xxx131 04.11.04, 16:57 Pamietacie jakies? Moze takie: ILE WYTWORZYMY TYLE PODZIELIMY. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
login_niedostepny Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 17:08 CO DZIS ZROBILES DLA DOBRA SPOLECZENSTWA? Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 17:10 NAPRAWIANIE INSTALACJI DRUTEM BEZ IZOLACJI ZABRONIONE! (nie muszę wyjaśniać, co ludzie dorysowywali... :D) p.s. mogłem się trochę kopsnąć, ale liczy się zwrot :D Odpowiedz Link Zgłoś
login_niedostepny Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 17:12 PAMIETAJ, CZLOWIEK RODZI SIE BEZ CZESCI ZAMIENNYCH ps. nie pamietam czy to dokladnie tak lecialo... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 17:49 Ja widziałem kiedyś (chyba to był rok 1987) coś takiego: OSZCZĘDNIEJ GOSPODARUJMY SUROWCAMI, MATERIAŁAMI, ENERGIĄ Oszczęniej by gospodarowali, gdyby nie wywiesili tego hasła, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_z_enon Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 17:56 Mi sie za to przypomniał dowcip: Pani na lekcji pokazuje dzieciom króliczka: -powiedzcie dzieci, co to jest? - a dzieci totalna konsternacja, zadne nie wie. -ależ - mówi Pani - na pewno wiecie kto to jest, śpiewamy o nim piosenki, mówimy wierszyki... - rękę nieśmiało podnosi Jasio - - Nie może być, Josef Stalin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Re: Hasla za komuny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 18:07 PROGRAM PARTII PROGRAMEM NARODU - czy to nie może być odwrotnie? (z kabaretu Jana Pietrzaka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Re: Hasla za komuny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 18:10 > PROGRAM PARTII PROGRAMEM NARODU - czy to nie może być odwrotnie? (z kabaretu > Jana Pietrzaka... ...się dowiedziłem o tym haśle. A te "czy to nie może być odwrotnie?" to już dodał Pietrzak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Re: Hasla za komuny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 18:10 dowiedziałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Re: Hasla za komuny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 18:12 Poza tym widziałem niedawno kalendarz z tymi hasłami w empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 18:16 dwa, może trzy lata temu była w wawie (nie pamiętam gdzie, ale pewnie w zachęcie) wystawa mądrości prlowskich, zwłaszcza tych na tabliczkach (nie wiem jak Wy, ale mi się one zawsze kojarzyły z ośrodkami na mazurach - prlu jako takiego nie pamiętam... na szczęście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twinn Re: Hasla za komuny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:25 tęp muchy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twinn Re: Hasla za komuny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:27 uśmiech naszego dziecka: premią za trud wychowawczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twinn Re: Hasla za komuny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:27 sorry, to bylo tak: dbaj o zdrowie - tęp muchy Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 20:56 "Aby Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatniej" - oczywiście przekręcało się to tak "Aby Polska rosła w siłe a ludzie dostali żytniej". Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 20:59 A na dworcach kolejowych w czasach wczesnej komuny (lata 50-te) zapowiedzi pociągów były uzupełniane takimi sentencjami, jak np. "Matko, chroń dziecko przed biegunką" czy "Warzywa i owoce myj w bieżącej wodzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viciu Fulik Re: Hasla za komuny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:02 Już nie za komuny, ale jakieś siedem- osiem lat temu w mojej miejskiej przychodni zdrowia zobaczyłem hasło, ktore mię powaliło i do dzisiaj pamiętam: KARMIENIE PIERSIĄ OBOWIĄZKIEM SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ dziękuję, ja jestem nieobowiązkowy... Odpowiedz Link Zgłoś
nie_chce_sie_logowac Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 22:06 Na murach występowała wersja PROGRAM PARTII POGROMEM NARODU Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 22:04 to chyba z jakiegoś kabaretu, ale z PRLu - kartka na monopolowym: NIETRZEŹWYCH PRZYJMUJEMY JUTRO. ...i weź tu się dostań do środka, człowieku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Hasla za komuny. 04.11.04, 23:33 Cała Partia grabi swoja Ojczyznę... na czyny społeczne odbywane "dobrowolnie" w subotniki :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalique Re: Hasla za komuny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 08:27 Od kilkunastu lat w starych autobusach do dziś króluje taka nalepa: "Kontakty seksualne tylko z jednym partnerem, najlepszą ochroną przed AIDS" Odpowiedz Link Zgłoś
login_niedostepny hasla PRL-u 05.11.04, 09:41 W latach 80 pojawila sie ulotka z podobizna Jaruzelskiego i napisem "Uwaga zboczeniec!" "Histeria PZPR to bezsilność argumentów" (plakat S) Solidarnosc o nowych zwiazkach zawodowych na pocz.lat 80 : Niezależne Samorządne Demokratyczne Ale Partyjne (w skrocie NSDAP;-))) "Nie daj się manipulować ludziom, którzy wykonują zalecenia radia USA 'Wolna Europa'!" Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: hasla PRL-u 05.11.04, 18:56 słuchałem kiedyś Krzysztofa Skiby w RMFie, jak opowiadał o swojej działalności w Pomarańczowej Alternatywie. Urządzili kiedyś akcję na Piotrkowskiej w Łodzi - koleś leciał na złamanie karku, ubrany w ciuchy z napisami INFLACJA. Po paru minutach milicjanci go zatrzymali i wsadzili do wozu, na co jego kumple wyszli z transparentami: SENSACJA! MILICJA ZATRZYMAŁA GALOPUJĄCĄ INFLACJĘ! :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 33 Re: Hasla za komuny. IP: *.aster.pl 05.11.04, 12:03 ale to nie komuna, tylko LPR, lub ZChN. A poza tym "jezu ufam tobie" Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Hasla za komuny. 05.11.04, 09:50 Zapluty karzeł reakcji Ciekaw jestem kto to wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
login_niedostepny Re: Hasla za komuny. 05.11.04, 10:31 czy to nie byl przypadkiem marszalek Pilsudski...? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_ma_takiego_numeru Re: Hasla za komuny. 05.11.04, 11:17 login_niedostepny napisała: > czy to nie byl przypadkiem marszalek Pilsudski...? tak określano AK-kowców. Był taki plakat z rysunkiem AKowca próbującego przewrócić żołnierza AL, a nad tym hasło: Olbrzym i zapluty karzeł reakcji. Inne określenie żołniezry AK to: pies łańcuchowy imperializmu. poza tym podoba mi się: ZSRR obrońca pokoju, przyjaciel dzieci Uprzemie i szybko obsługujemy ludzi pracy; też z plakatów Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Hasla za komuny. 05.11.04, 18:53 > tak określano AK-kowców Tak, wiem; fascynuje mnie pomysłowość osobnika który takie hasełka wymyślał. Nie wiem czy mu zazdrościć inwencji czy wręcz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
nie_ma_takiego_numeru Re: Hasla za komuny. 05.11.04, 20:54 apodemus napisał: > Tak, wiem; fascynuje mnie pomysłowość osobnika który takie hasełka wymyślał. > Nie wiem czy mu zazdrościć inwencji czy wręcz przeciwnie... Wlodzimierz Zakrzewski jest autorem tego plakatu. Hasla prawdopodobnie tez. Przy okazji polecam strone z grafikami z tych czasow: www.komunizm.px.pl/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
login_niedostepny Re: Hasla za komuny. 05.11.04, 10:33 haslo przedwojenne "Minely czasy prababek, prasujcie elektrycznoscia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętam Re: Hasla za komuny. IP: 212.160.192.* 05.11.04, 20:52 Gdzieś ok. 1977-79 rok. Na dworcu w miejscowosci K., rano wisiał transparent, który brzmiał jak pełne rezygnacji westchnienie:IDEE LENINA CIĄGLE WIECZNE.Gdy wracałam wieczorem, juz go nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajota Re: Hasla za komuny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:59 Napis na pudełkach od zapałek: DZIECI + ZAPAŁKI = POŻAR (z czego wynikałoby, że pożar - zapałki = dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Hasla za komuny. 06.11.04, 00:43 A ja pamiętam takie coś. Rok chyba 1989, stacyjka kolejowa na peryferiach Krakowa, budynek stacyjny - właściwie barak, i na nim napis większy od nazwy stacji: OBRONA CYWILNA SPRAWĄ KAŻDEGO OBYWATELA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowa w kropki Re: Hasla za komuny. IP: 217.140.36.* 06.11.04, 00:48 SWIECAC PRZYKLADEM POPRAWIASZ BILANS ENERGETYCZNY KRAJU. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Hasla za komuny. 06.11.04, 02:05 TYLKO DZIKI CZLOWIEK WYRZUCA ODPADKI DO KANALIZACJI WADLIWE INSTALOWANIE ANTENY TO DEWASTACJA DACHU! Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Hasla za komuny. 06.11.04, 02:25 CZUJNOSC I DYSCYPLINA GWARANCJA BEZAWARYJNEJ PRACY pRACUJEMY W TROJKE, BUDUJEMY ZA DWUNASTU BIMBER PRZYCZYNA SLEPOTY NIECH ZYJE SOJUSZ ROBOTNICZO - CHLOPSKI POZDRAWIAMY KOBIETY PRACUJACE DLA POKOJU I ROZKWITU OJCZYZNY OJCZE STRZEZ SIE WYPADKU, MOJ LOS W TWOIM REKU plakat przedstawiajacy kolesia lezacego na trawie z papierosem w usatch, obok jego lopata wbita w ziemie, a na nie napis: TU SPOCZYWA BUMELANT [sic!] BUMELANT TO DEZERTER Z FRONTU WALKI O POKOJ I SILNA POLSKE MLODZIEZY - NAPRZOD DO WALKI O SZCZESLIWA SOCJALISTYCZNA WIES POLSKA NAPRZOD DO WALKI O PLAN 6-LETNI NIE LADUJ ZA WYSOKO plakat z wenus z milo i podpis - CHRON RECE! NA CZESC II ZJAZDU PZPR UCZYNMY Z WIOSNY ZJAZDOWEJ WIOSNE WZOROWEGO SIEWU UPRZEJMIE I SZYBKO OBSLUGUJEMY LUDZI PRACY PRZESTAN PIC! CHODZ Z NAMI BUDOWAC SZCZESLIWE JUTRO! ZSRR OBRONCA POKOJU, PRZYJACIEL DZIECI STRZEZ TAJEMNICY SLUZBOWEJ! MOZE WLASNIE TOBIE WROG CHCE JA WYRWAC! NIE DAMY ZIEMI OBSZARNIKOM! NIE DAMY FABRYK I KOPALN KAPITALISTOM! STOJ! PALCE NIE ODRASTAJA! DOCISKAJ MIESO POPYCHACZEM!!!!! [SIC!] KIEROWCO! TAK CHWYTAJ KORBE! starczy? Mia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Hasla za komuny. IP: *.bmts.com 06.11.04, 05:53 Za Edwarda 1 popularne bylo haselko: "Polak potrafi". Gdzies na trasie Opole - Czestochowa stanela kiedys duza plansza pod takim wlasnie tytulem (teraz to nazywa sie billboard). Ktos ideologicznie czujny dopisal do tego slusznego zdania jedno slowo: "przyp...lic". Niech zyje! Odpowiedz Link Zgłoś