Dodaj do ulubionych

Detention I izolacja w szkole

25.01.18, 21:44
Czesc, mam taki problem w szkole corki I nie wiem jak to dobrze rozegrac. Od tego roku nasza szkola (secondary) zostala academia I w szkole jest jakies szalenstwo. Corka ostatnio za zle spodnie (chodzi w nich or dawna I nie miala ostrzezenia) dostala caly dzien izolacji plus pol godziny detention p.o. szkole. Moim zdaniem jest to przesada.
I teraz pytanie z kim rozmawiac w szkole ? Jakies prawne argument?
Jak tak dalej pojdzie bede szukala nowej szkoly ....
Obserwuj wątek
    • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 00:06
      Mozna szukac innej szkoly albo kupic odpowiednie spodnie. To nie takie trudne, naprawde.
      • liwazi_mama Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 00:47
        Dziekuje za porade tylko ze jakby nie o to mi chodzilo. Jak chcesz cos napisac to naprawde mozna nappies do konca przeczytac.
        • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 07:15
          Najlepiej z principal, glosno, z awantura czy jak to po polsku sie mowi...'dzihad zrobic '...z prawnym argumentem moze byc problem 😕
          Jednak moja rada nie jest zla, serio, kupic odpowiednie spodnie, zakladac je do szkoly i problem przestanie istniec.
    • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 07:26
      I teraz pytanie z kim rozmawiac w szkole ?

Naprawde nie wiesz? To zadzwon do szkoly i umowia cie z odpowiednia osoba, albo toleruj corki zachowanie to sami sie z toba wkrotce skontaktuja.
      • liwazi_mama Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 07:55
        Nje wiem co mam tolerowac bo. Sama jej te spodnie kupilam, upralam I wlozylam na polke. Spodnie. Ma inne names 3pary.
        I naprawde nie musisz na mnie naskakiwac. Nie chcesz nie odpowiadaj ale nie korzystaj Z okazji zeby komus dowalic
        • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 08:40
          Nie naskakuje na ciebie, tylko podpowiadam rozwiazanie problemu. Wiele szkol traktuje bardzo powaznie swoje rules m.in uniform. W szkole mojej corki tez musi byc odpowiedni, nawet skarpety musza byc odpowiedniego koloru, gumki do wlosow, spinki itp. Correction dostalaby w tym samym dniu gdyby sie nie zastosowala, potem inne sankcje. Nie przeszloby mi do glowy zeby z uznac to za problem i probowac rozwiazac na korzysc dla mnie czyli zakladam co chce i w nosie mam szkolne rules.
          • liwazi_mama Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 08:53
            Jezeli szkola daje ostrzezenie oczywiscie, ale my nie mialysmy takiej szansy. Kara byla bez ostrzezenia. Poza tym dwie kary za jedno wykroczenie to przesada. I naprawde nie wiem dlaczego myslisz ze ona chce nakladac cokolwiek. Wedlug pani miala za waskie nogawki. Jej kolezanka np. O 2 cm za krotka spodnice (sprawdzana linijka) .
            • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 09:17
              skoro miala za waskie nogawki to nalezy kupic takie ktorej zbyt waskie nie beda. Jesli spodnica za krotka to nalezy miec odpowiedniej dlugosci. Ja pracuje w secondary school (obecnie druga) i wiem doskonale jak sprawy uniformow wyglada oraz jak niektorzy uczniowie probuja naginac. Wiele szkol jednak przywiazuje do tego duza uwage ale nie stawia wymagan z kosmosu.
              A i secondary schools to nie primary, choc i primary wymagaja prawidlowego uniform. Im lepsza secondary tym scislej przestrzega zasad i wyciaga konsekwencje.
              Oczywiscie mozesz sie umowic z kims w szkole i poromawiac, pewnie to bedzie head of year ale do tego watek na forum ci nie jest potrzebny.
    • princesswhitewolf Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 08:52
      ...ale jakie to musza byc spodnie, jak odbiegajace od przewidzianego uniformu aby zrobic az detention. Przeciez oni sie nie czepiaja o drobne szczegoly budowy spodni pod warunkiem ze nie sa jakies casual ( z brokatowymi kolkami itd) i w nieodpowiednim kolorze. Cos ty jej za portki niestosowne do szkoly kupila?

Moim zdaniem powinnas pojsc do dyrektora i powiedziec, ze to przesada aby dziecko mialo detention i jakas izolacje z powodu spodni, oraz ze stosuja kary jakby to bylo nie wiadomo jakie wykroczenie i to sie tylko na psychice dziecka odbija. A mogli sie z Toba skontaktowac w pierwszym przypadku.
      • liwazi_mama Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 08:58
        Spodnie kupione na dziale szkolnym. Normalne. Moj Maz mowi ze u niego w szkole marynarskiej byla mniejsza dyscyplina. A to jednak mundurowka.
        • princesswhitewolf Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 09:50
          ale w odpowiednim kolorze? Szkola panstwowa? Sorry ja nie moge w to az uwierzyc aby az detention zrobili. Moze sie jakos corka " odszczekla" czy cosik?

Najma czy to mozliwe?? Najma pracowala w szkole i pewno wie jak takie sprawy wygladaja
    • sylaluk1 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 09:35
      Napewno macie jakies wytyczne na temat wymaganego w szkole stroju, trzymajcie sie tego i nie bedzie klopotu (:
      U syna w secondary dziewczynki wcale nie moga nosic spodni, tylko spodnice i to niezbyt krotkie, nie ma mowy o pomalowanych paznokciach, zbyt krotkich wlosach u chlopcow itp, koszula ma byc wciagnieta w spodnie, krawat rowno, czysta marynarka. Sprawdz na stronie szkoly jakie maja wytyczne odnosnie uniformu zanim zrobisz raban, jesli stwierdzisz ze to Wy macie racje, wtedy wybierz sie na rozmowe.
      • liwazi_mama Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 10:08
        Spodnie czarne. Tak jak trzeba. Na stronie szkoly kolejnosc discypliny rozmowA, detention, izolacja, wydalenie. U nas zabraklo mi rozmowy. Szkoly normal a, panstwowa.
        • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 10:15
          Jestes pewna, ze z corka nie bylo rozmowy? Szkola zostala academy wiec rodzice dostali odpowiednie informacje o zmianach, uczniowie takze. Byc moze nie wszyscy potraktowali je powaznie ale widac szkola owszem.
          • princesswhitewolf Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 10:58
            zazwyczaj w takich przypadkach sie okazuje ze bylo ale dziecko cos nie przekazalo.
            • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 12:51
              Szkola w tym roku przeksztalcila sie w academy wiec zapewne rodzice otrzymali parent handbooks takze z istotnymi imformacjami dotyczacymi dress code. Uczniowie tez zapewne zostali poinformowani. Niestety, niektorzy postanawiaja to ignorowac co skutkuje konsekwencjami. Jest bardzo prawdopodobne ze w tej szkole wczesniej wiele odstepstw od dress code uchodzilo a po zmianach juz nie uchodzi.
        • yumemi Re: Detention I izolacja w szkole 26.01.18, 21:08
          W szkole moich dzieci nie moga byc czarne spodnie, tylko szare. Za czarne byloby odpowiednie ostrzezenie.
          Zamiast sobie czas marnowac i zdrowie tracic na walke z wiatrakami, idz kup takie spodnie jakie sa w szkolnych zaleceniach i problem bedzie z glowy. Jestem za ulatwianiem sobie zycia, nie komplikowaniem tam gdzie nie ma sensu.
          A dziecko byc moze mialo ostrzezenia i boi sie przyznac i tyle.
    • emka_uk Re: Detention I izolacja w szkole 02.02.18, 13:37
      Jak dla mnie duża przesada. Nawet jeśli te spodnie były takim problemem to na koniec dnia mogła z Tobą nauczycielka albo dyrekcja porozmawiać albo oficjalne pismo do ręki wręczyć.
      Ja bym poszła do dyrekcji i poprosiła o podstawę prawną takiej decyzji- a już na pewno jeśli chodzi o czas zatrzymania po szkole. Na pewno bym tego tak nie zostawiła bo co jak co spodnie nie są ważniejsze niż cały dzień stracony bez nauki- bo mniemam, że jak była w odosobnieniu to jednak nauka w tym dniu ją ominęła.
      • leyre2 Re: Detention I izolacja w szkole 02.02.18, 15:19
        Co wy z ta podstawa prawna, to nie szkola w Polsce i moze ustalac wlasne zasady oraz konsekwencje za ich lamanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka