13.11.02, 08:03
Proponuje przywrocic watek o Stirlitzu.Czekam na dalsze kawalki.

Predkosciomierz Bormanna wskazywal 120 km/h obok szedl Stirlitz udajac ze
nigdzie sie nie spieszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Chrobok Moze juz bylo ..ale .. IP: wox:* / 170.205.220.* 13.11.02, 10:07

Stirlitz na popijawie u Müllera mocno przeholowal. Nastepnego dnia, zeby
      rozwiac watpliwosci, wchodzi do gabinetu Müllera i pyta:
      - Sluchajcie, czy domysliliscie sie po wczorajszym, ze jestem sowieckim agentem?
      - Nie - przyznal Müller.
      Stirlitz odetchnal z ulga
      • la_lunia Re: Moze juz bylo ..ale .. 13.11.02, 10:59
        > Gestapo obstawilo wszystkie wyjscia, ale Stirlitz ich przechytrzyl.
        > Uciekl przez wejscie
        • la_lunia Stirlitz - chyba przesadziłam :( 13.11.02, 11:10
          Stirlitz szedł ulicą, kiedy z tyłu rozległy się strzały i tupot podkutych
          butów.
          - To koniec - pomyślał Stirlitz wkładając rękę do prawej kieszeni spodni.
          Tak, to był koniec. Pistolet nosił w lewej.

Gdy Stirlitz szedł korytarzem, oczom jego ukazało się ogłoszenie o czynie
          społecznym.
          - Wpadłem - pomyślał. Skierował się w kierunku gabinetu Mullera.
          - Gratuluje poczucia humoru - powiedział - Tak jestem agentem sowieckim!
          - Dobra, dobra Stirlitz... Odmaszerować!
          Po chwili Muller wykręcił numer Kaltenbrunerra.
          - Czego to nie wymyśli nasz poczciwy Stirlitz, rzekł ze śmiechem - żeby się
          wykręcić od roboty...

W kawiarni "Elefant" Stirlitz miał się spotkać z łącznikiem. Nie ustalono
          niestety żadnego znaku rozpoznawczego.
          Na szczęście łącznikowi zwisały spod marynarki szelki spadochronu.

Wróciwszy do swego gabinetu, Mueller zauważył, że Stirlitz podejrzanie kręci
          się w pobliżu sejfu. - Co tu robicie, Stirlitz? - srogo zapytał.
          - Czekam na tramwaj - odparł Stirlitz.
          - W porządku! - rzucił Mueller, wychodząc. Ale na korytarzu pomyślał: Jakiż u
          diabła może być tramwaj w moim gabinecie? Zawrócił. Ostrożnie zajrzał do
          gabinetu. Stirlitza nie było.
          - Pewnie już odjechał - pomyślał Mueller.

Stirlitz wypoczywa w swoim tajnym mieszkaniu. Nagle wazon z kwiatami spada z
          parapetu i rozbija Stirlitzowi głowę. To tajny sygnał - znak, że jego żona
          właśnie powiła syna. Stirlitz ukradkiem ociera ojcowskie łzy. Tęskni. Od
          siedmiu lat nie był w domu. :)

Naprzeciw Stirlitza szły trzy umalowane kobiety.
          - Kur.y - pomyślał Stirlitz.
          - Pułkownik Isajew - pomyślały prostytutki.

Stirlitz ukradkiem karmił niemieckie dzieci.
          Od ukradka dzieci puchły i umierały.

Stirlitz zobaczył jak banda wyrostków pompuje kota benzyną. Kot wyrwał się,
          przebiegł kilka metrów i upadł.
          - Widocznie benzyna się skończyła - pomyślał Stirlitz.

Rocznica rewolucji październikowej. Stirlitz wkłada czerwonoarmijską czapkę,
          chwyta czerwony sztandar i maszeruje korytarzem Urzędu Bezpieczeństwa
          Rzeszy, śpiewając Międzynarodówkę. Nagle przystaje, twarz mu tężeje. - O
          mały włos nie zostałem zdekonspirowany - mówi, schroniwszy się w swoim
          gabinecie.

Stirlitz wchodzi do gabinetu Müllera: - Nie chciałby pan pracować dla
          radzieckiego wywiadu? - pyta. - Nieźle płacą. Zszokowany Müller patrzy
          podejrzliwie. Stirlitz zmieszany kieruje się w kierunku drzwi. Przystaje: -
          Nie ma pan przypadkiem aspiryny? - pyta. Wie, że ludzie zapamiętują tylko
          koniec rozmowy.

Dom Stirlitza okrążyli gestapowcy.
          - Otwieraj! - krzyknął Müller.
          - Stirlitza nie ma w domu! - powiedział Stirlitz.
          Odjechali. W ten oto sprytny sposób Stirlitz już piąty raz przechytrzył
          gestapo.

Wróciwszy do swego gabinetu, Müller zauważył, że Stirlitz w podejrzany
          sposób kręci się w pobliżu sejfu.
          - Co tu robicie Stirlitz? - srogo zapytał.
          - Czekam na tramwaj - odpowiedział Stirlitz.
          - W porządku! - rzucił Müller, wychodząc. Ale na korytarzu pomyślał: Jakiż u
          diabła może być tramwaj w moim gabinecie? Zawrócił. Ostrożnie zajrzał do
          gabinetu. Stirlitza nie było. - Pewnie już odjechał - pomyślał Müller.

Podczas uroczystej akademii w dniu urodzin Hitlera dostarczono Stirlitzowi
          na salę depeszę. "Stirlitz, jesteście zwykła dupa!" - mogły odczytać zbyt
          ciekawe oczy. Ale tylko Stirlitz wiedział, że właśnie tego dnia otrzymał
          tytuł Bohatera Związku Radzieckiego.

Stołówka Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy. Müller, Himmler i Bormann cierpliwie
          stoją w kolejce. Stirlitz wchodzi i od ręki dostaje obiad. Müller, Himmler i
          Bormann patrzą osłupiali. Nie wiedzą, że kobiety ciężarne i Bohaterowie
          Związku Radzieckiego obsługiwani są poza kolejnością.

Stirlitz wszedł do kawiarni Elefant. - To Stirlitz. Zaraz będzie zadyma -
          powiedział jeden z siedzących przy stole. Stirlitz wypił kawę i wyszedł.
          - Nie - odpowiedział drugi. - To nie on.
          - Jak to nie!? To Stirlitz!!! - krzyknął trzeci. Zaczęła się zadyma.

Esesmani poszli się kąpać. Stirlitz zdejmuje mundur, a pod mundurem ma
          czerwony podkoszulek z sierpem i młotem.
          Müller: - Skąd macie taką koszulkę, Stirlitz?
          - A to żona mi podarowała w Dzień Armii Radzieckiej - odpowiedział Stirlitz
          i pomyślał: Czy aby nie powiedziałem za dużo?.

Stirlitz idzie korytarzem kancelarii Rzeszy. Nagle widzi, że na tablicy przy
          drzwiach jego gabinetu wisi wielki apel o zgłaszanie się do udziału w czynie
          społecznym. - Wpadłem, wszystko wiedzą - pomyślał. Skierował się w kierunku
          gabinetu Müllera. - Gratuluję poczucia humoru - powiedział - Tak, jestem
          agentem sowieckim!
          - Dobra, dobra Stirlitz... Odmaszerować!
          Po chwili Müller wykręcił numer Kaltenbrunera. - Czego to nie wymyśli nasz
          poczciwy Stirlitz - rzekł ze śmiechem - żeby się wykręcić od roboty...

Stirlitz szedł nocą przez las. Nagle zobaczył na drzewie świecące oczy.
          - Sowa - pomyślał Stirlitz.
          - Sam jesteś sowa - pomyślał Bormann.

Stirlitz, spacerując nad brzegiem jeziora, ujrzał ludzi z wędkami.
          - Wędkarze - pomyślał Stirlitz.
          - Pułkownik Isajew - pomyśleli wędkarze.

Stirlitz usłyszał pukanie do drzwi. Otworzył je. Za drzwiami stał kotek.
          - Chcesz mleczka, głuptasku? - czule powiedział Stirlitz.
          - Sam jesteś głupi! Właśnie przyjechałem z Centrali - odrzekł kotek.

Stirlitz na popijawie u Müllera mocno przeholował. Następnego dnia, żeby
          rozwiać wątpliwości, wchodzi do gabinetu Müllera i pyta: - Słuchajcie, czy
          domyśliliście się po wczorajszym, że jestem radzieckim agentem?
          - Nie - przyznał Müller.
          Stirlitz odetchnął z ulgą.

- Stirlitz, co jest lepsze radio czy gazeta? - zapytał podejrzliwie Müller
          - Gazeta, w radio nie zawiniesz śledzia - odparł spokojnie Stirlitz.

Stirlitz jest już w Rosji, pije piwo pod kioskiem i krzywi się do sąsiada: -
          Rozwodnione.
          A sąsiad na to: - Trzeba było gorzej szpiegować, pilibyśmy Heineckena.

Hitler i Bormann stoją przed mapą i planują ważną akcję. Wchodzi Stirlitz z
          pomarańczami, wyciąga aparat fotograficzny, robi zdjęcia mapy i wychodzi.
          Hitler zdziwiony pyta Bormanna:
          - Kto to był?
          - Stirlitz, radziecki szpieg.
          - Czemu go nie aresztujesz?
          - Nie ma sensu. Znów się wykręci. Powie, że przyniósł pomarańcze.

Müller wiedział, że Rosjanie, zamieszawszy cukier, zostawiają łyżkę w
          szklance z herbatą. Chcąc sprawdzić Stirlitza, zaprosił go do siebie na
          herbatę. Stirlitz wsypał cukier do szklanki, zamieszał, wyjął łyżeczkę,
          położył ją na spodeczku, po czym pokazał Müllerowi język.

Zimny ranek. Stirlitz budzi się z ciężką głową na łóżku w celi więziennej i
          absolutnie nie może sobie przypomnieć, w jakim kraju aktualnie się
          znajduje: - Poczekam, aż ktoś się zjawi - myśli. - Jak będzie w czarnym, to
          jest esesmanem, a to oznacza, że jestem wśród hitlerowców, jeżeli zaś w
          zielonym to NKWDzistą, więc jestem nareszcie u swoich.
          Drzwi się otwierają i wchodzi facet w szarym mundurku: "Aleście się wczoraj
          urżnęli, towarzyszu Tihonow! W drobny mak! I nie wstyd wam? A jeszcze
          aktor!". [Konieczne wytłumaczenie: szary - kolor radzieckich milicjantów,
          Tihonow - nazwisko aktora, który grał Stirlitza, cela - to niewątpliwie izba
          wytrzeźwień].

Stirlitz wolnym krokiem zbliżył się do lokalu kontaktowego. Zapukał umówione
          127 razy. Nikt nie otworzył. P
          • Gość: hrabia Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 12:06
            Tam jest jeszcze więcej:
            www.hihawa.pl/category.php?cat=41
            Pzdr.

Hrabia.
            • Gość: lola Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: 193.247.251.* 18.11.02, 02:36
              Ja jestem rocznik 1974 i nie wiem kto to byl Stirlitz. Ale dowcipy sa CUDOWNE.
              Poplakalam sie ze smiechu. Szkoda, ze polecony link nie dziala
              • Gość: eliza Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: *.centrala.kbsa / 10.1.11.* 18.11.02, 09:57
                Styrlitz byl slawnym agentem wywaidu rosyjskiego
                • Gość: Quest Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 10:02
                  Ta pewnie !!
                  Zapomniałeś dodać że był postacią fikcyjną, cos jak nasz Janek - J-23
                  Był głównym bohaterem filmu (serialu) "Siedemnaście mgnień wiosny"
                  Prawdziwe nazwisko Wiaczesław Tichonow.
                  Dowcipy wzięły sie z osobliwego sposobu narracji filmu.
                  • Gość: maciek Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: 217.11.134.* 18.11.02, 13:23
                    Gość portalu: Quest napisał(a):

> Dowcipy wzięły sie z osobliwego sposobu narracji filmu.

No i jeszcze z absolutnego braku wyczucia filmu. Kloss był przynajmniej
                    umiejscowiony w różnych miejscach raczej niższego szczebla dowodzenia co w
                    efekcie było do kupienia. Raz tylko przez kilka minut miał kontakt z Canarisem,
                    szefem Abwehry. Dla Stirlitza Bormann, Kaltenbrunner to niemalże kumple a akcja
                    dzieje się albo w Kancelarii Rzeszy albo w Biurze Bezpieczeństwa. To coś
                    takiego jakby Arafat ubrał się w garnitur, zgolił brodę i został
                    viceprezydentem USA.
                    • Gość: szpetny Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: 195.187.253.* 18.11.02, 14:45
                      Kur... jego piz... mać, mruknął Stirlitz wychodząc z tajnej kwatery po czym
                      zaklął szpetnie.
                      • Gość: Frank Re: Stirlitz - chyba przesadziłam :( IP: *.lodz.gazeta.pl 19.11.02, 09:43
                        Wyszedł Stirlitz na ulicę... po przeciwnej stronie w bramie kamienicy zobaczył
                        trzy wyzywająco umalowane i skąpo ubrane kobiety.
                        Kurwy - pomyślał Stirlitz.
                        Stirlitz - pomyślały kurwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka