Gość: arek IP: *.neptunemarine.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 16:00 to cyt z dziszejszej Rzeczpospolitej.Porównaj :napój wódka albo marszałek Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ykke Re: ofiara jechała jeepem marki BMW IP: 217.96.58.* 27.10.05, 18:00 > ofiara jechała jeepem marki BMW... ...a na nogach miała adidasy firmy Reebok. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 27.10.05, 21:23 A na uszach słuchawki od walkmana firmy Philips. Odpowiedz Link Zgłoś
dublin2 Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 27.10.05, 21:20 No i dobrze jest. Bo choc brzmi dziwacznie - okreslenie "jeep" stosuje sie juz powszechnie w odniesienu do samochodow pseudoterenowuch (pseudo, bo terenowy to jest land rover), i piszemy mala litera, marke piszemy duza... Oczywiscie lepiej brzmialoby samochod terenowy marki BMW. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.humor Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 27.10.05, 21:26 To można też jechać jeepem marki u-łaz?? Odpowiedz Link Zgłoś
dublin2 Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 27.10.05, 22:10 No nie brzmi to fajnie, przyznam. Ale jakos tam, mimo wszystko, lekko bez sensu, poprawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: ofiara jechała jeepem marki BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 23:09 Oczywiscie, ze mozna jechac jeepem marki uaz. Smianie sie ze wszystkich powyzszych przykladow jest smianiem sie z wlasnej ignorancji i nieznajomosci jezyka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: ofiara jechała jeepem marki BMW IP: *.ADSL.mnsi.net 28.10.05, 06:22 Fakt, mozna jechac jeepem marki UAZ. Wprawdzie nie tak dobrze, jak jeepem marki Jeep, ale na pewno lepiej, niz jeepem marki Lada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: ofiara jechała jeepem marki BMW IP: 212.87.16.* 28.10.05, 07:19 Cytat choćby z Wikipedii: "W języku polskim wielkimi literami piszemy nazwy firm i marek, a małymi literami nazwy produktów (np. ?Jeżdżę samochodem marki Fiat?, ale ?Jeżdżę fiatem?)." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: ofiara jechała jeepem marki BMW IP: 212.87.16.* 28.10.05, 07:22 Rzekłbym więc, że mówiąc o jezdżeniu jeepem jednoznacznie deklarujemy markę pojazdu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewosia Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 28.10.05, 09:31 ale to wynika z tradycji polskiej tak samo jak "adidasy Puma" i "walkman Aiwa" - wszystkie sportowe buty to adidasy, bo Adidas był pierwszy,wszystkie przenosne odtwarzacze kasetowe to walkmany, bo SOny najszybciej. Tak samo, jak rower - nie jest bicyklem, bo pierwsze sprowadzala do nas firma Rover. I już. PS - wszelkie gary utwardzanego szkla to duraleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fojtek do Wowo:) IP: *.net.pulawy.pl 28.10.05, 10:27 chyba tak będzie lepiej: Jadę samochodem marki fiat. Jeżdzę Fiatem punto. jeep BMW to BMW X5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: do Wowo:) IP: 212.87.16.* 28.10.05, 10:38 Cytat jest w całości cytatem, tak więc przykłady nie moje. :) Niemniej wydaje mi się, że są poprawne. Z taką pisownią spotkałem się już w literaturze. Być może pierwsze zdanie w cytacie jest nienajszczęśliwiej sklecone... :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 28.10.05, 09:47 > Oczywiscie, ze mozna jechac jeepem marki uaz. > Smianie sie ze wszystkich powyzszych przykladow jest smianiem sie z wlasnej > ignorancji i nieznajomosci jezyka polskiego. Rozwaliłeś/aś mnie!!!! Kto tu mówi o ignorancji i nieznajomości języka polskiego!!! (i nie nadymaj się tak, bo pękniesz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: ofiara jechała jeepem marki BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:09 To ja przepraszam. Chyba cos jest nie tak z moim poczuciem humoru, bo uwazam, ze to o czym piszecie jest tak samo zabawne jak fakt, ze w słowie żaba wystepuje "ż" zamiast "rz". Kupa smiechu, ha ha ha.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: ofiara jechała jeepem marki BMW 28.10.05, 11:20 Gość portalu: www napisał(a): > To ja przepraszam. Chyba cos jest nie tak z moim poczuciem humoru Istotnie!!! :DDD Odpowiedz Link Zgłoś