              • Gość: Tomunioo Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.acn.waw.pl 01.05.09, 06:36
                a zatem nie mam takiej możliwości. W
                > Linuxie tego rodzaju programy są za darmo. Jeśli chodzi o programy dla zwykłego
                > domowego użytkownika, to jest ich naprawdę wiele do wyboru a ich możliwości
                > wystarczają zupełnie. Oczywiście zawodowe, specjalistyczne programy to inna baj
                > ka.

No właśnie pod Winde masz drogie profesjonalne programy (płatne) i "mniejsze"
                darmówki. Pod linux-em nie masz tych drogich i profesjonalnych najczęściej. Taka
                różnica.
                • 444a Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 01.05.09, 14:06
                  Jaki masz darmowy program pod Win, który możliwościami przypomina Gimpa?
                  Albo nawet Rosegarden? Zresztą nawet Nero, dołączany do nagrywarek nie dorównuje
                  K3B, czy Xcdroast
                  To nie są wcale "porównywalne darmówki".
                  • Gość: Tomoonio Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.acn.waw.pl 03.05.09, 21:58

> Jaki masz darmowy program pod Win, który możliwościami przypomina
                    > Gimpa?

Mam Gimpa ;)

> Albo nawet Rosegarden?

A to nie znam :) Google mi podpowiada ze to do obróbki dźwięku. Nie siedzę w
                    temacie wiec nie wiem. Moze "Cool Edit 2000" to coś podobnego.
                    K3B ma tez wersje pod Windows jak Nero ci nie pasuje :)
                  • kretynofil Dzieki, poplakalem sie ze smiechu :) 04.05.09, 10:56
                    Jak zwykle - typowy linuksiarz to kretyn, ktory mysli ze GIMP jest tylko pod
                    pingwina.

Dzieki, stary, YOU MADE MY DAY :)
                    • Gość: Łowca kretynów Re: Dzieki, poplakalem sie ze smiechu :) IP: 95.108.17.* 08.05.09, 11:49
                      Interfejs GIMPa (ktory jest przecież tak pod windows niewygodny,bo nie mają
                      dobrej obsługi wielu okien/pulpitów) jest dostosowany do systemów Linux. To samo
                      tyczy się wydajności.
                      • Gość: linuksiarz Re: Dzieki, poplakalem sie ze smiechu :) IP: *.132.60.213.dynamic.mundo-r.com 08.05.09, 18:55
                        No akurat Winzgroza ma bardzo wygodny rozszerzony pulpit do pracy z
                        dwoma monitorami. Nie wiem jak na nVidii (mam w domku, ale nie
                        dysponuję dwoma monitorami), ale na firmowym ATI Linux nie daje mi
                        możliwości obsłużenia rozszerzonego pulpitu, a ten obracający się
                        sześcian z 4 wirtualnymi pulpitami jest niewygodny przy ciągłej
                        pracy między wieloma oknami. A pod XP na dwóch monitorach Gimp Shop
                        śmiga jak się patrzy.

Co do Rosegarden, to nie używałem, bo wolę płatne DAWy pod
                        Winzgrozę. Jakoś za niecałe 200 euro można sobie sprawić Fruity
                        Loops Studio Producer Edition i dam sobie głowę uciąć, że Rosegarden
                        mu do pięt nie dorasta. No i pozostaje kwestia pluginów - VST, DX,
                        RTAS, AU - na Macu i na Winzgrozie zadziała, a pod pingwinem nie
                        bardzo (ponoć z Wine nawet chodzi, ale nie sprawdzałem). Zresztą co
                        lepsze i tak mają czterocyfrowe ceny, za darmo nikt tak tytanicznej
                        roboty nie odwali jak np. East West/Quantum Leap.

Podobnie z Photoshopem - nic mu nie dorówna z darmowych rozwiązań.
                        Najbardziej zbliża się chyba Paint.NET, ale na pewno nie Gimp
                        (osobiste zdanie).

A teraz spadam do domu, bo nowa Mandriva wyszła i trzeba się
                        zaktualizować.
          • Gość: qwe Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: 90.156.118.* 01.05.09, 00:16
            Dodaj jeszcze, ze od 10 lat nie zmieniles skarpetek, spodni, samochodu ,
            mieszkania i nie uzywales pasty do zebow. Mysle, ze jestes do przodu jakies 900
            000. Brawo. Jestes moim guru!
            • 444a Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 01.05.09, 14:06
              Ale żeś merytorycznie przyciął....

Po prostu nie jestem pryszczatym frajerem, który musi kupić wszystko, co mu
              zareklamują...
      • kat.2 Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 30.04.09, 20:45
        raczej nie straciłeś! Swoją drogą gadka że w Viście coś nie działa to jakieś
        czepialstwo. Jak można "dograć" to nie widzę problemu. Inna sprawa że system
        jest jak larwa jedwabnika- cały czas żre! Nie wiem jaka będzie siódemka.
        Podejrzewam że nie lepsza. Zresztą jeżeli np. o Ubuntu pisze się że za tydzień
        wyjdzie nowa wersja to wychodzi. Jak to samo pisze MS to tylko pisze. Jak
        kupiłem komputer to z myślą że będę miał wreszcie wspaniały, szybki i bezpieczny
        system- Vista. I się tak stało! Tylko że nazywa się SUSE! Przed premierą Visty
        też były takie artykuły, dyskusje. Świadczy to, że MS rozpoczyna działania
        marketingowe.
      • Gość: Zenio Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.acn.waw.pl 30.04.09, 22:18
        O czym ty piszesz ? Nie ma systemu od MS który by nie poszedł na twoim kompie.
        Możliwe ze w Viscie nie poszło by Aero (zależy jaska masz grafe) ale poza tym
        poszło by wszystko.
        • 444a Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 30.04.09, 22:46
          No tak, tylko widzisz, nie zmieniając komputera od kilku lat mam cały czas
          aktualny system z działającymi nowymi funkcjami. W dodatku za darmo.

Sam przyznajesz, że pod Vistą coś nie pójdzie. A widziałem Vistę u znajomych, tę
          powolność i problemy...
          Używałem XP na swoim komputerze, więc mam porównanie do Linuxa.
          (a grafika Geforce4 mx440)

Tak nawiasem mówiąc pod Linuxem możesz kopiować pliki i np. korzystać z Firefoxa,
          pod windowsem, albo kopiowanie, albo nic.
          Linux ma dużo takich przydatnych "drobiazgów".
          • Gość: Pio Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.toya.net.pl 30.04.09, 23:30
            Pod Windowsem też możesz ;). Nie ma większych przeszkód :P.

Poza tym FireFox to ślamazarna przeglądarka. Chrome bije FF na głowę jeśli idzie
            o szybkość działania ;o.
          • Gość: Zenio Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.acn.waw.pl 01.05.09, 06:55
            > No tak, tylko widzisz, nie zmieniając komputera od kilku lat mam cały czas
            > aktualny system z działającymi nowymi funkcjami. W dodatku za dar
            > mo.

Wybrałeś Linuksa. Swietnie. Morzesz sobie co 1,5 roku zainstalować nowy darmowy
            system :) Skoro tak lubisz. OK. Tylko nie pisz przy tym ile to zaoszczędziłeś na
            zmianie sprzętu bo to bzdura :) Wybierając systemy MS też mógł byś na tym
            sprzęcie pracować i nic nie musiał byś do sprzętu dopłacać.
            • 444a Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM 01.05.09, 14:15
              > Wybrałeś Linuksa. Swietnie. Morzesz sobie co 1,5 roku zainstalować nowy darmowy

Mogę o wiele częściej. Mogę też upgrade'ować przez aktualizację, bez formatu.

Tylko nie pisz przy tym ile to zaoszczędziłeś n
              > a
              > zmianie sprzętu bo to bzdura :) Wybierając systemy MS też mógł byś na tym
              > sprzęcie pracować i nic nie musiał byś do sprzętu dopłacać.

Zwróć uwagę, co napisałem poprzednio. Owszem jakoś by mi ten Windows poszedł,
              ale bez nowych funkcji a z kolejną wersją byłoby coraz gorzej, bo
              nawet stare by miały coraz większe problemy ze sprawnym działaniem.

Przecież nie chodzi o to, żeby wyłącznie odpalić system, tylko żeby działał
              sprawnie i działały nowe funkcje.
              • Gość: michalng Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.acn.waw.pl 04.05.09, 06:42
                > Mogę o wiele częściej. Mogę też upgrade'ować przez aktualizację, bez > formatu.

Ekstra. Tylko po co ? Jesli instalujesz dobry system to powinien on służyć lata
                :) No chyba ze lubisz sie w systemach grzebać albo ten co zainstalowałeś okazał
                sie kompletna porachą :)

> Zwróć uwagę, co napisałem poprzednio. Owszem jakoś by mi ten Windows poszedł,
                > ale bez nowych funkcji a z kolejną wersją byłoby coraz gorzej, bo
                > nawet stare by miały coraz większe problemy ze sprawnym działaniem.

No wlasnie o tym chciałem ci napisać. używajac MS nie stracił byś zadnej funkcji
                z wyjatkiem areo - trójwymiarowego interfejsu graficznego (w przypadku gdy twoja
                karta graficzna nie spełnia specyfikacji). Używanie linuksa nieoszczedziło ci
                grubych tysiecy :)

> Przecież nie chodzi o to, żeby wyłącznie odpalić system, tylko żeby działał
                > sprawnie i działały nowe funkcje.
                Mi sie nawet wydaje ze sam system jest sprawa drugorzędną. Chodzi o to zeby
                aplikacje których używasz działały dobrze na sprzęcie który posiadasz. Reszta to
                dorabianie ideologii :) Ty ją dorabiasz, zupełnie niepotrzebnie.
                • Gość: linuksiarz Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.134.165.83.dynamic.mundo-r.com 12.05.09, 04:06
                  > Ekstra. Tylko po co ? Jesli instalujesz dobry system to powinien on służyć lat
                  > a
                  > :) No chyba ze lubisz sie w systemach grzebać albo ten co zainstalowałeś okazał
                  > sie kompletna porachą :)

Czyżby aluzja do Visty?

A tak na serio: gdyby system nie wymagał aktualizacji, to ty też dalej byś
                  jechał na Win95. Ale nie, M$ przesiadł się na nowy kernel, cały czas łata dziury
                  w miarę jak się odkrywają. System zawsze wymaga ciągłych poprawek i co jakiś
                  czas, jak się wymyśli nową funkcjonalność, trzeba się po prostu przesiąść.

Linux ma uaktualnienia nawet po kilka razy dziennie, bo odpowiedź na znaleziony
                  błąd czy lukę w zabezpieczeniach ktoś ze społeczności łata w kilka godzin. W
                  Wingrozie uaktualnienia wychodzą co miesiąc. Dopki nie wyjdą, system jest
                  narażony na wszelkie robactwo.

Poza tym, zwróć uwagę, że kernel Wingrozy jest w zasadzie ten sam od kilkunastu
                  lat (NT). Linux ciągle ewoluuje, jest ulepszany i szlifowany. Uaktualniasz
                  kernel (bez formatowania dysku) i dalej jedziesz na tym samym systemie, ale
                  wydajniejszym, bezpieczniejszym, rozszerzonym o nową funkcjonalność. Z Wingrozą
                  tak wygodnie już nie jest.

> No wlasnie o tym chciałem ci napisać. używajac MS nie stracił byś zadnej funkcj
                  > i
                  > z wyjatkiem areo - trójwymiarowego interfejsu graficznego (w przypadku gdy twoj
                  > a
                  > karta graficzna nie spełnia specyfikacji). Używanie linuksa nieoszczedziło ci
                  > grubych tysiecy :)

Każdy Windows, od Win95 począwszy, to spory wydatek. Niby można bez
                  formatowania, ale nie zawsze, ale każde uaktualnienie kernela to wydatek np.
                  1000 zetów na nowy system, problemy z kompatybilnością (a Adobe za darmo nowej
                  wersji Photoshopa też nie da)... Krótko mówiąc, sporo zachodu i wydatki przy
                  każdej przesiadce. W Linuksie otwierasz okno aktualizacji, aktualizujesz sobie
                  system do nowej wersji (również kernela), aktualizują ci się wszystkie programy
                  tak, by z nowym kernelem współpracować - i wszystko wymaga tylko tyle zachodu,
                  ile wpisanie hasła roota i poczekanie aż wszystko się pobierze. Czyli w zasadzie
                  zero. I zero wydatków, co najważniejsze.

> Mi sie nawet wydaje ze sam system jest sprawa drugorzędną. Chodzi o to zeby
                  > aplikacje których używasz działały dobrze na sprzęcie który posiadasz. Reszta t
                  > o
                  > dorabianie ideologii :) Ty ją dorabiasz, zupełnie niepotrzebnie.

Ale jaka jest ideologia w tym, że Windows uaktualnienie kernela robi raz na
                  kilka lat i każe sobie za to płacić grube pieniądze? A te same aplikacje, które
                  w WinXP chodziły świetnie, w Win7 już tak świetnie nie chodzą. Pamięci o 400MB
                  mniej, bo system nagle zaczął zżerać, procek też jakoś niemrawo (jako porównania
                  użyłem gry, którą piszę: celowo ustawiłem wszystko tak, by zżarła 100% mocy
                  pierwszego rdzenia procesora i nie korzystała w ogóle z procesora graficznego; w
                  WinXP wyciągnęła 115FPS, w Win7, tylko 90... A w Linuksie jak chodziła przed
                  aktualizacją kernela kilka dni temu, tak samo chodzi nadal). Konkluzja jest
                  taka, że aby dysponować tymi samymi zasobami systemowymi przy przesiadce na nową
                  Wingrozę, trzeba jeszcze doinwestować w pamięć, być może nową kartę graficzną i
                  procek (a z prockiem nieraz i cała płyta główna) - wydatek... Nie wiem, dlaczego
                  to ma być "ideologia".
      • Gość: Inżynier NDE Re: AMD Sempron 1500, 1 GB RAM IP: *.cc.strath.ac.uk 31.05.09, 22:43
        Jeśli potrzebujesz WWW i edytora tekstów, to pewnie, że pociągnie. I jeszcze
        przez dłuższy czas wystarczy.

Gorzej, jeśli myślisz o poważnej pracy. Ja do mojej pracy potrzebuję modeli FEM
        które zajmują same z siebie kilka-kilkanaście gigabajtów. Wydział co roku kupuje
        4-procesorowe maszyny z taką ilością ramu jaką tylko płyta główna
        obsługuje.(tak, mam teraz 16-rdzeniowy komp, a do tego kilka obsługuję zdalnie).
        Skrócenie czasu obliczeń z dwóch tygodni do tygodnia, to olbżymia oszczędność kasy.
        PZFlex - program w którym pracuję, mamy na linuxa, na windę i na SUN-a, ale, o
        dziwo, najwygodniej jednak działa mi się na windzie XP 64. Ciekawe dla czego . . .
    • Gość: zadowolony Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 20:46
      mnie się podoba ten system - działa stabilnie - wszystko mi na nim działa,
      przegladarka, internet, gg w przeglądarce, thunderird - jestem zadowolony :)
      • Gość: :P Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.zax.pl 30.04.09, 21:03
        To czas szykować kasiore i wybrać się za kilka tygodni na zakupy by wszystko Ci
        na nim działało stabilnie: przegladarka, internet, gg w przeglądarce, thunderird
        - i bys był zadowolony:)

Ja niekupię bo to samo co ciebie tak cieszy, że działa mam za free i jeszcze
        wiecej.

I nie namawiam cie na darmochę, bo to mój a nie twój wybór. Pozdrawiam.
        • Gość: qwe Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: 90.156.118.* 01.05.09, 00:22
          te twoje darmowe programy pisza po godzinach chlopaki, ktore pracuja w
          korporacjach. Podziekuj MS.
          • tomek854 Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 01.05.09, 01:54
            Zawsze lepiej podziękować MS za dobry system operacyjny niż
            zapłacić za kiepski, nie? :)
    • Gość: :P Re: Windows 7 - nie jestem tym zainteresowany IP: *.zax.pl 30.04.09, 20:57
      Po takiego ch... czytał (jak sie wyraziłeś), żeby wyrazic opinię buraku
    • Gość: Pio Do wszystkich debili co nie używali IP: *.toya.net.pl 30.04.09, 22:04
      Windows 7 a krytykują zamknijcie się.

Windows 7 to nowa jakość w Microsofcie i pierwszy system tworzony bez udziało
      Pana Gatesa!! Programiści dostali w końcu wolną rekę i widać to w tym systemie.

Działa szybko, dużo szybciej niż XP x64 za co należy się MS wielki szacun. Nie
      ma zwolnień, zaciachów jak Vista.

Żre pamięć? Tak się może wydawać naiwniakom. Otóż system Win 7 jak i Vista
      cacheują pamięć.

Do obsługi MKV, FLAC etc nie służy Windows Media Player. KMPlayer + Foobar2000 i
      jestem szczęśliwy ;).

I nie do Win 7 nie potrzeba smoka jak w przypadku Visty :).

Aha i sam Torvalds powiedział, że Windows 7 będzie udanym systemem który
      namiesza. Nie sposób się nie zgodzić :). Po becie i pierwszych RC jestem zadowolony!
      • Gość: K Re: Do wszystkich debili co nie używali IP: *.chello.pl 01.05.09, 01:02
        Gość portalu: Pio napisał(a):

Zamiast wyzywać ludzi, proponuję w pierwszej kolejności wziąć lekcje języka polskiego...
        Kto tu jest debilem?
        • Gość: Pio Re: Do wszystkich debili co nie używali IP: *.toya.net.pl 01.05.09, 01:20
          A gdzież to błąd popełniłem Sherlocku oświeć mnie :).
    • Gość: SEN Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: 195.93.250.* 30.04.09, 22:05
      Ja mam pytanie odnośnie tzn. chodzi o to że jeśli mam Oryginalną Viste Home
      Prenium czy to prawda że będą za darmo wymieniać na windows 7 ci którzy mają viste
    • Gość: zkjhdjfh wygląda jak vista IP: *.it-net.pl 30.04.09, 23:06
      Patrząc realnie będzie to vista po liftingu i nic więcej.
      • Gość: Pio Re: wygląda jak vista IP: *.toya.net.pl 30.04.09, 23:31
        Nie. Nowy kernel robi swoje. Ten system jest tak samo szybki jak XP przy
        większej ilości bajerów dodanych.

Dlatego mówię, Ci co nie testowali niech zamilkną.
        • Gość: figiel70 Re: wygląda jak vista IP: 89.231.196.* 30.04.09, 23:40
          To tak jak byś oczekiwał szybszego samochodu przy spalaniu 1 litra benzyny.
          Trochę realności a nie fikcyjnych bzdetów.
          Druga sprawa, że już wielokrotnie przerabiało się kwestię różnic wydajności w
          wersjach końcowych systemu od wersji, która tak zachwalasz czyli niedokończoną.
          I zawsze ale to zawsze sytuacja była taka, że wersja końcowa była cięższa i
          bardziej mułowata niż wersja beta...
          Kolejna kwestia czy użytkownik potrzebuje tych bajerów? Bierzmy pod uwagę
          użytkowników którzy muszą kupić system a nie ściągnąć go z sieci i zapodać
          cracka. Szczerze, do której grupy należysz?
          Gdy ja niedawno kupiłem system (XP, długi czas używałem windows2000) zapłaciłem
          za niego 540zł, jeszcze nie minęło wiele czasu, narzuca mi się kolejny zakup
          gnojąc XP, który na razie chodzi poprawnie z komercyjnymi skomplikowanymi
          aplikacjami których używam. Dlaczegóż to mam zmieniać system na nowy nawet nie
          mając tego przywileju jako klient który nabył już inny system bo mieć na nowszy
          zniżkę. Tylko oczekuje się że jak oszołom wyskoczę z pieniędzy bo Microsoft tak
          chce, bo Microsoft dodał bajery i kolorki. Noszzz trochę realnego spojrzenia na
          życie a nie tylko fanatyczne wspomaganie biznesu korporacji.
          • Gość: Pio Re: wygląda jak vista IP: *.toya.net.pl 01.05.09, 01:24
            Należę do tych co kupują klucz przez net ;).

Wychodzi dużo taniej. Do tego ściągasz OS ze strony MS bezpośrednio ;).

Nie zapowiada się na to by Win 7 się mulił. Na becie spędziłem sporo czasu.
            Przeszedłem teraz na RC i jest jeszcze lepiej :).

Nikt Cię do niczego nie zmusza. Z tego co wiem Win XP ma support do roku 2013
            włącznie ;). Jesteś w dużo lepszej sytuacji niż Ci co mają Win XP x64 o których
            MS zapomniał :/. Ba nawet do swoich produktów sterowników czy oprogramowania nie
            zrobił (MS Zune).
            • Gość: figiel70 Re: wygląda jak vista IP: 89.231.198.* 01.05.09, 13:51
              Ależ w pewnym sensie zmusza. Zwróć uwagę na presję jaka jest uskuteczniana na
              użytkowników XP,a zwłaszcza firmy, które mają u siebie wdrożone XP. Mechanizm
              będzie taki, że Microsoft już zapewne dogadał się z producentami softu, którzy
              systematycznie nowe wersję będą wypuszczać z wymaganiami minimum Windows Vista.
              Już nawet Mozilla dała znak, że nowsze wersje przeglądarki mogą nie być
              kompatybilne z window2000 i XP.
              Później wypuszczą swoją grę, którą meczą od 3 lat również dyskryminując XP przy
              próbie instalacji na starszej niż Vista wersji systemu. Tym sposobem stopniowo
              narzucą przejście na nowszy system, za który trzeba zapłacić oczywiście.

Ogólnie da się odczuć nagonkę na użytkowników nie chcących z różnych przyczyn
              wydawać pieniędzy na Vistę czy Windows7.
              Natomiast jak już ktoś się decyduje zmienić system na seven, a jest w podobnej
              sytuacji co ja to moim zdaniem warto odczekać rok aż Windows7 przejdzie test
              bojowy w praktyce i wypuszczony zostanie service pack.

W zasadzie gdybym był w stanie uruchomić moje aplikacje na Linuxie to chętnie
              bym przeskoczył. Zaowocowałoby to zapewne świętym spokojem odnośnie tego, że
              Microsoft uważa, iż wie lepiej czego potrzebuję...
    • Gość: K Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.chello.pl 30.04.09, 23:33
      Trochę ta wirtualizacja XP jest śmieszna. Co za debil to wymyślił, popracować i stworzyć kompatybilność w systemie już nie łaska, wolałbym chyba zainstalować Wine z Linuksa niż się pie...ć z wirtualizacją.
      Ciekaw jestem, czy interfejs również jest tak spieprzony jak w Viście (nie testowałem bety w7), że na samą myśl pracy na tamtym systemie rzygać się chce.
      • Gość: K Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.chello.pl 30.04.09, 23:39
        Czy nowy system będzie działał jak klawiatura Microsoft z wypadającymi klawiszami, która zostałem zmuszony wywalić, bo nie mogłem używać wielu skrótów klawiaturowych (jak w starej chińskiej tandecie brak bufora zaiste był przyczyną)?
    • Gość: Gosc Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 23:44
      A ja bym sie zapytal oficjalnie - czy to prawda ze bedzie dostepna bezplatna aktaulizacja za posrednictwem Live Update z Visty do 7
      Skoro sami pracownicy Microsoft i to nie niskiego szczebla przyznaja ze Vista nie byla i nie jest systemem udanym
      Pomine fakt iz takie dzialanie zwzywszy na znikomy udzial Visty na rynku przynioslo by MS bardzo pozytywne skutki przeliczalne na grobe miliony dolarow na reklamy
    • slec Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 01.05.09, 01:25
      Jaki bedzie system plikow ?
      Jaka ilosc ramu bedzie max obslugiwal ?
      Jaki DirectX ?

Slec
      • Gość: Pio Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.toya.net.pl 01.05.09, 01:26
        NTFS
        wersje 64 bitowe obsługują nawet 128GB Ramu. Masz tyle?:P
        DX11
        • slec Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 01.05.09, 01:33
          Gość portalu: Pio napisał(a):

> NTFS
          no to ok, w miare :)

> wersje 64 bitowe obsługują nawet 128GB Ramu. Masz tyle?:P
          i od razu atak ? bo co nie mozna miec tyle ? na razie nie mam bo
          zaden z systemow _dla mnie_ tyle nie obsluguje wiec nie musialem
          miec.

> DX11
          bardziej dx10 czy 9 ? pewnie 10 bo po co mieliby sie az tak cofac
          skoro 10 juz nie byla kompatybilna.

ale i tak dzięks :)

Slec
          • strachster Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 06.05.09, 16:51
            Ojej jaki zly jest ten Windows tragedia wrecz, M$ to wyzyskiwacze i moloch
            korporacyjny.

Ale czemu tak bardzo wam zalezy na emulowaniu i uruchamianiu programow z tego
            niedobrego windowsa, przeciez to hipokryzja.
            • Gość: M. Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.tieto.com 08.06.09, 12:00
              Nie odróżniasz programów od systemu operacyjnego?
        • Gość: RAM-o-żerca Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: 212.160.143.* 01.06.09, 09:17
          Jeszcze nie ;-)
      • Gość: gosc Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.hsd1.in.comcast.net 09.05.09, 11:22
        a co potrafisz wlozyc w plyte glowna tyle ramu ile moze wziac windows Vista na
        64 bitach? A Direct X, no niezle sie usmialem to chyba osobna czesc Windowsa
        niezalezna od jego wersji. Skad tu tyle matolow?
    • Gość: Burak Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 01:42
      Zaglądam na wątki o M$ tylko po to, żeby głosić wśród mas dobrą
      nowinę. Jest alternatywa. Komp albo na Linuxie albo Lepoardzie.
      Żałuję, że z M$ rozstałem się tak późno.
      • slec Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko 01.05.09, 02:01
        Gość portalu: Burak napisał(a):

> Zaglądam na wątki o M$ tylko po to, żeby głosić wśród mas dobrą
        > nowinę. Jest alternatywa. Komp albo na Linuxie albo Lepoardzie.
        > Żałuję, że z M$ rozstałem się tak późno.

Super, ze te firmy maja w tobie takiego zwolennika - nawet blad
        potrafisz w nazwie popelnic ;)
        zastanawia mnie jedno, po co wszyscy linuxowcy wypowiadaja sie w
        watkach o windows i probuja przekonac uzytkownikow do JSS (jedyny
        sluszny system) jakim jest (jakakolwiek) dystrybucja linuxa ?
        czy chcialbys uczyc miesiacami uzytkownika, powiedzmy pania Zosie z
        kadr, systemu na ktorym i tak nie pojdzie program produkcyjny
        napisany dla windowsa ? albo przekonaj mnie do linuxa jesli kompa
        uzywam w 75% do grania ?

dajcie sobie spokoj.

Slec
        • Gość: drwal Re: Windows 7 - wiemy już prawie wszystko IP: 89.231.198.* 01.05.09, 14:02
          Może dlatego, że ci Linuxowcy też kiedyś byli Windowsowcami. Ja tam do nich nic
          nie mam. Używam Windows bo muszę, ale zainstalowałem sobie Fedorę by samemu w
          końcu zgłębić Linuxa i mieć alternatywę.
          Taka pani Zosia często nie jest sobie w stanie poradzić z elementarnymi sprawami
          na Windows ale to nie jest obecnie sektor docelowy dla Linuxa. Na razie Linux
          przechodzi transformację, na bardziej przyjazny system.

Co to za argument, że używasz do grania? Na Tobie się świat nie kończy. To,, że
          Ty nie wybierzesz Linuxa to nie znaczy że nikt go nie wybierze nawet tak jak ja
          by sprawdzić z czym się Linuxa je.
          Bycie ślepym zwolennikiem Microsoftu jest bez sensu w końcu to korporacja
          nastawiona na zysk, Linux jako taki mocno Microsoftowi bruździ i Microsoft czuje
          jak mu się coraz więcej osób wymyka z Windowsowych sideł. To też Linux jako taki
          posiadaczom Windowsa też robi dobrze bo dzięki niemu Microsof ma trochę inne
          podejście do rynku. Boi się linuxa i ma to również wpływ na ceny.

Gdyby nie to nagminne pisanie o Linuxie to nadal wiele osób nie wiedziałoby, że
          coś takiego istnieje, więc nie mam za złe autorom takich postów i osobiście
          trzymam kciuki za rozwój Linuxa.
          Może faktycznie dla pani Zosi na dzień dzisiejszy Linux nie jest odpowiedni ale
          stale ulega rozwojowi więc kwestia czasu aż pani Zosia sama będzie domagać się
          Linuxa :)
    • Gość: cdv tak samo pieprzyli o viście szybka bezpieczna cudo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 12:55
      okazalo się że to najgorsze gó... pod słońcem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka