o9 22.03.03, 19:30 Witam, Pytanie mam następujące: Jak odmienić drugie imię Martina L. Kinga? "Luthera" czy "Luthra"? pzdr, k Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: M.L. King 24.03.03, 10:49 Jak do tej pory słyszałem wyłącznie [lutera]. Co nie dziwi, bo oboczność 'e':nic w imionach nazwiskach wyraźnie zanika. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: M.L. King 24.03.03, 23:22 o9 napisała: > Witam, > > Pytanie mam następujące: > > Jak odmienić drugie imię Martina L. Kinga? > "Luthera" czy "Luthra"? > > pzdr, k Odmieniamy tak: Martin Luther King, Martina Luthera Kinga, z Martinem Lutherem Kingiem, o Martinie Lutherze Kingu. Odpowiedz Link Zgłoś
k.pieszczek Re: M.L. King 28.03.03, 21:00 teresa.kruszona napisała: > o9 napisała: > > > Witam, > > > > Pytanie mam następujące: > > > > Jak odmienić drugie imię Martina L. Kinga? > > "Luthera" czy "Luthra"? > > > > pzdr, k > > Odmieniamy tak: > Martin Luther King, Martina Luthera Kinga, z Martinem Lutherem Kingiem, o > Martinie Lutherze Kingu. To dlaczego się odmienia Martina Lutra i tak dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: M.L. King 28.03.03, 21:02 > To dlaczego się odmienia Martina Lutra i tak dalej? Dlatego, że "oboczność 'e':nic w imionach nazwiskach wyraźnie zanika" (patrz wyżej), a Marcin Luter żył już jakiś czas temu, zanim jeszcze zaczęła zanikać. Odpowiedz Link Zgłoś