Dodaj do ulubionych

Porownanie emerytur

22.01.14, 14:44
W necie pojawil sie "Melbourne Mercel Global Pension Index" czyli porownanie zabezpieczenia emerytalnego w roznych krajach przygotowane praez Australijczykow. Polska obok Stanow znalazla sie tam wysoko w kategorii C. Na czele , wsrod badanych krajow jest Dania, (kategoria A). Takie kraje jak Australia I Holandia sa w kategorii B+ . Kanada Anglia i Swajcaria w kategorii B. Japonia Chiny i Indie zostaly zakwalifikowane do kategorii C.
A co wy o tym porownaniu sadzicie?

globalpensionindex.com/2013/melbourne-mercer-global-pension-index-2013-report.pdf
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Porownanie emerytur 22.01.14, 15:39
      Jasiu. Chciałem "sądzić" ale nie znam angielskiego . A tłumaczenie automatyczne rubryk w tabeli rankingowej jest następujące :
      kombinezon
      stopni Index
      Wskaźnik poziomu sub-adekwatność
      Zrównoważony rozwój
      integralność
      wink
      Ale co tam. Jestem już tylko jeden taki emeryt na FORUM, który nie włączy się do dyskusji, nie odpowie Ci jasiu , na nurtujące Cię pytanie. smile
      • jasio1231 Re: Porownanie emerytur 22.01.14, 16:40
        Skuter, popros wnuczka, moze on ci przetlumaczy. Albo napisz do GW, to jakis redaktorek palnie artykulik.
        Jak widzisz warto bylo sie uczyc za mlodu, aby na stare lata mlodzi nie wciskali ci ciemnoty.
        • skuter44 Re: Porownanie emerytur 22.01.14, 18:11
          Jasio1231 napisał:
          > Skuter, poproś wnuczka, może on ci przetłumaczy. Albo napisz do GW, to jakiś re
          > aktorek palnie artykulik.

ŚWIATLI WNUCZKOWIE w Krakowie i Lublinie.
          A nie lepiej abyś ty pisząc w Polsce, dyskutując z Polakami traktował ich poważnie i .... opierając się na źródłowych materiałach... pisał , opiniował, wyrażał swoje opinie w języku polskim . I nie odsyłał ich na lekcje językowe ?

> Jak widzisz warto bylo sie uczyc za mlodu, aby na stare lata młodzi nie wciskal
          > i ci ciemnoty

Nie wkurzaj mnie - znam nieźle niemiecki i dobrze rosyjski. A ty ? Nie jestem lingwistą .
          Pół wieku temu uczono "języka wrogów" i "języka carów " - byliśmy prowincją Rosji.
          Nie wiesz o tym ?
          Ciemnoty nie dam sobie wcisnąć ale pouczyć cię mogę. Na nic twoja znajomość obcych języków, bo pierwszą potrzebą/wizytówką jest znajomość/stosowanie podstawowych zasad współżycia społecznego. W tym zdaniu - 'widzisz warto bylo sie uczyc za mlodu, aby na stare lata mlodzi nie wciskali ci ciemnoty'' - takiej ogłady nie widzę.

• jasio1231 Re: Porownanie emerytur 23.01.14, 04:43
            > Jasio1231 napisał:
            > > > Skuter, poproś wnuczka, może on ci przetłumaczy. Albo napisz do GW, to
            > > jakiś redaktorek

> ŚWIATLI WNUCZKOWIE w Krakowie i Lubliniepalnie artykulik.

Widzisz, znalazlem cos ciekawego i nowego, wlasnie opublikowanego przez Australijczykow. Przy dyskusji w Polsce dotyczacej zaopatrzenia emerytalnego, warto zapoznac sie jakj to wyglada gdzie indziej. Szczegolnie, ze opracowanie wyglada mi na dosc bezstronne i z jakiegos powodu podaje dane dotyczace Polski. Mysle, ze warto z nim sie zapoznac I dolozyc minimalnych staran, aby podstawowe element przetlumaczyc. Taki jest ten swiat, ze jezyk polski znajduje sie w nim gdzies na peryferiach. Nie win mnie za to.
            Swoim pierwszym postem wkurzyles mnie. Nie dosc, ze dostales na talerzu ciekawa informacje, to jeszcze wybrzydzasz. Ale niech ci bedzie. Podalem ci tlumaczenie pierwszej tabeli. Co do wnuczkow. mysle, ze od czasu do czasu widuja dziadka I bedziesz mial okazje do tlumaczenia dyskusji, jezeli sasiad na klatce schodowej ci nie pomoze.
            Z drugiej strony GW lubi takie tematy. Jakos ten raport przegapili, szczegolnie, ze wyglada mi na to, ze jest "po linii i na bazie."

> A nie lepiej abyś ty pisząc w Polsce, dyskutując z Polakami trak
            > tował ich poważnie i .... opierając się na źródłowych materiałach... pisał , op
            > iniował, wyrażał swoje opinie w języku polskim . I nie odsyłał ich na lekcje j
            > ęzykowe ?

Niestety, mimo prawie 70-tki ciagle pracuje. To byloby zbyt pracochlonne w srodku tygodnia.

> Jak widzisz warto bylo sie uczyc za mlodu, aby na stare lata młodzi ni
            > e wciskal
            > > i ci ciemnoty

> Nie wkurzaj mnie - znam nieźle niemiecki i dobrze rosyjski. A ty ? Nie jestem l
            > ingwistą .

Niestety, zle obstawiles. Niemiecki jest dzisiaj przydatny tylko mlodziezy, jak chce wyjechac na roboty do Niemiec. Moich rodzicow wywiezli tam w czasie wojny przymusowo. Czasy sie zmienily. Dzisaj mlodziez sama z ochota tam wyjezdza. Rosyjski tez znam i za starych dobrych czasow szwargolilem w tym jezyku w Moskwie, Kijowie, Petersburgu czy Taszkencie.
            Dzisiaj, jak pokazuje ksiazke pisana po rosyjsku swoim chinskim wspolpracownikom, to oni wybauszaja oczy. Takiego cudu jeszcze nie widzieli. Ot takie czasy .

> Pół wieku temu uczono "języka wrogów" i "języka carów " - byliśmy prowincją Ros
            > ji.
            > Nie wiesz o tym ?

Wiem, ale to bylo ponad dwadziescia lat temu ........ Czas sie otrzasnac.

> Ciemnoty nie dam sobie wcisnąć ale pouczyć cię mogę. Na nic [u]twoja[/
            > u] znajomość obcych języków.....
            Co do tego nie jestem pewny. Angielski jest dzisiaj jezykiem swiata. Taka jest prawda.

> .........wizytówką jest znajomość/stos
            > owanie podstawowych zasad współżycia społecznego. W tym zdaniu - 'widzisz wa
            > rto bylo sie uczyc za mlodu, aby na stare lata mlodzi nie wciskali ci ciemnoty'
            > '
            - takiej ogłady nie widzę.

To byla odpowiedz na twoj niezbyt mily i chyba rozsadny post. Jak Kuba Bogu......

Przepraszam, jezeli poczules sie urazony. Nie bylo to moja intencja.

JasioWedrowniczek
      • jasio1231 Re: Porownanie emerytur 22.01.14, 17:07
        Podpowiem ci tlumaczenia naglowkow kolumn w tabelce, ktora probowales rozszyfrowac przez komputerowego tlumacza. W wolnym tlumaczeniu znacza one:
        Overal Index - Wskaznik Calkowity
        Sub-Index Grades - Elementy Wskaznika
        Adequacy - Dostosowany do potrzeb (adekwatny)
        Sustainability - Trwalosc
        Integrity - Rzetelnosc

Zycze udanej walki z angielskim
        • aga-kosa Re: Porownanie emerytur 22.01.14, 17:45
          W międzywojennym kabarecie był taki skecz: ...... - Jest interes do zrobienia.
          - A ile na tym można stracić.....
          Jasio, nie chcę się denerwować. Nikt się nie zarumieni z tego powodu, że nas nie ma w grupie A, B, C. itd.
          Po prostu - kogo nie boli temu powoli.
          Mama najwyższego posła w sejmie jest na nauczycielskiej emeryturze i dostaje 1 100 zł. Kubuś się tego nie wstydzi a o wysokości mamusinej emerytury powiedział na spotkaniu z seniorami.
          Czy w tej sytuacji powinnam na coś czekać. aga
        • skuter44 Re: Porownanie emerytur 22.01.14, 18:27
          W tym wpisie, poprawiłeś opinię w moich oczach.
          Napisałeś łagodnie - "Podpowiem ci wink tlumaczenia naglowkow kolumn w tabelce, ktora probowales rozszyfrowac przez komputerowego tlumacza..... "
          '

>
          • pia.ed Re: Porownanie emerytur 23.01.14, 00:51
            Polskie emerytury nie są wcale takie złe, jeśli znalezc je można razem z emeryturami niemieckimi smile

C
            50–60

Germany
            USA
            Poland
            France
            Brazil
            Mexico

D
            35–50
            China
            Japan
            Korea (South - poludnowa)
            India
            Indonesia

• jasio1231 Re: Porownanie emerytur 23.01.14, 04:53
              Masz racje. To porownanie mnie samego bardzo zaskoczylo. Przy tych wszystkich dyskusjach i opluwaniu rzadu o czym czytam..........
              Zdziwilo mnie rowniez, ze z tego opracowania nie zrobiono flagowego artykulu w GW. Ot, ktos cos przeoczyl i moze stracic prace..... Niemniej jednak to opracowanie mnie zaskoczylo. Nie tak sobie wyobrazalem "ranking" czyli porownanie swiatowych emerytur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka