Dodaj do ulubionych

temperatura silnika

IP: 80.51.10.* 19.02.05, 00:21
Jeżdzę Felicją 1.6. W okresie jesienno-zimowym podczas normalnej eksploatacji
(np trasa, miasto, ale bez korków) wskaźnik temperatury silnika ledwo drgnie-
silnik cały czas jest niedogrzany. Czy ktoś miał podobny problem, podobno to
kwestia wadliwego termostatu, obawiam się, że dłuższa eksploatacja w takich
warunkach odbije się niekorzystnie na silniku, chłodnicę zakryłem kawałem
tektury, ale w okresie mrozu to niewiele daje;
dzięki za wszystkie uwagi;
denorex
Obserwuj wątek
    • Gość: adam Re: temperatura silnika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.05, 23:10
      Mam felicię 1.3 i jak ją kupiłem to wskaźnik też nie działał prawidłowo tzn.
      prawie się nie podnosił wskazując 0. Po wymianie termostatu wszystko wróciło do
      normy. Zacznij od wymiany termostatu to nie duży koszt a ponadto jest na niego
      (jak i też inne części) 2 lata gwarancji. Powodzenia
    • Gość: Braził Re: temperatura silnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 07:16
      W mojej Fabii wskażnik temperatury bardzo szybko osiąga środek skali i tak trwa
      niezależnie od pory roku bo tak ma działać termostat.
      To ustrojstwo puszcza wodę (płyn) na początku krótkim obiegiem, z ominięciem
      chłodnicy a po "złapaniu temperatury włącza długi obieg przez chłodnicę. I tak
      na okrągło aby temperatura była stała.
      Zastępowanie termostatu kawałkami dykty to przechlapana fucha.
      PZDR
      • kilovolt Re: temperatura silnika 04.03.05, 19:00
        Niezależnie od pory roku to nie może być. Wiadomo, że im zimniejszy samochód tym
        dłużej trwa osiągnięcie jego prawidłowej temperatury. Jasne jest chyba że od -10
        st nagrzewanie slinika trwa dłużej niż od +10 st.
    • cyngiel69 Re: temperatura silnika 04.03.05, 20:56
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=20799644
    • Gość: gość Re: temperatura silnika IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.03.05, 00:27
      A w mojej fabce wskaźnik temp. jest wychylony aż na czerwone pole.Ale to chyba
      dobrze. Auto ma po prostu mocny temperament.
      • Gość: Boobass Re: temperatura silnika IP: 82.160.104.* 17.09.05, 00:59
        Mialem cos takiego w fabi ze po przejechaniu ok 40km dopiero uzyskiwal temperature ale jeszcze przed polowa skali Wymienilem termostat i jest ok Fabryczne termostaty maja wade konstrukcyjna ktora usuneli madrzy polacy i zmienili troszke budowe termostatu i teraz po kilku km mam temperature na polowie skali (prawidlowo)
        • Gość: Andrzej Re: temperatura silnika IP: *.filmschool.lodz.pl / 212.191.6.* 19.09.05, 12:05
          nie słyszałem żeby fabryczne miały wadę konstrukcyjną,może tylko częściej
          nawalają. Mam Fabkę i lato czy zima bez problemu szybko dochodzi do środka
          skali / zimą dłużej/ i stoi twardo w miejscu, nieważne czy na zewnątrz jest
          plus 30 czy minus 15. przy plus 30 i prędkośći 100 - 120 km/h idzie do góry ale
          do czerwonego pola jeszcze daleko. Kolega który szczyci się trzymaniem temp. na
          czerwonym polu sporo ryzykuje.
    • Gość: Andrzej Re: temperatura silnika IP: *.filmschool.lodz.pl / 212.191.6.* 19.09.05, 13:25
      To mało prawdopodobne ale czy twoje auto nie miało zdeformowanej karoserii.
      miałem taki przypadek że stuknąłęm kiedyś Wartburgiem w poprzedzający pojazd.
      Stuknięcie nie było mocne ale zdeformowało lekko maskę,nie poszedłem nawet do
      blacharza a zimą stwierdziłem że silnik jest niedogrzany. Pierwsza myśl -
      nawalił termostat.Założyłem nowy i nic żadnej zmiany, powoli odkryłem że
      wskutek deformacji maski i przedniego pasa powiększyła się szczelina na styku
      tych elementów i wpadające dodatkowo powietrze tak skutecznie chłodziło
      chłodnicę że silnik zimą nie dochodził do właściwej temperatury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka