Dodaj do ulubionych

Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dzieciom.

• Gość: lola Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.gda.computerland.pl 04.07.06, 13:13
      nie podnos reki bo Ci uschnie :)

www.harem-world.com/?des=2&ref=1667
      • Gość: bzdecikk Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:43
        Co do tego chodzenia boso to jest po części prawda... Jeśli chodzisz po
        płytkach, które są zimne, później mogą cię boleć korzonki.
        • croyance Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 15.09.06, 23:19
          Mnie nikt nigdy niczym straszyl, ale jak chodze boso po zimnej podlodze, to od
          razu mam zapalenie pecherza :-(((
    • dzowa Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 13:34
      Moja mama nie chciała żebym tak jak inne dzieci w podstawówce piła wodę prosto z
      kranu, (przeziebienie, bakterie itp.)
      Mówiła mi ze jak bedę piła przegotowaną to bedę miała ładne ciemne włosy. No i
      wszystko sie zgadza :) mam ciemny brąz - prawie czarny bez farbowania,a kranówy
      nie znoszę do dziś.

:)
    • Gość: k Śmiercionośna Igła IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 04.07.06, 13:38
      Moja ukochana babcia wmówiła mojej mamie a ona mnie, że jak się zgubi gdzieś igłę to trzeba ja natychmast odszukać! NIe zgadniecie dlaczego! POnieważ jeżeli się potem na tą iglę niechcący nastąpnie to ona natychast wbija się strasznie głęboko i od razu znajduje drogę do żył a potem do serca i człowiek umiera w męczarniach. Urocze. Wiem ,że to bzdura, ale nie mogę się opanować jak zgubię igłę , tak długo jej szukam ( z paniką w oczach) aż znajdę.
      • Gość: sprytny_rolnik mamo, dlaczego tata nie ma wlosow? IP: *.net136.okay.pl 04.07.06, 16:17
        - wytarly mu sie od czapki

hehe, jak bylem maly to wierzylem, teraz sam jestem lysy :P
      • ppo Re: Śmiercionośna Igła 04.07.06, 19:18
        Taaa, u mnie to samo było! Może mamy wspólną babcię? ;)
      • Gość: lubiepoziomki Re: Śmiercionośna Igła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 21:09
        Wstyd się przyznać, ale ja w historię z igłą wierzyłam jeszcze kilka lat temu. A
        mam juz zdrowo po dwudziestce :P
    • jo39 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 13:58
      jak mnie zobaczyla ciotka na wsi, jak w piatym miesiacu ciazy przechodze przerz
      dziure w plocie, bo mi sie nie chcialo isc naokolo, to powiedziala, ze bedzie
      dziecko zaplatane w pepowine - I BYLo, tak bardzo, ze musieli mi ciecie
      cesarskie zrobic i po wyjeciu z brzucha odwijali go jak z motka.
      A moja babcia mowila, ze nie wolno krecic ciasta w makutrze w rozne strony,
      tylko w jedna, bo inaczej sie odkreci (i co, jajka i maka wyskocza z powrotem?)
      • e.kucharska Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 14:29
        Z tym ciastem to nie przesąd żaden. Po prostu kręcąc, ubijając ciasto
        wprowadzamy do niego powietrze, przez co ciasto spulchniamy. Lepiej rośnie.
        Kręcąc w różne strony powodujemy to zamykanie, to uwalnianie powietrza. Jednym
        słowem o zakalec łatwiej. Jakieś 25 lat temu widziałam jak Kurek i Kamiński
        tort w "SONDZIE" robili.
        • Gość: titta Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.botany.gu.se 04.07.06, 16:47
          Och dzieki! Ja przez wiele lat uwazalam robienie ciasta za sztuke niemalze
          magiczna, bo moja babcia bardzo pilnowala krecenia w odpowiednia strone (a
          potem wszyscy chodzili na palcach jak roslo). Do dzisiaj boje sie go piec
          sama...
        • edytka_73 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 09.07.06, 01:35
          To jest kwesti astruktury cząsteczek białka w jajku - jak kręcisz w jedną
          stronę to się ładnie "wyciagają" i jest OK.
        • mummy6 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.01.07, 01:31
          nie mialam czasu wszystkeigo przeczytac ale dodaje:
          jak kobieta w ciazy nosi korale to dziecko bedzie owiniete pepowina wokol
          szyi,a jak patrzy przez dziurke od klucza to bedzie mialo zeza

i jak mama w ciazy sie gdzies sparzy na ciele to dziecko w tym miejscu bedzzie
          mialo zxcerwone znamie/slad
          • Gość: madzik Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.broker.com.pl 25.01.07, 20:11
            > i jak mama w ciazy sie gdzies sparzy na ciele to dziecko w tym miejscu
            bedzzie
            > mialo zxcerwone znamie/slad

moja mama bedac ze mna w ciazy, nabila sobie porzadnego siniaka na nodze.
            Jakims dziwnym trafem mam w tym samym miejscu od urodzenia na nodze ciemniejsze
            znamie, jakby wlasnie taki wyblakly siniak... Wiec nie wiem czy to takie
            bezpodstawne gadanie ;-)
      • Gość: bolek Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.07.06, 16:57
        groups.google.com/group/pl.sci.fizyka/browse_thread/thread/2370ff50921c7647/e0cd2462f08d9c52?q=kr%C4%99cenie+ciasta&rnum=1#e0cd2462f08d9c52
        • ppo Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 19:20
          Idź googlarzu gdzie indziej! Nikomu nie chce się wchodzic na jakieś przydługie
          linki!
      • Gość: gosia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 10:20
        Z ciastem to prawda. Ucierając ciasto w jedną strone tworzymy długie
        cząsteczki-polimery. Jak kręcimy w rożne strony cząsteczki sie rwą- efekt słabo
        wyrosnięte ciasto.
    • Gość: the dude Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:04
      Gdy zabije sie pająka to ba drugi dzien bedzie padal deszcz. Do dzis jak znajde jakiegos w domu to wole go zlapac i wyrzucic przez okno.
      • kszynka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 14:20
        Gość portalu: the dude napisał(a):

> Gdy zabije sie pająka to ba drugi dzien bedzie padal deszcz. Do dzis jak
        znajde
        > jakiegos w domu to wole go zlapac i wyrzucic przez okno.

dlaczego więc nikt na Saharze nie tłucze pająków?
        ;-)
      • Gość: maja Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:42
        Deszcz czy nie deszcz, nie widzę powodu, aby zabijać zwierzątko, które jest
        skadinąd pożyteczne i człowiekowi wiekiej krzywdy nie robi, więc ten przesąd
        uważam za całkiem w porządku.
        O igle przechodzącej żyłami do serca słyszałam od koleżanek z kolonii.
        A co do mycia włosów - moja babcia do dziś nie rozumie jak można myć włosy
        częściej niż co dwa tygodnie. Najdziwniejsze jest to, że sama myje je niezbyt
        czesto, nie używa żadnych odżywek, ma 80 lat i włosy takie, że jej zazdroszczę -
        czarne, grube i zdrowe. Jest to dla mnie nieodgadniony fenomen. Natomiast jako
        dziecko nie znosiłam mycia włosów, bo moja babcia, wykonująca ten horror,
        drapała mnie paznokciami po skórze tak, że miałam potem strupy. I twierdziła, iz
        jest to jedyna skuteczna metoda na mycie głowy (nigdy nie używała terminu: mycie
        włosów). Kiedy parę lat później głowę myła mi fryzjerka w sposób oczywiście
        normalny i bez obrażeń, miałam wrażenie, że chyba ich nie domyła. Ech, siła
        sugestii...
        Moja szefowa niekiedy zwraca mi uwagę na moje notoryczne zostawianie torebki
        gdzie popadnie, najrześciej na ziemi.
        Natomiast moja mama zawsze kazała mi zabierać ze sobą dodatkowe ciuchy, na
        wypadek jakbym miała zmarznąć. Jeszcze niedawno potrafiłam przy
        trzydziestostopniowym upale nosić sweterek.
        Kilka lat temu zdazylo mi się, że jakaś mamusia powiedziała swojej na oko 5
        letniej latorośli wskazując na moją osobę, że jak nie zje tej pysznej rybki(w
        barze nad morzem) to ta pani ją porwie i utopi w szambie, bo tak robi ze
        wszystkimi niejadkami. Dostałam szału, wytłumaczyłam dziecku, że mama ma
        skłonności do przesady, a mamie powiedziałam co myslę o jej systemie
        wychowawczym. Do tej pory dostaję drgawek jak słysze o straszeniu dzieci. Idiotyzm.
      • Gość: Baba z wozu Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.aster.pl 04.07.06, 15:08
        no, z 3 piętra jak zleci to napewno go nie zabijesz;)
        pomacha sześcioma nóżkami i doleci do najbliższego drzewa;)
        • lena.k1 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 16:15
          pająk ma 8 nóżek, o ile się nie mylę :)
      • Gość: shr Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 15:21
        Z tym pajakiem to akurat prawda, tylko od d...y strony podana. Po prostu owad
        chowa się przed deszczem, często akurat do domu. Stąd i prawdopodobieństwo
        trafienia na niego akurat przed deszczem jest większe. A że arachnofobia jest
        powszechna, to pająka od razu ludziska tłuką. A na drugi dzień pada, bo padać i
        tak miało.
        • Gość: Water Proof Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.icpnet.pl 10.07.06, 14:52
          Nie owad!!!!! Pająk ma się do owada jak człowiek do karpia, mniej więcej...
      • alasme Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 16:09
        a w PIs-ie wierza, ze jak sie zamowi msze w intencji deszczu - to spadnie :)
    • Gość: sweety 666 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:27
      Moja zawsez mówiła, że potknę się o sznurowadła, co raczej nei jest fizycznie
      możliwe :P
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 195.136.112.* 05.07.06, 10:18
        Jak zwal, tak zwal, ale zeby stracic mozesz.
    • Gość: :-) Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.ztpnet.pl 04.07.06, 14:29
      RELIGIA

Na szczescie, w pewnym okresie swojego zycia zaczalem uzywac mozgu i od tamtego momentu jestem szczesliwym czlowiekiem. :-)

Pozdrawiam
    • gremlinekdance Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 14:30
      Gość: mimi 03.07.06, 18:51
      nie spiewaj przy jedzeniu bo będziesz miała głupiego męża,
      nie siedx na rogu stołu bo zostaniesz stara panna,
      i zeby wyzdrowieć trzeba sie porzadnie wypocic - aż pot spływał po człowieku, a
      nie mozna było spod kołdry wystawic chociaz małego paluszka

Z tym potem u mnie tak samo, jak zachorowałam - leżałam cały dzień pod grubą
      kołdrą przyktrytą kocem... Masakra... A z tekstów... "Nie kłam, bo ci nos
      urośnie", "Nie chodź na boso (bo się przeziębisz...)" - to zachowało się do
      dzisiaj;)
      • Gość: m3m8 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 62.87.210.* 04.07.06, 14:39
        Sama mam taka 'głupotkę' , która wmawiam swoim córkom :) Otóz wciaz
        powtarzam ,ze powinny w ciągu dnia zjeść cos ciepłego by żoładeczek
        pracował :). Kiedy były młodsze słuchały i jadły a dzis dorstające panny śmieja
        sie z tego i mówią: tak..tak..jemy ciepłe by żołądeczek pracował. Pozdrawiam
      • Gość: emka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.acn.waw.pl 04.07.06, 14:48
        no, mój Tatuś był oryginalny i mówił mi, że człowiek ma w sobie taki worek z
        zapasem łez na całe życie i jak będę za dużo płakać, to mi się ten zapas
        wyczerpie i potem nie będę mogła płakać, jak będzie do tego prawdziwy powód - od
        razu przestawałam się mazgaić :)
      • lena.k1 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 16:18
        z tym śpiewaniem przy stole, to ja znam wersję, że "nie śpiewaj, bo będziesz
        miała męża pijaka!" :)
    • Gość: sweety 666 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:37
      a, no i jeszcze:

JAK NEI ZJESZ KOLACJI TO CIE CYGANIE W NOCY PORWĄ I SPRZEDADZĄ! - jak mówiła
      kochana babcia... brrr, masakra. Wyobraźcie sobie mój strach, kiedy zostawałam
      sama w sypialni i nasłuchiwałam przybycia tych strasznych Cyganów...
      • skorpionica11 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 14:48
        Nie idz tam albo tego nie wolno bo zaraz dziad przyjdzie po ciebie
        ten tekst moja kolezanka uzywa do swoich dzieci,ja oczywiscie tych
        beznadziejnych tekstów nie podzielam w wychowaniu dzieci
        • Gość: Gucia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.pools.arcor-ip.net 06.07.06, 19:10
          I co ten dziad czy cygan z tymi nieborakami zrobia?
          Bo pewna bardzo brzydka mysl mi sie nasuwa... :(
    • kot.polarny Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 14:51
      Jeszcze się nie przeziębiłaś i pewnie nie przeziębisz ale obyś na starość nie
      dostała reumatyzmu. Jak nie widać efektu w ciągu kilku dni to nie znaczy że go
      nie ma
    • Gość: Baba z wozu nie wolno się kąpać podczas miesiączki IP: *.aster.pl 04.07.06, 15:06
      Na obozie harcerskim miałam taką panienkę, której mamusia powiedziała, że jak
      się ma miesiączkę to nie wolno się kąpać. Panna nie chciała się w ogóle myć
      przez tydzień. w licpcu. Ciepło było. I muchy.
      • java84 Re: nie wolno się kąpać podczas miesiączki 25.07.06, 15:40
        pewnie chodzilo jej o kapiel w jeziorze- to prawda, tak samo w basenie-wzrasta
        ryzyko infekcji
    • hispana hardkor 04.07.06, 15:06
      ojciec wmawial mi ze mam kolana z przodu i sie ze mnie nasmiewal, twierdzac, ze
      wszyscy normalni ludzie maja kolana z tylu - ciagle w lustrze usilowalam
      zobaczyc te kolana z tylu i nic...

ojciec zabierajac mnie i siostre do lasu kazal zbierac "koraliki" do kieszeni,
      twierdzac, za mamusia ucieszy sie, jak zrobimy z nich naszyjnik... Hmm, mama
      najpierw bardzo podziekowala i ogromnie sie ucieszyla widzac jak staralysmy sie
      zrobic jej przyjemnosc, po czym wybuchnela smiechem widzac jak jej dzieci
      wyjmuja z wypchanych kieszeni zajecze bobki...

nie moglam chodzic po meblach (wspinaczka wysokomeblowa), bo jak spadne to
      rozwale sie i z bliznami nie zostane miss-polonia
      • Gość: robotobibok Re: hardkor IP: *.lanet.net.pl 04.07.06, 15:13
        Jako dziecko często ktoś z rodziny pytał mnie , kim chce zostać "jak dorosnę"
        Oczywiscie wtedy odpowiadałem ,że kolejarzem
        "aaa to musisz się dobrze uczyć" ;)
    • Gość: akcz Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:15
      Moją mame jej babcia (a więc moja prababcia) straszyła dziadem z wąsami. Jak
      nie będzie jadła to przyjdzie dziad z wąsami i ją porwie. Jakoś nigdy dziad nie
      przychodził i mama sie już tym nie przejmowała. Jakiegoś dnia prababka ucieła z
      miotly część włosia i połozyła przy łóżku, jako dowód że dziad już tu był.
      Dobrze, że mama na mnie nie stosowała juz takich metod :] ;]
      • Gość: janna Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.06, 15:41
        o, to widze, ze moj ojciec jednak byl oryginalny: jak bedziesz tyle w wodzie
        siedziec, to ci blona plawna miedzy palcami wyrosnie :))) Mial nadzieje, ze
        takim tekstem wyciagnie mnie wreszcie na brzeg, ale zawsze, odkad pamietam,
        bardzo mi sie taka perspektywa podobala i bylam rozczarowana, kiedy
        wyjezdzalismy znad morza, a blony ani sladu...
        • metal_fish Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 21:44
          u mnie było to samo bo byłam bardzo wodolubna. ewentualnie jeszcze wersja: nie siedź tyle w tej wodzie bo sie rozpuścisz.
    • kruszynam Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 15:46
      a mnie babcia mówiła, żebym nie gwizdała, bo będe miała głupiego męza... a
      jeszcze tydzień przed ślubem gwizdałam a nie mam głupiego męża... chyba że mu
      jeszcze głupota na stare lata sie ujawni...hihihi
    • Gość: catlover Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.06, 16:00
      Moja matka zabraniała ośmioletniemu wnukowi zagladac do lodówki w lecie poniewaz
      MOżE SIę PRZEZIęBIć !!!! aaaaaaaaaaa!!!!!!!!
      I podgrzewała mu jogurty....
      płakałem.....;-)
      • Gość: Lucusia Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.06, 21:00
        > MOżE SIę PRZEZIęBIć !!!! aaaaaaaaaaa!!!!!!!!
        > I podgrzewała mu jogurty....
        Moja sąsiadka uważ, że dzieci muszą chodzić w czapce cały rok (co najmniej taka bawełniana, naciągana na uszy), bo dostaną zapalenia uszu no i kolę koniecznie trzeba podgrzewać, nawet jak jest 30 stopni.
      • croyance Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 15.09.06, 23:28
        Moja mama dawala mi do picia podgrzewana coca-cole :-DDD
    • nie-niebieska Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 16:02
      moje 5 letnie dziecko nie wierzy w zadne dziady, zaby i pestki w zoladku
      nie strasze go, nie moja to bajka, ale wspominam te 'glupoty', ktore wymieniacie
      w kwestii zartu :)
    • alumarak Żadne głupoty! 04.07.06, 16:15
      Rodzice już tak mają.
      Spełniają pewnego rodzaju misję.
      Mama może mówić, żeby włożyć kapcie to jest jej święty obowiązek, inaczej nie
      będzie czuła, że jest matką.
      Oni się tak dowartościowują, myślą wtedy, że mają jeszcze na nas wpływ.. .czy
      mamy 10, 15, 20, czy 40 lat.

A kapci nie zakładam, chociaż nie raz się przez to przeziębiłam
      • Gość: gaduła Re: Żadne głupoty! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.07.06, 16:26
        Może i tak, ale czasem przesadzają, jak. np. z ogniem i sikaniem w nocy do łóżka ;) Niegdyś babcia mojej
        koleżanki przy temperarurze min. 35 stopni Celcjusza zabroniła jej kupić loda, bo było za zimno. W
        czerwcu!
        No i na spacer u mnie nie można wieczorem polną drogą na wsi łazić bo Cyganie porywają ;) I drzewa w
        brzuchu rosną... po pestkach, rzecz jasna. A jak mam czkawkę to ktoś mnie wspomina!
        • Gość: Espaderka dziad IP: *.ksvis.pl 04.07.06, 16:28
          U mnie po osiedlu jak bylam mala chodzil taki dzaiedek z broda i duyzm psem , i
          babci jak bylam nie grzeczba straszyla mnie ze dziad mnie zabierze :)
        • Gość: kangur Re: Żadne głupoty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:11
          jedzenie lodów w upale to prosta droga do ciężkiej anginy! znam z autopsji, nic
          fajnego. Babcia miała połowę racji.
          • Gość: Lucusia Re: Żadne głupoty! IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.06, 21:11
            To jedz te lody cały czas, a nie dostaniesz żadnej zarazy. Ja, a zwłaszcza moje dzieci na okrągło jedzą lody, zwłaszcza gdy jest gorąco, a chorujemy góra raz do roku i to zazwyczaj gdy już i cała klasa dzieci ma albo miała grypę.
    • Gość: malignok Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 04.07.06, 16:19
      na pytanie czemu ta pani ma takie zielone powieki ( cien do oczu!!!) mama z
      pozwazna mina- bo je duzo natki pietruszki...
      • maggpie świetne 04.07.06, 16:43
        Gość portalu: malignok napisał(a):

> na pytanie czemu ta pani ma takie zielone powieki ( cien do oczu!!!) mama z
        > pozwazna mina- bo je duzo natki pietruszki...

:DD
    • Gość: titta Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.botany.gu.se 04.07.06, 16:33
      -po zjedzeniu czegos tlustego (a juz ryb w szczegolnosci) nie wolno pic wody
      (bo taka pani pila i umarla). Mozna natomiest wode z sokiem :) (dziadkowie)
      -Nie wychodz poza ogrod bo cie porwa Cyganie (do mnie kilkuletniej, nie
      zadzialalo, bo poszlam szulac tych Cyganow :)
      to juz nie do dzieci:
      -herbata z mlekiem tuczy (mozna natomiast pic herbate i samo mleko :)
      -panna nie moze kupowac takich rzeczy jak pralka, lodowka itp. Kupuje sie je
      przd slubem (albo dostaje w prezencie). To zly znak, zostanie sie stara pannna
      itp. Pomimo histeri kupilam. Jakos wole byc stara panna z pralka niz prac
      recznie :)
      -Jak sie cos nie uda za pierwszym razem to jest to zly znak i lepiej nie
      probowac po raz drugi. No i tu jest problem bo wlasnie mi odwolano samolot :)
      • kicior99 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 17:23
        mnie tata mowil (jako siedmioletniemu chlopcu) ze jak bede sobie ogladal
        siusuaka to mi wyschnie mozg. sic!
      • Gość: Vilvertois Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:34
        Nie jedz sera z dziurami, bo to są nory drążone przez myszy. I tam te myszy jaja
        składają :P
    • Gość: ines Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 17:51
      Szanuj się, bo jak sie sama nie uszanujesz to nikt cię nie uszanuje
      • Gość: Monarchista Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 195.128.172.* 04.07.06, 17:54
        A mi mama zawsze mówiła: "Jeśli będziesz kłamać, obszyję ci kołnierz taśmą -
        aksamitką. Wtedy, jak zaczniesz kłamać, tasiemka będzie cię ściskać za gardło i
        dusić tak długo, aż przestaniesz kłamać". Pamiętam, że mi się to śniło po
        nocach.
        • Gość: Monarchista Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: 195.128.172.* 04.07.06, 18:00
          Inny przykład
          dawniej rodzice wyznawali pogląd: "Między dzieckami nima fojta (czyli wójta)"
          Oznaczało to, że wszelkie spory między dzieciarnią rozstrzygano w ten sposób,
          że wszyscy uczestnicy awantury, bez względu na stopień winy, otrzymywali
          solidne lanie, po którym, jako kara dodatkowa, byli stawiani do kąta.
          To taki rodzaj odpowiedzialności zbiorowej. Nic dziwnego, że dzisiaj znaczna
          część społeczeństwa rozumuje w takich kategoriach.
          • a_weasley Nie ma wójta 09.07.06, 17:46
            Gość portalu: Monarchista napisał(a):

> Inny przykład
            > dawniej rodzice wyznawali pogląd: "Między dzieckami nima fojta (czyli wójta)"
            > Oznaczało to, że wszelkie spory między dzieciarnią rozstrzygano w ten sposób,
            > że wszyscy uczestnicy awantury, bez względu na stopień winy, otrzymywali
            > solidne lanie

Coś mi to mocno przypomina postępowanie policji przy zadymach kibolskich...
      • Gość: ASIA Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 05.07.06, 14:33
        TYLKO TO AKURAT TO PRAWDA
    • Gość: zielona żabka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 17:53
      Znam pewną niemłoda panią która do dnia dzisiejszego wierzy, że nie nalezy jeśc pomidorów, agrestu i mnóstwa innych rzeczy ze skórką, bo ta skórka PRZYKLEJA SIĘ DO JELITA i ma się zatrucie. I jeszcze jedna bzdura z tej serii: jak sie jest chorym i ma sie kaszelek, to na kaszel najlepszy jest syrop, bo on osiada na drogach oddechowych i to likwiduje kaszel
      • Gość: england Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.pools.arcor-ip.net 06.07.06, 19:41
        > t chorym i ma sie kaszelek, to na kaszel najlepszy jest syrop, bo on osiada na
        > drogach oddechowych i to likwiduje kaszel

a to bzdura???
        • Gość: Aśka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.kalisz.mm.pl 17.09.06, 23:38
          Ja w to wierzę do tej pory,a swojemu dziecku mówię,że jak kłamie to mu nos
          rośnie i z uszu się kurzy
      • ebusia_fam_fatal Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 08.07.06, 20:39
        Gość portalu: zielona żabka napisał(a):

> Znam pewną niemłoda panią która do dnia dzisiejszego wierzy, że nie nalezy jeśc
        > pomidorów, agrestu i mnóstwa innych rzeczy ze skórką, bo ta skórka PRZYKLEJA S
        > IĘ DO JELITA i ma się zatrucie

to akurat sie zdarza, ale zeby tak zawsze? lol
    • ulapod Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 18:07
      że jak połknę pestkę to mi drzewo w brzuchu wyrośnie :)
    • Gość: :( Mąż bedzie ci bil IP: *.chello.pl 04.07.06, 18:16
      a mnie wqrzalo jak 'przekochany tatus' probowal na mnie cos wymoc, akurat zebym
      cos dla niego zrobila, mowiac:" zobaczysz, doighrasz sie, maz bedzie cie bił i
      tłukł". faaaajnie co. od malenkosci mi to wmawial.
    • Gość: Evina69 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.06, 19:12
      Jak w TV oglądałam jakieś wydarzenie sportowe ,nigdy nie mogłam mieć
      skrzyżowanych nóg .Mama wmawiała mi że to przynosi pecha.Ciekawe jak dzisiaj
      wyprostuję ,to Niemcy wygrają?
    • ppo Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 19:12
      "Nie chodź w odludne miejsca, bo cie ktoś napadnie"- jak mnie może ktoś napaść,
      kiedy nikogo tam nie ma?

"Nie wchodź przez okno, bo pokazujesz drogę złodziejowi"- jeśli złodziej nie
      zna tej drogi, to chciałbym, żeby wszyscy złodzieje tacy byli!

"Nie siedź tyłem do okna, bo się przeziębisz"- zawsze, jak chciałem się
      przeziębić (np. przed klasówką), to siadałem przodem i wdychałem zimne
      powietrze. Efekt murowany!

"Nie jedz niewyparzonych jajek [w cieście]"- sam nie wiem dlaczego? Jadłem i
      jakoś żyję :)

"Nie pij wody z kranu"- jak wyżej :)

Jak jeszcze cos sobie przypomnę, to podrzucę. Fajny wątek! :D
      • ppo Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 04.07.06, 19:16
        Acha, jeszcze jedno: "Nie jedz lodów w zimie"- podobno niezdrowe. Ale i tak w
        tamtych czasach były trudno dostępne o tej porze roku. Chyba, że tzw. "ciepłe"
        (bez gejowskich skojarzeń, please).
        • Gość: klok Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio IP: *.acn.waw.pl 04.07.06, 19:25
          nie wystawiaj nóg spod kołdry bo Ci je zje okropny stwór co to mieszka za
          łożkiem (badz pod nim)
          trauma po dzis dzien (a przynajmniej jakos tak nieswojo mi stopy wystawiac)
          • java84 Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 25.07.06, 15:46
            w sobote snilo mi sie, ze mnie osa gryzie w stope, a jak sie obudzilam, to sie
            okazalo, ze lize mi noge...pies (tzn mojeje mamy, nie jakis obcy)
      • ebusia_fam_fatal Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 08.07.06, 20:42
        > "Nie jedz niewyparzonych jajek [w cieście]"- sam nie wiem dlaczego? Jadłem i
        > jakoś żyję :)

o salmonelli slyszal?
        w dzisiejszych czasach jeszcze dochodzi ptasie grypsko :)
      • aiczka Re: Głupoty, które wmawiają rodzice swoim dziecio 30.01.07, 15:57
        > "Nie jedz niewyparzonych jajek [w cieście]"- sam nie wiem dlaczego?
        Chodzi o surowe ciasto?
        Była jakiś czas temu epidemia czy też wzmożone zagrożenie salmonellą i wtedy
        bardzo uczulano ludzi na ostrożne obchodzenie się z jajkami - jeśli już do
        jakiejś potrawy były potrzebne surowe, to trzeba je było wyparzyć aby pozbyć się
        bakterii ze skorupek (miały nie przedostawać się do wnętrz jajek).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka