Dodaj do ulubionych

Całe życie wydawało mi sie, że ....

IP: *.ec.pl 13.10.06, 10:43
mysz to samica szczura, a sarna - jelenia, że mąż mojej sąsiadki to jej
syn,że w kościelnej pieśni padają słowa "swoją matkę pozostawiam na brzegu" a
nie "barkę"(i zastanawiałam się dlaczego to takie okrutne wyrzeczenie trzeba
ponieść) i że takiego wątku jeszcze nie było ;), czyli o czym dowiedzieliście
się po latach życia w nieświadomości?
Obserwuj wątek
    • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 10:50
      ...że cukier w spożywczaku jest wanilinowy, a nie waniliowy. Oczy mi na wierzch
      wylazły jak to do mnie dotarło po tylu latach kucharzenia. Dno.
      • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 11:05
        serki tez są wanilinowe
        :-[
        że ananasy rosną na palmach a to za przeproszeniem ..BULWY SĄ!
        że wystarczy żyć w karju kapitalistycznym,zeby mieć tak jak na zachodzie!
        że samoloty linii krajowych latają niżej niż miedzynarodowe
        • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 13.10.06, 12:23
          z tymi ananasami to na pocieszenie powiem Ci, że zapewne pół narodu szukałoby
          ich na palmach i daliby sobie kończyny poucinać, że tam jest ich miejsce, ja od
          gdzieś tak od 3 lat już wiem, że ananasy z drzewa nie spadają;)
          • betina_betina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 31.12.06, 13:19
            www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/ananas1.htm dla ciekawych
        • ashton Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 12:38
          A śmiejcie się ze mnie, ale ja o tych ananasach do dziś nie wiedziałam!!!
          Wychodze na mentalną blondynkę...
          • Gość: Dżejms Błąd Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 14:52
            ashton napisała:

> A śmiejcie się ze mnie, ale ja o tych ananasach do dziś nie wiedziałam!!!
            > Wychodze na mentalną blondynkę...

ufff
            moje życie nabiera sensu!
            kolejna uświadomiona...
            spoko! ja sie dowiedziałem o tym ananasie też pare lat temu
            ------
            ale gdzie panowie mają punk G
            to się dowiedziałem dopiero miesiac temu!(z programu tv Sex Skolen)
            i do tej pory ze zdumienia wyjść nie mogę!
            :-x)
            • ariwederczi Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 20:30
              Wkręcacie mnie z tymi ananasami! A gdzie niby rosną jak nie na palmach? ;)

Tak samo znajomi mnie wkręcają, że wagony pociągu NIE są połączone takimi
              magnesami... Jak nie, jak tak? ;)
              • misiak38 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 15.10.06, 13:17
                ariwederczi napisał:

> Tak samo znajomi mnie wkręcają, że wagony pociągu NIE są połączone takimi
                > magnesami... Jak nie, jak tak? ;)
                tez się często zastanawiam nad tymi pociągami na magnes :)
              • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 09:22
                Akurat o ananasach wiedziałam, ale teraz mi się przypomniało, że w bardzo wielu
                dziecięcych książeczkach jak już rysowano palmę to z anasami właśnie, bo co to
                było - owalne, żółte w brązową kratkę?!
                • Gość: w sprawie ananasow Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 18:53
                  to ja was teraz uswiadomie iz nie w ziemi a na krzakach
                  en.wikipedia.org/wiki/Ananas
            • misiak38 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 15.10.06, 13:16
              Gość portalu: Dżejms Błąd napisał(a):

> spoko! ja sie dowiedziałem o tym ananasie też pare lat temu
              ja przed chwilą :|
              • Gość: rainy Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 14:15
                hyhy.... ja też. 27 lat w błogiej nieświadomości ;)
                • Gość: GAGA Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.aster.pl 23.10.06, 21:19
                  KURDE JA TEZ Z TYMI ANANASAMI! ALE POCIAGI TO SA NA HAKI (+ JAKIES KABLE),
                  TE "MAGESY" TO PO PROSTU ZDEZAKI
            • Gość: zdezorientowany Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 23:28
              jacieee a gdzie ten punkt G jest???? królestwo za tą wiadomość! ;)
              • the_dzidka Poproszę o królestwo!!! :) 30.12.06, 00:18
                Miejsce pomiędzy jądrami a odbytem. Gruczoł krokowy chyba? ;) Jak się to
                miejsce panu pomasuje, to odlatuje ;))))
            • Gość: Tacka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 88.156.74.* 12.02.07, 22:29
              Mnie też uświadomiłeś ;)
          • agulha Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 22:20
            Ja też nie...BULWY?! Niczym ziemniaki? Nie może byc, sprawdzę w encyklopedii!
            • betina_betina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 31.12.06, 13:22
              nie bulwy tylko byliny

calusy
          • juliam1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 12.12.06, 15:59
            ja tez tak myslalam o ananasach ;)
        • Gość: miki Ananas to nie BULWA za przeproszeniem IP: 212.87.241.* 17.10.06, 09:40
          Ananas to BYLINA, a owoc powstaje z przekwitniętych kwiatów np jak poziomka.
          Kwiatuszek przekwita i powstaje owoc. Z tym że ananas powstaje z wielu
          zrośniętych kwiatów. Ale faktycznie ananasy nie rosną na drzewach! pozdr
          • drzejms-buond Re: Ananas to nie BULWA za przeproszeniem 17.10.06, 09:54
            Gość portalu: miki napisał(a):

> Ananas to BYLINA, a owoc powstaje z przekwitniętych kwiatów np jak poziomka.
            > Kwiatuszek przekwita i powstaje owoc. Z tym że ananas powstaje z wielu
            > zrośniętych kwiatów. Ale faktycznie ananasy nie rosną na drzewach! pozdr

toż pisałem.."za przeproszeniem", chodziło mi jeno,ze nie palmiaste jest
            :P
            • Gość: G Re: Ananas to nie BULWA za przeproszeniem IP: *.atol.com.pl 31.12.06, 14:09
              jak rosnie ananas, najlepiej pokazuje to ten obrazek:
              www.szyszki.com.pl/kenia/max/ananas2.jpg
      • Gość: Andy Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.06, 12:56
        Ej, ja do dzisiaj też byłem przekonany, że jest waniliowy..... Masakra.
        • Gość: titta Jest i waniliow i wanilinowy IP: *.botany.gu.se 17.10.06, 14:20
          Jest taki i taki. Waniliowy jak doda sie do cukru (serka) wanili (czyli
          sproszkowanego owocu pewnego storczyka), a wanilinowy jak doda sie syntetycznej
          waniliny (ktory to zwiazek chemiczny w naturze nadaje specyficzny aromat
          wanili). Waniliowy ze wzgledow wiadomych jest drozszy :).
          • origami_21 Re: Jest i waniliow i wanilinowy 29.12.06, 20:50
            Ledwo się pozbieralam - wlaśnie bylam w kuchni i po ponad 30 latach dowiaduję
            się że używam cukru WANILINOWEGO!!!

Szok i zgroza.
            Ale na szczęście serek mam waniliowy, ufff...
    • listek_a Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 11:50
      ze Mikołaj nie istnieje buuuu
      • kika781 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 12:49
        z tymi ananasami to żeście mnie rozwalili!!! o ja głupia, niedouczona...
        • paskudek1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 13:31
          ja tez niedouczona, jak widac jest nas więcej
    • Gość: Van Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.pkt.pl 13.10.06, 13:02
      że malasa to jest glon (w Alicji w Krainie Czarów, bodajże, siostry mieszkały w
      studni od stu dni i jadły melase - tylko glony są w studni :)
      że brukselka nie rośnie jak kapusta, tylko w "kolbach"
      • mada20055 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 13:26
        ja dopiero gdzieś od 4 lat wiem ,że lotnisko w Warszawie to OKĘCIE a nie
        OKRĘCIE...skąd mi się to u licha wzięło...
        • maggi9 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 15.10.06, 14:12
          Też tak myślałam!
          Dopiero kilka lat temu jak się dokładniej przyjżałam to zobaczyłam, że jest Okęcie.I pomyślałam, że ktos zrobił błąd bo Okręcie od kręcenia a Okęcie to tak jakos dziwnie.Ale jednak nie miałam racji:)
        • Gość: marcin Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.cec.eu.int 16.10.06, 09:35
          To nie jest zadne Okecie tylko port lotniczy imienia Chopina :-)
          • maggi9 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 11:28
            Ale kiedyś było Okęcie.
            • Gość: marcin Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.cec.eu.int 17.10.06, 11:58
              Nazwa Okecie caly czas funkcjonuje powszechnie wsrod ludzi i musze powiedziec
              ze sam bylem zaskoczony, ze na lotnisku (mysle o tzw czynnikach oficjalnych)
              nikt tej nazwy nie uzywa. Innymi slowy: musisz jechac na Okecie, zeby sie
              dowiedziec ze ma jakas sztywna nazwe im Chopina ;-)
              • the_dzidka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 18.10.06, 10:33
                Personel pokładowy informuje nas po wylądowaniu tak: "Proszę państwa,
                wylądowalismy na lotnisku im. Fryderyka Chopina na Okęciu w Warszawie." Dla
                mnie Okęcie zawsze będzie Okęciem, a poznańska Ławica - Ławica, mimo że za parę
                dni ławica będzie imienia Henryka Wieniawskiego :)
                • Gość: Jolly Roger Okęcie IP: *.wakacje.pl 20.10.06, 16:45
                  Port Lotniczy im. Fryderyka Chopina Warszawa-Okęcie
                  :)))
      • mallina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 22:51
        brukselka rosnie w kolbach??
        przyznaje, ze nigdy jakos szczegolnie sie nie zastanawialam jak rosnie, ale kolby??
        jak kukurydza???
        • wilczy_ogon Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 17:26
          mallina napisała:

> brukselka rosnie w kolbach??
          > przyznaje, ze nigdy jakos szczegolnie sie nie zastanawialam jak rosnie, ale kol
          > by??
          > jak kukurydza???

Brukselka rośnie tak:
          www2.mpiz-koeln.mpg.de/pr/garten/schau/vargemmifera/Bvargemmifera2.jpg
          www.gartendatenbank.de/pflanzen/brassica/img/003m.jpg
          www.infojardin.com/fichas/foto-hortalizas-verduras/brassica-oleracea-gemmifera.jpg
          czyli nie w kolbach, tylko "główki" brukselkowe wyrastają wzdłuż całej łodygi rośliny (choć przyznam, że może to nieco przypominać kolbę, zwłaszcza z daleka).
          • mallina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.10.06, 13:26
            dzieki:-)
            nie wiedzialam, ze tak to rosnie, przyznaje, ze nigdy nie zastanawialam sie jak
            to wyglada..a wyglada interesujaco:-)
    • ankaaz Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 13:28
      ... ze w kosciele spiewaja "przyjal cialo zmarlej dziewicy" a nie "z maryi
      dziewicy"...
      • Gość: mag Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.e-wro.net.pl 17.10.06, 12:33
        a mi sie wydawało,że zawsze śpiewają nasturcjo nasza a nie na cud Jonasza
        • Gość: Heti Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 81.210.123.* 19.10.06, 13:31
          matko mi tez sie wydawalo.. ze spiewają nasturcjo nasza....
          • Gość: gina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.kalisz.mm.pl 20.10.06, 14:05
            A ja myślałam, że to jest "nastudio nasza" co mi się słusznie wydawało bez sensu...
          • iveta2 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 21:16
            jako dziecko przy stole wigilijnym spiewalam cieniutkim glosikiem cyt.ze panna
            czysta PORONILA SYNA zamiast oczywiscie porodzila syna ZGROZA!!!
            • Gość: kk Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.02.07, 14:47
              slyszalam babcie spiewajaca "Pan kiedys stanal na DRZEWIE..." zamiast "nad
              brzegiem" :)

o "krolowej angielskiej" zamiast "anielskiej" pewniej juz slyszeliscie ;)
              • Gość: Piesek Leszek serio nie stanął na drzewie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:03
                A to ci niespodzianka!
      • ama_leta Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.02.07, 17:16
        o rany ja tez!!!!
    • Gość: kozborn Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.tvk.torun.pl 13.10.06, 18:14
      ...że orzeszki ziemne i arachidowe to nie to samo. Mało tego, nadal tak twierdzę
      :) Bo ziemne są solone, a arachidowe są słodkawe. Nawet przecież takie cukierki
      robią - arachidki. A wyobraźcie sobie cukierki z orzeszków ziemnych, takich z
      puszki. Absurd. Arachidowe to są inne orzechy! To MUSI być coś innego.
      • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 13.10.06, 18:59
        A niedawno kłócił się ktoś ze mną że ziemne i arachidowe to nie to samo - więc
        jest was wielu:) A jak się mówi arachidowe czy archaidowe, bo obie wersje się
        spotyka a wydaje mi się, że tylko pierwsza jest poprawna
        • Gość: kozborn Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.tvk.torun.pl 13.10.06, 19:21
          Archaidowe to forma archaiczna :D
          • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 13.10.06, 20:09
            :]
          • grzehuu Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.10.06, 20:11
            a ja przez 17 lat swojego mieszkania w 3miescie myslaem ze jest SOPOT OLIWIA :D
            A jest SOPOT OLIWA :D :D :D
            • Gość: jaija Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.10.06, 14:29
              Co to jest Sopot Oliwa? Serio, nie wiem, bo Gdańsk Oliwa to wiem, ale Sopot...?
            • Gość: grubasek Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.zakoniczyn.net 16.10.06, 14:23
              nie ma czegos takiego jak Sopot Oliwia czy Sopot Oliwa.jest Sopot i Gdansk -
              Oliwa... mieszkam w 3miescie od urodzenia
              • mimbla.londyn Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 11.11.06, 03:04

• drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 12.12.06, 16:13
                  mimbla.londyn napisała:

>
                  a nie jest?
                  :-o)
                  tylko mi nie mów,ze na trasie do londynu...
        • Gość: Jolly Roger orzeszki ziemne IP: *.wakacje.pl 20.10.06, 16:48
          Nasiona to orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe, fistaszki), które są źródłem
          oleju arachidowego.
    • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 15.10.06, 12:36
      a ja jeszcze dodam (bardzo chcę podtrzymać funkcje życiowe tego wątku:) że
      myślałam ze w reklamie media markt śpiewają:Świnie w kinie, świnie w kinie.
      Pędź do media markt. Pomyślałam że to skandal taka reklama i dopiero niedawno
      przyłożyłam ucho do głośnika i okazało się że tam śpiewają: śmigiem migiem:)
      • Gość: Masiej Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.chello.pl 15.10.06, 12:59
        niesamowite ile można dowiedzieć sie z tego forum. Też mysłałem że swinie w
        kinie, ze o ananasach nie wspomne. Ale najbardziej mnie ten cukier zaciekawił
        sprawdziłem i faktycznie jest wanilinowy tylko o co w tym biega dlaczego
        wanilinowy ktos moze mi wytlumaczyc??????
        • vandikia Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 15.10.06, 13:02
          tez sprawdzalam, bo mnie to zaskoczylo :DDDD
          podobno obie formy są poprawne, jest i waniliowy i wanilinowy. normalnie
          zgłupiałam, bede musiala isc teraz do sklepu i popatrzec na półki :)
          • Gość: Grzesiek Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 14:41
            Sztuczny aromat o smaku/zapachu wanilii nazywa się WANILINA, chyba nawet
            etylowanilina.
            O ananasach właśnie się dowiedziałem.
            • Gość: ùswiadomion to tak jak wyrob czekoladopodobny IP: *.range86-142.btcentralplus.com 15.10.06, 14:59

o ananasach nigdy nie slyszalam! w lipcu bylam w Brazylii, i myslalam, ze ich
              nie bylo na palmach bo to zima wlasnie byla..

---
              Jezuu a myslalam, ze wyksztalcona kobieta jestem
            • pavvka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 12:36
              Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Sztuczny aromat o smaku/zapachu wanilii nazywa się WANILINA, chyba nawet
              > etylowanilina.

Ale czasem spotyka się też cukier waniliowy - taki z prawdziwą wanilią.
            • Gość: AnulkaA Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 21:26
              A ja na studiach sie dowiedzialam ze arbuz to warzywo, a ogorek jest jagodą,
              pomidor z reszta tez i ziemniak ma owoc jagodę. Duzo jest tych zaskakujacych
              roslinnych rzeczy.
      • Gość: Niuśka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 217.153.76.* 23.10.06, 13:02
        To tam nie jest "świnie w kinie"??? Ja do tego momentu tak myślałam i aż
        zastygłam z wrażenia!!!
        • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 23.10.06, 19:14
          a nie zastanawiałaś się że to strasznie durny tekst te świnie w kinie?, bo mi
          to dało do myślenia i wtedy właśnie przysłuchałam się lepiej
          • Gość: Niuśka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 217.153.76.* 24.10.06, 13:38
            Ależ oczywiście że pomyślałam jakie to durne, ale przeszłam nad tym do porządku
            dziennego. Wiesz sama, co i rusz pojawiają się takie głupie spoty reklamowe, że
            chyba nic nie jest już w stanie człowieka zaskoczyć i przyjmuje największy
            bzdet z rezygnacją :)))
          • the_dzidka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 30.12.06, 00:28
            Bo to z czasów okupacji - "Tylko świnie siedzą w kinie", czyli świniami są ci,
            którzy chodzą na propagandowe filmy wyświetlane przez okupanta.
    • yabol428 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 15.10.06, 14:42
      A mnie się całe życie wydawało, że jest już wątek na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=8199161
      • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 10:18
        o przepłaszam..tamten wątek to co inne
        tu sie uświadamia ananasowo!
        www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/ananas1.htm
        • Gość: dyzio Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:19
          Ja to dopiero jestem udany. Dawniej myślałem, że jest musztarda "saperska" a nie
          "sarepska", że w koście śpiewa się "...Naucudio nasza alleluja" a nie "...na cud
          Jonasza alleluja", że jeże noszą powbijane w kolce jabłka i że aktorzy na serio
          dają się zabijać w filmach, a ich rodzinom wypłaca się cholernie dużo kasy. Była
          też taka piosenka "Gdy byłem chłopcem chciałem być żołnierzem. Karabin miałem i
          z gazety chełm..." Natomiast ja słyszałem tam "...ickazety chełm..." na dodatek
          ostro kłuciłem się z kumplami, że moja wersja jest poprawna. :)))
          • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:36
            To jeże nie noszą jabłek na kolcach...???
            • Gość: dyzio Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:47
              No właśnie nie noszą. Też byłem zdziwiony.
              • Gość: dyzio Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:51
                ...acha, myślałem jeszcze, że biedronki mają tyle kropek ile lat.
                • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:56
                  Zaraz, ja jeszcze w sprawie jeży. Wiadomo, że pojawiają się w sadach? Tak. Taki
                  jeż staje pod jabłonką, jabłko mu hyc na plecy i wtedy uśmiechnięty jeż z łupem
                  tupta do domu. A mało to ilustracji i kreskówek? Komu te jabłka na plecach
                  przeszkadzały?!
                  • ashton Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 14:03
                    Mieliście w dzieciństwie traumę pestkową? Święcie wierzyłam, że jak połknę
                    pestkę np. z wiśni, to mi w brzuchu małe drzewko wiśniowe wyrośnie!!!
                    • arieska Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 19:46
                      ashton napisała:

> Mieliście w dzieciństwie traumę pestkową? Święcie wierzyłam, że jak połknę
                      > pestkę np. z wiśni, to mi w brzuchu małe drzewko wiśniowe wyrośnie!!!
                      >
                      O Boze, tez to mialam, podobnie z guma do zucia. Sen mi to z powiek spedzalo ;)
                  • Gość: dyzio Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:08
                    Wiem, że przeżywasz teraz szok, ale pomyśl co zostało by z jeża, który dostałby
                    znienacka dorodnym jonatanem z wysokości dajmy na to 8m?
                    • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:27
                      No, nie dramatyzujmy. Wyobrażam sobie raczej taki nieduży sadek - młodniak,
                      drzewka do dwóch metrów, jabłuszka proprcjonalne do jeża - zwierz przyczaja
                      się/waruje i dopiero wtedy łup. A dalej, j.w.
                  • Gość: megaego Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.sejmik.kielce.pl 16.10.06, 15:42
                    jeże są mięsożerne. jadają małe gryzonie, dżdżownice i takie tam!! nie gustują
                    w jabłkach!! i nigdy nie gustowały!!
                    • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:50
                      Owszem, ale może jabłka służą im do ozdoby, albo jako kamuflaż?
                      Tak jak muszelki i ukwiały - krabom pustelnikom?
                    • Gość: braat1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.centertel.pl 17.10.06, 10:16
                      Za wikipedia: Jeże żywią się ślimakami, dżdżownicami, jajami ptaków, małymi
                      ssakami i płazami oraz owadami.
                    • mallina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.10.06, 13:32
                      ale wlasnie jez z tego jablka tego robaka...
                      :-)))
                  • mallina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 22:55
                    a dlaczego jez nie moze miec jablka na kolcach?
                    w jakis sposob te wszystkie ilustracje z jablkiem na grzbiecie jeza musza byc
                    przeciez prawdziwe
                  • Gość: jaija Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.10.06, 23:31
                    tak to jest z pewnymi motywami ikonograficznymi - raz ktoś namaluje i wszyscy
                    to robią, choć nikt naprawdę nie widział ;) Może faktycznie jakiemuś jeżykowi
                    jabłko spadło na grzbiet i artysta uchwycił ten właśnie moment?
                    • Gość: gamera Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.199.61.194.tesatnet.pl 13.02.07, 01:03
                      Podobno kwaśny sok z takowego jabłka pomaga jeżom pozbyć się pasożytów, chętnie
                      gnieżdżących się między kolcami.
    • Gość: zakompleksiona181 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:06
      a ja wroce do tego cukru wanilinowego...jak slyszalam ta nazwe z ust mojej
      tesciowej to dostawałam szału...za kazdym razem chcialam ja poprawic ze nie
      wanilinowy a waniliowy ! ale nie mialam odwagi i cale szczescie :)co do
      biedronek tez myslalam ze maja tyle kropek ile lat...Ogolnie to do tematu tego
      watku dodałabym "Wątek edukacyjny" ... pozdrawiam wszystkich zyjacych w
      niewiedzy :)
      • Gość: Dżejms Bład Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 14:15
        no a gdzie zimują motyle?? Hę? ja kiedyś myslałem, ze odlatują do ciepłych...
        • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 16.10.06, 14:20
          a propos motyli i życia w nieświadomości - raz udało mi się kogoś oszukać, że
          cienie do powiek robi się z pyłku ze skrzydeł motyli;)
          • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 15:53
            Gość portalu: perpetua napisał(a):

> a propos motyli i życia w nieświadomości - raz udało mi się kogoś oszukać, że
            > cienie do powiek robi się z pyłku ze skrzydeł motyli;)

dobrze,ze nie wiesz z czego sie robi mydło!
            ja sie dowiedziałem pare lat temu i teraz uzywam jeno "WEGETARIAŃSKICH"
            • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 16.10.06, 16:13
              a dlaczego sugerujesz, że ja nie wiem z czego się robi mydło? Ja tam po
              prostu "brzydliwa" nie jestem"- pasztet i parówki jem, z rzadka dżem kupny to i
              mydło mi nie straszne
              • allabamma Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 16:24
                Wiesz co, w tym kontekście "dżem kupny, którego się nie brzydzisz", brzmi
                bardzo, bardzo złowrogo...
          • Gość: mag Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.e-wro.net.pl 17.10.06, 12:48
            a ja myslałam zawsze że Zakopane to takie zakopane miasto-stare miasto pod
            ziemią-dobrze,że się kiedys we wczesnym wieku dziecięcym wybarałam do zakopanego
            i rowiały sie moje wyobrażenia o tym mieście
        • Gość: jaija Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.10.06, 16:17
          Ja motyle po sezonie, takie oc.ipiałe, machające mechanicznie skrzydłami i
          pełznące po przedmiotach, znajdowałam u siebie w piwnicy.
        • wilczy_ogon Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 17:31
          Gość portalu: Dżejms Bład napisał(a):

> no a gdzie zimują motyle?? Hę? ja kiedyś myslałem, ze odlatują do ciepłych...

Niektóre zimują (np. nasze rusałki pawiki - w różnych zacisznych miejscach typu szopy, piwnice itp.), niektóre odlatują (vide amerykański monarch), a część, niestety, odchodzi do krainy wiecznych łowów...
          • Gość: braat1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.centertel.pl 24.10.06, 10:28
            A propos monarcha, dowiedzialem sie niedawno ze ten odlot monarcha do cieplych
            krajow to nie taka latwa sprawa. Ta jego podroz trwa kilka (moze kilkkanascie,
            nie jestem pewny) pokolen, a mimo to potomkowie zawsze wracaja na miejsce skad
            przylecieli. Bardzo dziwne i zastanawiajace.
    • lolorelei1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 15:37
      o kurcze jak przeczytałam o tym cukrze od razu pobiegłam do lodówki zlustrować
      serek homo:)faktycznie wanilinowy!!!
      • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 16:00
        skoro w kulinarie pojechaliśmy...

i jeszcze wydawało mi sie,ze miód sztuczny jest robiony chemicznie, a on
        zdrowszy od cukru, bo z owoców.

a wiedzieliscie że
        kiwi, nektarynka
        i O ZGROZO- truskawka,
        to mutanty?
        a większosć zbóż jedzonych przez nas, 100 lat temu nie było wogole na swiecie?
      • tilmitt Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 16:42
        a ja zawsze slysząc w radio/telewizji słowa "Lech Janerka" nie wiadomo czemu
        rozumiałam "lechia nerka" :). zostałam uświadomiona dopiero 2-3 lata temu :)

a cukier wanilinowy sprawdze przy najbliższych zakupach w spożywczym..
        • pannajoanna1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 21.10.06, 19:07
          A byłam przekonana, że to Lech Jan Erka:)
          I jeszcze długo myślałam, że poprwnie to > cudnie pamięci< a nie "Cud
          niepamięci"
    • sze Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 16.10.06, 18:11
      A ja byłem przekonany w dzieciństwie, że samica konia to krowa. Zresztą w ogóle
      się zastanawiałem, jakim cudem rozmnażają się zwierzęta, które są tylko
      samicami (np. mysz, sowa czy koza). Jakoś nie miałem wątpliwości co do samców,
      nie wiem czemu... :-)

A cukru wanilinowego jeszcze nie widziałem. Dla mnie zawsze był waniliowy i
      taka forma jest chyba pierwotna, tylko pewnie jakiś producent sobie zastrzegł
      nazwę i inni muszą kombinować :-) Ale "cukier wanilinowy" jest prawdziwszy, bo
      cukru z prawdziwą wanilią to chyba już w sklepach nie bywa, jest tylko taki na
      wanilinie...
      • Gość: Ciupuchetka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.18-87-r.retail.telecomitalia.it 16.10.06, 19:20
        Zasze myslalam, ze piosenka leci"moj pies zjadl kawalek podlogi", ale mama mnie
        uswiadomila, ze tam jest "moj jest ten kawalek podlogi"
        I jeszce, ze penisy sa cale owlosione- nie wiem skad mi sie to wzielo, ale
        zdjecia w "twoim weekendzie" cale szcescie wyprowadzily mnie z bledu..
        Niewyobrazam sobie bowiem, ze przy moim pierwszym razie(jakies pare lat wstecz)
        mowie- a wlosy gdzie???
        • Gość: biaga Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 213.77.28.* 23.02.07, 15:45
          A ja myslalam ze tam jest 'uuuuuu jestem kawalek podlogi' :))
      • Gość: Nuna Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.06, 19:28
        Co do rozmnazania to jak bylam mala zapytalam babcie jak sie suka szczeni,
        babcia byla starej daty, wstydzila sie mowic o "tych " sprawach i wyjasnila
        mi , ze psica szczenieta ma w brzuchu ( widac bylo ) i jak przyjdzie czas to je
        zwymiotuje.Wprawdzie uczylam sie o ssakach i sama widzialam porody itp. ale tak
        mi ta suka weszla do glowy,ze trudno bylo mi sobie to przetlumaczyc pozniej, ze
        psy rodza druga str. tak jak inne zwierzeta.
      • pavvka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 11:44
        sze napisał:

> Ale "cukier wanilinowy" jest prawdziwszy, bo
        > cukru z prawdziwą wanilią to chyba już w sklepach nie bywa, jest tylko taki
        na
        > wanilinie...

Jest cukier waniliowy, na opakowaniu dla podkreślenia naturalności jest
        napisane "z prawdziwą wanilią", bo w samej nazwie mało kto zauważy różnicę.
        • sze Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 12:53
          Ha! Czyli jednak! To może (nowa koncepcja) jest tak, że Unijne Przepisy
          zakazują nazywania waniLINowego waniLIowym...? I żeby się nazywał waniLIowy, to
          musi być na prawdziwej wanilii?
          • rudi_ruda Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 13:40
            Jak uczyłam się przykazań do komunii to mówiłam "w piecu dołóż" zamiast "nie
            cudzołóż" i bardzo bardzo długo śpiewałam "że panna czysta poroniła syna"
            Pewnie dlatego nie mam nawet bierzmowania.
            Acha a ostatnio z moim nie - mężem zalatwialiśmy chrzest naszego Jaśka u
            takiego fajnego księdza, żeby się o ten fakt nie czepiał.
            KSIĄDZ MÓWI: no to tylko dwa dni wcześniej dajcie namiary na rodziców
            chrzestnych i starczy No i jeszcze dla dziecka świecę i białą szatkę.
            Na co ja do mojego (praktykującego) nie - męża z rozpaczą : Białą szatkę???
            A ja chciałam żeby szedł w garniturku.
            Na szczęście ksiądz już tego nie słyszał

• Gość: jurek Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.proxy.aol.com 30.12.06, 08:17
            ze moja sasiadka ktora znam od zawsze ma na imie danuta,a sie okazalo na jej
            slubie podczas przysiegi ze ma viktoria
        • ciri_la Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 13.02.07, 13:09
          ja mam na opakowaniu "cukier wanilinowy - z prawdziwa wanilią" O.o znaczy nie
          ja mam tylko cukier, który oglądałam.
    • Gość: kixx Z tym serkiem to bujacie,no nie? IP: *.acn.waw.pl 16.10.06, 20:32
      polecialem do kuchni,sprawdzilem w lodowce
      jest waniliowy
      • jontka1 Re: Z tym serkiem to bujacie,no nie? 16.10.06, 21:26
        Gość portalu: kixx napisał(a):

> polecialem do kuchni,sprawdzilem w lodowce
        > jest waniliowy
        to chyba jakiś lepszejszy?
        • pavvka Re: Z tym serkiem to bujacie,no nie? 17.10.06, 11:42
          jontka1 napisała:

> Gość portalu: kixx napisał(a):
          >
          > > polecialem do kuchni,sprawdzilem w lodowce
          > > jest waniliowy
          > to chyba jakiś lepszejszy?

Danio jest waniliowy, a polskie podróby tegoż - wanilinowe.
    • Gość: caprio Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 21:24
      a ja niedawno sie dowiedzialam ze nie spiewa sie "... w Lokentenburg przez Wloclawek" ale "wloke ten bol przez wloclawek kochajac cie jak Irlandie". myslalam ze lokentenburg to miasto w niemczech:):):)
      i o ananasach tez oczywiscie nie wiedzialam :)
      • Gość: jaija Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.10.06, 23:34
        LOKATENBURG - leżę :D:D:D zarąbiste!!!
        • Gość: ejka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ewz.gda.pl 28.12.06, 21:28
          A ja do niedawna pewna bylam ,ze szprotki to male sledzie :-)
      • sze Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 10:02
        W latach chyba 70. był w tv program pt. "Szanujmy wspomnienia", do którego
        sygnałem była piosenka Skaldów pod tym samym tytułem. Występują tam
        słowa "Szanujmy wspomnienia, smakujmy ich treść/ Nauczmy się je
        cenić".

Pamiętam, że jako maluch się kłóciłem z mamą, że z całą pewnością istnieje
        czasownik "jedzenić", bo słyszałem go wiele razy w telewizji...
        • the_dzidka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 18.10.06, 10:42
          Miałam to samo. "Jedzenić" kojarzyło mi się z takim celebrowaniem jedzenia,
          smakowaniem każdego kęsa :) Poza tym intrygowało mnie, co lub kto to
          jest "będesje", który zblizy sie na końcu piosenki ("szanujmy wpsomnienia, bo
          warto coś mieć, gdy zbliży się nasz fin de siecle")
        • ivva1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 18.10.06, 23:10

> Pamiętam, że jako maluch się kłóciłem z mamą, że z całą pewnością istnieje
          > czasownik "jedzenić", bo słyszałem go wiele razy w telewizji...
          Ja też tak myślałam.Zabawne,dopiero po wielu latach uświadomiłam sobie,że
          przecież takiego słowa nie ma!!!

Pamiętam też,jak byłam mała i ktoś ze starszych osób w rodzinie miał wylew
          usłyszałam :"jest zle,nie potrafi wypowiadac nawet prostych słów". Byłam wtedy
          przerażona,myślałam,że z wiekiem zasób słów się wyczerpuje i zapobiegawczo na
          wjakiś czas stałam się oszczędna w słowach.
        • Gość: etna Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 83.238.174.* 30.12.06, 21:25
          I ja tak miałam. Myslałam, ze tam spiewają "nauczmy się jedzenia", tak w sensie
          dobrych manier.
      • Gość: Vp Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.rzeszow.mm.pl 11.12.06, 12:26
        > a ja niedawno sie dowiedzialam ze nie spiewa sie "... w Lokentenburg przez Wlo
        > clawek" ale "wloke ten bol przez wloclawek kochajac cie jak Irlandie".

Dzięki za uświadomienie! Ja do tej pory słyszałam "lotem dębu przez
        Włocławek..." myślałam że to taka metafora: wszyscy wiedzą ,że dąb jako drzewo
        wielgachne raczej ciężko lata, czyli tak samo ciężko musi być na duszy
        wokaliście... hmmm... mimo wszystko interpretacja zgodna z intencją autora...
        • Gość: cisza Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 213.155.170.* 11.12.06, 21:15
          Statystycznie to braki w botanice i modlitwach:
          Dołączam swoje:
          mojego anioła stróża prosiłam: "sczesz duszę ciała mego"
          mając długie włosy, byłam pewna, że nocą je właśnie gorliwie czesze i tamże
          ukryta jest moja dusza, która wymaga troskliwego czesania.
        • Gość: etna Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 83.238.174.* 30.12.06, 21:27
          Bosh, ja myślałam,że "lotem pędu przez Włocławek".
      • Gość: gekon Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.telkonet.pl 26.03.07, 20:30
        Ja myślałem, że ten śpiewak jedzie (leci) przez Włocławek z jakiegoś miasteczka
        irlandzkiego "Locketemborough" czy jakoś tak. Próbowałem nawet znaleźć
        miasteczko w atlasie. Bez rezultatu.
    • Gość: transsakcia Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 23:56
      to z czego się robi mydło? a ja zamiast "leje jak z cebra" myslałam że "leje
      jak zebra" i nei czaiłam co ma zebra do deszczu....
      • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 09:53
        w Lokentenburg przez Wloclawek" ale "wloke ten bol przez wloclawek kochajac
        cie jak Irlandie"
        no nie zartuj??????
        dla mnie do dzisiaj był Lokentenburg..aż se wygóglam, bo nie wierzę...

mydło klasyczne zawiera w sobie 50% łoju zwierzęcego...
        człowiek myjąc sie rozzsmarowuje na sobie krowe albo inne ciele...błeee :-/
        -----
        a i przypomniało mi się..zawsze myślałem ze sarna to samica jelenia!
        • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 09:56
          prawdziwie...
          tekstpiosenki.emuzyka.pl/144/1.html
          gratulacje dla wokalisty!
          :-D))))))
        • rudi_ruda Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 13:46
          drzejms-buond napisał:

> w Lokentenburg przez Wloclawek" ale "wloke ten bol przez wloclawek kochajac
          > cie jak Irlandie"
          > no nie zartuj??????
          > dla mnie do dzisiaj był Lokentenburg..aż se wygóglam, bo nie wierzę...
          >
          > mydło klasyczne zawiera w sobie 50% łoju zwierzęcego...
          > człowiek myjąc sie rozzsmarowuje na sobie krowe albo inne ciele...błeee :-/
          > -----
          > a i przypomniało mi się..zawsze myślałem ze sarna to samica jelenia!

Ha ha ha
          No to mnie oświeciło bo ja do przed chwilą byłam święcie przekonana, że jest
          wlokę TENBUŁ przez Włocławek..." myśląc, że tenbuł to jakiś bagaż
          • ashton Kobranocka 20.10.06, 13:50
            Ja tam słysze "Wlotem dębu przez Włocławek" - pytanie retotyczne: gdzie dąb ma
            wlot?
            • annlip Re: Kobranocka 13.12.06, 08:47
              super wątek. Popłakałam się ze śmiechu, nie mogę dalej czytać bo jestem w pracy
        • Gość: caprio Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:58
          a myslalam ze tylko ja mam taki wybrakowany sluch:) na szczescie nie jestem sama:)
    • Gość: mikik Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:47
      Banan tez nie rosnie na drzewach!
      • mana_mana Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 11:47
        W "Autobiografii" Markowski wyśpiewuje 'BLUS-MEJSZUS', a nie BLUE SUEDE SHOES...
      • carwszechrusi Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.10.06, 13:40
        Rośnie na Krzewie bananowca. Jest to roślina wieloletnia z wtórnym przyrostem
        na grubość a więc jest drzewem
    • Gość: hubert Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.prokom.pl 17.10.06, 11:51
      Przyznać się, kto mówi Świnioujście a nie Świnoujście?
      • Gość: fargo Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 195.117.255.* 17.10.06, 12:00
        a byla taka hip hopowa piosenka Misto Poznań OMCDWa a ja śpiewalam miasto
        poznan nowa recepta.

Z ananasami to do dzisiaj nie wiedzialam ja pierdziele. bylam pewna ze na
        palmach a jak bylo w elementarzu? i z jeżem to tez zawsze byl z jablkiem na
        kolcach a to ściema. No prosze
        • mana_mana Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 17.10.06, 12:53
          To Cię teraz zaskoczę droga Fargo :P prawidłowo jest:
          Miasto Poznań Owal Mc2 (x4)
          To moje miasto, to Owal Mc 2 (x2) :P:P:P
          • Gość: fargo Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 195.117.255.* 17.10.06, 16:05
            hehehhehhe no widzisz ..... szkoda słow. Dzieki bardzo:)
            • Gość: Renia Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:24
              A ja dawniej myślałam,że nazwa tańca polonez,pochodzi od nazwy samochodu Polonez.
              A nazwa tańca walc, pochodzi od walca drogowego. Ktoś mi kiedyś tłumaczył,że tak
              właśnie jest,bo ten walc to taki "ciężki" taniec.
              • Gość: ala23 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:39
                Całe życie myślałam, że bumerangi wracają, ale ostatnio będąc na spacerze na
                Błoniach, dostałam takim jednym w głowę. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdybym to
                nim rzóciła, ale zrobił stojący gdzieś na drugim końcu łąki facet.
                • hopik jedzenić... 19.10.06, 11:41
                  o rany julek... mam 31 lat i do przed chwilą myślałam, że Skaldowie
                  śpiewali "nauczym się jedzenić":DDD Wg mojego mniemania to znaczyło właśnie:
                  nauczym się rozkoszować jedzeniem, hihihihi:D
                  • Gość: alfącyncjuszek Re: jedzenić... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:56
                    A ja myślałem, że w "Autobiografi" Perfektu jest "...klezmer kazał mi grać..."
                    Dziś wiem, że ma być kelner. Tylko nie rozumię dlaczego kelner był taki ważny w
                    tej knajpie i mógł coś kazać zespołowi?
                    • ashton Co do Autobiografii... 19.10.06, 11:58
                      ...miałam już różne wizje tego wersu, również "glass man kazał mi grać". Ale
                      klezmer mi tam bardziej brzmi niż kelner!
                      • mana_mana Re: Co do Autobiografii... 19.10.06, 12:39
                        Zdecydowanie bardziej!!! Gdzie ty tam kelnera widzisz??? :)
                        Tak a'propos Autobiografii... dawniej myślałam, że jest "poróżniła nas, ta jej
                        Poliraksy twarz..." Zawsze się zastanawiałam co to jest ta Poliraksa - siakieś
                        bóstwo czy cuś takiego? ;)
                        • mallard Re: Co do Autobiografii... 19.10.06, 13:12
                          mana_mana napisała:

> Zawsze się zastanawiałam co to jest ta Poliraksa - siakieś
                          > bóstwo czy cuś takiego? ;)

Ale dziś już wiesz?
                          • Gość: Ani@ Re: Co do Autobiografii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:03
                            W piosence Lady Pank - Stacja Warszawa , w refrenie jest:"Jeśli miłość coś
                            znaczy
                            To musi dać znak
                            Kiedyś TEŻ TO zobaczysz
                            Powiesz mi tak: ..."
                            A ja ZAWSZE słysze:"Jeśli miłość coś znaczy
                            To musi dać znak
                            Kiedyś TESCO zobaczysz
                            Powiesz mi tak: ..."
                        • blinski Re: Co do Autobiografii... 30.12.06, 11:14
                          ja jak byłem mały, myślałem że ta 'poliraksa' z autobiografii to jakieś tworzywo sztuczne, np. wytwarzane z poliuretanu:) że niby ta twarz była taka sztuczna, bez wyrazu.
                        • Gość: Julka Re: Co do Autobiografii... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 10:52
                          Nie:) Tam jest: Poróżniła nas, za jej Poli Raksy twarz każdy by się zabić dał...
                      • no_nick Klezmer !!!!! 19.10.06, 14:21
                        Jasne że klezmer czyli taki grajek do kotleta , kurka głowę daję że tam jest
                        klezmer.

Ale ten ananas to nieprawdopodobne !

Super wątek !
                        • Gość: perpetua Re: Klezmer !!!!! IP: 82.160.33.* 19.10.06, 16:30
                          ja wczoraj słyszałam tę piosenkę w radiu i był wyraźny KLEZMER - bez wątpliwości
                          • Gość: dorocia Re: Klezmer !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 15:35
                            Ja tam zawsze słyszę prezner
                            • Gość: An-gina Re: Klezmer !!!!! IP: *.chello.pl 01.01.07, 21:08
                              hazzmann - dżezmen kazał mi grać...
                      • vera1 Re: Co do Autobiografii... 23.10.06, 23:23
                        no przeciez tam jest klezmer! no nie moze byc inaczej...
                        • Gość: tejot Re: Co do Autobiografii... IP: *.ismedia.pl 02.01.07, 00:11
                          pl.wikipedia.org/wiki/Klezmer
                        • Gość: tejot Re: Co do Autobiografii... IP: *.ismedia.pl 02.01.07, 00:14
                          tekstpiosenki.emuzyka.pl/58/3.html
                    • Gość: Wrezner Re: jedzenić... IP: 62.148.83.* 12.12.06, 10:51
                      A dla mnie to zawsze bylo nazwisko Wrezner kazala mi grac. I wyobrazalam sobie
                      tego Wreznera jako podlego faceta co artystom karze grac byle co d kotleta.
                      hehehe
                      • Gość: zizi Re: jedzenić... IP: *.187.224.13.ip.airbites.pl 01.01.07, 21:35
                        Klezmer na 100%. Natomiast dykcja Markowskiego jest tak fatalna w niektorych
                        piosenkach, że choć od wielu lat jestem wielkim fanem tego zespołu, to w
                        niektorych piosenkach ciagle nie łapię tekstu. Np. w autobiografii mam
                        wątpliwości co do "w wyrku na wznak, przechrapałem swój czas", tak? czy inaczej?
                        ALbo w piosence "biala mysz" jak tam leci? "biala mysz, a kysz, a kysz, tenczowy
                        szal...iiii ? i co? i dalej jest bełkot pana Grzegoża :) może ktoś wie?
                • Gość: x Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.chello.pl 26.03.07, 21:25
                  niektóre tylko bumerangi wracają, a i to tylko wtedy jak nie trafią w cel...
              • Gość: hehe Walec mnie rozbroil!!!!!!!!!1 IP: *.aster.pl 23.10.06, 22:02
                ROTFL
    • Gość: dirgone mydło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:42
      nie wierzę, że takie moje mydło w łazience jest ze zwierzęcia jakiegoś. Proszę,
      powiedzcie, że nie...
      • drzejms-buond Re: mydło 19.10.06, 17:25
        sorry-wiktorry
        :-/
        niesztety jest!
        podobnie jak większosć szamponów i proszków do prania,ze o kremach na ćwarz
        nie wspomnę
        nie wspominam więc...
        • dirgone Re: mydło 20.10.06, 10:38
          A jednak nie
          Nie znam się zupełnie na chemii, ale myślę, że rozumiem zdanie "Mydło jest
          mieszaniną soli sodowych i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, np.
          stearynianu sodu (C17H35COONa) lub palmitynianu sodu (C15H31COONa). Otrzymuje
          się je poprzez hydrolizę tłuszczu roślinnego za pomocą alkaliów – reakcję tę
          nazywamy też zmydlaniem tłuszczów"
          Czyli jednak tłuszcz roślinny. Mam taką nadzieję...
          • drzejms-buond Re: mydło 23.10.06, 10:36
            dirgone napisała:

> A jednak nie
            > Nie znam się zupełnie na chemii, ale myślę, że rozumiem zdanie "Mydło jest
            > mieszaniną soli sodowych i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, np.
            > stearynianu sodu (C17H35COONa) lub palmitynianu sodu (C15H31COONa). Otrzymuje
            > się je poprzez hydrolizę tłuszczu roślinnego za pomocą alkaliów – reakcję
            > tę
            > nazywamy też zmydlaniem tłuszczów"
            > Czyli jednak tłuszcz roślinny. Mam taką nadzieję...

mam zanjomych , którzy są veganami..maja w małym palcu całą tablicę
            mendelejewa...to oni mnie uświadamiają co to takich rzeczy..
            ale nadzieję mieć można i owszem.
            czasem lepiej nie wiedzieć z czego i jak różne rzeczy powstają!
    • misiak38 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 11:13
      -że jest blues swych sióstr a nie blue suede shoes
      -że biedronka ma tyle kropek co lat
      -w piosence Dżemu- "Wehikuł czasu" jam session to było dla mnie jakieś bliżej
      nieokreślone i nic nie znaczące "czymsoże" i tak śpiewałam przez dłuższy czas
      będąc przekonaną o sensie tego wyrażenia :)
      -że osoby które maja tak samo na imię to maja imieniny w ten sam dzień,że na
      przykład jak jest w kalendarzu Michała to wszystkie Michały w Polsce mają
      imieniny
      -że jak wyłączę monitor to wyłącza się cały komputer
      -pestek w brzuchu i gumie która przyklei mi się na żołądku i umrę juz się nie
      boję od jakiegoś czasu
      -i jeszcze że jak słucham sobie radia na walkmanie czy na czymś co ma baterie
      do wymiany po jakimś czasie to jak te baterie sie wyczerpią to ten pan w radiu
      będzie mówił wolniej i ja z opóźnieniem się będę dowiadywać tego co inni już
      usłyszą bo im sie na przykład baterie nie wyczerpały,i to nie jest śieszne bo
      ja dopiero niedawno się skapłam że tak nie bardzo może być.
      • ygloo Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 13:50
        - że perliczka to piskle idyka i analogicznie: wrobel-golebia (eee??? sam nie
        wiem skad mnie sie to wzielo)
        - że ananasy rosną na palmach - pytałem pół firmy - wszyscy powiedzieli że
        rosna na palmach!!!! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
        • Gość: emy2 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.resman.pl 20.10.06, 14:23
          ...perliczka to SAMICA indyka-do całkiem niedawna
    • Gość: Daniel Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:02
      Całe dzieciństwo byłem przekonany, że w kościele należy śpiewać: "Modne to i sprawiedliwe" zamiast "Godne to i sprawiedliwe". :))))
      • syriana Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 20.10.06, 19:21
        a "domowe przedszkole" i "dokąd tupta nocą jeż" pamiętacie..?
        bo mnie dopiero pod koniec liceum oświeciło, że to nie niezidentyfikowane
        tuptanoce tam występują..

anyway - skoro już przy piosenkach jesteśmy - to nawet dzisiaj dużo jest
        polskich piosenek, które dopiero przy którymś przesłuchaniu ukazują mi swe
        prawdziwe oblicze

absolutnym mistrzem kamuflażu słów, jest dla mnie Marcin Rozynek, którego
        teksty (poza nieinterpretowalnym sensem) kryją dla mnie wiele zagadek...

ananasy - pierwsze słyszę
      • Gość: jaija Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.10.06, 15:56
        hehehehe:D:D:D:D Zaprawdę, modne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne ;)
    • ivva1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 21.10.06, 00:29
      Sama z siebie się dzisiaj śmiałam.Któryś raz z kolei słyszałam nową piosenkę
      Rubika ".......połóż mnie na swym ramieniu, połóż jak pieczęc na sercu...."
      Tymczasem bezmyślnie podśpiewując zamiast pieczęci była... pieczeń. :)))
      • Gość: jaija Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.10.06, 15:57
        To taki skrót tego przysłowia: przez żołądek do serca - po co żołądek obciążać,
        można tę pieczeń od razu na serce dać...
        • devil_ka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.10.06, 13:30
          podam przyklad mojej kochanej kuzynki ktora wyznala mi ze ostatnio sie
          dowiedziala ze przyslowie "klient nasz pan" ona rozumiala klient na szpan - a
          interpretowala to tak iz klient przychodzi i szpanuje tymi pieniedzmi gdy cos
          kupuje ;)
          • the_dzidka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 23.10.06, 12:47
            Koleżanka w przysłowiu, że pieczone gołąbki "nie lecą same do gąbki"
            rozumiała "gąbkę" jako przyrząd do mycia. I nie mogła zrozumieć sensu...
            • inezka6 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 23.10.06, 22:40
              Uchichrałam się do łez....
              Mój przyjaciel w wieku 21 lat zsotał jaśnie oświecony, że kobiety nie mają
              okresu wszystkie równocześnie, 28 dnia każdego miesiąca. Był bardzo zaskoczony.
              Inny znajomy upierał się przy wersji "prespektywiczny" zamiast
              perspektywiczny". Mam też znajomą, która w trakcie rozmowy o seksie bez
              zabezpieczenia (byłam w ciąży) zapytała przerażona- a Wy tak możecie? A co z
              tym drugim dzieckiem? Odpowiedziałam śmiertelnie poważnie, że ciąża
              pozamaciczna.
              • vera1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 23.10.06, 23:29
                piosenki to dopiero cudo. Ja ucząc sie w szkole
                podstawowej "Prząśniczek"kłóciłam się z moją mamą, ze to "przą świeczki" tzn,
                ze sie wypaliły i tylko lekko się tlą
                • Gość: Promo Re: Całe czas wydawało mi sie, że .... IP: *.chello.pl 24.10.06, 00:05
                  A mi się cały czas wydaje, że Ewelina Flinta śpiewa:

Żałuję Ze cię zdałam a nie znałam.
                • tarantella2 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 24.10.06, 00:09
                  -spiewalam "gdy sniezna panna syna poronila"
                  - nagminnie mylilam slowa i jak mnie cos "drapalo" to musialam sie "poswedziec"
                  - do pietnastego roku zycia myslalam ze "metropolia" to nazwa miasta w Niemczech
                  - zawsze mowilam "chleba naszego poprzedniego"
                • Gość: perpetua Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.ec.pl 24.10.06, 12:00
                  a nie było tam że przędą jedwabne majteczki? bo mi się zdawało że było
                  • vera1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 24.10.06, 18:47
                    majteczek nie słyszałam, ale dobre ;-)
                    • sylki Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 24.10.06, 20:39
                      jak byłam mała to myślałam, że w radio są takie małe ludziki i to one
                      przekazuja wiadomości oraz grają i śpiewaja
                      • Gość: Mikado Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 80.54.169.* 25.10.06, 23:37
                        Ja długo mówiłam "Aniele Boży Stróżu mój ty zawsze długo przy mnie stój..." Bo
                        ja chciałam zeby on sie tez wyspał i jak najszybciej zasypiałam zeby nie musiał
                        czuwać...:-D
                      • ruda.farbowana Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 05.11.06, 12:25
                        Ja też tak myślałam o ludzikach w radio!!! Oprócz tego myślałam też dosyć
                        długo, że w telewizorze również są ludziki i widzą co robię w ciągu dnia jak
                        tele wizor był włączony:) Myślałam, że jak będę niegrzeczna, to te ludziki to
                        zobaczą i nie będzie wieczorem za karę dobranocki :)))
                        • ruda.farbowana Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 05.11.06, 12:26
                          Telewizor oczywiście a nie tele wizor:)))
                • lanserkawawa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 26.03.07, 23:11
                  pamiętacie lansujący się ostatnio PAPA DANCE,który śpiewał piosenkę coś tam było
                  'nasza love'i w zwrotce 10 dni na topie co brzmiało dla mnie jak 10 dni na tobie
              • umathurman Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.02.07, 18:55
                o Boooże...

mój facet - 27 lat!!!
                zawsze 1-wszego każdego miesiąca pyta mnie, czy dostałam okres i jest święcie
                przekonany, że jak będziemy się kochać bez prezerwaty pod koniec miesiąca nie
                zajdę w ciążę
                I JA ZA KAZDYM RAZEM MAM Z NIEGO BEKĘ ;>
                już nie mam siły mu tłumaczyć...
    • Gość: fikumiku Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 85.233.33.* 05.11.06, 09:04
      nie powiem, jak dlugo mi sie tak wydawalo, ale myslalam, ze w
      stwierdzeniu "Kosci zostaly rzucone" chodzi o kosci ze szkieletu :DDD
      • Gość: o jaaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.csk.pl 05.11.06, 12:20
        a ja myślałam do ok 9 roku,że tylko ja się załatwiam.Głupia sprawa. Sobie
        myślę"wszędzie ponastawiali kible i specjalnie coś tam wrzucają żebym się nie
        zorientowała, i jak to dobrze umieją ukryć przede mną"
        • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 11.12.06, 10:34
          wanilia- dopiero przedwczoraj dowiedziałem się ze to STORCZYK!!!
          i do tego , strąk a nie korzeń!

mój świat legł w gruzach a całe zycie przemkło mi przed oczami.

pl.wikipedia.org/wiki/Wanilia_p%C5%82askolistna
          • the_dzidka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 30.12.06, 00:43
            Nie korzeń?...
          • blinski Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 30.12.06, 11:24
            ee, na wielu opakowaniach waniliowych rzeczy jest rysunek jasnozółtego storczyka, więc akurat to wiedziałem od małego:) podobnie jak o ananasach, ale to pewnie dlatego, że w którymś odcinku ulicy sezamkowej był pokazany zbiór owoców tropikalnych i tak mi w pamięci utkwiło.
            za to do zeszłego roku myślałem, że tuńczyk to taka malutka ryba, jak szprotki - nie mam pojęcia czemu.
            :)
            • betina_betina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 12.02.07, 23:37
              z tym tunczykiem to ja tez tak myslalam
    • Gość: Paulina Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 19:48
      Myślałam, że mówi się "A światłość wieku i sta niechaj mu świeci". Oczywiście
      zastanawiałam się, co znaczy to 'sta'...
      • Gość: Booboo Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.chello.pl 14.12.06, 16:04
        A ja niedawno wpadłem na to, że mówi się np. "zrzedła mu mina", a nie "zrzędła".
        Nie wiem skąd mi się wzięło to słowo. Zrzędnieć??
        • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 14.12.06, 16:49
          całe zycie wydawało mi się
          że skoro jestem :
          miły,
          sympatyczny
          skrrrrrrromny nad wyraz (czasem nawet dwa)
          i nikomu nie wadzę
          to nie mogę mieć wrogów
          :-/
          • Gość: kula Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.c31.msk.pl 14.12.06, 21:59
            ze protezy do zebow robia w fabrykach
            • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 22.12.06, 10:49
              wydawało mi się,ze ekologiczniej jest posiadać choinę sztuczną
              niż rżnąć biedne drzewka co roku...
              a tu dzisiaj w Gazecie czytam,ze jest zupełnie inaczej..

czyżby gazeta kłamała?
              :-o
              • Gość: brokulin Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 11:34
                Że orzeszki ziemne to orzechy, a tymczasem to tak naprawdę fasolki (w dużym
                uproszczeniu)
                • mana_mana Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 27.12.06, 17:53
                  ...
                  - baki kłują - a one tną
                  - byki nienawidzą czerwieni - a one nie rozróżniają kolorów
                  - kiedy przetniemy dżdżownice to powstaną dwie nowe
                  - wiek grzechotnika można odczytać z długości jego grzechotek - podobnie jak
                  wiek biedronek z ilości kropek i wiek jelenia z ilości odgałęzień w jego porożu
                  - hipopotamy pocą się, wydzielając krew - a wszystko to bo pani od biologii
                  - misie koala to niedźwiedzie - a one są torbaczami, krewnymi kangura
                  - mole wygryzają dziury w materiałach i tkaninach - g....uzik prawda
                  - raki potrafią poruszać się tylko do tyłu - jaaaasne
                  - ryby, które pływają do góry brzuchami są martwe - Synodontis nigriventris
                  - stonoga ma sto nóg ;)
                  - szop pracz myje pokarm przed zjedzeniem
                  - węże słuchają dźwięków fletu zaklinacza wężów - a są głuche jak pień
                  A najbardziej ze wszystkich ciekawostek o zwierzętach, którymi miałam
                  przyjemność ostatnio się zaczytywać zastanowiła mnie ta o moim ulubionym
                  "zwierzątku" - żyrafie. Otóż dowiedziałam się, że jest ona najcichszym
                  zwierzęciem na świecie. A podobno to ryby głosu nie maja....
                  • ziuta-g Re: Przez całe moje życie w PRL-u 27.12.06, 18:20
                    wydawało mi się , że komputer to te pudełko z klawiszami, na których wypisane są
                    literki,cyferki i takie jakieś różne znaczki.Na początku komputeryzacji III RP
                    bardzo dziwiło mnie,jak mówili,że komputer drogo kosztuje, bo w sklepach te
                    pudełka z klawiszami wcale takie drogie nie były....Co to jest komputer odkryłam
                    dopiero w 1993 roku. I co Wy na to?
                    • Gość: gapa Re: Przez całe moje życie w PRL-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:13
                      Jako dziecko uważałam że jajkonamiękko to jedno słowo.
                  • Gość: braat1 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.centertel.pl 28.12.06, 09:26
                    > - wiek grzechotnika można odczytać z długości jego grzechotek - podobnie jak
                    > wiek biedronek z ilości kropek i wiek jelenia z ilości odgałęzień w jego
                    > porożu

Co do biedronek to bujda, ale nie da sie okreslic wieku grzechotnika po
                    grzechotce, ani jelenia po porozu???? Cos mi sie nie chce wierzyc...

> - mole wygryzają dziury w materiałach i tkaninach - g....uzik prawda

To co wygryza te dziury??
                  • celebrity Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 30.12.06, 23:12
                    a gdzie sie dowiedzialas tych wszystkich prawd? chetnie poczytalabym dzieciom
                    jak jest naprawde
                  • Gość: skarbus Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 22:30
                    >- kiedy przetniemy dżdżownice to powstaną dwie nowe
                    to to nie jest prawda??!!!!!!!
          • Gość: Małgosia Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: 217.153.76.* 28.12.06, 14:34
            drzejms-buond napisał:

> całe zycie wydawało mi się
            > że skoro jestem :
            > miły,
            > sympatyczny
            > skrrrrrrromny nad wyraz (czasem nawet dwa)
            > i nikomu nie wadzę
            > to nie mogę mieć wrogów
            > :-/

Oj tak, oj tak! :))) I jeszcze że nikt cię nie obmawia za plecami, bo niby co o
            tobie złego da się powiedzieć, prawda??
            A potem nagle okazuje się jk bardzo naiwny byłeś człowieku... :)))
            • drzejms-buond Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 28.12.06, 15:52

> Oj tak, oj tak! :))) I jeszcze że nikt cię nie obmawia za plecami, bo niby co o
              >
              > tobie złego da się powiedzieć, prawda??
              > A potem nagle okazuje się jk bardzo naiwny byłeś człowieku... :)))

oj tak, oj tak, sama prawda...
              o mnie wiele złego powiedzieć można...
              tylko zawsze wydawało mi się,że o mnie wogóle NIE WARTO GADAĆ?
              no bo ..po co?
    • Gość: madelaine Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:31
      moja koleżanka śpiewała "ociemniałym skracaj rękę" a w piosence Kobranocki
      jest "biegiem pędu przez Włocławek", ale nigdy nie byłam pewna i choć lubiałam
      tą piosenkę bardzo to nie miałam odwagi tego zaśpiewać bo chyba czułam, że coś
      jest nie tak....
      • Gość: Inverno Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.12.06, 21:26
        Moja babcia do pewnego czasu śpiewała w Kościele w referenie kolędy zamiast:
        "Gloria In excelsis Deo" - "ile chces i s cego":)))
      • hrabia_piotr Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 28.12.06, 10:01
        Mi natomiast to brzmi, jak "wlokłem ten WÓR przez Włocławek" - co nie jest
        pozbawione sensu.
        • majeczka67 Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 28.12.06, 14:19
          A ja, jak byłam mała, to myślałam, że Gierek to zawód :) i bardzo byłam ciekawa,
          w jakiej szkole uczą, jak zostać gierkiem.
          • lilimeye Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 29.12.06, 14:50
            A ja w dzieciństwie byłam absolutnie przekonana, że hulajnoga to kulajnoga od
            'kuleć' - ta jedna noga wyżej, a druga co trochę się odbijała od ziemi jak przy
            utykaniu - i kłóciłam się ostro, że mam rację :)

We wspomnianej pieśni kościelnej też słyszałam 'nacudjo nasza' i myślalam, że
            'nacudja' to jakieś określenie Matki Boskiej związane z cudami. Oświeciło mnie
            dopiero, gdy w jakimś kościele przy śpiewaniu tej pieśni wyświetlili tekst na
            ekranie.
            • kociolapka Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 29.12.06, 21:51
              ja też myślałam, że ci w telewizorze mnie widzą i zakładałam koszulkę w
              drzwiach dużego pokoju żeby Jaruzelski nie zobaczył mnie na golasa. A poza tym
              zawsze myślałam, że w kaloryferach jest jakiś bliżej nieokreślony gaz a w
              żarówce nic nie ma i próbowałam wkręcić taką potłuczoną
    • Gość: Yanek Nietoperz = Toperz ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:58
      Całe dziecinstwo "Nietoperz" to był dla mnie "Toperz"
      Myslalem ze to dwa slowa.. Jak ktos mowil cos o nietoperzach to byłem przekonany że miał na myśli własnie jakies inne zwierzatko, nie nietoperza :)
      • Gość: Toy Re: Myślałam, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:58
        -miałam taką ulubioną przytulankę, białą owcę. No i kiedyś sie rozdarła i mama
        ją zszyła czerwoną nitką. No i do niedawna myślałam, że ona ranna była... ^^
        -rzeczywiście, jest cukier waniliNowy, a nie waniLiowy... o.O
        -że reszta w sklepie, to jak komuś brakuje, to pani sprzedawczyni daje mu, żeby
        mógł kupić, ile chce... ^^
        -że reszta ludzi to roboty i nic nie czują.
        -że banany rosną na drzewach... a tymczasem na trawie rosną...
        -że jestem wyjątkowa
        -że wszystkie maszyny mają w środku takie ręce jak z bajek Disneya, takie
        metalowe z białymi rękawiczkami na końcu... Bo niby jak inaczej w środku
        maszyny coś się dzieje?
        • Gość: Toy Re: Myślałam, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 18:03
          I jeszcze, że odwraca się napięcie, nie na pięcie

No bo jak było napięcie, to się odwracali napięcie, nie?

Zorientowałąm się, że to nieprawda, jak zaczęłam sama więcej czytać.

że monitor to komputer a komputer to monitor :) no bo widziałam, że komputer
          jest ważniejszy, a przecież to na co patrzymy...

i myliłam poszewkę z kołdrą, a podszewkę z poszewką...
          • bj32 Re: Myślałam, że... 31.12.06, 14:27
            "swe Królestwo weź pod rękę". Ciekawiło mnie, kim był Witastwosz i co to za
            zwierz ten jeżabyczek.
    • nilscire Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... 01.01.07, 23:12
      A ja - jako dziecko wychowane na "Bylo sobie zycie" - dlugo dlugo bylam
      przekonana, ze nasz organizm faktycznie to sa takie myslace male istotki, jak
      tam pokazywali. I co gorsza do dzis mam takie wewnetrzne poczucie...
      • Gość: trusiaa Re: Całe życie wydawało mi sie, że .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 12:09
        Wczoraj dowiedziałam się, że M.Ostrowska śpiewała nie: szklanka nadciąga bez
        humoru (w sensie nadchodzącej ślizgawicy, no bo szklana pogoda itd.),
        ale "szklanka naciąga". Taaa. Wstyd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka