52ania 03.08.07, 22:51 nie chce nas w USA. wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=9082396&rfbawp=1186173862.809&ticaid=1437e Jestem ciekawa, co dalej z tarczą antyrakietowa, co z Irakiem? Wiem, wiem, urlopy w Juracie -)))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grenka1 Re: Nasz przyjaciel Busch... 04.08.07, 07:41 Na temat wiz były rozmowy prowadzone już przez Wałęsę, a potem Kwaśniewskiego. Tak się nauczyłyście wszystko zwalać na obecny rząd. Przecież to Kwaśniewski zatwierdził budowę tarczy antyrakietowych w Polsce i za jego kadencji zaczęto wysyłać naszych synów do Iraku. Ja mam w 4 literach ich wizy, tylko w imię czego mają ginąć nasze dzieci? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nasz przyjaciel Busch... 04.08.07, 10:08 Grenka,przecież nikt im nie każe ciągle przedłużac irakijskiej wojenki. Inni już dawno się wycofali. Parę dni temu Szczygło w TVP. powiedział,ze najlepiej żeby przedłużyc jeszcze o rok. A przecież były solenne zapewnienia,że tylko do końca roku. Trzeba byc obiektywnym. A teraz myślą o wysłaniu naszych chłopców do Darfur. Odpowiedz Link
grenka1 Jago 04.08.07, 13:27 Zapomniałaś o Afganistanie i ja też. Zawartej kiedyś umowy nie można tak łatwo zerwać. Odpowiedz Link
grenka1 Przyczyna wymogu wiz dla Polaków 04.08.07, 15:20 Polacy ciągle w większej liczbie niż dopuszczana nie wracają w terminie z USA i wszyscy za to płacimy - tak premier Jarosław Kaczyński skomentował w fakt, że podpisana przez prezydenta George'a W. Busha nowa ustawa nie znosi wiz do Stanów Zjednoczonych dla Polaków. Amerykański prezydent podpisał w piątek ustawę Kongresu o nowych środkach bezpieczeństwa przeciw terroryzmowi, której częścią jest zniesienie w praktyce wiz wjazdowych do USA dla obywateli niektórych krajów - jednak nie dla Polaków. Ustawa, uchwalona w zeszłym tygodniu przez obie izby Kongresu, przewiduje bowiem, że bez wiz będą mogli przyjeżdżać do USA obywatele krajów, w których konsulaty amerykańskie odmawiają dotąd wiz nie więcej niż 10 procentom ubiegających się o nie osób. W Polsce odsetek odmów wynosi 26 procent. - Od kilku lat nie stawiamy tej sprawy (zniesienia wiz) tak jak przedtem, bo w Stanach Zjednoczonych są przepisy jednoznaczne pod tym względem - mówił szef rządu na sobotniej konferencji prasowej. Zwrócił uwagę, że jeżeli jakiś kraj "znajduje się w sytuacji, w której jego obywatele przedłużają swój pobyt w USA ponad termin wyznaczony w wizie i tych obywateli jest przeszło 3 proc. to nie można tego zmienić". - U nas jest tak, że Polacy ciągle w większej liczbie niż te 3-5 pięć procent nie wracają w terminie i wszyscy za to płacimy - stwierdził J. Kaczyński. Z rozszerzenia amerykańskiego programu ruchu bezwizowego skorzystają niektóre kraje Europy Środkowej i Wschodniej, takie jak Czechy i Estonia, gdzie odsetek odmów jest mniejszy niż 10 procent. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Przyczyna wymogu wiz dla Polaków 04.08.07, 19:45 O Afganistanie nie zapomniałam,tylko ponieważ należymy do NATO to mamy obowiązek (może nie mamy ?) wspierac kraje w razie potrzeby. Co do wiz,to Polacy zawsze chcą byc mądrzejsi,a my chyba nigdy nie doczekamy się zniesienia jak nie zmienią kryteria. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Przyczyna wymogu wiz dla Polaków 04.08.07, 19:46 Czyli wniosek - nie ma o co za bardzo obwiniać Amerykanów.Raczej podziekujmy sobie poniewaz jestesmy niezdyscyplinowani i lubimy kombinować.Polak potrafi.A kazdy kolejny rząd włazi w d..... bez mydła,tylko po co? Odpowiedz Link
52ania Re: Przyczyna wymogu wiz dla Polaków 04.08.07, 23:29 Irenka, nic dodac nic ując.Przyjaciół szuka sie za miedzą, a nie za oceanem. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Przyczyna wymogu wiz dla Polaków 05.08.07, 01:59 52ania napisała: > Irenka, nic dodac nic ując.Przyjaciół szuka sie za miedzą, a nie za oceanem. Zgadzam się. Tylko powiedz za którą miedzą? Bo Polska ma ich trzy. Za wschodnią? Już ich mieliśmy przez 50 lat. Za zachodnią? Przysłowie mówi: "jak świat światem nigdy Niemiec nie był Polakowi bratem". Pozostaje południowa. Niestety, tam też nie za bardzo nas lubią za 1968 r. Odpowiedz Link