Dodaj do ulubionych

Zakwas na chleb

09.04.06, 18:03
Robiłam zakwas z maki zytniej razowej i trzymałam go w garnku pod przykryciem
4 dni, tak jak w przepisie dr Janusa i......spleśniał mi sad stał w kuchni na
szafce, niemieszany.
Co źle zrobiłam?
a może mozna kupić gotowy w sklepach ze zdrową zywnościa?
Obserwuj wątek
    • mama.mimi Re: Zakwas na chleb 09.04.06, 19:19
      Nastaw musi mieć ciepło, spleśniał chyba dlatego, że nie miał powietrza,
      podgrzej czasem w jakimś podgrzewaczu czy piekarniku, wstaw do ciepłej wody.
      Może spróbuj z białej mąki? Dołóż skórkę razowca albo fiolkę bakterii
      mlekowych. Ja nie zakrywam zakwasu, trzymamna słońcu w domu. Jeżeli już to może
      przykryj gazą.
      Nie kupuj sklepowego zakwasu, szkoda zdrowia
      Smacznego
    • artur737 Re: Zakwas na chleb 10.04.06, 00:09
      W koncu zakwas to jest tak plesn na mace.
      • agazabcia1 Re: Zakwas na chleb 11.04.06, 13:34
        No tak ale ta pleśń była zielona, więc raczej dobrze że wyrzuciłam.
        Spróbuje jeszcze raz.
        • artur737 Re: Zakwas na chleb 11.04.06, 16:33
          Jakbys pomieszala, to by zielen zniknela.

W kazdym razie dlatego nie zalecam chleba w czasie leczenia Candidy.
    • rzymianka6 Re: Zakwas na chleb 11.04.06, 20:23
      O ile wiem to zakwas trzeba mieszać co najmniej raz dziennie drewnianą
      łyżką.Osobiście mieszam go rano i wieczorem.
      Kiedy po raz pierwszy robiłam zakwas, ŧeż mi spleśniał na zielono pomimo
      mieszania.Okazało się, że mąka, którą kupiłam jako mąkę żytnią razową ( taką
      miała etykietkę), jest tak naprawdę mąką pszenną razową.Kupiłam więc mąkę z
      innej firmy mającą kolor wpadający w srebro.Zakwas oczywiście się udał.Pierwsza
      mąka kolorystycznie wpadała w złoto.
      Niestety nie wszyscy są uczciwi.
      Teraz jest chyba dobry czas na wyhodowanie młodych, zdrowych bakterii
      kw.mlekow., bo zaczęła się wiosna.
      Pozdrawiam, życząc udanego zakwasu na świąteczny żurek..Rz.
      • agazabcia1 Re: Zakwas na chleb 12.04.06, 14:12
        A dziekuję, nawzajem.
        Sprawdze kolor mojej maki wink
        • mminkaa Re: Zakwas na chleb 13.04.06, 09:06
          Mi wyszedł doskonały zakwas, natomiast z chleba wzorcowy zakalec. Pierwszy raz
          jak piekłam chleb to tez był jakiś zakalcowaty. Macie jakieś pomysły co moglo
          być tego przyczyną?
    • gadal Re: Zakwas na chleb 31.08.21, 18:24
      Po pierwsze należy zakwas dokarmiać przez Ok. 10 pierwszych dni co najmniej 2 razy dziennie (jak zakwas nabierze mocy tylko raz), czyli łyżką mąki i przegotowaną lub świeżo otwartą gazowaną wodą w takiej ilości, aby zakwas przybrał konsystencję bardzo gęstej śmietany. Za każdym razem trzeba go dokładnie wymieszać czymś sterylnym- ja to robię za pomocą pałeczek do sushi, polanych wcześniej wrzątkiem. Zakwas dokarmiamy również po każdym użyciu; dosypujemy wtedy tyle mąki i wody, aby uzyskać go co najmniej tyle, ile użyliśmy do ostatniego pieczenia. Słoik w którym przygotowujemy zakwas musi być wcześniej wyparzony; nakrywamy go za każdym razem nowym listkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką, aby uniknąć zsunięcia ręcznika. Jak nie pieczemy codziennie, po 10 dniach możemy zakręcić słoik zakrętką i wstawić do lodówki, przy czym co najmniej raz na tydzień powinnismy go wyjąć, dokarmić, przykryć listkiem ręcznika papierowego i pozostawić na kilka godzin, aby go „uruchomić” ; po tym czasie możemy go użyć, albo schować do lodówki. Po kilku miesiącach, szczególnie jak wypadnie nam dłuższy wyjazd np. 2-tygodniowy warto dokarmić zakwas tuż przed wyjazdem i schować go do lodówki; nie powinno się mu nic stać. Jak pojawia się zielona pleśń należy zakwas wyrzucić- jest nie do uratowania, jedzenie pleśni jest kancerogenne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka