Dodaj do ulubionych

ryba dla malucha

11.05.07, 15:11
Zastanawiam się czy mogę dać mojej 1,5 rocznej córci rybę na obiadek. Z tego
co wyczytałam w czasopismach dla rodziców wynika, że można ale dopiero pod
koniec 2 roku zycia.
Proszę o wasze opinie. Czy któraś z mam próbowała wcześniej?
A może macie jakieś dobre przepisy, bo nie mam zielonego pojęcia jak
przyrządzić rybę dla malucha i z czym ją podać.
Aha, no i jaki rodzaj - sola, panga czy jeszcze coś innego.
Obserwuj wątek
    • asiek.m Re: ryba dla malucha 11.05.07, 15:18
      ja dawalam, odkąd Sergiusz skończył rok, teraz bardzo lubi ryby.
      na początku gotowałam na parze.
      • el341 Re: ryba dla malucha 11.05.07, 20:41
        Ja swoim dzieciom dawałam rybę solę /jest najmniej alergizująca, ale też droga/
        jak starszy miał rok, a teraz młodszemu 11 m-cy. Jakoś żadnych uczuleń nie
        stwierdziłam, około drugiego roku dawałam inne morskie ryby, bo zawierają
        podobno najwartościowsze tłuszcze. Panga jest rybą rzeczną, ma dużo mięska, ale
        nie mam do niej przekonania. Ostatnio niestety doszły mnie słuchy, że morskie
        ryby także nie są zdrowe i ogólnie zgłupiałam, bo w obecnych czasach chyba nic
        nie jest zdrowe. A skoro i tak trzeba jeść i staram się by było różnorodnie,
        więc moje dzieci ryby jedzą! Ja daje i te gotowane na parze, i smażone, i w
        śmietanie.
    • dagu75 Re: ryba dla malucha 12.05.07, 14:29
      bo ryby są bardzo alergizujące, dlatego jest to ostrzeżenie. Ale jeśli dziecko
      nie jest zagrożone alergią, możesz spokojnie spróbować. Podaj nieduży kawałek i
      zaczekaj.
      Ja podaję najczęściej pangę ( rozmrażam i albo piekę, albo smażę bez panierki
      na patelni) i pstrąga. Moje dzieci uwielbiają tę drugą rybę z grilla( kupuję w
      całości, do śrogka ładyję odrobinę masła, czosnku roztartego z solą, gałązkę
      świeżego lubczyku czy innych ziół i piekę)lub normalnie z piekarnika.
      Generalnie dobre dla dzieci są ryby tłuste, zawierające zdrowe tłuszcze np.
      łosoś, przy czym lepszy jest bałtycki niż norweski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka