Dodaj do ulubionych

Ebay- problem z oszustem

30.07.15, 21:25
Kolezanka sprzedala na ebay nowiutkie Huntery z ocieplaczami. Na nastepny dzien wyslala je kupujacemu. Dzis dostala od niego email o tresci:

i came home from work this evening to find my neighbour had kindly taken delivery of this item..packaging immaculate no evidence of tampering etc..felt sick to my stomach when i opened box..in place of a pair of hunter boots i purchased were two argos catalouges..obviously sent instead of boots..i am extremely angry and think i should go to police!!! i expect an immediate refund of my £75!!!!

Kolezanka ma 850 pozytywnych komentarzy, tamta oszustka 21...czy sa jakies szanse na wygranie tego? Zalamuje mnie ten ebay, ktory dziala tylko na korzysc kupujacego ale tym razem to juz rece opadaja. Co robic? Dodam tylko, ze buty byly wyslane Hermesem i jest na to potwierdzenie. Poradzcie prosze.
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Ebay- problem z oszustem 30.07.15, 23:39
      o kurcze, obawiam sie, ze sprawa przegrana. Moze woja kolezanka dokladnie zwazyla paczke? Wciaz to jej slowo przeciw kupujacemu i obawiam sie, ze kupujacy wygra. Jako sprzedajaca, pierwsza napisalabym do ebaya, ze jestem pewna, co wyslalam. Potem do Hermesa, zeby sprawdzili ciezar paczki na kazdym etapie podrozy. Czy mozliwe, ze dwa katalogi waza dokladnie tyle, co dwa kalosze? Czy Hermes sprawdza wage?
      • agaciha Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 09:20
        Jak sie nadaje paczke przez Hermes to wagi nie sprawdzaja niestety. Drukuje sie etykiete i zanosi sie do najblizszego drop off point. Tam nikt tego nie wazy. Nie wiem jak na pozniejszym etapie. Ech tez sie obawiam, ze sprawa przegrana tylko przebolec nie moge, ze tak latwo byc oszustem...
        Kolezanka napisala juz do ebay, dostala maila zwrotnego ze stala regulka. Mnie sie wydaje, ze tych maili nikt nie czyta.
      • lovage2 Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 09:45
        Jak się coś wysyła Hermesem, to jest w formularzu okienko na wpisanie dokładnej wagi. Ale nie wiem, czy oni potem kontrolnie ważą paczkę...
        Wydaje mi się, że jest szansa na wygranie, jeśli kalosze ważyły mniej niż 2 katalogi Argosa i jest na to potwierdzenie. W odwrotnej sytuacji może być gorzej.

Ja ostatnio sprzedałam DVD jak nowe, użyte kilka razy, zapakowane tak, by kurier mógł rzucać paczką;-) a ktoś od razu założył mi sprawę, że sprzedaję wadliwy sprzęt:-( Musiałam oddać całą kasę, łącznie z wysyłką kosztującą £7 bo nie miałam jak udowodnić, że sprzedałam sprzęt w pełni sprawny, a wiadomo było, że nie opłaca mi się przyjąć zwrotu, bo musiałabym ja za niego zapłacić... Byłabym do tyłu 14 funtów, nie 7.
        • marninor Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 13:37
          Przez takie cyrki i prowizje zdecydowanie za wysoka jak mam cos sprzedawac to zbieram paczke i wysylam do pl na allegro najlepiej z odbiorem osobistym... w pl tesciowa sie rozsylaniem / rozdawaniem zajmuje...
    • yumemi Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 13:45
      Wiadomośc od kupującego brzmi dosc histerycznie i napisana dziwnie - trzeba napisac do ebay, powołując sie na swój feedback etc
      I niech zważy katalog Argosa i zobaczy czy koszt przesyłki byłby taki sam.
      I oczywiscie odpowiedni feedback dla kupującego z ostrzeżeniem dla innych?
    • nottymoni Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 13:52
      Wejdz na czat z pracownikiem ebaya. Tez kiedys mialam problem z takim oszustem. Poinformuj ebay ze twoim zdaniem jest to fraud i oni sprawdza inne transakcje, prawdopodobnie ta osoba robi taki sam numer innym sprzedajacym. Ebay nie poinformuje cie o wynikach sledztwa, ale np w moim przypadku usuneli konto oszusta i pieniedzy nie musialam oddawac.
    • yumemi Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 13:55
      W temacie ochrony kupującego - wyslalam ostatnio skrzypce, z przesyłka do 48h.
      24h później widzę ze jest 'case opened' przeciwko mi. Ze tracking number nieprawidłowy:-))
      Poprawiłam od razu i po sprawie.
      Ale pani nie zamknęła skargi i paypal kasy mi przez tydzien nie wypłacał.
      Napisałam do ebay, sprawdzili po tracking no ze pani otrzymała przesyłkę i zamknęli sprawę i kasa przyszła.
      Ale tydzien to trwało.
      A pani w koncu napisała maila przepraszajacego..
    • tonia2005 Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 18:29
      Nie czekaj na otwarcie sprawy tylko od razu zaraportuj oszusta do ebya. Mialam 2 podobne sprawy o wyludzenie pieniedzy i obydwie wygralam lacznie z usunieciem dwoch negatywow.
      • kalpa Re: Ebay- problem z oszustem 31.07.15, 18:56
        Ja onegdaj kupiłam rower dla synka- osobisty odbiór w Londku. Kasę wpłaciłam od razu, pan na spotkanie przyniósł rower i rozstaliśmy się zadowoleni. na następny dzień zaczełam dostawać rozżalone maile od jakiejś pani, że kupiłam ukradziony jej dziecku rower, że ona może to udowodnić i generalnie chce żebym jej rower oddała. No to ja poskrobałam się po głowie, pomyslałam, ze to możliwe, że dla wódy jej sasiad/koleś dopuścil się kradzieży. napisałam, żetej sytuacji- skoro to ukochany rower jej synka ( sliczny, fakt) TO MY JEJ TEN ROWER ODDAMY, ALE PROSZE O ZWROT PIENIĘDZY NA KONTO. Na to pani, że kasy mi nie odda, bo ona nie dostała jej ode mnie i że ja współpracuję ze złodziejem i próbuję od niej coś uzyskać. Napisałam na Ebay, bo w końcu sorki, ale dlaczego mam znosić jakieś pomówienia. Zrobiono konfrontację i... były to porachunki pani z panem. Rower został u mnie, pan z panią dogadali się co do pieniędzy między sobą,ale mi pozostał niesmak.
        Niestety na ebayu nie zawsze jak w raju ;)
    • david290898 Re: Ebay- problem z oszustem 13.08.16, 21:30
      Mam ten sam problem tylko ze ja muszę oddać 200£ ale ich już nie mam i nie wiem co mam robić nie wiem jak jest w Anglii ale on mnie straszy policja :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka