grenka1 26.03.08, 11:41 www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subMenu&news_cat_id=1586&layout=1 Tylko powiedzcie mi co za tą kwotę będzie można za rok kupić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 12:09 Może buty na zimę,albo kurtkę.Najpewniej spłacą swoje długi i co dalej??? Najważniejsze,że ONI będą zadowoleni, że coś zrobili dla biednych emerytów.Tak naprawdę to są ochłapy z pańskiego stołu. Odpowiedz Link
grenka1 To byłoby dopiero od przyszłego roku. 26.03.08, 18:49 jaga_22 napisała: > Może buty na zimę,albo kurtkę.Najpewniej spłacą swoje długi i co dalej??? > Najważniejsze,że ONI będą zadowoleni, > że coś zrobili dla biednych emerytów.Tak naprawdę to są ochłapy > z pańskiego stołu. Jak wynika z tekstu, w tym roku w pażdzierniku byśmy dostali tylko coś na "a". Odpowiedz Link
zajbel Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 12:23 Ciężka głupota, dodatek nie wchodzi do podstawy emerytury i nie może być waloryzowany. Już tak zrobili i tylko z krzywdą dla tych co mają najniższe emerytury. Zamiast tego lepiej podnieść próg najniższych świadczeń do przyzwoitego poziomu. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 12:35 jak nasza córka była mała i coś jej obiecaliśmy mówiła, że bardzo lubi czekać ,że jest to bardziej miłe niż otrzymanie prezentu, bo sobie przed snem wyobrażała jaki będzie ten prezent itd.Samo czekanie było frajdą. Może rządzący chcą nam też taką frajdę zrobić. /mój znajomy z pracy miał ulubione powiedzonko: obiecanki cacanki a głupiemu stoi / Odpowiedz Link
baska123 Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 16:23 A "głupiej" opadają ręce i nogi. Odpowiedz Link
baska123 Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 16:53 A czy dostałyście wyrównanie kwoty bazowej , o czym tutaj piszą ???? www.zus.pl/files/gazetka/ZUS%20dla%20Ciebie%20nr%203_08.pdf Odpowiedz Link
baska123 Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 17:00 wydrukuj, zbierz podpisy i wyślij, to nasza sprawa, w naszych rękach. www.se.com.pl/se/gallery.jsp?place=leadText&gid=70636&pid=135336 Odpowiedz Link
baska123 Re: Dodatki do emerytur nawet 600 zł 26.03.08, 17:05 Adres redakcji: ul. Jubilerska 10, 00-939 Warszawa tel. (0 prefix 22) 515 90 01, fax (0 prefix 22) 515 90 10 listy@superexpress.pl Odpowiedz Link
grenka1 Stare jak świat ... 26.03.08, 18:46 baska123 napisała: > wydrukuj, zbierz podpisy i wyślij, > to nasza sprawa, w naszych rękach. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37412&w=76850046 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: O ile przejdzie ustawa... 26.03.08, 21:02 W Sejmie jest już projekt ustawy podnoszący świadczenia najbiedniejszym Polakom Nawet po 600 zł chcą dodać posłowie PiS do głodowych świadczeń emerytów i rencistów. "Super Express" dotarł do projektu ustawy o corocznym dodatku pieniężnym dla nich. Jaki dodatek możesz otrzymać Wysokość emerytury - do 800 zł Roczny dodatek - 600 zł Wysokość emerytury - od 801 zł do 1000 zł Roczny dodatek - 400 zł Wysokość emerytury - od 1001 zł do 1300 zł Roczny dodatek - 200 zł Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: O ile przejdzie ustawa... 26.03.08, 22:09 Właśnie dziś kupiliśmy paliwo (olej) 640 zł. i tak jest co miesiąc z wyjątkiem trzech letnich miesięcy. Rozpacz! Odpowiedz Link
grenka1 Re: O ile przejdzie ustawa... 26.03.08, 22:16 ditai-lutek napisała: > Właśnie dziś kupiliśmy paliwo (olej) 640 zł. i tak jest co miesiąc >z wyjątkiem trzech letnich miesięcy. Rozpacz! To nie ogrzewacie tylko w czerwcu, lipcu i sierpniu? Musicie przerzucić się na ogrzewanie węglowe. Gazowe też jest diabelnie drogie. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: O ile przejdzie ustawa... 26.03.08, 22:40 Wykupiliśmy czterorodzinny dom gdy paliwo było tańsze od węgla. Przebudowa kotłowni jest bardzo kosztowna, a nam już żaden bank kredytu nie udzieli ze względu na wiek. Pozostali lokatorzy są dobrze sytuowani, więc ani myślą o przebudowie, bo " a kto będzie palił" Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: O ile przejdzie ustawa... 26.03.08, 23:00 Wyjaśnię jeszcze, że piec jest włączony tylko na grzanie wody w okresie letnim. Jest to skomputeryzowane urządzenie i ogrzewanie włącza sie automatycznie gdy temperatura powietrza spada do 10 stopni powyżej zera. W naszej miejscowości wszelkie kotłownie przebudowano na ekologiczne ze względu na środowisko. Gazu też nie mamy, tylko butle. Odpowiedz Link
52ania Re: O ile przejdzie ustawa... 26.03.08, 22:44 to chyba nic nie dostanę,bo to kwoty brutto. Odpowiedz Link
dede43 Re: Ja dostanę, 28.03.08, 18:25 Czytam o dodatkach i od razu szlag mnie trafia. A niełaska podnieść emeryturę o kwote dodatku?. Zamiast 600 zł - 50 co miesiąc?, lub 20 dco m-c?. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Ja dostanę, 28.03.08, 18:43 dede43 napisała: > Czytam o dodatkach i od razu szlag mnie trafia. A niełaska > podnieść emeryturę o kwote dodatku?. Zamiast 600 zł - 50 co > miesiąc?, lub 20 co m-c?. Można by było, ale weź pod uwagę ile emerytów nie doczeka do października 2009 r. Jakie będą z tego tytułu oszczędności? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Ale wymyślił... 29.03.08, 08:22 "Projekt ustawy emerytalnej stworzony przez PiS, czyli propozycja podwyżki dla wszystkich osób otrzymujących poniżej 1300 zł emerytury, jest niestety tylko doraźnym rozwiązaniem problemu. Moim zdaniem, jako liberała gospodarczego, poprawę bytu Polaków może przynieść jedynie obniżenie podatków. Wtedy nie będzie trzeba dopłacać ludziom do emerytur." "Dlatego uważam, że takie kosmetyczne zabiegi, jakie proponuje PiS, nic nie zmienią. Potrzebne są zmiany systemowe, które wymagają jednak znacznego obniżenia podatków. W tym kierunku zmierza proponowana przez Roberta Gwiazdowskiego koncepcja równych emerytur dla wszystkich." www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subSpecial&news_cat_id=1907&news_id=187806&scroll_article_id=187806&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link
grenka1 ... 29.03.08, 09:12 Kombinują jak koń pod górę. Przypomina mi się cytat z utworu M.Reja "Rozprawa między panem, wójtem i plebanem": "Ksiądz wini Pana, a Pan Księdza, a nam biednym zawsze nędza ..." Odpowiedz Link
dede43 Re: Ale wymyślił... 29.03.08, 14:27 Projekt Gwiazdowskiego ma chyba ręce i nogi, bo przeciez zdaje się do tego sprowadza sie nowa emerytura. Kapeczka z ZUS, a reszta ile sobie odłożysz. Rozwiązanie do zaakceptowania pod warunkiem, że będą określone precyzyjne kryteria długości pracy, a wypłata z ZUS na cos wystarczy, np. będzie równa najniższej płacy, która w założeniu też ma wystarczać na życie. Ale nie może to objąć aktualnych emerytów. Nie chcę być zrównana z (nieobrażajcie sie) obibokami co przepracowali 20-25 lat przy moich 40-tu. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Ale wymyślił... 29.03.08, 14:56 A ja znam takich co przepracowali tylko 5 lat przed wiekiem emerytalnym. Trudno byłoby się z tym pogodzić, że ma otrzymać emeryturę taką jak mój mąż po 45 latach pracy i trzech trzydniowych zwolnieniach lekarskich w tym okresie. Odpowiedz Link
dede43 Re: Ale wymyślił... 29.03.08, 15:10 No widzisz sama jak się kombinowało. Renta, zwolnienia.... Ja miałam więcej zwolnień niż Twój mąż, bo macierzyński i dziecko chowane w żłobku i przedszkolu. Odpowiedz Link
grenka1 Dede wstydziłabyś się 29.03.08, 15:21 dede43 napisała: > Nie chcę być zrównana z (nieobrażajcie sie) obibokami co >przepracowali 20-25 lat przy moich 40-tu. Nie przesadzaj z tymi 40 lat pracy. To od ilu lat Ty poszłaś do pracy? Od 15-tu ? 55-40=15 Ja poszłam do pracy zaraz po maturze od 1 lipca. 18 + 28 (pracy) + 6 (bezpłatny urlop na wychowanie 2 dzieci) + 3 (renta) = 55 lat Gdyby mi LO zaliczyli do stażu pracy to miałabym 32 lata pracy. I Ty śmiesz mnie nazywać obibokiem ??? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Jestem obibokiem ? 29.03.08, 21:15 Mimo swoich przepracowanych tylko 25 lat,też 6 lat opiekuńczy,który liczy się do stażu,ale nie wszystko jest składkowe. Czy powinnam sie czuć obibokiem? Wykonywałam pracę dość stresową i z pełnym zaangażowaniem.Na zwolnienia nie chodziłam.Nawet jak miałam zabieg z jodem promieniotwórczym na tarczycy i dostałam zwolnienie na m-c,to nie oddałam zwolnienia.Przyznam ,że głupio zrobiłam,bo byłam bardzo słaba.Wychowałam 4-ro dzieci nie korzystając ze żłobka, po prostu poświęciłam się na długi okres rodzinie. Myślę,że kobiety w ogóle trudno nazwać obibokami,bo mają pełne ręce roboty. Odpowiedz Link
dede43 Re: Dede wstydziłabyś się 30.03.08, 09:17 grenka1 napisała: > dede43 napisała: > > > Nie chcę być zrównana z (nieobrażajcie sie) obibokami co > >przepracowali 20-25 lat przy moich 40-tu. > > > Nie przesadzaj z tymi 40 lat pracy. > To od ilu lat Ty poszłaś do pracy? Od 15-tu ? > 55-40=15 > Ja poszłam do pracy zaraz po maturze od 1 lipca. > 18 + 28 (pracy) + 6 (bezpłatny urlop na wychowanie 2 dzieci) + 3 > (renta) = 55 lat > Gdyby mi LO zaliczyli do stażu pracy to miałabym 32 lata pracy. > I Ty śmiesz mnie nazywać obibokiem ??? > Przepraszam Grenka, nie chciałam nikogo obrazić. Mature zdawałam w 1960 r. i na studia poszłam już w wieku 17 lat (zaliczne do stażu), w czasie ostatniego semestru, tego na obrone pracy magisterskiej juz pracowałam na etacie. Zaczęłam w marcu 1964 r. W wieku 52,5 roku w 1995 r., firma sie prywatyzowała, więc wysłano mnie na emeryturę (z przepisu 35 lat pracy ze studiami bez wzgledu na wiek), ale ja zawiesiłam emeryture i znalazłam następna pracę, trzecią - i pracowałam następne 5 lat. Łącznie 40. Definitywnie zrezygnowałam z etatów w 2001 r. Do emerytury mam wliczone 480 m-cy składkowych i nieskładkowych (studia). Dorabiałam jeszcze na zlecenie w swojej ostatniej firmie do czasu, aż prezes nie zdecydował sie zlikwidować swoich sklepów i iść na zasłużony odpoczynek. A potem już były w planie wnuki, więc jeszcze 3 lata "pracowałam" dla przyjemności Odpowiedz Link
grenka1 Dede 30.03.08, 09:51 Wg tego co piszesz, to gdyby mnie zaliczono do stażu pracy naukę i okres przebywania na rencie (czy to moja wina, że zachorowałam?)to miałabym w sumie 37 lat pracy, czyli tylko 3 lata mniej niż Ty. Więc nie masz się za bardzo tą 40-tką chwalić. Odpowiedz Link
dede43 Re: Dede 30.03.08, 10:05 Mnie 4 lat średniej szkoły też nie zaliczono. Ale proszę, nie licytujmy sie bo nie o to chodzi. Mówie o obibokach, co to olewaja pracę. Z 5 lat sie przemęczą, potem 15 lat renty, a najlepiej stała renta i fuchy. I tylko czekają, by jakikolwiek przepis pozwolił im iść na emeryturę. A znam naprawdę takich. I nie chcę być z nimi zrównana. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Dede 30.03.08, 11:06 dede43 napisała: > Mnie 4 lat średniej szkoły też nie zaliczono. Ale proszę, nie > licytujmy sie bo nie o to chodzi. Mówie o obibokach, co to olewaja > pracę. Z 5 lat sie przemęczą, potem 15 lat renty, a najlepiej >stała renta i fuchy. I tylko czekają, by jakikolwiek przepis >pozwolił im iść na emeryturę. No widzę, że juz sama nie wiesz co piszesz. W dniu 29.03 o godz. 14.27 pisałaś: dede43 napisała: > Ale nie może to objąć aktualnych emerytów. Nie chcę być zrównana z > (nieobrażajcie sie) obibokami co przepracowali 20-25 lat przy >moich 40-tu. I następna Twoja wypowiedź: Autor: dede43☺ 29.03.08, 15:10 >No widzisz sama jak się kombinowało. Renta, zwolnienia.... Ja >miałam więcej zwolnień niż Twój mąż, bo macierzyński i dziecko >chowane w żłobku i przedszkolu. To Ty byłaś więcej na zwolnieniu niż w pracy w dodatku mając tylko jedno dziecko, a gdybyś miała dwoje? Charakter mojej pracy nie pozwałał mi na korzystanie ze zwolnień ze względu na chorobę dziecka (a będąc w żłobku nie było miesiąca, aby dziecko nie chorowało). MUSIAŁAM się zwolnić z pracy (SM skład biura 3 osoby: ja, księgowy i kierownik) i przekwalifikować się tak, abym mogła cały czas opiekować się dziećmi, żeby nie latały po podwórku z kluczem na szyi. Odpowiedz Link
dede43 Re: Dede 30.03.08, 11:20 Moje jakos mało chorowała. Zajrzałam do książeczki zdrowia. W latach 1972-77 byłam na zwolnieniu z tytułu opieki lącznie - 49 dni czyli średnio 8 dni na rok. Plus oczywiście urlop macierzyński, z którego przecież korzystała każda kobieta. Czy to tak dużo? Odpowiedz Link
zajbel Re: Dede 30.03.08, 11:37 Dziewczyny przestańcie. Nie chodzi o tych co uczciwie pracowali ale o tych co kombinowali. A tak wogóle to od dawna piszę że żadne dodatki1 To nie wchodzi potem do emerytury i nie jest waloryzowane. PiS cały czas starał sie podzielić ludzi na kasty i to tak aby trudno było przejść z jednej do drugiej. Kaczyński ten co to się nie wychowywał na podwórku ma gdzieś biednych, uważa ich za nieudaczników którym można rzucić byle ochłap. Już bardziej podoba mi sie projekt SLD ustalająci wyższe progi najniższych emerytur i rent oraz inną waloryzację dla tych najniższych a inną dla wyższych. Mimo iż mnie to nie sięgnie bo mam dość wysoką emeryture to jest to projekt wart rozważenia. Odpowiedz Link