rj 19.12.06, 10:48 Dlaczego w mazowieckim, Mikołaj przynosi prezenty pod choinkę w Wigilię, skoro Mikołaj jest 6 grudnia? Niech mi to ktoś wreszcie wytłumaczy !!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kara_b Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 10:55 w kuj-pom jest mikołaj w mikołajki,a gwiazdor ma gwiazdkę Odpowiedz Link Zgłoś
rj Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 10:57 No i to jest OK. W podkarpackim, pod choinkę prezenty kładzie Aniołek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona_ Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.06, 13:53 Mnie tez to nurtuje jak to jest naprawde? Do mojej znajomej z Wroclawia przychodzi Gwiazdor:)) a u mnie co roku Mikolaj:)) Ktory jest ktory? a ktory wlasciwy? A do tego jeszcze Aniolek? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Mikołaj a Mikołaj 20.12.06, 00:20 do mnie w krakowie gwiazdka przychodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 14:09 nie wiem... ale mnie denerwuje, że za dużo tych mikołajów i uznaję (idąc za kulturą masową ;) tylko christmassowego mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 14:47 W warmińsko-mazurskim tez Mikolaj (Święty Mikołaj), doprwady co w tym dziwnego,nie wiedziałam do tej pory o żadnych gwiazdorach tylko o Dziadku Mrozie w Rosji :-). Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 17:20 w Poznaniu Mikołaj jest 6 grudnia, a w Wigilię też przychodzi Gwiazdor jeszcze dużo czasu... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak38 Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 17:57 i to właśnie Gwiazdor jest najwłaściwszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emusia Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.chello.pl 19.12.06, 18:27 a skąd, małopolski (i podkarpacki chyba też?) aniołek! Odpowiedz Link Zgłoś
misiak38 Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 18:33 a nie! bo zauważyłam że tu Gwiazdor dominuje, i w ogóle to myślałam że Gwiazdor to tylko w p/niu a tu się okazuje że Wrocław jeszcze. i cicho :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJ Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.ifpan.edu.pl 20.12.06, 09:33 Że Mikołaj to wiemy, tylko kiedy? I dlaczego w Mazurskim w Wigilię, a nie 6 grudnia? Gość portalu: Monia napisał(a): > W warmińsko-mazurskim tez Mikolaj (Święty Mikołaj), doprwady co w tym > dziwnego,nie wiedziałam do tej pory o żadnych gwiazdorach tylko o Dziadku > Mrozie w Rosji :-). Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Mikołaj a Mikołaj 19.12.06, 17:53 6 grudnia prezenty dają rodzice, a na Gwiazdkę - Mikołaj :) Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maverick777 Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:08 Odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:22 w malopolsce jest aniolek ,a nie jakis mikolaj to anglosaski wymysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simon Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 23:15 6 grudnia przychodzi Mikołaj (Święty Mikołaj),a pod choinkę prezenty daje Aniołek. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorak Re: Mikołaj a Mikołaj 20.12.06, 12:54 A ja jeszcze słyszałam, że w Wigilię dostaje się prezenty od Dzieciątka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilithh Re: Mikołaj a Mikołaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 13:05 popieram! zdecydowanie tak! 6 grudnia - Mikołaj 24 grudnia - Aniołek Odpowiedz Link Zgłoś