Dodaj do ulubionych

Kochani-co czytacie?

04.09.06, 00:00
Nie wyobrażam sobie życia bez książek-a wy?Obskakuję 2 biblioteki,czytam
wszystko[nie trawię tylko harleqinów].Cieszę się że moja synowa okazała się
mądrą dziewczyną i moja 5-letnia wnuczka ma sporą bibliotekę.Mimo że lubi
olądać bajki i grać w gry komputerowe-nie uśnie bez poczytania.Jak słyszę
"babciu,pocytas mi?" to mi serce rosnie.
Obserwuj wątek
    • 52ania Re: Kochani-co czytacie? 04.09.06, 23:01
      Ja w tej chwili nie mam czasu, bo ogród, przetwory itp.Czytam wnusi bajki.Lubię
      Kraszewskiego.W długie jesienne wieczory i zimą, uwielbiam siadac w fotelu z
      podkurczonymi nogami i czytam.Jak jest zimno, to palę w kominku.Do tego dobra
      herbata i już uczta gotowa.
      • grenka1 Re: Kochani-co czytacie? 08.09.06, 22:30
        Czytam od 6 roku życia. Był okres, że brałam książki z 3 bibliotek (czasy
        panieńskie)tj. 6 szt. na dwa tygodnie.
        Początkowo fascynowały mnie książki K.Maja, potem kryminały: A.Christie,
        Chandler, C.Doyle.
        Kiedyś bardzo lubiłam Kraszewskiego, ale już wszystko co napisał to
        przeczytałam. Więc już go już sobie darowałam.
        Zachwycałam się, oczywiście dawno temu, historią Francji.
        Zaliczyłam Dumasa - ojca i syna, Druona i wiele innych.
        Jednak wstyd się przyznać kilka razy brałam się za "Trylogię" H.Sienkiewicza i
        niestety nie mogę jej strawić pomimo, że jego "Quo Vadis", "Krzyżacy", "W
        pustyni i w puszczy" weszły mi bezproblemowo.
        Potem był okres fascynacji A.Mac Leanem (posiadam chyba wszystkie jego
        książki), następnie J.Chmielewską (też mam sporo jej pozycji) jednak ze względu
        na obecne ceny książek nie mogę pozwolić sobie na kupno brakujących pozycji.
        Był też okres książek o tematyce sensacyjnej: Follet, Forsyth, Mac Neill,
        Bagley, Smith itp.
        Teraz wzięlam do ręki, uśmiejecie się do rozpuku, romansidła, którymi do
        niedawna pogardzałam. No cóż, ale przy nich się fantastycznie zasypia.
        Ale się rozpisałam. Wystarczy na dziś.
        • ira.mak Re: Kochani-co czytacie? 09.09.06, 19:53
          -wiesz,możemy sobie podac ręce,u mnie przebiegało to podobnie,z tym że
          "Trylogia" była jedną z ulubionych kiedyś pozycji.Bardzo lubię Johna
          Irwinga,Ericha Segala.uwielbiam Isabelle Allende,zresztą co tu wymieniać,czytam
          co mi w rękę wpadnie.Teraz kończę "Zahira" Paula Coelho.Ostatnio
          przeczytałam"Tajemnice rodowodu Swiętego Graala"-tak bym chciała podyskutować z
          kimś czasem o ksiazkach a tu niestety.....
          • grenka1 Re: Kochani-co czytacie? 09.09.06, 22:51
            A co niestety??? Jak widzę nie gustujemy w tych samych tematach.
            Ja też ostatnio czytam co mi w rękę wpadnie.
            Zastrzegam jednak, że nie znoszę książek współczesnych pisarzy meksykańskich,
            argentyńskich, kubańskich i innych tej maści.
            Książek tzw."ciężkich" o tzw.psychologicznej treści obecnie "nie strawiam".
            Tak wiele osób znajomych odeszło już do "krainy wiecznych łowów" i mam
            przeczucie, że wkrótce do nich dołączę, więc mam ochotę jeszcze się trochę
            pośmiać i nacieszyć, a nie obciążać dodatkowymi problemami.
          • grenka1 Irenko 09.09.06, 22:52
            A co niestety??? Jak widzę nie gustujemy w tych samych tematach.
            Ja też ostatnio czytam co mi w rękę wpadnie.
            Zastrzegam jednak, że nie znoszę książek współczesnych pisarzy meksykańskich,
            argentyńskich, kubańskich i innych tej maści.
            Książek tzw."ciężkich" o tzw.psychologicznej treści obecnie "nie strawiam".
            Tak wiele osób znajomych odeszło już do "krainy wiecznych łowów" i mam
            przeczucie, że wkrótce do nich dołączę, więc mam ochotę jeszcze się trochę
            pośmiać i nacieszyć, a nie obciążać dodatkowymi problemami.
            • ira.mak Re: Irenko 10.09.06, 21:37
              -pisząc niestety miałam na myśli tu na miejscu u mnie.Przecież nie będę
              dyskutować o literaturze z moim Kolesiem[superpies]bo wszystkie rozumy
              pozjada.Z mężem nie bardzo bo on czyta raczej samą sensację,a z sasiadką też nie
              za bardzo.GRENKA nie wierzę że nie podobał ci się "DOM DUSZ". A "STO LAT
              SAMOTNOŚCI"? Segala "AKTY WIARY",to sie czyta jednym tchem.Też się lubię
              pośmiać,nie wiem czy lubisz K.Nepomucką i czy czytałaś jej "Małżeństwo
              doskonałe" i do tego następne 6 tomów?-albo"serafina i kochankowie" i w ogóle
              jej książki to bomba.
              • grenka1 Re: Irenko 10.09.06, 22:54
                Niestety nic mi w rękę Segala nie wpadło.
                Małżeństwo doskonałe czytałam baaaardzo dawno, ale nic innego tej autorki nie
                miałam.
                A czytałaś "Królowie przeklęci" Druona coś wspaniałego - historia Francji. Jest
                to 7 powieści, tu masz linka do streszczenia
                www.histmag.org/archiwalia/mag41/H04x02.htm
                Skoro lubisz historyczne, to polecam serdecznie.

A czytałaś "Józefa Balsamo" i pozostałe tomy jak "Anioł pitou", "Naszyjnik
                królowej" i jeszcze dalsze tomy o przygodach Cagliostro słynnego
                czarnoksiężnika?
                • dama-kanaliowa Re: Irenko 14.09.06, 17:51

Nepomucka tez czytuje namietnie. Ulubiona - Starosc doskonalawink)
                  Teraz jestem tuz,tuz przed kupieniem Suskind'a - tego od Pachnidla, ksiazki -
                  Trzy historie i jedno rozwazanie.
                  • narewa Re: Irenko 14.09.06, 19:05
                    i ja uwielbiam ksiażki Nepomuckiej,mam chyba wszystkie...A kiedyś,na Targach
                    Książki,gdy przeczytałam,że będzie podpisywac najnowszą ksiązkę,to wzięłam
                    moją ulubioną" Starość doskonałą" i poprosiłam o autograf w tej właśnie
                    książce no i oczywiście dostałam..
                    A tak wogóle to nie wyobrażam sobie życia bez ksiązek.Mam ich w domu ponad
                    tysiąc i jeszcze kupuję..
                    Grenko,żebyś mieszkała nieco bliżej,mogłabym Ci pożyczać conieco do
                    poczytania...smile
                    • grenka1 Narewo 14.09.06, 20:09
                      Kochana dzięki Ci za dobre chęci, ja też mam duuużo książek, które są moimi
                      przyjaciółmi. Przyjaciółsię nie pozycza.
                      Miałam już takie przypadki, że ktosiki pożyczyli, a potem kamień w wodę.
                      Jedna twierdzi, że oddała, druga-że nie pożyczała, trzecia się wyprowadziła. -
                      myślą, że ja mam sklerozę, trzecia się wyprowadziła.
                      I książki diabli wzięli jak swoją ciotkę.
                      • ira.mak Re: Narewo 15.09.06, 12:15
                        Od wczoraj czytam "PROWINCJĘ"Barbary Kosmowskiej i śmieje się sie do
                        rozpuku.Grenka ,pożycz sobie tą książkę,na pewno jest w bibliotece.Taka
                        relaksowa lektura.Przyznam ci sie że ostatnio rzadko czytam ksiązki
                        historyczne-ja w ogole mam takie "tematyczne okresy"-teraz mam okres na
                        szwarc,mydło i powidło-czyli tematyka róznista.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka