Gość: pola776 Re: słodycze z dawnych lat IP: *.tkdami.net 18.08.07, 09:36 blok turystyczny (tak sie kiedys nazywal) byl pyszny i albo w opakowaniu albo na wage ;) bulki drozdzowe z kruszonka i przypieczona skorka ;) teraz niby sa ale maja zupelnie inny smak Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: słodycze z dawnych lat 18.08.07, 12:11 A blok amatorski (chyba?), czyli taka galaretka w paski, w blokach.... Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: słodycze z dawnych lat 18.08.07, 15:39 - saturator a jakze :) - gumy Donald - zbieralo sie historyjki - mleko w tubce - wyrob czekoladopodobny (fuj) - batonik (nie pamietam nazwy) - w smaku jak krowka Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: słodycze z dawnych lat 18.08.07, 15:40 i jeszcze lody mleczne na plazy w Ustce - pyyyyyycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: słodycze z dawnych lat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.07.18, 16:30 A pamieta ktoś Arabeski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka Re: słodycze z dawnych lat IP: 80.51.223.* 18.08.07, 19:32 przeczytałam wszystkie posty i większość rzeczy pamiętam, więc dopisze tylko syfon w szklanych butelkach, chyba 1 litrowych, potem pojawiły się syfony z wymiennymi nabojami. aukcja.onet.pl/show_item.php?item=226816864#photo Miło wspominam suchary "wojskowe", prostokątne, z kminkiem i twarde jak diabli, - pychota. Jeszcze niedawno mozna je było kupić w sklepach Społem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eden Re: cukierki "Kawusie" IP: *.tpnet.pl 19.08.07, 02:51 Cukierki "Kawusie",rodzaj czekoladowych cukiereczków z likierem i murzynkiem na pudełku przebija wszystko. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=2159529&a=20870768 Po samą oranżadę w proszku,jedzoną na sucho opłacało się mi wybrać do sklepu.Przed ZOO w Warszawie był duży wybór gum do żucia,niesłychanie wtedy apetycznych,na przykład w kształcie dużych złotych monet.Niektórych towarów brakuje,na przykład smacznego klarowanego soku z czerwonej porzeczki w puszkach,na dzisiejsze czasy "pancernych" i na przykład czekoladowych drobnych groszków w okrągłych pudełkach-Czarnych Perełek.Oczywiście podłużne beczułki z likierem,śliwki w czekoladzie i wiśnie w likierze(nieczęsto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masonka Re: kawusie, kawki IP: *.pools.arcor-ip.net 19.08.07, 14:10 pyszne byly. Ale dlaczego znikly? Jakas dziwna tajemnica? Moze ktos je znow produkuje, moze ktos widzial w sklepie, moze ktos pojada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili11 Re: kawusie, kawki IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.08.07, 16:27 Pod wszystkim się podpisuję i dodam jeszcze: mandarynka - taka odmiana oranżady Blok/baton grylażowy (chyba Wedla) dropsy owocowe, takie pakowane każdy w odrębny celofanik, lekko kwaskowe ptysie z ndzieniem chyba z białka lody z budki śmietankowe i truskawkowe w wafelku w kształcie muszelki Pudełko z czekoladami miniaturkami z bajkami na opakowaniu- konkurowałyśmy z koleżankami, która ma więcej bajek (każde pudełko to bajka w obrazkach) sok pomarańczowy dodoni Oj zrobiło mi się zupełnie nostalgicznie, a ja na dodatek na Wyspach w miasteczku, w którym nie ma nawet polskiego sklepu. Pozdrowienia i dzięki za wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
szekiera Re: kawusie, kawki 19.08.07, 16:46 >ja pamiętam jeszcze taką gumę toksyczną w stylu >turbo tylko z innej >kategorii - nazywała się Chabel i w środku były >naklejki z takimi >lalkami w różnych ubraniach. Dostawało się >książeczkę do której >trzeba było wklejać te naklejki i kwitł handel >zamienny wśród >dziewczyn. pamiętam, że lalki rowerzystki do samego >końca zbieractwa >nie mogłam upolować:) ech... to były czasy. taaaaak, to była zmora kolekcjonera :D _ te wspomniane czekoladowe gwiazdki nazywałam bobkami, żadne inne bobki by tak nie smakowały ;) a nie zauważyłam, czy ktoś napisał o takich małych pudrowych cukierkach wyciskanych z plastikowych pudełeczek z główką postaci z kreskówek, można było dokupić i 'nabić magazynek' i jeszcze zamrażana woda w podłużnych woreczkach, bodajże "magiczne pałeczki" - z osiem lat temu hicior i wszyscy zawsze chcieli te o smaku coli :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: kawusie, kawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 23:09 *guma donald *jakies duze ciacha czekoladowe pakowane po 5szt w folii *malutkie ciasteczka chyba migdalowe pyszne *prince polo w pazłotku *napoje w woreczkach ( znalazlam takie 5 lat temu ale juz nie ma) *groszki draze czekodadowe i mleczne *czekolada mala kupowana na rynku od wschodnich sasiadow *slodycze z pewexu *pomarancze,banany i cytryny kupowane kartonami na swieta *sok z saturatora- calkiem nie zle * pyszne lody śmietankowe gałkowane ( teraz grycan takie ma) * pyszne calypso migdalowe * mleko i smietana w szklanych butelkach * goracy pachnacy chlebek ,ktory znikał dopoki doszlam do domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bejzus Jarzębinki... IP: *.crowley.pl 20.08.07, 00:01 Do listy dodaję cukierki "jarzębinki" czyli kuleczki w kolorze pomarańczowym.......pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
wteklocki Re: kawusie, kawki 25.08.07, 22:45 szekiera napisała: > a nie zauważyłam, czy ktoś napisał o takich małych pudrowych cukierkach wyciska > nych z plastikowych pudełeczek z główką postaci z kreskówek, można było dokupić > i nabić magazynek' Firma "PEZ" istnieje i ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
civril80 Re: słodycze z dawnych lat 20.08.07, 09:28 Cukier topiony na patelni i nawijany na patyczek w tzw. kogucik - lizak. Gumy do żucia w kształcie papierosów, masowo wcinane kukułki i krówki i jako rarytas jojo (pianki) Odpowiedz Link Zgłoś
watanabe.miharu Re: słodycze z dawnych lat 20.08.07, 12:02 Ja pamiętam z czasów szkolnych gumy Turbo, ryż dmuchany i "wyrób czekoladopodobny" oraz okrągłe biszkopciki (ale to do dzisiaj są). Natomiast trochę dziwią mnie nostalgiczne teksty wypowiadających się tutaj "teraz już takich (w domyśle: cudownych) słodyczy nie ma". Założę się, że gdyby Wam dano jakimś sposobem do spróbowania taką lurę oranżadową z czasów komuny, albo wstrętnego wafla, wyplulibyście zaraz to świństwo. Z upływem czasu smaki obrastają legendą, pamięta się tylko same miłe rzeczy, ale te wszystkie słodycze socjalistyczne były marnej jakości. Ja tam wolę dzisiejsze Pieguski, Marsy.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to tylko ja Re: słodycze z dawnych lat IP: *.socrates.org.pl 20.08.07, 14:09 napój z torebki foliowej z załączoną rurką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glonojad Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 14:49 o kurcze, tez pamietam te kolorowe napije z woreczka i ze slomka :) świszczące lizaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspomnien czar Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 14:54 A zastanawialiście się kiedyś jakie smaki będą pamiętały za 20 lat ówczesne dzieci ? marsy? snikersy? kola? smutne to, że mało teraz takich wynalazków jak wyrób czekoladopodobny (obrzydliwy) tylko produkcja = kultura masowa czy pamiec smaki marsa bedzie tez tak nostalgicznie rozpamietywana za kilkadziesiat lat ? szczerze watpie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Iryski!!! IP: *.aster.pl 20.08.07, 17:51 I wszelkiej maści groszki. Nieśmiertelne Donaldy- do dzis mam (z sentymentu) kolekcję kilkuset historyjek z donaldów Tzw. "ciepłe" lody, czyli wyjątkowo dziwaczny produkt, ktorego sedno stanowił obrzydliwie tłusty krem w rozku wafelkowym, zalany czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Iryski!!! 20.08.07, 21:49 >>>napój z torebki foliowej z załączoną rurką :)>>> On mial nazwe tylko nie moge sobie teraz przypomniec.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:18 A pamiętacie szyski z ryzu dmuchanego? pyszne były te, które są teraz są dziwne w smaku, ale sprzed paru lat....cudo pozdrawiam łasuchów Odpowiedz Link Zgłoś
gabishing Re: słodycze z dawnych lat 24.08.07, 13:39 Ptyś, Mirinda w szklanej butelce i Pepsi, oranżadki SAFARI, draże mleczne, czekolada CHRUPKA z rysunkiem kwiatu maku i napisem 8 marca, rurki z kremem, lody sprzedawane na kulki ale robione na miejscu w "lodziarni", oczywiście wspominany tu vibovit i visolvit, donaldy i gumy wrigley w listkach nie pamiętam które ale któreś z nich były beżowe w kolorze, blok czekoladowy z wedla przypominał trochę polaczenie cukierków bajecznych z pierotami i był w czerwonej folii aluminiowej, smak dawnej czekolady białej przywiezionej przez moją ciotkę z anglii nie była taka słodka jak teraz, wogóle smkowała całkiem inaczej, i przywiezione przez tą samą ciotkę takie pudrowe dropsy miętowe POLO, sugusy, dropsy wogóle hymm nic więcej mi się nie przypomina Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: słodycze z dawnych lat 25.08.07, 22:03 Batony wielkości obecnych Marsów, z masy podobnej do chałwy/bloku, takie dość miałkie, 4 boki miały oblane cieniutką warstwą czekolady, w woskowanym papierze i papierowej opakowaniu wierzchnim w różowo-białą krateczkę. Nikt, kogo pytam, tego nie pamięta. Landrynki mojej prababci przechowywane w słoiku z cukrem, żeby się nie zlepiały. "Niebieskie" mleko w proszku, jedzone albo bezpośrednio łyżką, albo rozmieszane w niewielkiej ilości ciepłej wody, powstawała super słodka, lepka maź, mniammmmm :) Cukierki czekoladowe "Kasztany", okrągłe, każdy w sreberku a wszystkie razem w domku otwieranym przez dach, z uchwytami do przenoszenia na górze i biało czerwonym sznureczkiem. Oranżadki w proszku, jedzone oczywiście na sucho (czy ktoś w ogóle je PIŁ?). Odpowiedz Link Zgłoś
wteklocki Re: słodycze z dawnych lat 25.08.07, 22:47 budzik11 napisała: > Batony wielkości obecnych Marsów, z masy podobnej do chałwy/bloku, takie dość > miałkie, 4 boki miały oblane cieniutką warstwą czekolady, w woskowanym papierze > i papierowej opakowaniu wierzchnim w różowo-białą krateczkę. Nikt, kogo pytam, > tego nie pamięta. Nie była to chrupanka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: słodycze z dawnych lat IP: *.dynamic.mm.pl 03.11.15, 21:44 Ja pamietam te czekoladki i nigdy nie zapomne po dzien dzisiejszy szukam tego smaku Pozdrawiam goraco Martas25@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: słodycze z dawnych lat IP: *.proxnet.pl 15.11.15, 16:16 ja pamiętam te czekoladki, miały taki mleczny smak, można je było kupić w sklepach społem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: słodycze z dawnych lat IP: 80.244.141.* 07.09.07, 11:00 lizaki hit boboit ten dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejka Re: słodycze z dawnych lat IP: 195.205.147.* 07.09.07, 15:38 dropsy mleczne, mietowe, owocowe i zawody kto więcej zmieści w buzi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturro Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 11:19 Ale słodko się robi jak się człek naczyta :) Czy wafelki kuku ruku ktoś już wymienił? ale pyszne były:))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonnkaa Re: słodycze z dawnych lat 03.11.14, 18:09 A cukierki malutkie , w pudełeczku z ruchomym wieczkiem , gdzie trzeba było zrównać otwory, by cukierki sie wysypywały.Sztuczne banany , ohydnie słodkie,misie z wafla ze strasznym kremem w srodku,cukierki w lasce ,Blisko mnie byl sklepik z takimi strasznymi na dzień obecny,a wówczas przecudnymi gadzetami....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula_misia Re: słodycze z dawnych lat IP: *.aztw.cable.virginm.net 01.05.15, 23:08 Pudrowe pomaranczowe pastylki takie troszke kwaskowate pyycha. Jadlam jak bylam malym brzdacem. Zolte male groszki, przepyszne, mialy specyficzny mleczny smak. Cukierki na wage, w smaku jak ecclairs ale o niebo lepsze, takie pelnomleczne. Krowki czy cos w tym stylu, ciagutki, plaskie w zielonych papierkach. Byly kupowane na wage. Jadlam garsciami. Reszta to co juz tu opisane. Jeszcze gumy do zucia taxi. Takie pyszne batoniki w romiarze czekolady, cos w smaku krowki czy toffi, tylko bardziej miekkie, pychotka. Lizaki hity mialy podobny smak do tych batonikow ale pojawily sie juz grubo po nich. a z nieslodyczy to najpyszniejszy ketchup pudliszki w szklanych butelkach, O matko to byl smak. rocznik '79 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula_misia Re: słodycze z dawnych lat IP: *.aztw.cable.virginm.net 01.05.15, 23:39 A i jezcze batoniki kleksy!!! Moje ulubione, byly krotko na rynku, chyba w latach 90tych, pamietam reklame z nimi, cos z klasa i nauczycielem. Ale krotko byly w sprzedazy, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebfio Re: słodycze z dawnych lat IP: 213.158.222.* 22.05.15, 23:08 A najlepsze to gumy donald albo turbo już wyrzute plus gryfik z kredki pamiętacie? Tak się robiło kolorowe gumy. Fajne czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: słodycze z dawnych lat IP: *.centertel.pl 03.06.15, 10:15 Oczywiście pamietam wszystko co tutaj opisane, cudowne smaki dzieciństwa, mniaammm :-) Pamiętam jeszcze takie cukierki w czekoladzie z białym twardym nadzieniem (tak kojarzę), smakowały jakby były z piaskiem. Ktoś pamięta jak się nazywały lub wie czy można je gdzieś kupić? Na rodzinnym forum wszyscy pamiętają smak, ale nikt nazwy :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ifigiena Re: słodycze z dawnych lat 08.10.15, 22:30 Witam serdecznie, A czy ktoś pamięta może cukierki w polewie czekoladowej z prawdziwej czekolady (z lat 80-ych), z chrupiącym, przezroczystym karmelem pod czekoladą i przepysznym, aromatyzowanym nadzieniem w środku? Zawijane były w zielono-pomarańczowy papierek... W tamtych czasach wyrobów z prawdziwą czekoladą było raczej niewiele, więc podejrzewam, że producentem musiała być jakaś znana marka... Były wtedy dość popularne i uważane były za cenną zdobycz.-) Niestety, w ogóle nie pamiętam ich nazwy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoła czekoladowa mieszanka imieninowa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.15, 11:48 pszczolka.pl/katalog/#/3 robi je "pszczółka" z Lublina Czekolada, słodki bialy grylaż i owocowe nadzienie Odpowiedz Link Zgłoś
kirke18 Re: słodycze z dawnych lat 23.10.15, 12:11 www.wisla-slodycze.com.pl/shop/category.php?id_category=13 rarytasem z mojego dzieciństwa były słodycze z mojego rodzinnego miasta i muszę przyznać, że wrócili do świetnych markowych wyrobów- wisełki, sękacze, galaretki...cuda i tak smaczne jak kiedyś, a do tego zaczęli robić przepyszne czekolady i takie cuda www.wisla-slodycze.com.pl/shop/product.php?id_product=65 Odpowiedz Link Zgłoś
lubie-czytac Re: słodycze z dawnych lat 03.11.15, 13:13 oranżadki w długich papierowych rurkach, kupowane po 20 gr w szkolnym sklepiku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
radziej13 Re: słodycze z dawnych lat 26.11.15, 09:43 andruty, hubba bubba, szyszka, oranżadki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
polic-zony Re: słodycze z dawnych lat 27.11.15, 10:51 Te ostatnie... mmm... za małolata można się było tym otruć a i tak się sypało do buzi XD Odpowiedz Link Zgłoś
kilosera Re: słodycze z dawnych lat 18.01.16, 14:58 Chrupka - wyrób czekoladopodobny z kawałkami wafli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicka Re: słodycze z dawnych lat IP: 131.228.32.* 27.04.18, 11:27 Prawdziwe Pincepolo w zlotym papierku z brazowymi gwiazdkami Napoj pomaranczowy Ptys, w duzej szklanej butli (taki smak miala regionalna fanta na Krecie) -pycha Gumy Donld MARKIZY CYTRYNOWE !!!! ktore jadlam w roznych konfiguracjach ale najczesciej obryzajac koncowki bez kremu zeby potem delektowac sie srodkowa czescia delicje pomaranczowe w przezroczystym opakowaniu lizaki - okragle czerwone albo kogutki lizaki z kwiatkiem czekolada jedyna (prawdziwa nie to mydlo teraz ) cieple lody wata cuktowa oranzada w woreczku oranzada w proszku vibovit ptys z cukierni (jak bylam chora :):) lody truskawkowe w duzym kubku z HOrtexu -Lezajsk - najlepsze na swiecie , niepobity smak lody z automatu obwazanki Odpowiedz Link Zgłoś