Dodaj do ulubionych

Do chris.w1

08.03.20, 12:11
Gdzie sie podziewasz, jak ze zdrowkiem?
Mam do Ciebie pytanie dotyczace NIEMIECKICH BOCIANOW ZIMOWYCH...
Wg strony, ktora przetlumaczylam i wszystko rozumiem.
transmisja z gniazda powinna sie juz rozpoczac ... a nie rozpoczela sie!
Moze Ty dojdziesz dlaczego tak sie dzieje?

storchennest-hoechstadt.de/live-cam
Obserwuj wątek
    • chris.w1 Re: Do chris.w1 08.03.20, 21:50
      > dlaczego tak sie dzieje?

wyjaśnienie podano w linku

'Prosimy o wyrozumiałość. Dzięki nowej kamerze, która została w dużej mierze sfinansowana z naszych własnych prywatnych funduszy, będziemy nadawać bieżące wydarzenia występujące w gnieździe od końca lutego 2020.
      Niestety, przełączenie nowego połączenia internetowego dla kamery bociana zostało opóźnione.
      W związku z tym musimy również odroczyć uruchomienie nowej kamery bocianowej do pierwszej połowy marca 2020'

podano też nr konta bankowego dla chętnych, którzy chcą pomóc finansowo
      • pia.ed Re: Do chris.w1 09.03.20, 13:46
        Robilam tlumaczenie 2 marca:

"Dzięki nowej kamerze, która została w dużej mierze wstępnie sfinansowana ze środków własnych,
        będziemy transmitować najnowsze wydarzenia związane z gniazdowaniem od końca lutego 2020 r.

16.02.2020
        Nowa kamerka
        W międzyczasie zakupiliśmy najnowszą technologię aparatu i przetestowaliśmy ją wcześniej. Kamera ma zostać zamontowana i uruchomiona w lutym 2020 r. W porównaniu z poprzednią technologią z pojedynczymi zdjęciami co sekundę, nowy aparat będzie wytwarzał ruchome obrazy, tzw. transmisję na żywo z tego, co dzieje na dachu starego ratusza. Mamy nadzieję, że możemy nieco zrekompensować osobom odwiedzającym naszą stronę internetową, awarię starego aparatu.

Potem juz nie czytalam ... sad i jak zobaczylam zdjecie bocianow na trawie, to sie wylaczalam...
        Dziekuje za informacje. A moze masz jakies czynne i dobre gniazda niemieckie? Mialam je w zeszlym roku, ale w tym roku sa jeszcze nieczynne, i nie wiadomo czy beda w ogole pokazywane, bo uzywanie kamerki kosztuje! W ten sposob zniknelo gniazdo w Luisenpark...

chris.w1 napisał(a):

> Niestety, przełączenie nowego połączenia internetowego dla kamery bociana zostało opóźnione. W związku z tym musimy również odroczyć uruchomienie nowej kamery bocianowej do pierwszej połowy marca 2020'

>
        • chris.w1 Re: Do chris.w1 09.03.20, 18:53
          pia.ed napisała:
          > moze masz jakies czynne i dobre gniazda niemieckie?

nie mam, nie interesuje to mnie, poszukaj z google, na pewno coś znajdzie?
          • chris.w1 Re: Do chris.w1 09.03.20, 21:03
            pia, google znalazł, do wyboru do koloru, bocianie gniazda w całej Europie
            • pia.ed Re: Do chris.w1 09.03.20, 23:36
              chris.w1 napisał(a):

> pia, google znalazł, do wyboru do koloru, bocianie gniazda w całej Europie

Aby wujek Google znalazl, trzeba wpisac wlasciwy wyraz albo fraze...
              Po szwedzku nazywa sie to "sök-ord",
              a jak to sie nazywa po polsku, nie wiem.

W kazdym razie serdecznie dziekuje za pomoc!
              • pia.ed Do chris.w1 25.03.20, 23:56
                Kamerka "zimowych" bocianow zaczela dzialac dopiero 24 marca! Bociany maja juz 5 jaj w gniezdzie,
                a gniazdo jak zwykle co roku oczyszczone i zmeliorowane aby woda nie stala w gniezdzie.
                Sprawdzono i umocniono obudowe gniazda, nalozono swiezego siana... Kiedys pokazywali te akcje w kamerce.
                Ale mialam pisac o czyms innym.
                Dzis szwedzka telewizja podala, ze Niemcy chcac pomoc Wlochom, sprowadza czy juz sprowadzili
                do szpitala w Lipsku pacjentow z infekcja wirusa korona. Bardzo ladnie ze strony Niemiec!

A jak z Toba? Siedzisz w domu, aby uniknac infekcji czy zyjesz normalnie? Ja duzo jezdze na rowerze,
                bo w domu to bym chyba oszalala przy tak pieknej pogodzie...

Pozdrawiam

Pia
                • chris.w1 Re: Do chris.w1 26.03.20, 01:08
                  pia, miło mi, że bocianie gniazda sprawiają Tobie frajdę.

Żyję normalnie, ale staram się ograniczać wyjścia do niezbędnych. Sytuacja w Berlinie robi się
                  coraz bardziej poważna, w ciągu 8-dni liczba zarażonych wzrosła o ponad 1200 osób, według
                  informacji sprzed 4-godzin do 1645, w tym 4 przypadki śmiertelne.

Również pozdrawiam i uważaj na siebie
                  • engine8 Re: Do chris.w1 26.03.20, 19:22
                    A ile w tym czasie zarazilo sie i umarlo na grype i inne choroby wirusowe?
                    • chris.w1 Re: Do chris.w1 26.03.20, 20:47
                      engine, nie wiem
                      • engine8 Re: Do chris.w1 27.03.20, 00:37
                        www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Od Pazdziernika do polowy Marca (tylko oceny )
                        38-54 Milionow ludzi zachorowaqlo nq grype
                        390 000 -710 000 bylo leczonych w szpitalach
                        23000 - 59000 - zmarlo

Zalozmy ze polawa w unieglym roku a polowa w tym czasie kiedy caly Swaiat tak walczy z Korona..
                        I do tego czasu
                        530 000 zbadano ze sa chorzy
                        24 000 zmarlo

Nie wiem jak tu wkalkulowac fakt ze na grype may szczepionki i wiemy ze to problem sezonowy....

Ale na temat grypy nikt slowem nie piska.... A Koronawirus polozyl caly Swaiat na lopatki...
                        • engine8 Re: Do chris.w1 27.03.20, 03:24
                          Wlasnie sprawdzilem ze daane na temt grypy to sa dane TYLKO z USA..
                          Czyli w samych Stanach w pierwszym kwrtale umarlo mniej wiecej tyle samo na grype co na calym swiecie na Korone....
                          A reszta Swiata? Przeciez w wiekoszsci nikt nie kontroluje ani nie monitoruje tego poza kliku krajami - reszta swat umiera na skutki ubpczne czyli zaplenie pluc czy temu podobne..
                          I skad ta panika?
                          Czy ktos nas tu czasami nie kiwa?
                          • pia.ed Pozytywne dla niektorych z nas? 29.03.20, 16:47
                            Powszechnie slyszy sie, ze czym czlowiek starszy,
                            tym wieksza jest mozliwosc,
                            ze nie przezyje obecnej epidemii...
                            Wczoraj jednak pani epidemiolog stwierdzila w telewizji,
                            ze nie wiek chronologiczny sie liczy,
                            a wiek biologiczny, czyli ogolnie dobra kondycja.
                            Mam nadzieje, ze to prawda!
                          • vermieter Re: Do chris.w1 29.03.20, 17:01
                            i jak tutaj można być miłym, gdy się czyta takie idiotyzmy?
                            • vermieter Re: Do chris.w1 29.03.20, 17:03
                              mój wpis dotyczy mądrości engine
                              • engine8 Re: Do chris.w1 29.03.20, 18:05
                                Mam nadzieje ze Twoje IQ nie jest ograniczone permamanentnie i byc moze jedynie rowne temp na zewnatrz wiec sie nie denerwuj i poczekaj troche jak sie ociepli.
                  • engine8 Re: Do chris.w1 29.03.20, 20:46
                    Jak sie nudzi to warto posluchac
                    off-guardian.org/2020/03/24/12-experts-questioning-the-coronavirus-panic?__cf_chl_jschl_tk__=fcdddb98e03c8425838a6e638764aace5ed62b73-1585506711-0-AW2bt3o2gQcW9gYVrPTBGaB0j8nAyqNc-IUP5Jd0iGXv7WYZ1kCCJK5QgntkzyoS0sGCFJRDBuCGnneEQFBKGEFjJ0JQqU1WNUPRZA0ZiB8Ar7qs88AAQUiu82hUm2K2hbmVgNJxWPUVK32YICP3rK6IyDlpb2QpXun1h3k38BWPoSt2vvv-uLVLJjygzz36tIyNRtSI19YRjcTOODQ946j0ifZ_lTWUIuCf5SXN5GhfLGbTFqF6efgfZ_Qc3UpjLlIczS5so_0dZEw5kgNY-F83PUwNv4Z8GSyIA0-Riw23ffCnqHlAGaoxye8zzz9spEIE3_6DBOm23zs_JpqcuZgapPuzydeO06Nmg1E5YGuQ
                    • vermieter Re: Do chris.w1 30.03.20, 10:08
                      więcej pokory, twój prezydent już spuścił z tonu i nie jest taki gieroj
                      www.spiegel.de/politik/ausland/corona-pandemie-donald-trump-befuerchtet-100-000-tote-in-den-usa-a-47fb9064-3926-4589-b32b-650b45b62930
                      • pia.ed Re: Do chris.w1 31.03.20, 23:07
                        zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,173954,25825703,dlaczego-wskaznik-smiertelnosci-covid-19-w-niemczech-jest-znacznie.html
                        • pia.ed Re: Do chris.w1 01.04.20, 10:28
                          > zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,173954,25825703,dlaczego-wskaznik-smiertelnosci-covid-19-w-niemczech-jest-znacznie.html

Dyskusja:

bagpiper1957

Niemcy mają 27000 stanowisk intensywnej terapii a Polska niecałe 4000 . Mogą w związku z tym leczyć każdy przypadek ostrej niewydolności oddechowej zgodnie ze standardem i w odpowiednich warunkach . Mają własną firmę Drager produkującą doskonałe respiratory i pełne wyposażenie dla stanowisk intensywnej terapii , mają firmę Fresenius - pompy infuzyjne , sztuczne nerki itp . a my , naród po domach szyje maski, student politechniki drukuje przyłbice, ciotka oddaje swoje fartuchy

• engine8 Re: Do chris.w1 01.04.20, 18:36
                            Bo Niemcy sa Uber alles
    • manstret2 Re: Do chris.w1 08.04.20, 21:59
      Siedzisz w domu??? Zacznij zarabiać! Nawet 1500zł w dzień 
      przez internet na stronie 
        --  inwestcrypto.com.pl --

Wystarczy Ci do tego komputer czy tablet.
      Nie musisz posiadać żadnej wiedzy! Doradcy zrobią wszystko za Ciebie!
      Koszt to jedyne 1000zł zwrot nawet do kilku H!
      • chris.w1 Re: Do chris.w1 08.04.20, 23:09
        manstret2 napisał(a):
        > Zacznij zarabiać!

dziękuję, nie muszę, to co zarobiłem wystarcza mi
        • pia.ed Do chris.w1 ... zrzut z monitora 12.06.20, 02:06
          Czy mozesz mi pomoc? smile
          Instrukcja wydaje sie napisana prosto i przejrzyscie, ale kiedy dochodze
          do Paint to mam problem, bo nie wiem czy wkleila mi sie zawartość ekranu
          i gdzie zapisac plik.

.
          Naciskasz klawisz PrtScr:
          Następnie uruchamiasz program Paint, czyli klikasz kółeczko z logiem Windowsa w lewym dolnym rogu,
          potem klikasz "Wszystkie programy" (jest na samym dole) i wybierasz "Akcesoria" i tam znajdziesz Painta.
          Po uruchomieniu Painta przytrzymujesz klawisz Ctrl i naciskasz V,
          powinno ci wkleić zawartość ekranu .Plik zapisujesz a potem wrzucasz tutaj.

• chris.w1 Re: Do chris.w1 ... zrzut z monitora 12.06.20, 12:42
            pia, niestety nie pomogę, bo nie wiem. Nigdy nie używałem Painta i nie używam, nie wiem jak funkcjonuje.
            Może ktoś inny z tego forum pomoże? albo z forum Komputer
            • pia.ed Re: Do chris.w1 ... zrzut z monitora 12.06.20, 23:28
              Typowe dla mnie jest to, ze podane przez kogos instrukcje jakby nie funkcjonowaly akurat
              na moim komputerze sad Do Painta dostalam z tego samego zrodla ekstra wyjasnienia,
              ze mam wejsc na "meny Painta" ktorego to "meny" nie znalazlam, a potem dwa inne,
              juz typowo fachowe i niezrozumiale wyjasnienia, wiec probowalam ta droga,
              bo wiem ze duzo fotografujesz...
              Pozdrawiam
              Pia

chris.w1 napisał:

> pia, niestety nie pomogę, bo nie wiem. Nigdy nie używałem Painta i nie używam,
              > nie wiem jak funkcjonuje.
              > Może ktoś inny z tego forum pomoże? albo z forum Komputer

• chris.w1 Re: Do chris.w1 ... zrzut z monitora 13.06.20, 00:02
                pia, fakt, sporo fotografuję ale dla 'obróbki' zdjęć nie korzystam z programu Paint lecz z Picasa i ShiftN.

Z tego co domyślam się z Twojego opisu korzystasz z Windows7, ja mam Windows10, poza tym mam ustawiony laptop na język niemiecki i o co chodzi z tymi 'menami' nie rozgryzę,

również pozdrawiam
                • pia.ed Do chris.w1... Czy ta firma dziala w Niemczech? 11.07.20, 13:48
                  next.gazeta.pl/next/7,168930,26119233,wielkie-zamieszanie-wokol-wyszukiwarki-polskiej-firmy-niemieccy.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink

Politycy koalicji rządowej i opozycji w Bundestagu zaapelowali o objęcie stosownymi regulacjami polskiej firmy startupowej, która oferuje wyszukiwarkę twarzy w internecie. Według badań portalu netzpolitik.org
                  wyszukiwarka PimEyes w zmasowany sposób analizuje twarze w internecie pod kątem indywidualnych cech i przechowuje dane biometryczne. Baza danych zawiera około 900 milionów twarzy.

Tankred Schipanski, rzecznik klubu poselskiego chadecji ds. polityki cyfrowej w Bundestagu, określił to narzędzie jako "niedopuszczalne". "Jeśli nie uda się rychłe uregulowanie aplikacji na poziomie UE, musimy zadziałać w kraju jako narodowi ustawodawcy”- powiedział w rozmowie z portalem netzpolitik.org.

• chris.w1 Re: Do chris.w1... Czy ta firma dziala w Niemcze 11.07.20, 15:21
                    pia, googlować nie chciało się? administratorem strony internetowej prowadzonej pod adresem: www.pimeyes.com jest PimEyes sp. z o.o., ul. Rodła 36, 54-530 Wrocław
                    • pia.ed Do chris.w1... tlumaczenie? 15.08.20, 12:17
                      Chyba Google dostal porazenia mozgu od slonca, bo tak mi
                      przetlumaczyl poczatek wpisu Veroniki z Morav, ktora dwa razy w tygodniu
                      zamieszcza najciekawsze sekwencje z makovskiej kamerki.

Jesteśmy nowi w Makováčku i dogadujemy się z czarnymi kotami,
                      uczymy się pozbywać się aparatów, będziemy uprawiać seks i będziemy spać...
                      pomożemy i nie zatrzymamy ...

"Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika
                      Nesu nový Makováček, ve kterém se rozloučíme s černými čápíky, kteří nám naposledy zamávali do kamery, dostali baťůžky a vyrazí do světa... Držme jim pěsti, ať při nich stojí štěstí...
                      V Makováčku taky uvidíte, jak Jiřinka čistila obě jezírka, jak Toníčkovic jezírko pěnilo, jak nad Makovem bouřilo, jak se ušáci potkali u misky a mnoho dalšího.. "
                      • chris.w1 Re: Do chris.w1... tlumaczenie? 15.08.20, 17:43
                        pia, to tłumaczenie, które podałaś, to jest jakiegoś innego tekstu niż ten, który zamieściłaś
                        • pia.ed Do chris.w1... tlumaczenie... 15.08.20, 18:28
                          chris.w1 napisał:

> pia, to tłumaczenie, które podałaś, to jest jakiegoś innego tekstu niż ten, który zamieściłaś

Masz racje... nie wiem skad to sie wzielo big_grin ale wczoraj sprawdzalam kilkakrotnie
                          i zawsze wychodzil mi ten sam zabawny tekst.
                          Przed chwila przetlumaczylam na Gogle na nowo, na jezyk szwedzki i na polski
                          i wyszlo mi zupelnie cos innego!

Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika
                          Nesu nový Makováček, ve kterém se rozloučíme s černými čápíky, kteří nám naposledy zamávali do kamery, dostali baťůžky a vyrazí do světa... Držme jim pěsti, ať při nich stojí štěstí...
                          V Makováčku taky uvidíte, jak Jiřinka čistila obě jezírka, jak Toníčkovic jezírko pěnilo, jak nad Makovem bouřilo, jak se ušáci potkali u misky a mnoho dalšího...

Obserwator z Moraw Południowych - Veronika
                          Niosę nowego Makováčka, w którym żegnamy się z czarnymi bocianami, które ostatni raz nam pomachały do kamerki, wzięły swoje plecaki i wyruszyły w świat ... Trzymajmy za nich pięści, żeby miały szczęście ...
                          W Makováčku zobaczysz również, jak Jiřinka oczyściła oba stawy, jak spieniło się jezioro Toníčkovic,
                          jaka burza byla nad na Makovem, jak uszy spotkały się przy misie i wiele więcej.

"Observatör från södra Moravien - Veronika
                          Jag bär en ny Makováček, där vi säger farväl till de svarta storkarna, som vinkade till vår kamera sista gången, fick sina ryggsäckar och gick ut i världen ... Låt oss hålla nävarna så att de kan ha tur.

• engine8 Re: Do chris.w1... tlumaczenie? 15.08.20, 18:31
                        Bo mnie google przetlumaczyl to z czeskiego na polski tak

"Niosę nowego Makováčka, w którym żegnamy się z czarnymi bocianami, które ostatni raz pomachały do ​​naszego aparatu, wzięły plecaki i wyruszyły w świat ... Trzymajmy ich pięści, niech im się poszczęści ...
                        W Makováčku zobaczysz również, jak Jiřinka oczyścił oba stawy, jak spieniło się jezioro Toníčkovic, jak szturmem spadło na Makov, jak uszy spotkały się przy misce i wiele więcej."
                        • pia.ed Re: Do chris.w1... tlumaczenie? 16.08.20, 02:32
                          Ja swoje tlumaczenie zredagowalam na podstawie tlumaczenia na j. polski, na j. szwedzki i moja znajomosc czeskiego wink
                          Przed chwila ponownie wrzucilam tekst na Google i takie jest doslowne tlumaczenie , ale w niektorych miejscach konieczne sa poprawki, bo inaczej nie bedzie sensu.

Niosę nowego Makováčka, w którym żegnamy się z czarnymi bocianami, które ostatni raz nam pomachały, wzięły nasze plecaki i wyruszyły w świat ... Trzymajmy ich za pięści, żeby miały szczęście ...
                          W Makováčku zobaczysz również, jak Jiřinka oczyścił oba stawy, jak spieniło się jezioro Toníčkovic, jak szturmem spadło na Makov, jak uszy spotkały się przy misie i wiele więcej.

Wydaje mi sie, ze lepiej zrozumiesz tekst kiedy zobaczysz ZDJECIA.

makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_11.-13.8.2020_-_rozlouceni_s_capiky_a_cisteni_jezirek/?

engine8 napisał(a):
                          > Bo mnie google przetlumaczyl to z czeskiego na polski tak
                          >
                          > "Niosę nowego Makováčka, w którym żegnamy się z czarnymi bocianami, które ostatni raz pomachały do ​​naszego aparatu, wzięły plecaki i wyruszyły w świat ... Trzymajmy ich pięści, niech im się poszczęści ...
                          W Makováčku zobaczysz również, jak Jiřinka oczyścił oba stawy, jak spieniło się jezioro Toníčkovic, jak szturmem spadło na Makov, jak uszy spotkały się przy misce i wiele więcej."
                          • pia.ed Slawny dzik zyje niebezpiecznie 18.08.20, 10:31
                            Sa plany aby sie tego dzika plci zenskiej i jej dzieci pozbyc sie czyli odstrzelic... ale milosnicy zwierzat juz zbieraja podpisy aby go zostawic, tam gdzie jest... W kazdym razie w tej chwili mu nic nie grozi, dopiero kiedy nadaejdzie czas na polowania.

www.sydsvenskan.se/2020-08-18/upprop-for-att-radda-viralt-vildsvin
                            • vermieter Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 18.08.20, 15:35
                              W Niemczech nie ma okresu ochronnego na dziki, sezon trwa cały rok, łącznie z warchlakami.
                              • pia.ed Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 19.08.20, 00:57
                                vermieter napisał(a):

> W Niemczech nie ma okresu ochronnego na dziki, sezon trwa cały rok,
                                łącznie z warchlakami.

Napisalam tak na podstawie informacji podanej w gazecie Sydsvenskadagbladet.

Men än har Elsa och kultingarna en frist. Fram till dess att höstens jaktsäsong inleds
                                kan de nämligen inte avlivas.

• engine8 Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 19.08.20, 02:01
                                  Vermieter wie najlepiej poniewaz sie musi non-stop pilnowac zeby go nie odstrzelili jako ze wygladem sie niewiele rozni.
                                  • vermieter Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 19.08.20, 12:40
                                    engine8 napisał(a):

> Vermieter wie najlepiej poniewaz sie musi non-stop pilnowac zeby go nie odstrze
                                    > lili jako ze wygladem sie niewiele rozni.

O mnie się nie martw, zajmij się lepiej swoją żoną i powiedz jej, żeby nie przysyłała mi swoich nagich zdjęć. Aż tak atrakcyjna nie jest, wręcz przeciwnie.
                                    • engine8 Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 19.08.20, 17:54
                                      I jeszcze zboczony?
                                • vermieter Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 19.08.20, 08:43
                                  pia.ed napisała:

Naisalam tak na podstawie informacji podanej w gazecie Sydsvenskadagblade
                                  > t.

>

A tutaj moje źródło:
                                  schonzeiten.de/jagdzeiten-deutschland-bundesweit-jagd/
                                  Dziki to Schwarzwild.
                                  • pia.ed Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 20.08.20, 14:07
                                    Wpisalam w Google Schwarzwild + jagdzeiten i nic mi nie wyszlo...
                                    Czy we wszystkich landach mozna polowac na dziki przez caly rok? wink
                                    Nie mam czasu czytac w tych tabelach...

vermieter napisał(a):

A tutaj moje źródło:

> schonzeiten.de/jagdzeiten-deutschland-bundesweit-jagd/

> Dziki to Schwarzwild.
                                    • vermieter Re: Slawny dzik zyje niebezpiecznie 20.08.20, 14:31
                                      dziwne, zrobiłem to samo:
                                      www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=schwarzwild+jagdzeiten&ie=utf-8&oe=utf-8

Tak, sezon łowiecki trwa cały rok. Oczywiście żaden myśliwy nie będzie strzelał do lochy, za którą podążają warchlaki, ale o tym każdy wie.
                                      Wbrew stereotypom myśliwy nie strzela do wszystkiego co się rusza, jak w tym dowcipie "no master" smile
                                    • chris.w1 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 20.08.20, 17:35
                                      pia.ed napisała:
                                      > Nie mam czasu czytac w tych tabelach

ach, ci emeryci, ciągle zabiegani, stale nie mają czasu. Ja mam czas, tylko często chęci mi brakuje
                                      • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 17:30
                                        https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/137277131_2863960160591932_729929059618161688_o.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=XoPmeEHN1vEAX_atLCr&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=e26a63eac5e3922f3c688a20b1844bf4&oe=6020CD81

dzis w moim miasteczku BARTOSZYCE
                                        • chris.w1 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 18:43
                                          marii51, ładna zima, ładne zdjęcie. U mnie 0° ale bez śniegu. Zdjęcie Twojego autorstwa?
                                          • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 19:04
                                            chris
                                            Zdjecie jest z mojego bylego miasteczka Bartoszyce
                                            umiescilł na fb znajomy w imieniu swojej żonysmile
                                            • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 19:13
                                              GDZIES TU JEST zdjecie z golasem jak biegnie
                                              bo dziki ...
                                              wiem co tam wydarzloby się

otóż podpis tam jest taki bo pia.ed chyba
                                              Słonecznik w Berlinie, który uratował swój komputer przed złodziejem dzikiem Elsą, szybko stał się wirusowy. Zbiory fotografii.
                                              Zdjęcie: Adele Landauer /

gdzie to zdjecie
                                              powiększe je i sprawdze o co chodzi z tym slonecznikiem,,że laktop uratowany.. https://images.hdsydsvenskan.se/preset:large/1536x921/oFgCFhTrqVT09_L2gTAWqVrB0AY.jpg

• marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 19:21
                                                wiem laktop to przypadkiem uczepił zwisł na nodze dzika jego jedzonko interesuje w koszu lancz pobiegł w pysku dzika w zaciszne miejsce .. smile
                                                może w koszyku był slonecznik jak dzik nie wyczuje smakołyczka do pochrupania
                                                jednego mojego syna nawiedzają nonstop juz ogrodzony ale bez ogrodzenia wszystkie kosze i roslinki popodgryzane bywaly gdansk gdynia sopot wszedzie a na moje dzielnici gdzie dawniej były tylko rolnictwo cały czas przychodzą ten drugi filmik tez fajny
                                                poszli pospacerować to juz oskubał jedzonko ich
                                              • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 19:24
                                                www.o2.pl/informacje/zdjecie-jest-hitem-sieci-dzik-zakradl-sie-do-bagazu-nudysty-6540513624644544a
                                              • pia.ed Do christer1 12.01.21, 12:54
                                                https://images.hdsydsvenskan.se/preset:large/1280x768/oFgCFhTrqVT09_L2gTAWqVrB0AY.jpg

Plazowicz w Berlinie, który uratował swój komputer przed złodziejem dzikiem Elsą, szybko stał się wirtualny.

marii51 napisała:

> GDZIES TU JEST zdjecie z golasem jak biegnie bo dziki ... wiem co tam wydarzloby się
                                                otóż podpis tam jest taki:

Słonecznik w Berlinie, który uratował swój komputer przed złodziejem dzikiem Elsą, szybko stał się wirusowy.

• marii51 Re: Do christer1 12.01.21, 19:49
                                                  pia
                                                  nie wiedziałam co to Sloneecznik smile ok teraz wiadomo jak dokonalas poprawysmile
                                            • krakkrakusek1au Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 11.01.21, 00:54
                                              "Teraz juz AMIESZKALAM w Gdansku BO JESTEM SAMA .
                                              WIĘC MAM TU 4 RODZINKI MOICH SYNÓW."
                                              - Pozdrawiam. Miałem w Gdańsku kuzynkę żony ale właśnie zmarła kilka dni temu. Byłem tam ok 2 lata temu. Super piękne miasto a zwłaszcza starówka. Tylko dworzec był rozkopany, stary młyn nieczynny i 3 PLN opłata za toaletę przy dworcu. Zatrzymaliśmy się w hotelu naprzeciw dworca, super hotel, super obsługa i super posiłki. Szokiem były także opłaty za wejście na molo bo w Australii takich opłat nie ma. W kawiarni po drugiej stronie hotelu aby wejść do toalety musieliśmy wziáść od kasjerki duży klucz ze sznurem. Przypomniały mi się czasy PRLu.
                                              • adria231 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 11.01.21, 05:53
                                                Polecam filmiki Kazimierza Nóżki z Baligrodu o bieszczadzkich zwierzętach : niedźwiedziach i wilkach. Zakłada na drzewach kamerki - pułapki i ich efektem są właśnie te filmy...Wyjątkowy sentyment żywię do tych terenów i te filmy bieszczadzkiego leśnika pozwalają z bliska zobaczyć to, co rzadko udaje się normalnemu człowiekowi. Te zwierzęta są nie tylko piękne, ale i niebezpieczne....
                                                Ponadto pan Kazimierz bardzo interesująco opowiadać o nich.....Dużo można znaleźć w internecie na ten temat....
                                                • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 12.01.21, 21:07
                                                  adria231 napisała:

> Polecam filmiki Kazimierza Nóżki z Baligrodu o bieszczadzkich zwierzętach : ni
                                                  > edźwiedziach i wilkach. Zakłada na drzewach kamerki - pułapki i ich efekt
                                                  > em są właśnie te filmy...Wyjątkowy sentyment żywię do tych terenów i te fil
                                                  > my bieszczadzkiego leśnika pozwalają z bliska zobaczyć to, co rzadko udaje się
                                                  > normalnemu człowiekowi. Te zwierzęta są nie tylko piękne, ale i niebezpieczne.
                                                  > ...
                                                  > Ponadto pan Kazimierz bardzo interesująco opowiadać o nich.....Dużo można z
                                                  > naleźć w internecie na ten temat....

i mam filmiki polecone od adrii
                                                  sporo ich się wyswietlilo--fajnie bo BIESZCZADY TEZ MI SĄ MAŁO ZNANE
                                                  TO MMAY NADLUGIE WIECZORY POBYĆ W bIESZCZADCH
                                                  www.youtube.com/results?search_query=filmiki+Kazimierza+N%C3%B3%C5%BCki+z+Baligrodu
                                              • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 11.01.21, 09:09
                                                krakkrakusek1au napisał: m/inn
                                                > - Pozdrawiam. Miałem w Gdańsku kuzynkę żony ale właśnie zmarła kilka dni temu.
                                                > Byłem tam ok 2 lata temu. Super piękne miasto a zwłaszcza starówka. Tylko dworz
                                                > ec był rozkopany, stary młyn nieczynny i 3 PLN opłata za toaletę przy dworcu. Z
                                                > atrzymaliśmy się w hotelu naprzeciw dworca, super hotel, super obsługa i super
                                                > posiłki. Szokiem były także opłaty za wejście na molo bo w Australii takich opł
                                                > at nie ma. W kawiarni po drugiej stronie hotelu aby wejść do toalety musieliśmy
                                                > wziáść od kasjerki duży klucz ze sznurem. Przypomniały mi się czasy PRLu.

więc
                                                WIĘC MAM TU 4 RODZINKI MOICH SYNÓW."

Nawet nir bylo żadnej dyskusjii ..
                                                moja 4 rodzonycg dziecięsmile zamknęli dom w Bartoszycach na kl
                                                ucz i zabrali odrazu po pogrzebie męża i kierunek---> Gdańsk

====a ponoc starych dzrew się nei przesadza , I
                                                nie bywac na cmentarzu tak nagle i nei ma --pustka
                                                aż prowadzlam sie do wojego mieszknka
                                                nagle pojawila sie mysl
                                                o Boże a jak moj mąż do mnie trafi teraz
                                                ?przecież nie wyszeptalam mu jeszce mojego adresu...
                                                wyszlam z kapieli usiadlam
                                                w fotelu i po tej mysli poczulam
                                                taki wielki chłod jakby stnął za mna
                                                i położył mi ręce naramionach
                                                i znow lzyale szcescia juz smile bo znalazl mnie smile
                                                a zapowiadał mi nie raz zapowiadał ja ja ciebie Marylko?
                                                nie ma takiego miejsca żebym cię nie odnalazł
                                                Prawda.smile
                                                O GDANSKU cd sie pojawi...pozdrawiam krakkrakuska smile

a to jednak tez musi byc czasem ominięte na Amen--
                                                8 rok nei poznalam Gdanska
                                                półtora roku nie funkcjonowalam normalnie (emocje odcucia wzięly nademną gorę

Wszedzie synowie woziłi mnie smohodem i
                                                co raz częściej zadawali zapytanie j
                                                ak to Mamo nie wiesz? tu juz jecxha;ismy tu juz bylas...
                                                gdy w GDANSKI OD 1990 JUZMIESZKALI TO SIĘ MĄDRZYLIsmile

> WIĘC MAM TU 4 RODZINKI MOICH SYNÓW."
                                                > - Pozdrawiam. Miałem w Gdańsku kuzynkę żony ale właśnie zmarła kilka dni temu.
                                                > Byłem tam ok 2 lata temu. Super piękne miasto a zwłaszcza starówka. Tylko dworz
                                                > ec był rozkopany, stary młyn nieczynny i 3 PLN opłata za toaletę przy dworcu. Z
                                                > atrzymaliśmy się w hotelu naprzeciw dworca, super hotel, super obsługa i super
                                                > posiłki. Szokiem były także opłaty za wejście na molo bo w Australii takich opł
                                                > at nie ma. W kawiarni po drugiej stronie hotelu aby wejść do toalety musieliśmy
                                                > wziáść od kasjerki duży klucz ze sznurem. Przypomniały mi się czasy PRLu.
                                                • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 11.01.21, 09:20
                                                  ojejku wzywac musze Basię
                                                  Basienko notes mi polecial a nei własciwy tekst postu

skresl Basiu odpow do krakuska

ja po korekcie wkleję prawidlowy
                                                  • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 13.01.21, 13:57
                                                    marii51
                                                    napisała:
                                          • marii51 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 11.01.21, 09:50
                                            chris.w1 napisał:

> marii51, ładna zima, ładne zdjęcie. U mnie 0° ale bez śniegu.

za szybko urosły drzewa zasłaniają mi aż pytalam się gzdie to jest? https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/137507928_2863960223925259_7998437781037088215_o.jpg?_nc_cat=110&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Eb0H9B7Mj9cAX_X0JOe&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=7a0f3ec9274cf04eeb7786e23f9f12b3&oe=60220A14
                                            • adria231 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 11.01.21, 11:05
                                              Byłam zszokowana , kiedy kilka lat temu wprowadzono opłaty za wejście na szlaki turystyczne. Rozumiałabym, gdyby turyści płacili za pomoc goprowców w sytuacji, gdy lekceważyli zasady obowiązujące w górach. Np w Słowackich górach pomoc goprowców nie jest bezpłatna.
                                            • marii51 teraz z komórki slonko zimowe obudziło się nad 13.01.21, 14:01
                                              Maisteczkiem dziś a wielkość //uhahaha zdjęcia smilehttps://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/138434838_756821871637465_4371820652338919995_n.png?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=M9qqj-THfEsAX-Yv39l&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=3011465ad9977af7adc993b1668ccf6b&oe=60258788

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                                              • marii51 Re: teraz z komórki slonko zimowe obudziło si 13.01.21, 14:25
                                                marii51 napisała:

> Maisteczkiem dziś a wielkość //uhahaha zdjęcia smilehttps://sconten
> t.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/138434838_756821871637465_4371820652338919
> 995_n.png?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=M9qqj-THfEsAX-Yv39l&_nc_ht=s
> content.fpoz4-1.fna&oh=3011465ad9977af7adc993b1668ccf6b&oe=60258788
                                                >
                                                > a_
                                                > gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                                                • pia.ed Wiadomosc z Bieszczadow... 13.01.21, 17:39
                                                  Telazjoza to choroba powodowana przez nicienie, które żyją w gałkach ocznych m.in. przeżuwaczy. Powodują u nich ślepotę, zaburzenia ruchu i w konsekwencji śmierć. Na schorzenie to cierpi część bieszczadzkiej populacji żubrów, a dokładnie stada żyjące w zachodniej części gór.

> podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26682950,bieszczady-40-zubrow-zostanie-odstrzelonych.html#s=BoxOpImg1
                                                • marii51 Re: teraz z komórki slonko zimowe obudziło się 13.01.21, 20:39
                                                  marii51 napisała:

> marii51 napisała:
                                                  >
                                                  > > Maisteczkiem dziś a wielkość //uhahaha zdjęcia smilehttps://s
> conten
> > t.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/138434838_756821871637465_4371820652
> 338919
> > 995_n.png?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=M9qqj-THfEsAX-Yv39l&_n
> c_ht=s
> > content.fpoz4-1.fna&oh=3011465ad9977af7adc993b1668ccf6b&oe=60258788
                                                  > >
                                                  > > a_
                                                  > > gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51

nie udało się forum --
                                                  nie chce zdjęć z fb pokazywać ..chyba?
                                                  • marii51 Re: teraz z komórki slonko zimowe obudziło si 13.01.21, 20:44

teraz pozwoliło
                                                    https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/s280x280/138434838_756821871637465_4371820652338919995_n.png?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=58c789&_nc_ohc=M9qqj-THfEsAX-5kW-e&_nc_ad=z-m&_nc_cid=0&_nc_ht=scontent.xx&_nc_tp=30&oh=b9b65a6de085e3c7997cd96596d464e4&oe=6023A192
                                                  • marii51 Re: teraz z komórki slonko zimowe obudziło si 16.01.21, 19:18
                                                    https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p206x206/139795576_324537225472641_4636983534743156365_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=2&_nc_sid=58c789&_nc_ohc=rgbOp705VacAX_3Kagt&_nc_ad=z-m&_nc_cid=0&_nc_ht=scontent.xx&tp=6&oh=12446e8963016289f246420b98f11372&oe=60299591
                                                    Warszawa kilka min wczesniej
                                                  • marii51 Re: teraz z komórki slonko zimowe obudziło si 16.01.21, 19:20
                                                    i jak trZeba długo jechac z GDANSKA ,, NIE 3 GODZ LECZ 6
                                                    https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/139633849_428545538581388_3557388447057682361_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=2&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=zGGyQWwf6OUAX_yVgMR&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=cc876bb29f0d4286baf290ea8c2714f2&oe=602968D5
                                                  • pia.ed Wyjasnienie "spamu" na Gazecie... 07.05.21, 09:42
                                                    Mnie juz sie wiecej SPAM nie przydarzyl - od czasu kiedy marii51 pisala o swoim pobycie w szpitalu...
                                                    ale dalej przydarza sie innym... sad

Oj... jak w ubieglych tygodniach w internecie "spamowało się" bez naszej winy .
                                                    Są takie zestawy wyrazów /sylab/ , które od pewnego czasu nie sa akceptowane
                                                    przez np. Gazetę .
                                                    To wszystko przez hakerów przed którymi specjaliści chronia nas...

.
                                                  • pia.ed SPAM na Gazecie... 08.05.21, 12:00
                                                    pia.ed napisała:
                                                    > Mnie juz sie wiecej SPAM nie przydarzyl - od czasu kiedy marii51 pisala o swoim pobycie w szpitalu... [/i]

NO I WLASNIE PRZED CHWILA, KIEDY PISALAM O ATAKACH PSOW, ZNOW MI SIE NIE UDALO WYSLAC, Z POWODU RZEKOMEGO SPAMU sad

• pia.ed Znow problem... 08.05.21, 12:07

>
                                                    > NO I WLASNIE PRZED CHWILA, KIEDY PISALAM O ATAKACH PSOW, ZNOW MI SIE NIE UDALO WYSLAC, Z POWODU RZEKOMEGO SPAMU sad
                                                    >
                                                  • pia.ed Chris, odezwij sie... 25.05.21, 13:17
                                                    SPAM dalej przydarza sie innym... sad Wlasnie o tym pisano na innym Forum

Chris, odezwij sie! Mam nadzieje ze jestes zdrowy, tylko Ci sie nie chce...
                                                    Wklejam zdjecie( z prasy) przedstawiajace niewielki park na terenie slynnej stoczni Kokums,
                                                    zalozonej ponad 100 lat temu, ktora niestety przed laty zlikwidowano bo nie bylo
                                                    zapotrzebowania na statki... Kilka tysiecy ludzi stracilo zatrudnienie.

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/84c2927a-0ff9-5fde-b0d4-90e580e9a387.jpeg?fit=crop&w=1280&h=768

• chris.w1 Re: Chris, odezwij sie... 25.05.21, 22:00
                                                    pia, no to odzywam się, jestem zdrowy,
                                                    a'propos zdjęcia, firmę Kockums w 2014 kupił koncern SAAB i produkują teraz przede wszystkim wojskowe pojazdy (informacja z wikipedii)
                                                  • pia.ed Chris, odezwij sie... 10.07.21, 21:27
                                                    chris.w1 napisał:
                                                    > pia, no to odzywam się, jestem zdrowy...

Bardzo sie ciesze, bo jestes mi potrzebny. Od lat patrze na kamerke z niemieckimi "zimowymi" bocianami i dzieki Google moglam sledzic ich losy. W tym roku tez to robie i jak dotad przetlumaczone fragmenty byly poprawne stylistycznie, a przede wszystkim zrozumiale przetlumaczone... Jednak ostatni fragment, w tlumaczeniu na jezyk polski i szwedzki, zawieral tyle bledow, ze wielu rzeczy musialam sie tylko domyslac... sad
                                                    Chodzi o bocianice Anne, ktora ulegla wypadkowi, tylko nie wiem w jakich okolicznosciach.
                                                    Czy mozesz to napisac w jednym czy dwoch zdaniach?
                                                    Nie tylko ja sledze to gniazdo, bo jest nas kilka ktore sa zainteresowane i dyskutujemy o tym na zamknietym forum "Jesien niejedno ma imie...". Ciekawi nas, czy Anna doszla calkowicie do zdrowia, bo przez pare dni widzialysmy ja stojaca samotnie w gniezdzie, jakby nie potrafila sfrunac z gniazda po jedzenie...
                                                    Zamieszczony fragment znajduje sie na dole, po informacjach dotyczacych dotacji na rzecz bocianow...

storchennest-hoechstadt.de/live-cam

25.05.2021
                                                    Anna mit schwerer Beinverletzung

Am 25.05.2021 wurde von mehreren Besuchern unserer Webseite berichtet, dass bei der Rückkehr von Anna zum Horst, gegen ca. 19:30 Uhr, das linke Bein blutete und leblos weg hing.
                                                    Nach intensiver Beobachtung der Webcambilder konnten wir dies bestätigen. Nachdem Gerome von der Futtersuche zurückgekehrt war, ist Anna kurz abgeflogen, wobei das linke Bein weg hing. Nach kurzer Zeit kehrte Anna zum Horst zurück und landete auf dem rechten Bein, das linke Bein hing leblos herunter und konnte nicht belastet werden.

Wir vermuten daher einen Bruch des linken Beines, der vermutlich durch eine Kollision mit einem Fahrzeug oder einem anderen Gegenstand entstanden sein könnte. Die am 25.05.2021 verzeichneten stürmischen Windböen könnten diese Kollision verursacht haben.

Mit dieser Verletzung ist Anna nicht mehr in der Lage Beute zu machen und ihren Anteil an der Versorgung der 4 Jungstörche zu leisten. Da Anna noch kräftig und voll flugfähig ist, können wir sie zur Zeit leider nicht einfangen und tierärztlich versorgen lassen.

Wir werden über das weitere Vorgehen, die Maßnahmen zur Erhaltung der Brut und die Behandlung der verletzten Störchin Anna nach Abstimmung mit den zuständigen Behörden hier weiter berichten.

• chris.w1 Re: Chris, odezwij sie... 10.07.21, 22:01
                                                    pia.ed napisała:
                                                    > Chodzi o bocianice Anne, ktora ulegla wypadkowi, tylko nie wiem w jakich okolicznosciach.
                                                    > Czy mozesz to napisac w jednym czy dwoch zdaniach?

'Podejrzewamy złamanie lewej nogi, które prawdopodobnie mogło zostać spowodowane zderzeniem z pojazdem lub jakimś przedmiotem. Burzliwe podmuchy wiatru zarejestrowane 25 maja 2021 mogły to spowodować'
                                                  • pia.ed Re: Chris, odezwij sie... 12.07.21, 01:33
                                                    Dziekuje chris...Jesli masz czas i ochote i znajdziesz cos ciekawego o tym gniezdzie, napisz... Ja prztlumaczylam pare fragmentow miedzy innymi to o dozywianiu bocianow,
                                                    ktore jest akurat tam zabronione, choc wiele osob sledzacyh to gniazdo sie domaga...sie domaga
                                                  • pia.ed CHRIS, znow jestes potrzebny... 29.11.21, 11:36
                                                    Sledze dunska telegazete, bo tam podaja wiecej niz w szwedzkich wiadomosciach, do tego bez cenzury;
                                                    tak samo chyba jest w niemieckiej prasie?
                                                    Niedawno napisano w sztokholmskiej "Aftonbladet", ze na granicy bialoruskiej zatrzymano przemytnikow,
                                                    dwoch Ukraincow i jednego Szweda. Bylo to tlumaczenie z niemieckiej prasy, gdzie zamieszczono informacje: Szwed pochodzenia syryjskiego, co bylo oczywiste od poczatku, bo co by tam robil rodowity Szwed ?

W tej chwili chodzi mi o osoby, o ktorych przeczytalam w dunskiej telegazecie, ze po nielegalnym przekroczeniu granicy Niemiec umieszczono w osrodku dla imigrantow, ostatnio w kontenerach mieszkalnych z powodu braku miejsc. Jak dlugo trwa sprawdzanie ich tozsamosci, bo wielu powyrzucalo paszporty? Jesli zostana przyjeci do Niemiec, to jak wyglada ich droga do nauczenia sie jezyka, a potem - najczesciej - do zdobycia nowego, potrzebnego w Niemczech zawodu?
                                                  • chris.w1 Re: CHRIS, znow jestes potrzebny... 29.11.21, 20:15
                                                    pia.ed napisała:
                                                    > Jak dlugo trwa sprawdzanie ich tozsamosci

pia, skąd ja mam to wiedzieć, do skutku

> Jesli zostana przyjeci do Niemiec, to jak wyglada ich droga do nauczenia sie jezyka,
                                                    > a potem - najczesciej - do zdobycia nowego, potrzebnego w Niemczech zawodu?

są takie możliwości, wszystko zależy od chęci delikwentów
                                                  • vermieter Re: CHRIS, znow jestes potrzebny... 29.11.21, 22:56
                                                    chris.w1 napisał:

> są takie możliwości, wszystko zależy od chęci delikwentów

i od oferty Akademii ds Bezrobotnych wink

Właśnie zakończono trzyletni program badania potrzeb hodowców kóz, jasno wynika, że brakuje kilka tysięcy pastuchów do obsługi białych kóz.
                                                    Trzeba będzie rozpisać konkurs na przygotowanie kursów edukacyjnych. Oferty będą zbierane do końca 2023 roku. Komisja wybierze najkorzystniejsze oferty i ogłosi wyniki do końca 2024 roku. Doradcy zawodowi będą kierowali bezrobotnych na kursy przygotowujące do wypasu kóz białych. Z początkiem semestru zimowego 2025/2026 rozpocznie się nauka 20 000 kandydatów na pastuchów białych kóz.. Po trzech latach nauki i zdaniu egzaminu państwowego na rynku pracy pojawi się 5 000 magistrów wypasania kóz białych. Pod groźbą sankcji zaczną oni pisać aplikacje do hodowców. Odpowiedzi, jeżeli będą przychodziły, będą najczęściej odmowne. Po roku zacznie się analizować rynek pracy i szukać przyczyn takiego stanu rzeczy. Okaże się, że przez tyle lat kozy białe były pozbawione wykwalifikowanej opieki i zdechły. Pojawiły się za to stada baranów. Bezrobotnych pastuchów kóz białych postanowiono przekwalifikować na pasterzy baranów. Rozpisano konkurs..... itd. i dalej już wiecie wink

P.S. Uchodźcy znali się na wypasie wszystkich zwierząt, ale nie mieli świadectw i atestów dopuszczających do obsługi kóz białych. No i nie znali języka niemieckiego w stopniu pozwalającym na porozumiewanie się z niemieckimi kozami.
                                                  • pia.ed CHRIS 29.11.21, 23:25
                                                    chris.w1 napisał:
                                                    > są takie możliwości, wszystko zależy od chęci delikwentów

A juz myslalam, ze Niemcy maja jakies wypracowane sposoby szybkiej integracji, z czym
                                                    Szwecja nie daje sobie rady.
                                                    Jesli chodzi o ustalenie tozsamosci, to czasem trzeba opierac sie na slowach tej osoby,
                                                    innego wyjscia nie ma, jesli osrodki dla szukajacych bezpieczenstwa pekaja w szwach,
                                                    a wydalenie nie wchodzi w rachube...
                                                  • tuttifrutti1234 Re: CHRIS 30.11.21, 01:11
                                                    pia.ed napisała:

> Jesli chodzi o ustalenie tozsamosci, to czasem trzeba opierac sie na slowach te
                                                    > j osoby, innego wyjscia nie ma, jesli osrodki dla szukajacych bezpieczenstwa pekaja w s
                                                    > zwach, a wydalenie nie wchodzi w rachube...

osoby przepytujące są dzisiaj w stanie wykryć każde kłamstwo, są ekspertami, potrafią rozpoznać pochodzenie po akcencie, znają sytuację w krajach pochodzenia, mają do dyspozycji materiały topograficzne, nikt im kitu nie wciśnie, również tłumacze zostali zweryfikowani,
                                                  • pia.ed CHRIS ... sprawa wydalenia przestepcow 30.11.21, 11:21
                                                    tuttifrutti1234 napisał(a):
                                                    > osoby przepytujące są dzisiaj w stanie wykryć każde kłamstwo, są ekspertami, po
                                                    > trafią rozpoznać pochodzenie po akcencie, znają sytuację w krajach pochodzenia,
                                                    > mają do dyspozycji materiały topograficzne, nikt im kitu nie wciśnie, również
                                                    > tłumacze zostali zweryfikowani

O tych sposobach wiedzialam, bo stosowane byly miedzy innymi w Szwecji, tylko
                                                    ile czasu zajmuja przy duzej fali uchodzcow i jak wielkich resursow pienieznych wymagaja?
                                                    A potem sie okazuje, ze osoby ubiegajacej sie o azyl i tak nie mozna odeslac
                                                    do kraju pochodzenia...
                                                    Pisze to na podstawie najnowszego przypadku z Danii, kiedy to trzech Syryjczykow
                                                    w wieku od 16 do 19 lat, grupowo zgwalcilo kobiete wracajaca w nocy do domu.
                                                    Wszyscy dostali kary wiezienia + nakaz opuszczenia Danii. I juz trwa dyskusja,
                                                    jak bedzie po odbyciu kary, w jaki sposob miec ich "pod okiem", bo w Syrii trwa wojna!
                                                    Chociaz nie w kazdym regionie Syrii jest niebezpiecznie, ale widocznie dalej istnieja
                                                    powyzsze oficjalne zalecenia...

• engine8 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 10.01.21, 21:52
                                          U mnie dzis +22C a pod koniec tygodnia bedzie +26-27C smile snieg widze z domu na czubkach gor do ktorego mozna dojechac w 2 godziny...
                                          a 1 km spaceru i widac piekna tafle Ocean spokojnego.
                                          • krakkrakusek1au Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 25.05.21, 16:52
                                            To podobnie jak u mnie, też dzisiaj +22, też do śniegu na górze Kościuszki (tutaj mówiá Koziosko) można dojechać w 2 godziny, tylko do Pacyfiku to musze jechać z 30 minut albo godzinę transportem publicznym za A$2.50 w obie strony. Musisz mieszkać na zachodnim wybrzeżu, skoro nad Pacyfikiem. Byłem tam- Honolulu, Los Angeles- 1985, prawie tak jak w Australii, nawet palmy sá.
                                            • engine8 Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 25.05.21, 17:59
                                              U mnie dzis o 8-me rano +19C a ma byc +27C czyli przy braku wilgotnosci to tak w sam raz...

Mieszkam nad Pacyfikiem gdzies tam pomiedzy LA i San Diego... Aby go zobaczy to niestety wymaga jakies 10 minut marszu i tyle samo mniej wiecej aby do niego dojechac..
                                              Skoro mieszkamy nad tym samym jeziorem to sprobuje puscic lodke - taka z papieru i zobaczymy ile jej zajmie dotrzec na druga strone do Ciebie? hehehehehe
                                              Palmy i inne tropikalne rosliny (ale i brzozy) to ja mam i przed domem i w ogrodzie. Palm to chyba z 10 duzych a maluch nie licze .... cholery wysysaja wszystka wode z gruntu i nic nie chce rosnac pomimo regularnego podlewania. Ptactow rozne i glsne tez jest, kolibrow masa.... ale sa i Coyoty i grzechtonika wczoraj widzielismy na sciezce....
                                              Ale moge powiedziec ze mam emryture pod palmami.. Jedyne czym sie to rozni od tej na filmach czy reklamach to tym ze drinki (te alkoholowe) to musze sobie robic najczesciej sam. Za to zona ma juz w 100% jak na reklamach smile - kiwnie palcem i drink gotowy smile
                                            • pia.ed Sławny dzik żyje niebezpiecznie 25.05.21, 18:01
                                              krakkrakusek1au napisał:

> To podobnie jak u mnie, też dzisiaj +22, też do śniegu na górze Kościuszki (tut
                                              > aj mówiá Koziosko) można dojechać w 2 godziny, tylko do Pacyfiku to musze jecha
                                              > ć z 30 minut albo godzinę transportem publicznym za A$2.50 w obie strony. Musis
                                              > z mieszkać na zachodnim wybrzeżu, skoro nad Pacyfikiem. Byłem tam- Honolulu, Lo
                                              > s Angeles- 1985, prawie tak jak w Australii, nawet palmy sá.

Widza, ze odpisujesz engine8, na jego post zamieszczony w styczniu... big_grin

engine8
                                              10.01.21, 21:52
                                              U mnie dzis +22C a pod koniec tygodnia bedzie +26-27C snieg widze z domu na czubkach gor
                                              do ktorego mozna dojechac w 2 godziny...
                                              a 1 km spaceru i widac piekna tafle Ocean spokojnego.

• krakkrakusek1au Re: Sławny dzik żyje niebezpiecznie 25.05.21, 22:03
                                                Pia.ed, no bo patrzę na termometr-22 stopnie, ogládam tv -a tam pokazujá śnieg na Kościuszko,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka