Dodaj do ulubionych

dziecko z ADHD

IP: *.centertel.pl 11.10.10, 11:53
Witam Was drogie mamy. Chciałabym się Was zapytać jakie są objawy dziecka z adhd. Mam synka dwa i pół roczku i po prostu nie mogę zapanować nad jego zachowaniem. Jest nadpobudliwy potrafi rzucać mi się na podłogę i płakać. Jego płacz jest taki, że aż czasami go zatyka. Najgorzej jest jak sobie coś ubzdura i mu się ego zabrania. Nie pomaga tłumaczenie, klaps w pupę nic. Boję się żeby to nie było ADHD. Czy któraś z Was spotkała się z takim problemem? Gdzie mogłabym się zgłosić z synkiem, do jakiego lekarza? Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: dziecko z ADHD IP: *.152.c87.petrotel.pl 11.10.10, 12:38
      Przepraszam za szczerość ale klaps to chyba marna pomoc wychowawcza, jesli naprawdę nie dajesz rady to są poradnie psychologiczne najlepiej spytać pediatry
      • paulina.oliwier Re: dziecko z ADHD 12.10.10, 19:14
        Nikt nie poleca klapsów w pupe. Gdybym nigdy nie dala klapsa mojemu dziecku to przypuszczam ze juz by mnie pobil. Niestety, sa rozne dzieci.
        • Gość: dase Re: dziecko z ADHD IP: *.181.c69.petrotel.pl 12.10.10, 21:41
          Jeżeli synek chodzi do przedszkola/szkoły to zwróć się do psychologa lub pedagoga zatrudnionego w placówce żeby Cie dalej pokierowali do odpowiedniej poradni. A może podpowiedzą inną metodę postępowania z może tylko nadpobudliwym dzieckiem.
          Pozdrawiam
    • Gość: lekarz Re: dziecko z ADHD IP: *.215.c89.petrotel.pl 12.10.10, 19:43
      to nie adhd, a brak wychowania
      matko zajmij się własną edukacją w tym względzie
      • Gość: nauczycielka Re: dziecko z ADHD IP: *.180.22.15.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.12.10, 01:47
        Droga Mamo, a może pomogłaby metoda Tomatisa - trening audio-psycho-lingwistyczny. Czytałam że metodę się stosuje etapami, z jakimiś przerwami. Opinie rodziców na forach o tej metodzie są bardzo przekonujące i wiarygodne.
        Poczytaj o metodzie w internecie. W Płocku można skorzystać z takiej terapii w gabinetach logopedycznych na Podolszycach Pólnocnych, gdzieś koło przedszkola Tęcza (ul. Baczyńskiego lub Szarych Szeregów)
    • Gość: mamadwulatka Re: dziecko z ADHD IP: *.189.c88.petrotel.pl 13.10.10, 11:33
      Witam,
      Ja też mam synka - 2 lata i 4mce. Jest baardzo żywym dzieckiem i trudno nad nim zapanować. To co prawdopodobnie dolega i Twojemu synkowi i mojemu to bunt dwulatka. Wtedy wszystko jest na nie i niestety żadne argumenty nie pomagają. Trzeba ten trudny okres przetrwać, konsekwentnie wprowadzając dyscyplinę. Klapsy też mi się czasem zdarzają, kiedy już stracę cierpliwość. Niestety wiem dobrze, że są nieskuteczne. Stawianie do kąta też nie za bardzo, ale jednak za każde przewinienie stawiam do kąta na dwie minutki i tłumaczę dlaczego to zrobiłam. W końcu ten okres minie. Nie wolno się poddawać. Konsekwencja i rozsądna dyscyplina to wszystko co mogę doradzić. I postaraj się zapewnić dziecku najróżniejsze formy aktywności: piosenki, wierszyki bieganki, skakanki, kup farby i pomalujcie razem, naklejki, dużo spacerów, nawet wieczorkiem tuż przed snem. POczytaj na necie o buncie dwulatka. To temat rzeka i niejednemu rodzicowi spędził już sen z powiek. Powodzenia i wytrwałości.
      • paulina.oliwier Zgadzam sie jesli chodzi o bunt 2latka 13.10.10, 21:43
        Mój szajbus przebył go rok temu, ale teraz ma bunt 3latka;) Swoja droga -kiedy to sie skonczy? Jak skonczy 40stke?;)
        Dzieci w tym wieku sa nadpobudliwe, moj ma dni ze musi wszystkie moje ksiazki ze szkoly porozkladac na dywan, bo on robi cos autostrade. Cóż.. :)
    • Gość: lil Re: dziecko z ADHD IP: *.188.c92.petrotel.pl 14.10.10, 19:21
      adhd diagnozowane jest 5-7rż, zaden normalny psycholog/poradnia nie wystawi tak małemu dziecku diagnozy.
      można na tą chwile przypuszczać...
      powyżej była kwestia z buntem dwulatka- całkiem możliwa opcja
      kilka pytań
      czy dziecko jest nadpobudliwe od jakiegoś czasu czy od zawsze kiedy pamiętasz?
      czy dziecko ma/ miało do tej pory problemy ze snem?
      czy dziecko cały czas się rusza (np.siedząc rusza nogą, patrząc na bajkę stuka palcami itp.)?
      czy zasypiając wierci się, nie może znaleźć miejsca?

czy dziecko mówi? (przynajmniej mowa telegraficzna)
      czy wykonuje Twoje polecenia?
      czy rozwój umysłowy jest zgodny z wiekiem dziecka?
    • jola66 Re: dziecko z ADHD 16.10.10, 21:08
      Zajrzyj tu:
      forum.adhd.org.pl/
    • diabelskipomiot Re: dziecko z ADHD 29.12.10, 16:31
      Jeśli masz duże obawy to tu masz uproszczony minipodręcznik dot. ADHD:
      spoti.pl/dokument/3695/dziecko-z-adhd
      ale zgadzam się z przedmówcami, dziecko jest za małe, żeby diagnozować u niego takie rzeczy, wiele dzieci w tym wieku zachowuje się podobnie, a nawet gorzej i po prostu wyrastają
      • instytuteatralny :+ADHD i inne cudowne zjawiska|Joanna Szczepkowska 28.04.11, 17:55
        Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego zaprasza na premierowe pokazy projektu Joanny Szczepkowskiej – „ADHD i inne cudowne zjawiska. Wykład nieprzewidywalny”, które odbędą się 5-7 maja 2011 roku o godzinie 19.00 w Instytucie Teatralnym im. Zbigniewa Raszewskiego (ul. Jazdów 1).

Kolejne pokazy odbędą się 3-5 czerwca 2011 roku o godzinie 19.00.

Rezerwacje biletów: adhd.ezapisy.pl

Szczegółowe informacje na stronie: www.instytut-teatralny.pl, www.facebook.com

……………………………………….

Projekt jest artystyczną prezentacją zjawiska ADHD a szczególnie deficytu uwagi u dorosłych. Joanna Szczepkowska u której zdiagnozowano ten zespół, od dawna zajmuje się popularyzacją wiedzy o ADHD czyli o zespole zaburzeń uwagi. Aktorce na scenie towarzyszy córka Hanna Konarowska. Użyte zostały też fragmenty listów osób z deficytem uwagi, pisane do Joanny Szczepkowskiej w ciągu ostatnich lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka