02.01.13, 15:39
Witam! dawno mnie tu nie było. Na wstępie życzę wszystkiego dobrego w nowym rokusmile
Od roku 2001 jestem na zasiłku przedemerytalnym, po przepracowaniu 25 lat w warunkach szkodliwych na PKP. Dziś dostałam pismo z ZUS-u że na emeryturę przejdę według przepisów z maja 2011 w 2024 roku, po osiągnięciu wieku 62 lata. Nie rozumiem dlaczego. Myślałam że na emeryturę przejdę w wieku 55 lat, tak jak koleżanka, która odeszła z pracy rok wcześniej ode mnie i rok temu, po osiągnięciu wieku 55 lat, przeszła z zasiłku na emeryturę.
Czy mnie obejmuj już nowe przepisy? Czy to że pracowałam na PKP juz się nie liczy?
Obserwuj wątek
    • pracownikpkp Re: Pytanie. 03.01.13, 10:05
      mam taką samą sytuację jak pani powyżej bardzo interesuje mnie odpowiedz
      • tamaryszek44 Re: Pytanie. 03.01.13, 15:00
        Znalazłam coś takiego...
        www.zus.pl/default.asp?p=4&id=2874
        • tamaryszek44 Re: Pytanie. 03.01.13, 15:04
          Wklejam ze strony ZUS:
          Możliwość nabycia prawa do wcześniejszej emerytury kolejowej mają również osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948r. a przed dniem 1 stycznia 1969r., o ile warunki wymagane do przyznania tego świadczenia od osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949r. spełniły do dnia 31 grudnia 2008r. Przyznanie emerytury kolejowej dla tej grupy ubezpieczonych uzależnione jest również od nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego lub złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem ZUS, na dochody budżetu państwa.

W praktyce, spośród osób urodzonych w latach 1949-1968, prawo do wcześniejszej emerytury kolejowej mogą nabyć tylko kobiety z roczników 1949-1953. Tylko bowiem te osoby do końca 2008 roku ukończyły wcześniejszy wiek emerytalny wynoszący dla kobiet 55 lat. Mogą one nadal wystąpić z wnioskiem o przyznanie wcześniejszej emerytury kolejowej, ale muszą to uczynić najpóźniej w dniu poprzedzającym ukończenie powszechnego wieku emerytalnego wynoszącego dla kobiet 60 lat.
          • iryska2604 Re: Pytanie. 03.01.13, 15:21
            A co to znaczy dla ciebie?
          • tamaryszek44 Re: Pytanie. 03.01.13, 15:23
            I jeszcze....
            >Osoba, która do końca 2008 roku spełni warunki do uzyskania wcześniejszej emerytury kolejowej, może wniosek o nią złożyć po tej dacie. Kolejarze, którzy do końca 2008 roku nie ukończą obniżonego wieku emerytalnego – 55 lat w przypadku kobiet i 60 lat w przypadku mężczyzn, mogą po ukończeniu tego wieku przejść na wcześniejszą emeryturę, jeśli 1 stycznia 1999 r. posiadali długi staż ubezpieczeniowy, w tym przynajmniej 15 lat pracy na kolei. <
            Ja jeszcze nie mam ukończone 55 lat, więc chyba mogę przejść na wcześniejszą emeryturę bo do stycznia 1999 mój staż pracy to 23 lata w warunkach szczególnych, a wymagają przynajmniej 15.
            >
            • tamaryszek44 Re: Pytanie. 03.01.13, 15:37
              I to ciekawe...
              >Urodzonym po 31 grudnia 1948 r. przysługuje wcześniejsza emerytura, tj. kobiecie po ukończeniu 55 lat, a mężczyźnie 60 lat, jeżeli w dniu wejścia w życie powołanej wyżej ustawy osiągnęli okres zatrudnienia wynoszący minimum 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, w tym 15 lat na kolei i nie przystąpili do OFE, a jeśli tak złożą za pośrednictwem ZUS wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w OFE na dochody budżetu państwa.<
              Ja przystąpiłam do OFE to chyba mogę złożyć wniosek do ZUS i przekazać te środki na budżet.
              • pia.ed Re: Pytanie. 04.01.13, 12:24
                ... i nie przystąpili do OFE, a jeśli tak, złożą za pośrednictwem ZUS
                wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w OFE
                na dochody budżetu państwa .
                Ja przystąpiłam do OFE to chyba mogę złożyć wniosek do ZUS
                i przekazać te środki na budżet.

Co oznacza "przekazanie na budżet państwa" ? Dla mnie brzmi to tak,
                jakbyś uskładane przez Ciebie pieniądze przekazała na budowę szkol
                czy na zatrudnienie jeszcze jednego urzednika, a nie na własne potrzeby ... uncertain
                • sagittarius954 Re: Pytanie. 04.01.13, 14:24
                  trzeba jak mantrę sobie powtarzać potrzeby społeczeństwa są moimi potrzebami a później to już jest tylko z górki ...
              • marii51 Re: Pytanie. 04.01.13, 15:13
                tamaryszek44
                tu radzi prawnik:
                www.eporady24.pl/wczesniejsza_emerytura_pracownik_pkp,pytania,2,79,759.html
                `````właśnie jest o postępowaniu w przypadku przystąpienia do OFE
                • tamaryszek44 Re: Pytanie. 04.01.13, 19:42
                  Mam nadzieję. Pytanie z wklejonego linka jest z 2009 roku, nie wiem czy jego objaśnienie ma się do obecnych przepisów.
                  Byłam dziś w ZUSie i miałam wrażenie że próbowali mnie zbyć. Nie przejęła się moimi wątpliwościami i powiedziała, że pismo które dostałam to standardowe powiadomienie wszystkich z mojego rocznika, że nowe przepisy itd., że mam przyjść przed skończeniem 55 lat i dopiero wtedy będziemy rozmawiać bo nawet przez te kilka lat, przepisy mogą się "dwa" razy zmienić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka