Dodaj do ulubionych

Bebilon pepti refundacja 2012

20.06.12, 07:27
Witam.chciałabym dowiedzieć się jakie są zasady refundacji tego mleka?Lekarz rodzinny nam je przepisał i to był strzał w 10!Niestety nikt tak naprawde nie potrafi mi odpowiedzieć co z tą refundacją.Podobna coś tam musi dać alergolog ale po pierwsze wizyta u alergologa marzec 2013!!!!! a po drugie alergolog powiedział ze mał jest za mał żeby zrobić jej testy (3 m) i może mi dać lekarz rodzinny.Więc jak to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia81 Re: Bebilon pepti refundacja 2012 IP: *.play-internet.pl 20.06.12, 22:26
      Nie ma co czekać do marca 2013r. Razem z synkiem poszliśmy do alergologa prywatnie. Polecam dr Halicką. Przyjmuje prywatnie w każdy czwartek 16-18 na Armii Krajowej w pawilonach koło Panoramy. Nie były potrzebne żadne testy bo takim maluchom się ich po prostu nie robi. Wystarczył dokładny wywiad i kilka dni testów. Synek dostawał przez tydzień mleko bebiko i obserwowaliśmy co się dzieje. Obejrzała go tez pani doktor, później dostał beilon pepti i znowu pani doktor go obejrzała. Stwierdziła, że ma skazę białkową i bez problemu wypisała zaświadczenie, że synek musi pić bebilon pepti. Co prawda koszt 1 wizyty to 100zł i potrzebne były 3 wizyty, ale naprawdę warto. Teraz chodzimy na kontrolę i pod okiem pani doktor wprowadzamy kolejne pokarmy. Zaświadczenie wydawane jest na okres kilku miesięcy, ale zawsze bez problemu.
    • Gość: aga Re: Bebilon pepti refundacja 2012 IP: 82.160.138.* 02.01.13, 14:30
      więc powiem tak. Moja córka właśnie kończy 6 miesięcy więc z bebilonu pepti 1 musi przejść teraz na 2..
      no więc poszłam do lekarza i mówię, że ma przepisać "2" a on, że muszę iść do alergologa i on wypisze kartkę czy coś i wtedy będę mieć przepisywane... ja oczywiście przerażona, że będą moje maleństwo kłóć albo Bóg wie co jeszcze więc poszłam do innego lekarza w tym samym ośrodku zdrowia i powiedziałam, że córka kończy 6 mc-y i że potrzebuje pepti "2" i czy przepisze mi dziś od ręki czy dopiero jak skończy mi się "1" bo zostały mi 3 puszki a Pani doktor do mnie, że nie ma sprawy i ile chce puszek? także jak widać co lekarz to inne przepisy... więc generalnie "szukajcie a znajdziecie" ;p
      • Gość: dase Re: Bebilon pepti refundacja 2012 IP: *.biznes-host.pl 02.01.13, 20:20
        Gość portalu: aga napisał(a):

> no więc poszłam do lekarza i mówię, że ma przepisać "2" a on,

Nic dziwnego że cię pogonił. Przychodzi niekulturalna baba i wydaje "rozkazy", dobre :D
    • Gość: Mama Re: Bebilon pepti refundacja 2012 IP: *.163.c84.petrotel.pl 03.01.13, 11:11
      Lekarz rodzinny przy podejrzeniu alergii pokarmowej powinien wypisać ci skierowanie do alergologa, do czasu wizyty u specjalisty może ci przepisywać mleko z refundacją. Jeśli nie będzie chciał postrasz go skargą w NFZ. Miałam podobny problem (chodziło o refundację leków stosowanych przy obturacyjnym zapaleniu oskrzeli), fundusz stwierdził, że samo wystawienie skierowania do specjalisty jest podstawą do refundacji leków.
    • Gość: mama Re: Bebilon pepti refundacja 2012 IP: *.plock.mm.pl 05.01.13, 17:59
      mi bez problemu wypisywał pediatra recepty na bebilon pepti a jak dziecko skonczylo rok kazal przyniesc zaswiadczenie od allergologa i dr halicka wypisala mi takie zaswiadczenie niestety na wizycie prywatnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka