Dodaj do ulubionych

Prędkość czy szybkość internetu - jaka?

IP: *.blt.pl / *.blt.pl 04.01.04, 20:26
Czy może mi ktoś zinterpretować n/w dane,
mój dostawca internetu www.blt.pl/ podaje charakterystykę:
"magistralowa sieć szkieletowa łącząca węzły sieci komputerowej na obszarze
osiedla - 100 Mbit/s (Fast Ethernet)
dostęp do lokalnej sieci komputerowej (wymiana danych z serwerem i innym
użytkownikiem) - 100 Mbit/s (Fast Ethernet) – Po wykonaniu infrastruktury
doziemnej łączącej budynki!
podłączenie abonenta za pomocą karty sieciowej PCI 100Mbit/s"
Natomiast testując na stronie:
www.numion.com/YourSpeed/
otrzymuję parametry:
01/04/2004 20:00:32 8578 Bps 69 kbps
01/03/2004 10:06:45 56877 Bps 455 kbps
01/01/2004 14:25:32 7000 Bps 56 kbps
oczywiście są to wyrywkowe ale najczęściej z tendencją do tych niższych
wartości.
Mam dylemat: jak zinterpretować jego charakterystykę pod wz.
prędkości/szybkości/ i jak sie odnosi do uzyskiwanych.
Znawców tematu proszę o "elementarzowe" wytłumaczenie.
pozdr.

Obserwuj wątek
    • dominik666 Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? 05.01.04, 11:03
      magistralowa sieć szkieletowa łącząca węzły sieci komputerowej na obszarze
      > osiedla - 100 Mbit/s (Fast Ethernet)
      > dostęp do lokalnej sieci komputerowej (wymiana danych z serwerem i innym
      > użytkownikiem) - 100 Mbit/s (Fast Ethernet) – Po wykonaniu infrastruktury

To znaczy że 100M bitów/s to szybkośc wewnątrz twojej sieci LAN ...
      tzn. 12,5 Megabajta/s - przykładową płyte CD (700MB) będziesz mógł przesłac w
      ciągu minuty (tylko WEWNĄTRZ TWOJEJ SIECI nie z internetu) i zakładając że w
      sieci będziesz tylko ty i komputer z którego pobierasz pliki...
      (no i jeśli wykonają "infrastruktury doziemnej łączącej budynki")
      Prościej mówiąc "firma" wykupiła łącze od telekomunikacji np.1Mbit/s i
      rozdzieliła je na użytkowników takich jak np. Ty,im wiecej będzie userów tym
      wolniej będzie wszystko (internet) działało.

ps.nie lepiej było wykupić łącze od telekomunikacji i rozdzielić ją na np. 2
      osoby ???
      • Gość: bd. Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? IP: *.blt.pl / *.blt.pl 06.01.04, 14:03
        ps.nie lepiej było wykupić łącze od telekomunikacji i rozdzielić ją na np. 2
        osoby ???

trinsic.org

Jaki typ łącza masz na myśli, ile kosztuje podłączenie i abonamet ?
        pozdr
        • Gość: dominik666 Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 14:40
          na przykład neostrada,teraz chyba jest promocja,musisz się dowiedzieć (chyba 99
          złotych) i 150 PLN za miesiąc,więc jeśli podzielisz to sobie na dwie osoby to
          nie będzie tak drogo :) a szybkość jest naprawde o niebo większa niż w "sieci"

najlepiej zadzwonić do tpsa albo przejść się do nich i popytać,bo prawda jest
          taka że w polsce dostemp do internetu oferują tylko dwaj providerzy - tpsa i
          dialog,reszta to pośrednicy...
          (warto też wziąść po uwage dialog i ich adsl,tam przepustowość wynosi
          1mb/s,można to podzielić na np. 4 osoby ... tak właśnie kombinują te "firmy"
          teleinformatyczne :)))

pozdrawiam
          • Gość: bd Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? IP: *.blt.pl / *.blt.pl 07.01.04, 23:09
            Dzięki
          • Gość: niro Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:39
            Gosc "dominik" radzi podzielic Neostrade na kilku uzytkownikow.
            O ile wiem nie jest to legalne!
            • Gość: kazia Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 18:43
              A czy jest to możliwe? Jeśli tak, to w jaki sposób?
            • dominik666 Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? 09.01.04, 00:28
              Gość portalu: niro napisał(a):

> Gosc "dominik" radzi podzielic Neostrade na kilku uzytkownikow.
              > O ile wiem nie jest to legalne!

idz zakapuj !
              dupek :)
              a jeśli byś chciał wiedzieć to istnieje możliwośc legalnego rozdzielenie neo na
              wiele osób (za nieco większą opłatą) wtedy nazywa się to dsl,sam posiadam łącze
              dzielone 1Mb\s (jak najbardziej legalne)
              wiec gówno wiesz :)
    • Gość: Krzysztof Re: Prędkość czy szybkość internetu - jaka? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.01.04, 19:54
      1k to skrót od tysiąca
      1B (Bajt) -> 8b (osiem bitów) stąd przeliczenie powinno się zgadzać
      Prędkość transmisji podawana jest bądź w kb (kilobitach lub kB (kilobajtach) na
      sekundę.
      Informacje, które podali dostawcy internetu mówią o max prędkości transmisji
      jaką możesz uzyskać w swojej sieci osiedlowej z uwagi na zastosowane do
      transmisji karty sieciowe. 100Mb/s jest obecnie standardem dla sieci lokalnych.
      Prędkość transmisji zależy jeszcze od jakości położonej sieci. Dostawca
      internetu zapenił Ciebie, że sieć szkielotowa zapewnia spełnianie wymagań
      transmisji z tą prędkością. Ale nie zawsze jest to prawda. Jeżeli odległości
      między poszczególnymi węzłami są zbyt duże a zakłócenia zewnętrzne (np.
      bliskość sieci energetycznej wys. napięcia) zbyt duże, prędkość transmisji spada
      ponieważ pojawiają się błędy w wyniku czego przesyłane dane muszą być
      powtarzane.
      Zakładając, że wszystkie wymagania techniczne są spełnione a nie ma podstaw aby
      nie wierzyć tym informacjom to spadek prędkości transmisji jest powodowany
      ilością pracujących jednocześnie w danej sieci lokalnej użytkowników i ich
      intensywności pracy. Prędkość transmisji wyraźne spada, jeśli w danej sieci są
      przesyłane duże pakiety danych. W takich sytuacjach najczęściej zależy ona od
      pory dnia i dnia w tygodniu. Podana przez Ciebie prędkość transmisji nie jest
      rewelacyjna ale nie jest też tragicznie mała. Dla porównania ja mam dostęp
      poprzez sieć telewizji kablowe ASTER. Prędkość tranmisji zmierzona na tej samej
      stronie internetowej wynosi 239kb/s lub w kB 29,934kB/s. Kilka minut później
      powtórzone pomiary dały mi prędkość 484 kb/s (60,47 kB/s). Maksymalna prędkośc
      transmisji przychodzącej, którą zapewnia mój dostawca to 512kb/s.
      Czasami jak coś strasznie powoli się ściąga mierzę prędkość transmisji i
      okazuje się, że spada ona do pojedyńczych kB chociaż admin sieci zaprzecza, że
      coś takiego może się wydarzyć.
      W wielu sieciach prędkość transmisji jest uzależniona od wykupionego pakietu a
      więc od płaconej ceny. Ja też mogę za wyższą cenę wykupić inny pakiet, który
      może mi zagwarantować wyższą prędkość transmisji.
      Przejście tak jak proponował to jeden z przedmówców na Neostradę może być
      celowe jeśli rzeczywiście prędkości transmisji w Twojej sieci lokalnej okażą
      się niewystarczające do Twoich potrzeb. Wówczas należy zrobić kalkulację co się
      bardziej opłaci. Neostrada tak jak mogłem to ostatnio obserwować uzyskuję
      całkiem przyzwoite prędkości transmisji. Miesięczny koszt abonamentu -
      najlepiej poznać na ich stronie. Również z warunki promocji oraz dołączenia
      drugiego komputera. Napewno nie stawiają problemów jeśli komputery łaczy się w
      sieć w jednym lokalu. Jak jest z podłączeniem komputerów zlokalizowanych w
      różnych lokalach musisz dowiedzieć się na ich stronie. Jeszcze niedawno nie
      było z tym problemów. Zainteresowani wykupywali jeden abonamet i rozprowadzali
      mini sieć lokalną po całym budynku. Aby zrobić minisieć potrzebny jest albo
      jakiś inny (nawet stary) komputer albo tzw router (cena najprostrzych ok 200zł)
      do którego można dołączyć w powstałej sieci 4 komputery. Do tego nie musisz
      mieć rzadnego dodatkowego oprogramowania za wyjątkiem kabli sieciowych od
      routera do łączonych komputerów. Cena ich zależy od długości i wynosi
      kilkanaście do kilkudziestu zł.
      Pozdr
      • Gość: Krzysztof Re: mała poprawka IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.01.04, 20:42
        powinno być "żadnego"
        pozdr
        • Gość: bd Re: mała poprawka IP: *.blt.pl / *.blt.pl 11.01.04, 21:45
          Dzieki i pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka