Dodaj do ulubionych

trzeci migdał

22.04.07, 16:06
trzeci migdał- czy kogoś z was pociecha miała wycinany trzeci migdał, czy po
wycięciu widzicie poprawę? Mój 4 letni synek według laryngologa Popowskiego
wcześniej czy póżniej będzie musiał mnieć podcięte boczne i wycięty trzeci
migdał.Ciągle ma zapchany nos, gardło czyste, na uszy narazie nie
chorował .Nie wiem co robić!!!!!
Obserwuj wątek
    • mp1203 Re: trzeci migdał 22.04.07, 22:37
      tez lecze swojego 4latka u dr Popowskiego 9siebie zreszta tez), maly ma podobne
      objawy, jeszcze mi nie proponowal wyciecia migdalka, ale jakby co-to bede sie
      starala robic wszytsko zeby to opoznic lub nie dopuscic do wyciecia, sobie nie
      dalam-wiec mi wyleczyl i na razie odpukac...
    • nata2671 Re: trzeci migdał 23.04.07, 08:47
      Na konsultację idź do innego laryngologa. Na przykładzie mojego syna, uwierz
      warto skonsultować z innym lekarzem. A "cudowne" leczenie dr Popowskiego znam z
      trochę innej strony.
    • tamara1001 Re: trzeci migdał 23.04.07, 17:59
      Dla pewności skonsultuj się z jeszcze innym laryngologiem.Mojemu synowi tez
      wyciął migdałka ale poprawa była naprawdę mizerna.Leczyłam u niego syna około
      roku i doszłam do wniosku,ze wcale nie jest taki rewelacyjny.Zbyt często miałam
      wrażenie,ze naciąga mnie tylko na kasę i kolejne wizyty.Zaczęłam leczyć dziecko
      w instytucie pod Warszawą i byłam bardzo zadowolona,zresztą jestem do tej pory
      • mimboo Re: do tamara1001 10.05.07, 21:22
        Gdzie znajduje się ten instytut pod Wawą, gdzie leczysz swojego synka? Mogłabym
        poprosić Cię o namiary/nazwisko lekarza?
        • tamara1001 Re: do tamara1001 11.05.07, 10:17
          Najpierw dowiedziałam się o Międzynarodowym Centrum Słuchu i Mowy w Kajetanach
          koło Nadarzyna ul.Mokra 17 tel.(022) 356-03-00 lub 356-03-03,na wizytę chyba
          czekałam około 2 miesiące i musiałam mieć ze sobą skierowanie (napisał mi je
          lekarz rodzinny).Tam najpierw była konsultacja,potem wyznaczony termin
          zabiegu(drenaż uszu).Tak sie złożyło,że przed wyznaczonym terminem bardzo
          pogorszył sie słuch i dzwoniłam tam w sprawie przyśpieszenia zabiegu,byłam w
          szoku jak po rozmowie z lekarzem kazał mi przyjechać na zabieg za 2-3 dni.Syn
          zaraz po wybudzeniu się z narkozy powiedział mi,ze teraz juz dobrze
          słyszy,prawie sie poryczałam ze szcześcia.To co mi sie tam bardzo podobało to
          to,że nikt tam nie oczekiwał na jakiekolwiek "dowody wdzięczności" a jak jest u
          dr Popowskigo to chyba każdy wtajemniczony wie.Byłam tam jeszcze kilka razy na
          kontrolach,wyniki były w normie i przeniesiono nas do Instytutu Fizjologii i
          Patologii Słuchu w Warszawie ul.Pstrowskiego 1, tel do rejestracji (022)
          853-13-77 lub 864-08-86 e-mail: rejestracja@ifps.org.pl Musisz zadzwonić albo
          napisać do nich i zapytać sie gdzie sie zarejestrowac do Warszawy czy do
          Nadarzyna? Możesz też jeszcze wejść na ich stronę internetową www.ifps.org.pl
          Życzę dużo zdrowia!
          • mimboo Re: do tamara1001 13.05.07, 21:52
            Bardzo Ci dziękuję, na pewno skorzystam z namiarów,
            pozdrawiam
    • agnieszka_r_d Re: trzeci migdał 25.04.07, 12:35
      Też leczymy się u dr Popowskiego. Mój starszy syn też miał znacznie powiększony
      trzeci migdał, ale dr Popowski zaproponował leczenie farmakologiczne, a jeżeli
      nie będzie poprawy to operację (ale jak powiedział: operacja to ostateczność).
      Było to prawie trzy lata temu. Migdałek się zmniejszył, skończyły się choroby.
      Wycinać nie trzeba.

życzę zdrowia i pozdrawiam,
      Aga
    • jarioo Re: trzeci migdał 10.05.07, 18:26
      Ja miałem wycinany 3 migdał 2 razy ( w wieku 6 i 10 lat - niestety migdały
      mają do siebie to żę w tym wieku odrastają ) operacja niewiele pomogła ale ja
      bylem zmuszony ponieważ mam dodatkowo srzywioną przegrodę nosową i bez operacji
      dusiłem się w nocy.
      Moje zdanie jest takie że warto przeprowadzić tą operacje. Pobyt w szpitalu
      trwa tyko 3 dni (sama operacja okolo 20-30 minut i jest przeprowadzana pod
      narkozą)jedyne co boli to 2 dni po operacji gardło ( pamietam jak dzień po
      operacji wypluwalem śline do szklanki - tak bolało jak ją przełykałem, dlatego
      po operacji warto pomyśleć o srodkach przeciwbulowych).
      • jarioo Re: trzeci migdał 10.05.07, 18:41
        a i jeszcze jedno, 2 operacje miłem przeprowadzoną 12 lat temu przez ordynatora
        oddziału laryngologicznego dr. Mościcką (dardzo dobry specjalista ale obecnie
        już na emeryturze).
    • mimboo Re: trzeci migdał 10.05.07, 21:20
      Może nie pomogę, ale usunięcie migdałka to jak słyszałam ostateczność, jest
      konieczne przy problemie z uszami.
      Ja mam bardzo podobną sytuację z moją córeczką, też czterolatką. Na razie nie
      zasugerowano nam usunięcia, bo w tej chwili objawy ograniczają się do
      zapchanego nosa (co przeszkadza jej głównie w nocy). Dotychczas byłam u dr
      Zgorzelskiej i dr Zimoch - diagnostyka podobna, zaproponowane leki również.
      Problem w tym, że leki nie działają i taki stan się utrzymuje, więc skłaniam do
      konsultacji w Wawie.
      • bobo1977 Re: trzeci migdał 11.05.07, 14:23
        U mnie bardzo podobnie krople, syrop- nic nie pomaga, nie jest gorzej ale
        lepiej też nie. Nos ciągle zapchany, a dziś po powrocie z przedszkola wydaję mi
        się, że jeszcze gorzej pociąga nosem- z nosa przeważnie nic nie leci, tylko
        zalega. Już czasami denerwuje mnie to pociąganie nosem, ale wiem, że synek też
        bardzo się męczy i to nie jego wina. Nie wiem może to alergia ( dostaje syrop
        na alergie Ketotifen przepisany przez laryngologa). To już trwa około miesiąca.
        • mimboo Re: trzeci migdał 13.05.07, 22:02
          Moja Zuzia jest niestety alergiczką. Znajoma p. dermatolog powiedziała mi
          niedawno, że wszystkie występujące u niej objawy łączą się ze sobą i zaleciła
          jeszcze kontakt z dobrym pulmunologiem. Jak go znajdę (a jestem na tropie :-))
          i dowiem się czegoś konkretnego to dam znać.
          Pozdrawiam serdecznie,
          • bobo1977 Re: trzeci migdał 14.05.07, 20:24
            dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka