Dodaj do ulubionych

słodycze z dawnych lat

• Gość: pola776 Re: słodycze z dawnych lat IP: *.tkdami.net 18.08.07, 09:36

blok turystyczny (tak sie kiedys nazywal) byl pyszny i albo w
      opakowaniu albo na wage ;)

bulki drozdzowe z kruszonka i przypieczona skorka ;) teraz niby sa
      ale maja zupelnie inny smak

• ewa9717 Re: słodycze z dawnych lat 18.08.07, 12:11
        A blok amatorski (chyba?), czyli taka galaretka w paski, w
        blokach....
        • socka2 Re: słodycze z dawnych lat 18.08.07, 15:39
          - saturator a jakze :)
          - gumy Donald - zbieralo sie historyjki
          - mleko w tubce
          - wyrob czekoladopodobny (fuj)
          - batonik (nie pamietam nazwy) - w smaku jak krowka
          • socka2 Re: słodycze z dawnych lat 18.08.07, 15:40
            i jeszcze lody mleczne na plazy w Ustce - pyyyyyycha!!!
      • Gość: Weronika Re: słodycze z dawnych lat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.07.18, 16:30
        A pamieta ktoś Arabeski?
    • Gość: iwonka Re: słodycze z dawnych lat IP: 80.51.223.* 18.08.07, 19:32
      przeczytałam wszystkie posty i większość rzeczy pamiętam, więc
      dopisze tylko syfon w szklanych butelkach, chyba 1 litrowych, potem
      pojawiły się syfony z wymiennymi nabojami.

aukcja.onet.pl/show_item.php?item=226816864#photo
      Miło wspominam suchary "wojskowe", prostokątne, z kminkiem i twarde
      jak diabli, - pychota. Jeszcze niedawno mozna je było kupić w
      sklepach Społem.
      • Gość: eden Re: cukierki "Kawusie" IP: *.tpnet.pl 19.08.07, 02:51
        Cukierki "Kawusie",rodzaj czekoladowych cukiereczków z likierem i murzynkiem na
        pudełku przebija wszystko.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=2159529&a=20870768
        Po samą oranżadę w proszku,jedzoną na sucho opłacało się mi wybrać do
        sklepu.Przed ZOO w Warszawie był duży wybór gum do żucia,niesłychanie wtedy
        apetycznych,na przykład w kształcie dużych złotych monet.Niektórych towarów
        brakuje,na przykład smacznego klarowanego soku z czerwonej porzeczki w
        puszkach,na dzisiejsze czasy "pancernych" i na przykład czekoladowych drobnych
        groszków w okrągłych pudełkach-Czarnych Perełek.Oczywiście podłużne beczułki z
        likierem,śliwki w czekoladzie i wiśnie w likierze(nieczęsto).
        • Gość: masonka Re: kawusie, kawki IP: *.pools.arcor-ip.net 19.08.07, 14:10
          pyszne byly. Ale dlaczego znikly? Jakas dziwna tajemnica? Moze ktos
          je znow produkuje, moze ktos widzial w sklepie, moze ktos pojada?
          • Gość: lili11 Re: kawusie, kawki IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.08.07, 16:27
            Pod wszystkim się podpisuję i dodam jeszcze:
            mandarynka - taka odmiana oranżady
            Blok/baton grylażowy (chyba Wedla)
            dropsy owocowe, takie pakowane każdy w odrębny celofanik, lekko
            kwaskowe
            ptysie z ndzieniem chyba z białka
            lody z budki śmietankowe i truskawkowe w wafelku w kształcie muszelki
            Pudełko z czekoladami miniaturkami z bajkami na opakowaniu-
            konkurowałyśmy z koleżankami, która ma więcej bajek (każde pudełko
            to bajka w obrazkach)
            sok pomarańczowy dodoni
            Oj zrobiło mi się zupełnie nostalgicznie, a ja na dodatek na Wyspach
            w miasteczku, w którym nie ma nawet polskiego sklepu. Pozdrowienia i
            dzięki za wspomnienia
            • szekiera Re: kawusie, kawki 19.08.07, 16:46
              >ja pamiętam jeszcze taką gumę toksyczną w stylu >turbo tylko z innej
              >kategorii - nazywała się Chabel i w środku były >naklejki z takimi
              >lalkami w różnych ubraniach. Dostawało się >książeczkę do której
              >trzeba było wklejać te naklejki i kwitł handel >zamienny wśród
              >dziewczyn. pamiętam, że lalki rowerzystki do samego >końca zbieractwa
              >nie mogłam upolować:) ech... to były czasy.

taaaaak, to była zmora kolekcjonera :D
              _
              te wspomniane czekoladowe gwiazdki nazywałam bobkami, żadne inne bobki by tak nie smakowały ;)
              a nie zauważyłam, czy ktoś napisał o takich małych pudrowych cukierkach wyciskanych z plastikowych pudełeczek z główką postaci z kreskówek, można było dokupić i 'nabić magazynek'
              i jeszcze zamrażana woda w podłużnych woreczkach, bodajże "magiczne pałeczki" - z osiem lat temu hicior i wszyscy zawsze chcieli te o smaku coli :]
              • Gość: ewa Re: kawusie, kawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 23:09
                *guma donald
                *jakies duze ciacha czekoladowe pakowane po 5szt w folii
                *malutkie ciasteczka chyba migdalowe pyszne
                *prince polo w pazłotku
                *napoje w woreczkach ( znalazlam takie 5 lat temu ale juz nie ma)
                *groszki draze czekodadowe i mleczne
                *czekolada mala kupowana na rynku od wschodnich sasiadow
                *slodycze z pewexu
                *pomarancze,banany i cytryny kupowane kartonami na swieta

*sok z saturatora- calkiem nie zle
                * pyszne lody śmietankowe gałkowane ( teraz grycan takie ma)
                * pyszne calypso migdalowe
                * mleko i smietana w szklanych butelkach
                * goracy pachnacy chlebek ,ktory znikał dopoki doszlam do domu
                • Gość: bejzus Jarzębinki... IP: *.crowley.pl 20.08.07, 00:01
                  Do listy dodaję cukierki "jarzębinki" czyli kuleczki w kolorze
                  pomarańczowym.......pychotka
              • wteklocki Re: kawusie, kawki 25.08.07, 22:45
                szekiera napisała:

> a nie zauważyłam, czy ktoś napisał o takich małych pudrowych cukierkach wyciska
                > nych z plastikowych pudełeczek z główką postaci z kreskówek, można było dokupić
                > i nabić magazynek'

Firma "PEZ" istnieje i ma się dobrze.
    • civril80 Re: słodycze z dawnych lat 20.08.07, 09:28
      Cukier topiony na patelni i nawijany na patyczek w tzw. kogucik - lizak. Gumy do
      żucia w kształcie papierosów, masowo wcinane kukułki i krówki i jako rarytas
      jojo (pianki)
    • watanabe.miharu Re: słodycze z dawnych lat 20.08.07, 12:02
      Ja pamiętam z czasów szkolnych gumy Turbo, ryż dmuchany i "wyrób
      czekoladopodobny" oraz okrągłe biszkopciki (ale to do dzisiaj są).

Natomiast trochę dziwią mnie nostalgiczne teksty wypowiadających się tutaj
      "teraz już takich (w domyśle: cudownych) słodyczy nie ma". Założę się, że gdyby
      Wam dano jakimś sposobem do spróbowania taką lurę oranżadową z czasów komuny,
      albo wstrętnego wafla, wyplulibyście zaraz to świństwo. Z upływem czasu smaki
      obrastają legendą, pamięta się tylko same miłe rzeczy, ale te wszystkie słodycze
      socjalistyczne były marnej jakości. Ja tam wolę dzisiejsze Pieguski, Marsy.. :)
    • Gość: to tylko ja Re: słodycze z dawnych lat IP: *.socrates.org.pl 20.08.07, 14:09
      napój z torebki foliowej z załączoną rurką :)
      • Gość: glonojad Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 14:49
        o kurcze, tez pamietam te kolorowe napije z woreczka i ze slomka :)
        świszczące lizaki :)
      • Gość: wspomnien czar Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 14:54
        A zastanawialiście się kiedyś jakie smaki będą pamiętały za 20 lat
        ówczesne dzieci ?
        marsy?
        snikersy?
        kola?

smutne to, że mało teraz takich wynalazków jak wyrób
        czekoladopodobny (obrzydliwy) tylko produkcja = kultura masowa
        czy pamiec smaki marsa bedzie tez tak nostalgicznie rozpamietywana
        za kilkadziesiat lat ? szczerze watpie
    • Gość: re Iryski!!! IP: *.aster.pl 20.08.07, 17:51
      I wszelkiej maści groszki.
      Nieśmiertelne Donaldy- do dzis mam (z sentymentu) kolekcję kilkuset historyjek z
      donaldów
      Tzw. "ciepłe" lody, czyli wyjątkowo dziwaczny produkt, ktorego sedno stanowił
      obrzydliwie tłusty krem w rozku wafelkowym, zalany czekoladą.
      • 10iwonka10 Re: Iryski!!! 20.08.07, 21:49
        >>>napój z torebki foliowej z załączoną rurką :)>>>

On mial nazwe tylko nie moge sobie teraz przypomniec....

• 10iwonka10 Re: Iryski!!! 20.08.07, 21:51
          cytrynada?
          • momas Re: Iryski!!! 21.08.07, 09:55
            Cytroneta
    • Gość: gienek Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 11:18
      A pamiętacie szyski z ryzu dmuchanego?
      pyszne były
      te, które są teraz są dziwne w smaku, ale sprzed paru lat....cudo

pozdrawiam łasuchów
      • gabishing Re: słodycze z dawnych lat 24.08.07, 13:39
        Ptyś, Mirinda w szklanej butelce i Pepsi, oranżadki SAFARI, draże mleczne,
        czekolada CHRUPKA z rysunkiem kwiatu maku i napisem 8 marca, rurki z kremem,
        lody sprzedawane na kulki ale robione na miejscu w "lodziarni", oczywiście
        wspominany tu vibovit i visolvit, donaldy i gumy wrigley w listkach nie pamiętam
        które ale któreś z nich były beżowe w kolorze, blok czekoladowy z wedla
        przypominał trochę polaczenie cukierków bajecznych z pierotami i był w czerwonej
        folii aluminiowej, smak dawnej czekolady białej przywiezionej przez moją ciotkę
        z anglii nie była taka słodka jak teraz, wogóle smkowała całkiem inaczej, i
        przywiezione przez tą samą ciotkę takie pudrowe dropsy miętowe POLO, sugusy,
        dropsy wogóle hymm nic więcej mi się nie przypomina
    • budzik11 Re: słodycze z dawnych lat 25.08.07, 22:03
      Batony wielkości obecnych Marsów, z masy podobnej do chałwy/bloku, takie dość
      miałkie, 4 boki miały oblane cieniutką warstwą czekolady, w woskowanym papierze
      i papierowej opakowaniu wierzchnim w różowo-białą krateczkę. Nikt, kogo pytam,
      tego nie pamięta.
      Landrynki mojej prababci przechowywane w słoiku z cukrem, żeby się nie zlepiały.
      "Niebieskie" mleko w proszku, jedzone albo bezpośrednio łyżką, albo rozmieszane
      w niewielkiej ilości ciepłej wody, powstawała super słodka, lepka maź, mniammmmm :)
      Cukierki czekoladowe "Kasztany", okrągłe, każdy w sreberku a wszystkie razem w
      domku otwieranym przez dach, z uchwytami do przenoszenia na górze i biało
      czerwonym sznureczkiem.
      Oranżadki w proszku, jedzone oczywiście na sucho (czy ktoś w ogóle je PIŁ?).
      • wteklocki Re: słodycze z dawnych lat 25.08.07, 22:47
        budzik11 napisała:

> Batony wielkości obecnych Marsów, z masy podobnej do chałwy/bloku, takie dość
        > miałkie, 4 boki miały oblane cieniutką warstwą czekolady, w woskowanym papierze
        > i papierowej opakowaniu wierzchnim w różowo-białą krateczkę. Nikt, kogo pytam,
        > tego nie pamięta.

Nie była to chrupanka?
      • Gość: marta Re: słodycze z dawnych lat IP: *.dynamic.mm.pl 03.11.15, 21:44
        Ja pamietam te czekoladki i nigdy nie zapomne po dzien dzisiejszy szukam tego smaku
        Pozdrawiam goraco
        Martas25@op.pl
      • Gość: ania Re: słodycze z dawnych lat IP: *.proxnet.pl 15.11.15, 16:16
        ja pamiętam te czekoladki, miały taki mleczny smak, można je było kupić w sklepach społem
    • Gość: ddd Re: słodycze z dawnych lat IP: 80.244.141.* 07.09.07, 11:00
      lizaki hit
      boboit ten dla dzieci
    • joanna515 Kanapka z masłem i cukrem :) n/t 07.09.07, 12:09

• Gość: maciejka Re: słodycze z dawnych lat IP: 195.205.147.* 07.09.07, 15:38
      dropsy mleczne, mietowe, owocowe i zawody kto więcej zmieści w
      buzi:)))
      • Gość: Arturro Re: słodycze z dawnych lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 11:19
        Ale słodko się robi jak się człek naczyta :)

Czy wafelki kuku ruku ktoś już wymienił? ale pyszne były:)))
    • drwalek87 Re: słodycze z dawnych lat 01.11.14, 21:48
      Pamiętam tylko hubbe bubbe
      • iwonnkaa Re: słodycze z dawnych lat 03.11.14, 18:09
        A cukierki malutkie , w pudełeczku z ruchomym wieczkiem , gdzie trzeba było zrównać otwory, by cukierki sie wysypywały.Sztuczne banany , ohydnie słodkie,misie z wafla ze strasznym kremem w srodku,cukierki w lasce ,Blisko mnie byl sklepik z takimi strasznymi na dzień obecny,a wówczas przecudnymi gadzetami.......
    • Gość: ula_misia Re: słodycze z dawnych lat IP: *.aztw.cable.virginm.net 01.05.15, 23:08
      Pudrowe pomaranczowe pastylki takie troszke kwaskowate pyycha. Jadlam jak bylam malym brzdacem. Zolte male groszki, przepyszne, mialy specyficzny mleczny smak. Cukierki na wage, w smaku jak ecclairs ale o niebo lepsze, takie pelnomleczne. Krowki czy cos w tym stylu, ciagutki, plaskie w zielonych papierkach. Byly kupowane na wage. Jadlam garsciami.
      Reszta to co juz tu opisane. Jeszcze gumy do zucia taxi. Takie pyszne batoniki w romiarze czekolady, cos w smaku krowki czy toffi, tylko bardziej miekkie, pychotka. Lizaki hity mialy podobny smak do tych batonikow ale pojawily sie juz grubo po nich. a z nieslodyczy to najpyszniejszy ketchup pudliszki w szklanych butelkach, O matko to byl smak. rocznik '79
      • Gość: ula_misia Re: słodycze z dawnych lat IP: *.aztw.cable.virginm.net 01.05.15, 23:39
        A i jezcze batoniki kleksy!!! Moje ulubione, byly krotko na rynku, chyba w latach 90tych, pamietam reklame z nimi, cos z klasa i nauczycielem. Ale krotko byly w sprzedazy, szkoda.
    • Gość: sebfio Re: słodycze z dawnych lat IP: 213.158.222.* 22.05.15, 23:08
      A najlepsze to gumy donald albo turbo już wyrzute plus gryfik z kredki pamiętacie? Tak się robiło kolorowe gumy. Fajne czasy
      • Gość: gość Re: słodycze z dawnych lat IP: *.centertel.pl 03.06.15, 10:15
        Oczywiście pamietam wszystko co tutaj opisane, cudowne smaki dzieciństwa, mniaammm :-)
        Pamiętam jeszcze takie cukierki w czekoladzie z białym twardym nadzieniem (tak kojarzę), smakowały jakby były z piaskiem. Ktoś pamięta jak się nazywały lub wie czy można je gdzieś kupić? Na rodzinnym forum wszyscy pamiętają smak, ale nikt nazwy :-(
    • ifigiena Re: słodycze z dawnych lat 08.10.15, 22:30
      Witam serdecznie,

A czy ktoś pamięta może cukierki w polewie czekoladowej z prawdziwej czekolady (z lat 80-ych), z chrupiącym, przezroczystym karmelem pod czekoladą i przepysznym, aromatyzowanym nadzieniem w środku? Zawijane były w zielono-pomarańczowy papierek... W tamtych czasach wyrobów z prawdziwą czekoladą było raczej niewiele, więc podejrzewam, że producentem musiała być jakaś znana marka... Były wtedy dość popularne i uważane były za cenną zdobycz.-) Niestety, w ogóle nie pamiętam ich nazwy....
      • Gość: pszczoła czekoladowa mieszanka imieninowa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.15, 11:48
        pszczolka.pl/katalog/#/3
        robi je "pszczółka" z Lublina
        Czekolada, słodki bialy grylaż i owocowe nadzienie
    • kirke18 Re: słodycze z dawnych lat 23.10.15, 12:11
      www.wisla-slodycze.com.pl/shop/category.php?id_category=13 rarytasem z mojego dzieciństwa były słodycze z mojego rodzinnego miasta i muszę przyznać, że wrócili do świetnych markowych wyrobów- wisełki, sękacze, galaretki...cuda i tak smaczne jak kiedyś, a do tego zaczęli robić przepyszne czekolady i takie cuda www.wisla-slodycze.com.pl/shop/product.php?id_product=65
    • lubie-czytac Re: słodycze z dawnych lat 03.11.15, 13:13
      oranżadki w długich papierowych rurkach, kupowane po 20 gr w szkolnym sklepiku ;)
    • radziej13 Re: słodycze z dawnych lat 26.11.15, 09:43
      andruty, hubba bubba, szyszka, oranżadki:-)
      • polic-zony Re: słodycze z dawnych lat 27.11.15, 10:51
        Te ostatnie... mmm... za małolata można się było tym otruć a i tak się sypało do buzi XD
    • kilosera Re: słodycze z dawnych lat 18.01.16, 14:58
      Chrupka - wyrób czekoladopodobny z kawałkami wafli.
    • Gość: Nicka Re: słodycze z dawnych lat IP: 131.228.32.* 27.04.18, 11:27
      Prawdziwe Pincepolo w zlotym papierku z brazowymi gwiazdkami
      Napoj pomaranczowy Ptys, w duzej szklanej butli (taki smak miala regionalna fanta na Krecie) -pycha
      Gumy Donld
      MARKIZY CYTRYNOWE !!!! ktore jadlam w roznych konfiguracjach ale najczesciej obryzajac koncowki bez kremu zeby potem delektowac sie srodkowa czescia
      delicje pomaranczowe w przezroczystym opakowaniu
      lizaki - okragle czerwone albo kogutki
      lizaki z kwiatkiem
      czekolada jedyna (prawdziwa nie to mydlo teraz )
      cieple lody
      wata cuktowa
      oranzada w woreczku
      oranzada w proszku
      vibovit
      ptys z cukierni (jak bylam chora :):)
      lody truskawkowe w duzym kubku z HOrtexu -Lezajsk - najlepsze na swiecie , niepobity smak
      lody z automatu
      obwazanki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka