Dodaj do ulubionych

Polska wytworczosc skierowana do dzieci

12.02.04, 04:56
Pamietacie te numery? Domowe przedszkole w starym wydaniu? Pisza tu(zdaje sie
osoby, ktore i "Misia z okienka" kojarza) bywalcy, dla ktorych tekst " a
teraz kochane dzieci pocalujcie mnie w dupe" nie jest tylko wspomnieniem
rodzicow. Zaczalem jednak od innej zwaly...Zastanawialiscie sie kiedys
dokad " TU PTA NOCA JEZ "? Zanim skapowalem, ze jeze "tuptaja", bylem
przekonany, ze TU "ptaja" . Zajace kicaja itd. Tym sposobem " Domowe..."
wbilo mi zagadke na pare dobrych lat.

Jesli ktokolwiek to otworzy, prosze dodac opinie o Matplanecie! Sigma i Pi do
dzis pozostaja dla mnie glownymi supermanami niezaawansowanej, polskiej
kinematografii.
Obserwuj wątek
    • minnetou Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 12.02.04, 05:10
      Tak mi sie przypomnialo...Sigma i Pi(wiem,ze ta dwojka byla roznej plci) mogli
      juz wtedy szykowac kampanie reklamowa Michelin...France jednak nas inwigilowaly.
      • Gość: m Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.chello.pl 12.02.04, 10:40
        A ta planeta nie nazywała się Alfabeta?
        • luksusowy_yacht Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 12.02.04, 12:01
          był taki program z kolesiem który grał chyba 2 role normalnego człowieka i
          takiego małego przy pianinie czy fortepianie(kurde dlaej nie wiem które jest
          które chyba słabo ten program oglądałem)
          • szut Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 12.02.04, 12:10
            A gral go bodajze niejaki Tadeusz Kwinta
            jako ten "mniejszy" biegal nawet po pieciolinii wsrod nutek
            program lubilem, chociaz i tak sie nie nauczylem rozrozniac tych "robaczkow"...
            • Gość: ultra75 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: 207.159.92.* 12.02.04, 18:38
              Pamietam, pamietam! A najsmieszniejsze jest to, ze po latach okazalo sie, ze T.
              Kwinta jest wujkiem mojego bardzo dobrego kumpla!

• Gość: ultra75 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: 207.159.92.* 12.02.04, 18:43
                PS. Dosyc lubilam tez "Piatek z Pankracym", ale zawsze wkurzlo mnie, ze nie
                pokazuja tylko jeden pokoj, a ja tak chcialam zobaczyc, jak wyglada chociazby
                przedpokoj Pankracego :-).
                PS1. A kiedy "zabilam" moich rodzicow pytaniem: dlaczego Mis Uszatek nie modli
                sie przed snem :-)?
                Pozdrowienia.
                • Gość: ultra75 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: 207.159.92.* 12.02.04, 18:47
                  Sorry, mialo byc oczywiscie, ze "pokazuja TYLKO jeden pokoj".
                • Gość: TTR Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.DARKO.NET.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 12:21
                  Do tej pory frapuje mnie, jak wyglądała Babcia Sąsiadka :)
                  • gazamate Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 07.04.04, 12:44
                    to bardzo proste - zobacz na pania Stasie z Klanu ;)
        • Gość: klapek Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.maine.rr.com 12.02.04, 13:42
          Matplaneta :-)
        • agawa3 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.02.04, 03:18
          Gość portalu: m napisał(a):

> A ta planeta nie nazywała się Alfabeta?

"Matplaneta", ale blisko było:)
        • Gość: mgregor Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 16.02.04, 22:42
          Nazywala sie Matplaneta...:-)
          • dzidoka Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 15.10.04, 18:11
            To byl straszny program... ja sie balam..
        • Gość: josie Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: 212.160.236.* 17.02.04, 09:48
          Ta planeta nazywała się Matplaneta
      • Gość: shms Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.dami.pl 09.12.04, 13:41
        sigma i pi nie mieli plci, bo sigma do pi mowil per on, co sie klocilo z
        faktyczna plcia aktorki
    • maciejpoczta Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 12.02.04, 18:43
      Po tym, jak wczoraj na szkolnym balu przebierańców u mojego dziesięcioletniego syna, zobaczyłem kilku chłopców przebranych w kupione w sklepie stroje terrorystów, nic mnie już nie ździwi.
      • mary_ann Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 19.02.04, 10:58
        maciejpoczta napisał:

> Po tym, jak wczoraj na szkolnym balu przebierańców u mojego
        dziesięcioletniego
        > syna, zobaczyłem kilku chłopców przebranych w kupione w sklepie stroje
        terrorys
        > tów, nic mnie już nie ździwi.
        >

Jezu Chryste!
        Możesz bliżej opisać?
      • Gość: Reader Jak wyglada stroj terrorysty? /bt IP: 212.247.232.* 09.12.04, 07:59
    • mobypussy Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 12.02.04, 18:55
      A pamietacie BYŁO SOBIE ŻYCIE ?
      ja dopiero w szkole zrozumialam czemu oni maja takie ksztalty i czemu ciagle
      cos transportuja. a wirusow bałam sie jak skurczybyk :/
      • mobypussy brakuje mi tych bajek :(( n/t 12.02.04, 18:56

• sigrun Re: brakuje mi tych bajek :(( n/t 13.02.04, 12:29
          A plastelinowe kotki "Mio i Mao" oraz kaczuszka origami? A włoska
          kreskówka "Lagostina" z permanentnie wkurzonym ludzikiem? To były bajki przez
          duże B.
      • kamaoka Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 17.02.04, 17:29
        Tak, co parwda Bylo soebie zycie nie jest polska bajka, ale to byla najlepsza
        edukacyjna bajka jaka pamietam, zanim puls nie zbankrutowal to puszczal to
        bajke - wyobrazacie sobie 18-letnia dziewczyna siedzaca i z przejeciem
        ogladajaca swoja ukochana bajke? to bylam ja, niestety juz jej zdaje sie nie
        ma, wiele bym dala zeby miec ja na kasetach czy plytach, chocby po to zeby moje
        dzieci mogly ja obejrzec (a do tego to jeszce daleko i boje sie ze juz nikt nie
        bedzie pamietal o tej fanatstycznej bajce:(
        pzdr
        a z bajek - znow nie polska, ale mocnona mnie oddzialujaca - pszczolka maja -
        jesli ktos by sie pytal czemu jestem feministka i jestem pewna siebie - to
        niech obejrzy to bajke - ona miala na mnie najwiekszy wplyw, a te dzisiejsze
        bajki to przy niej miernoty
        pzdr
        Kama
        P.s. sigme i pi malo pamietam, ale cos z tej samej beczki, ale gdy juz bylam
        starsza - szalone liczby z dusia i tym gostkiem - igorem? nie pamietam - zawsze
        mialam wiecej pkt niz zwyciezca w studiu:)
        • slotna Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 26.03.04, 15:48

"Szalone liczby" uwielbiałam, i ja, i mój brat;)) A ten gostek to January
          Brunow;)
        • Gość: Zenek_Spod B. Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 23:18
          Polecam poszukać "było sobie życie" to w oryginale "Il etait une fois la vie" Wersję taką można próbować poszukiwać przez jakieś p2p. Na pewno wiem ze bylo kiedys na Kazaa. teraz raczej jakieś DC/Emule?Edonkey polecam
      • mbmm Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 24.03.04, 20:50
        CZasami jeszcze można zobaczyc ten serial. I została wydana cała seria ksiażek
        pod takim samym tytułem.
        Bardzo sugestywny jest odcinek o próchnicy;)))))))))))))
    • p-iotr Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 13.02.04, 13:25
      Hehe..

"My kosmici Pi i Sigma
      dwa mat-planetyczne znaki
      - zbior przyjaciol z jednej paki!"

a potem:

"Mat-planeta spierwiastkuje
      przecalkuje
      zrozniczkuje..."

Ech, czasy...

pzdr
      • porcelanowy_jasiek Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.02.04, 08:59
        ooo bylo sobie zycie bylo kapitalne, to byl jeden z nielicznych filmow, ktory z
        zainteresowaniem ogladalam :)
        kapitalny!
        • porcelanowy_jasiek Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.02.04, 09:01
          yyy ups ale to nie byl polski film :)
          okienko pankracego, i jeszcze byl taki pan co chodzil po lesie i opowiadal o
          zwierzatkach-> ale jakos mi nigdy nie przypadl do gustu :)
          • tolba Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.02.04, 10:54
            Uprasza się o niezapominanie o postaci pana Dziadka Podwórkowego z Pankracego:-)
            • minow Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 17.02.04, 18:23
              a tak apropo wpadek w tekstach skierowanych do dzieci...
              znacie taką piosenkę FASOLEK, która leci mniej więcej tak:

Bierz go do buzi bo się ubrudzisz,
              Bierz go do buzi...
              Szybko go do buzi bierz - to nie jeż!!!!

Dodam,że piosenka była o wacie cukrowej czy jakimś lodzie ;)
              • Gość: hopi Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 10:53
                w Pankracym to byla Pani Babcia lub Pani Sąsiadka, nie Babcia Sąsiadka!
                a ta piosenka to było chyba Jacka Skubikowskiego "wez go do buzi, bo za chwile
                sie pobrudzi"
                a ja lubilam taki program pt michalki, to byly takie dwa niby polskie fraglesy
                z jakimis kolorowymi wlosami, ale prawie nikt tego nie pamieta, wszytkim sie
                tylko z cukierkami kojarza
                • p-iotr Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 24.03.04, 19:34
                  Gość portalu: hopi napisał(a):

> w Pankracym to byla Pani Babcia lub Pani Sąsiadka, nie Babcia Sąsiadka!

No co ty, stary - oczywiscie ze to byla Pani Babcia Sasiadka!
                  pzdr
                • Gość: miszkam Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:39
                  ooooo! Michalki tez pamietam, ale bardzo slabo i do niedawna mialam watpliwosci
                  czy naprwade byl taki program czy byly wytworem mojej dzieciecej wyobrazni, bo
                  nikt z bliskich i znajomych ich nie kojarzyl :)))))))))))
              • Gość: Sineira Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 18:46
                "Weź go do buzi - do buzi
                weż go do buzi, weź
                no proszę weź go do buzi
                bo za chwilę się pobrudzi
                weź go do buzi, weź"

To było o LIZAKU!!!
    • Gość: woo Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.starcom.com.pl 19.02.04, 11:29
      Z tego co pamiętam, to tydzień przed TV za moich czasów wyglądał jakoś tak:

poniedziałek - Zwierzyniec, starring: Michał Sumiński
      wtorek - Michałki (a wcześniej chyba Grześki)
      środa - .... (nie pamiętam - pomóżcie)
      czwartek - było chyba coś edukacyjnego albo teleturniej Rambit (konkurs dla
      szkół) i "Był sobie człowiek" a potem "Był sobie kosmos" i "Było sobie życie"
      piątek - Pankracy oczywiście
      sobota - 5-10-15 i Sobótka
      niedziela - Teleranek!!! (oprócz 13.12.1981)
      No i codziennie dobranocka.

Najbardziej nie lubiłem w niedzielę po południu Teatru Młodego Widza - nudy na
      pudy!
      • p-iotr Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 24.03.04, 19:37
        Dodatkowo:
        Poniedzialek: "Klub szesciu kontynentow"
        Wtorek: teleturniej "Cojak"
        Sroda: Oczywiscie "Tik-Tak"

pzdr
      • Gość: Ethlinn Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.03.04, 18:51
        A jeszcze w sobotę (czy w niedzielę?) rano był Drops...
      • Gość: m3 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.04.04, 17:58
        Rambit był w piątki
        w czwartki był Kwant i japońska kreskówka Ordy
    • klymenystra a propos brakujacych bajek... 24.03.04, 20:37
      a byla taka ladna kreskowka o wiewiorce pusi.. ktos pamieta jaki to byl tytul?
      pamietam ze to bylo urocze i potem przez pare lat rysowalam tylko wiewiorki w
      locie i sama chcialam byc wiewiorka.
      i jeszcze o misiu tao tao... jakies to bylo ladne..

(forum humorum? :))))
      • ilianna Re: a propos brakujacych bajek... 24.03.04, 21:13
        Właśnie! czy pmiętacie COJAK??? To było super!!!!!!!!
        I matplaneta tez!!!
        • grylzdyl.fataan Re: a propos brakujacych bajek... 24.03.04, 22:05
          Matplanetę pamiętam dosyć dokładnie nawet. Stworki grali aktorzy różnych płci,
          ale do siebie zwracali się jakby obaj to byli "panowie", co powodowało pewien
          mętlik w mojej dziecięcej głowie. No i był jeszcze trzeci bohater: Monitor,
          który zawsze kazał czekać na następny rozkaz z Matplanety, na następny rozkaz z
          Matplanety, na następny...

Zawsze przeprowadzały działania na zbiorach, umiały znikać i używać w miarę
          potrzeby matzaklęcia i miały gdzieś ze 2cm wzrostu. No i też odjazdowy statek
          kosmiczny z piórnika na żyłkach.

Z "cojaka" pamiętam tylko użądzenie do którego wkładało się ręce i po dotyku
          trzeba było odgadnąć co podali do rąk. Jeszcze przez wiele lat, gdy nastąpiła
          taka sytuacja nazywaliśmy ją "cojak" właśnie (może nawet jeszcze w liceum?)

A z tego programu o muzyce to pamiętam, że to było nieźle zakręcone, bo ten
          duży to był ten mały tylko z następnego programu. To mialo sugerować, że jak
          się ogląda ten program to się jest coraz większym. Taki paradoks czasowy w
          wersji dla siedmiolatków.
          • p-iotr Re: a propos brakujacych bajek... 25.03.04, 09:22
            grylzdyl.fataan napisał:

> No i był jeszcze trzeci bohater: Monitor,
            > który zawsze kazał czekać na następny rozkaz z Matplanety...

Hehehe.. "Mm-waga Sigma! Mm-waga Pi!!"

pzdr
            • Gość: miki Re: a propos brakujacych bajek... IP: *.kprm.gov.pl / *.kprm.gov.pl 25.03.04, 12:13
              A kto pamięta Żwirka i Muchomorka i wszystkie te czeskie dobranocki które były
              całkiem niezłe. Co do Pankracego to zawsze czekałam na taki czeski zresztą
              serial "Nikogo nie ma w domu".Na pewno pamiętacie.No i nie zapomniany Wodnik
              Szuwarek.
              • Gość: ultra75 Re: a propos brakujacych bajek... IP: 207.159.92.* 25.03.04, 18:30
                "Nikogo nie ma w domu" bylo super! Czy ten serial byl czarno-bialy czy moze
                mielismy wtedy po prostu czarno-bialy telewizor :-)?. Pamietam jeden odcinek, w
                ktorym glowny bohater chcial zrobic mamie niespodzianke i upiec dla niej tort
                urodzinowy. Ciasto chyba mu nawet jakos wyszlo, ale udekorowal go przed
                pieczeniem wielkim zdjeciem rodzicielki, ktore sie oczywiscie sfajczylo w
                piecu :-).
              • slon_bim-bom Re: a propos brakujacych bajek... 26.03.04, 17:49
                Gość portalu: miki napisał(a):

> A kto pamięta Żwirka i Muchomorka i wszystkie te czeskie dobranocki które
                były
                > całkiem niezłe. Co do Pankracego to zawsze czekałam na taki czeski zresztą
                > serial "Nikogo nie ma w domu".Na pewno pamiętacie.No i nie zapomniany Wodnik
                > Szuwarek.

Żwirek i Muchomorek teraz też lecą!! (we wtorki na dobranockę)- bardzo lubię
                porównywać sobie poszczególne odcinki z rozdziałami w książce ;)
          • Gość: glub Re: a propos brakujacych bajek... IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 11:31
            ten statek kosmiczny to był model statku kosmicznego z serialu kosmos 1999.

jeszcze w dropsie pokazywali serial jason z gwiezdnego dowództwa... był tam smok
            i jakies jego pomagiety które wyglądały juak faceci oblepieni tasmą
            magnetofonową orwo
      • Gość: madzia Re: a propos brakujacych bajek... IP: *.icpnet.pl 25.03.04, 12:49
        no wlasnie, te wiewiorki! wciskałam dzieciom na podworku, ze sama jestem taka
        wiewiorka, tylko na moment przenioslam sie do rodzicow:)))))
    • Gość: niezależny blekota,mlekota i klekota IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.03.04, 22:15
      księżniczka Arabella czy jakoś tak. o pierścieniu który jak się przekręcało to
      się dużo działo. Czeska produkcja zdaje się....
      • Gość: Lula Re: blekota,mlekota i klekota IP: 62.29.248.* 26.03.04, 09:51
        Ach fantastyczna rzecz, księżniczka Arabella :-)
        Pamietam taki odcinek w którym niebotycznie wydłużył jej się nos i wędrował
        przez czeskie góry i doliny aż zawędrował na granicę z Polską a wtedy natknął
        się na witających go z chlebem i solą, potężnie tej soli wciągnął i kichnął,
        sprzątając delegację powitalną!!!! Do dziś jak przypomnę sobie tą scenę to wyję
        ze śmiechu :-) Ale w tym serialu była kupa prześmiesznych scen, przebieranek,
        jakieś dziwaczne postacie, jakiś przeokropny Rumburak, wtracający się we
        wszystko kruk no i czarodziejski pierścień, który przez długi czas był źródłem
        naszych, dziewczyńskich marzeń...
      • p-iotr Re: blekota,mlekota i klekota 26.03.04, 14:14
        A propos czeskich superprodukcji to jeszcze byl film pt."Latajacy Czestmir"..
        ;)

pzdr.
        • fassolka Maja i Daszeńka 26.03.04, 15:34
          Daszeńka była czeskim bodajże foksterierem, zaczynała od psotnego szczeniaka,
          tatuś rodziny był chyba narratorem - niewiele w sumie pamiętam, ale to
          uwielbiałam. Chodzi mi po glowie, że roztargniony tata pytał coreczke: co
          robisz? Wcinam tatusiu! A to wcinaj, kochanie, wcinaj... A ona mu potem
          prezentuje parasol kompletnie powycinany we wzorki...
          Mówcie co chcecie, największe emocje to byla pszczółka Maja. Ja gryzłam przez
          ekranem paluchy ze strachu i przejęcia! A ten straszny odcinek, gdy ktoś
          przekroił dżdżownice Magde na pół??
          • Gość: mytre Re: Maja i Daszeńka IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 27.03.04, 15:42
            na Polonii wlasnie sie zaczely Podroze Pana Kleksa.

Są już Alojzy Bąbel i Wielki Elektronik ;)))
            A zaraz będzie Dolina Karateków i najbardziej niesamowita piosenka z filmów dla
            dzieci: "Siam siam osjam hua"
            buahahahaha ;)
          • Gość: miszkam Re: Maja i Daszeńka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:45
            a propos Mai, to pomijajac fakt, ze u fryzjera kazalam sie obcinac "na pszczolke
            Maje", dosc dlugo myslalam ze Maja ma na pierwsze imie Zofia, bo "te pszczolke
            ktora tu widzicie Zofią Mają" :)))))))))
        • gazamate Re: blekota,mlekota i klekota 07.04.04, 12:53
          A film "Sąsiedzi" pamietacie - to też chyba Czeskie było ...?
          • minnetou Re: blekota,mlekota i klekota 08.04.04, 02:09
            tak, czeskie, ale niezapomniane... do wytargania w sieci. ci panowie potrafili
            rozpierdolic doslownie wszystko. pamietacie odcinek" rynna" ?
    • Gość: greeen Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.04, 09:28
      A pamietacie filmy jakie leciały w wakacje i ferie?
      Siedem zyczen? Dziewczyna i chlopak (na podstawie ksiazki Ozogowskiej)?
      Rockefeller?
      w dziecinstwie duzo chorowalam i siedzialam czesto sama w domu - przed
      telewizorem wlasnie. Domowe przedszkole sie ogladalo ;-))
      • stalowy_szczur1 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 07.04.04, 13:08
        Młodzież.... w czwartki to leciał "Ekran z bratkiem" (że niby tak dla nieco
        starszych) i hiciory takie jak "Siedem stron świata", "Stawiam na Tolka Banana"
        i "Szaleństwa Majki Skowron". A pamięta ktoś program "Orbita", nadawany przez
        TV Posen (tzn. leciał na całą Polskę, ale robiony był w Poznaniu). Do kultowych
        rzeczy można zaliczyć fragment "Jak zrobić hełm kosmonauty z dwóch misek"
        (!!!). A po progamie.... szał ogólny, bo "Załoga G" walczyła z Zoltarem.
        Oglądanie tego teraz na Fox Kids to już nie to samo B-).
        Pzdr !
        Szyba
    • Gość: dill Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.acn.waw.pl 07.04.04, 22:50
      Na kasecie Tomcio Paluch byl fragment jak narra tor opowiadał co magik
      wyciagnal z cylindra...
      I padaly slowa " zegarek krolikał"....po latach dosżłam ze to nie zegar
      krolikał tylko wyciagał zegarek przecinek krolika!
      dill
      • vivyan Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 07.04.04, 23:13
        A ja ostatnio na MiniMini obejrzalam sobie taka bajeczke pt "Dixie" o takim
        gadajacym samochodzie, dzieciach i takim dziwacznym krasnoludku i jescze
        odkurzaczu samodzielnie chodzacym i dziwnym. Musze przyznac ze wrocila do mnei
        trauma z dziecinstwa. Do tej pory nie lubie odkurzac. :-P
    • Gość: imbir_girl Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 00:45
      A ja to pamiętam Sąsiadów, Kota Filemona i Pomysłowego Dobromiła.
      Pankracego oglądałam do czasu aż nie zaczął tam brać udział Artur Barciś (
      później dowiedziałam się jak ma na nazwisko ten uzurpator) we wczesnym stadium
      widziałam go jako wroga publicznego nr1, który zabrał mi cały mój świat, bo
      Pankracy z nim to juz nie bylo to samo :|
      Było sobie życie to był wybitnie interesujący film, który oglądało sie z
      otwartą buzią prawie że ;). Najbardziej podobalo mi się w jaki sposób wydostają
      się łzy a mianowicie wylewane są kubełkami :D no mistrzostwo świata normalnie
      cudo :)))
    • Gość: olaola Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.de.deuba.com 08.04.04, 12:29
      a pamietacie Plastusia i jego pamietnik?
      • Gość: Plastuś Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.chello.pl 15.10.04, 18:49
        • Gość: miśkowska Plastuś IP: *.chello.pl 15.10.04, 18:52
          sorry za to wyżej:) Plastusia pamiętam, uwielbiałam go:) Ostatnio powtarzali na
          dwójce, ok. 7 rano.
    • Gość: katarinka Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: 80.51.246.* 26.05.04, 10:39
      Ech, te wspomnienia dwudziestokilkulatków i starszych ;))
      Ja też muszę przyznać, że większości teatrów młodego widza nie lubiłam. Ale
      niezwykłym sentymentem darzę wspaniałe teatry reżyserii Andrzeja Maleszki. Czy
      ktoś pamięta "Mechaniczną Magdalenę"? Lub inne sztuki, w których grała ta
      dziewczyna?
    • Gość: Tomek Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 10:10
      Nic nie przebije czeskiej bajki "Sąsiedzi". Mam 28 lat a jak ją teraz ogladam to
      boki zrywam. Jest niesamowita.........
    • orvokki Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 27.05.04, 10:20
      Co roku w okolicy świąt leciał teatrzyk kukiełkowy, który miał tytuł jakoś "O
      piękney Pulcheryi i straszliwey bestyi" czy coś w ten deseń, oglądaliśmy to z
      dziadkiem co roku :o)
      A jak się nazywała taka bajka, czeska, gdzie były dwa pieski, czarny i biały?
      Pamiętam odcinek, w którym nakrywały się kocykami, jeden czarnym, drugi białym
      i temu pod czarnym było gorąco, a temu pod białym zimno...
      A takie muminki, wycinane z filcu, które miały kończyny nie połączone z
      tułowiem?

Coś Wam powiem o matplanecie - mam taką srebrną kamizelkę, strasznie
      obciachową, ale ciepłą. Kiedyś szłam w niej po Rynku i zaczepił mnie gościu z
      tych co to sprzedają krzyżówki na jakieś dzieci i zagajają w stylu "Hej,
      słonko!'. Na co ja warknęłam "Nie jestem żadnym słonkiem", a on na to "nie, ty
      jesteś z Matplanety!" :o)))))))
    • lukasz4891 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 28.05.04, 00:03
      mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/8907,utwor,40801.html - tutaj możemy
      usłyszeć "cover" :] znanego przeboju z bajki "Pi i Sigma". Polecam!!! ;)
      • adam1 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 28.05.04, 00:26
        Niesamowity był film "Wielka, większa i największa..."
    • Gość: Sineira Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 18:55
      O raaany! Załoga G! Czy ktoś ma to nagrane? Na żadnym animowym hubie nie udało
      mi się na to trafić, a przeciez kiedyś to był szał!
      A pamiętacie Delfina Uma? Uwielbiałam go. A Wilka i Zająca? "Nu, zajac...
      Pagadi!"
      Z polskich produkcji najlepiej pamiętam Reksia, no i Bolka i Lolka. Ale polskie
      bajki zawsze miały zbyt wyraźny smrodek dydaktyczny.
      • vika411 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 28.05.04, 19:18
        A kto pamieta filmowe wersje" Przygod Marka Piegusa"," Szatana z siodmej
        klasy","Panienki z okienka","Historia zoltej cizemki","Przygoda za jeden
        usmiech" i wiele, wiele innych...
    • Gość: deser Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.bytom.compnet.com.pl 15.10.04, 13:46
      Pradawny wątek powraca!
      • m.gregor Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 15.10.04, 14:33
        A nikt nie napisal o "Kwancie"...Ktos to pamieta? Lecialo w czwartki. I jeszcze
        byl taki program w ktorym ojciec i dwoch synow pokazywalo rozne doswiadczenia
        fizyczne (tylko za nic nie pamietam tytulu...)
        • joneczka Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 15.10.04, 17:06
          Pamiętam "Zwierzyniec",Teleranek,Niewidzialną Rękę(to także ty!),wszystkie
          dobranocki a szczególnie Festiwal Teatrów Dla Dzieci, który ogladałam z
          zapartym tchem autentycznie oceniając każdy ze spektakli i prognozując,który
          okaże się najlepszy, a miałam wtedy może z dziesięć lat. Miłość do teatru
          pozostała...
        • grail Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 15.10.04, 17:23
          To było laboratorium ale jak się ten człowiek nazywał.... na "N" chyba...
          • 26magda3 Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 15.10.04, 18:04
            a ktoś pamięta dobranockę o dwóch niedźwiadkach, których matka została zabita
            przez ludzi - to był "Dżeki i Nuka" - więcej nie pamiętam oprócz tego ze
            strasznie na tym plakałam

a przygody Dartaniana????
            • Gość: miśkowska Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.chello.pl 15.10.04, 18:58
              Dżeki i Nuka fajni byli:)
              No i Tik-Tak, jak facet przestawiał ogromny zegar... tylko nie pamietam, po
              co...
              Tik-tak tik-tak tik-tak tik-tak
              Ja jestem pan Tik-tak, a to mój mały świat...
              Dalej można posłuchać:
              www.polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/tik_tak.mp3
            • Gość: marzena "Mali mieszkańcy wielkich gór" IP: 158.75.40.* 09.12.04, 10:57
              Wtedy wszystkie szczeniaki w okolicy nazywały się Dżeki lun Nuka.
              KIedyś po Tik-Taku leciał film "Cudowna podróż" o chłopcu który za złe
              traktowanie zwierząt został zamieniony w krasnala i wraz z łabędziami
              podróżował po świecie.
          • nejmlez Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 15.10.04, 23:08

> To było laboratorium ale jak się ten człowiek nazywał.... na "N" chyba...

hmmm Niedzicki? albo cos w tym stylu :) zawsze konczylo sie totalnym
            rozgardaiszem w kuchni :) to byl chyba moj ulubiony program :)
            • grail Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.10.04, 14:12
              nejmlez napisała:

> hmmm Niedzicki? albo cos w tym stylu :) zawsze konczylo sie totalnym
              > rozgardaiszem w kuchni :) to byl chyba moj ulubiony program :)

zdaje się, że masz rację. Przypomniałem, sobie, że jeden z synów zwał się Lesio
    • e_katt Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.10.04, 00:18
      najlepsze z najlepszych:
      "Domowe Przedszkole"
      czeski serial "Nikogo nie ma w domu" (zawsze po "Pankracym")
      "Tik-Tak"
      "5-10-15"
      "Drops"
      • e_katt Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 16.10.04, 16:08
        no i jakże mogłam nie wspomnieć:
        "Plastusiowy Pamiętnik"
    • Gość: PanKratzy Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci IP: *.chello.pl 08.12.04, 21:40
      Dla wszystkich zainteresowanych starymi bajami link:

212.191.1.130/~disney/nostalgia/
      Wspaniała robota! WIelkie Dzięki dla Twórcy tej strony!!!

Czy ktokolwiek pamięta kreskówkę OTO SHADOKI? <
      • login_niedostepny Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 09.12.04, 00:52
        nostalgia.tv.pl/
        • login_niedostepny Re: Polska wytworczosc skierowana do dzieci 09.12.04, 14:39
          joneczka napisała:

> Pamiętam "Zwierzyniec",Teleranek,Niewidzialną Rękę(to także ty!),wszystkie
          > dobranocki a szczególnie Festiwal Teatrów Dla Dzieci, który ogladałam z
          > zapartym tchem autentycznie oceniając każdy ze spektakli i prognozując,który
          > okaże się najlepszy, a miałam wtedy może z dziesięć lat. Miłość do teatru
          > pozostała...

ja tez to ogladalam zawsze!!!!!!!!!!! i wygrala kiedys bajka o Zakletym
          Kaczorze, na ktorej strasznie plakalam:-)))))))))))))))) piekne to bylo:-
          )))))!!!!!!!!!!!!!!!!!! pamieta ktos inne spektakle/???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka