Dodaj do ulubionych

Matura 2003!!!

IP: *.tvswiecie.com.pl 22.06.03, 23:09
Matury 2003!

6 i 7 maja rzesza młodych obywateli odbyła swoje najważniejsze egzaminy w
życiu! Matura! każdego dopadają wspomnienia na to słowo! Matura, kasztany,
wiosna, wino, stolec w portkach. Publikujemy tematy maturalne.

1. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z
wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta.

2. "Wszystkie dzieci nasze są" - Majka Jezowska. Twój pogląd na sprawy
antykoncepcji i demograficznego boomu. Jak rozwiązałbyś problem przeludnienia
w Chinach? Nowe szczepy SARS czy rodzinna edukacja?

3. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w
literaturze polskiej i światowej. Przedstaw i przeanalizuj wybrane pozycje.

4. Zinterpretuj wiersz Jerzego Gąsienicy – Synusia. "Kwiaty kurna dla
ciebie mom".
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: Matura 2003!!! IP: *.localdomain / 192.168.0.* 23.06.03, 01:05

Panie psorze, ale te tematy były na poprzedniej maturze

1. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z
      wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta.

Pole, szerokie niczym rosyjska dusza. Unieść pierś za pełnopiersiowym oddechem
      i zanurzyć się w upajającą siłę sielskości. Gdzie ziemia mokra, parująca,
      chętna do zapładniania. Gdzie nawóz jeszcze ciepły drażni nozdrza ni to
      aromatem ni smrodem. Gdzie chłop pomarszczonym z pomarszczonym czołem od
      kłopotów idzie nadal dumny bo mu w radiu powiedzieli"nie rzucim ziemi skąd nasz
      ród". Gdzie te wozy, jarmarczne, kolorowe jadą, od parady wielkiej, gdzie te
      wozy? Nie ma, to nie stare dobre czasy. Teraz to ani kolorow, ani życia tylko
      oblizane szkielety pgrowskich budynków. Teraz to ani gdzie rąk zaczepić bo
      dzieciska coraz większe, buty na zimę coraz droższe, stara w kuchni coraz
      bardziej zeźlona, a ja siedzę jak ćwok jaki na zydlu przy oknie i zmiłowania
      czekom. Mam traktor na chodzie, prawdę mówiąc to nie mój, ale tak stoł
      zamkniunty w państwowej szopie to żech se go wzionem. A co. I znolozł się taki,
      jak mu tam, Jendrzyj Leper, Lepper czy jakoś tak i pedzioł, na drogę, blokady
      bydem zakładoć. Ja niy wiym po cholerę mi blokada. Godo, że ceny na trzodę
      chlywną bydom wiynksze. Jo niy mom świń, jo nic niy mom, chybo ino pajonki w
      chałpie. Ale jak Lepper proponuja zabawe ida z moim traktorem. Taka blokada to
      niyzła rzecz. Starą tyż wezma, niech tyż ma radocha.

Czy więc Andrzej Lepper romantykiem był? Tylko i wyłącznie,m bo wzioł motykę w
      swoje chłopskie ręce i myśli, że słońce obróci. Bo ma majaczenia senne, które
      zdają mu się być narodową ideą, przeczytał był Mickiewicza i marzy mu się być
      pierwszym w narodzie. Co że Polska słaba, na Rosję i tak pójdzie. Co, że Lepper
      głupi na prezydenta i tak będzie kandydował. Wiadro wody na łeb i byłby spokój
      z tymi romantyczymi podrygami.
      Czy pozytywista z leppera? A miłość do pracy, zwłaszcza u podstaw, nie patrząc
      że nie ma prestiżu, bogactwa i władzy. Gdzie tam Lepper, na salony z walonkami.
      Tylko, że.. zanim Lepper na salony wszedł elity już tam nie było. Elita zeszła
      za swoje podziemne salony, stamtąd obserwuje salonowe wieprze i zrywa boki jak
      to miota się taki jeden z drugim bo najprostsze problemy są dla nich za trudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka