Gość: gda gda Re: napuszone / głupie nazwy osiedli GDANSK IP: *.viator.gda.pl 01.01.08, 21:06 Ach jak milo jest wiedziec, ze nie tylko mnie te nazwy smiesza :) Kilka przykladow z Gdanska: CHEŁMSKIE WZGÓRZE - znaczy mniej więcej tyle co "wzgórzowe wzgórze" BIG BOY BUILDING - 202-m wieża na osiedlu MARINA PRIMORE - wieżowce są rodzaju męskiego, co potwierdza teorie o podziale architektury na falliczną i waginalną. PRIMORE to taka nowa, deweloperska, z obca brzmiąca wersja PRZYMORZA. Stara, polska nazwa kojarzy się źle, bo z prl-owskimi molochami stojącymi po drugiej stronie ulicy. CENTRAL PARK - cyniczna nazwa osiedla 17-piętrowych bloków stawianych w centrum Moreny, w miejscu zielonego nieużytku służącego okolicy za park. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.01.08, 22:13 Marina Mokotów w Warszawie połozone oczywiście nie na Mokotowie ale na WYGLEDOWIE Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hsrh Wiszące Ogrody IP: *.pools.arcor-ip.net 01.01.08, 23:22 Wiszące Ogrody to w Gdańsku. I kto to przebije, zwłaszcza że po jako takim początku zrobiło się z tego niezłe blokowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesia Re: Wiszące Ogrody IP: *.ci.uw.edu.pl 01.01.08, 23:49 Osiedle Clitoridis w Bekaczu Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Apartamenty Rzeźnicza River View 02.01.08, 00:03 To jest mój typ (jak w tytule). Łzy śmiechu budzą we mnie też Wiślane Ogrody w Warszawie. Dla niewtajemniczonych: ogromne, zwaliste wieżowce bardzo blisko wiecznie zatłoczonej Trasy Toruńskiej. A koło mnie buduje się Sokratesa Park i Zielone Bielany. Dla ułatwienia podam, że oba budują się w miejscu, w którym zabudowa mieszkaniowa była zabroniona, bo to strefa ochronna Huty Warszawa. Z drugiej strony w tej strefie jest Cmentarz Północny. Huta (pod inną nazwą) działa nadal. W materiałach reklamowych czytam o "bliskości lasu". No tak, jak dla kogoś trzy przystanki to tak blisko, to rzeczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
bourjous roskosz 02.01.08, 01:41 w siedlcach jest os. roskosz ;) całkiem fajna nazwa jednak osiedle już nie Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: roskosz 02.01.08, 01:56 A to jest jakaś historyczna nazwa, historyczne słowo. Dzisiejszy Ursynów nazywał się kiedyś Roskosz (chyba właśnie przez S) i należał do Juliana URSYNA Niemcewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upl Re: roskosz IP: *.aster.pl 02.01.08, 11:29 zdecydownie ROZKOSZ - www.ursynow.waw.pl/przewodnik/3_2_1.php Odpowiedz Link Zgłoś
bourjous Re: roskosz 04.01.08, 21:33 oczywiście, że ROZKOSZ ech...te literówki... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Wiszące Ogrody 04.01.08, 23:55 > Osiedle Clitoridis w Bekaczu przejeżdżajc tamtędy, chyba nie powstrzymałbym się przed zamalowaniem literek 'id' na tablicy wjazdowej:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sansa Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.wolomin.net 02.01.08, 07:24 W Wołominie powstaje budynek o nazwie Platinum Plaza. Wyobraźcie sobie całą nazwę: Platinum Plaza Wołomin :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilah Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 11:08 Ofiar Terroru w Rydułtowach (już nazwa samej miejscowości trudna do odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_gompka Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 02.01.08, 12:28 Panie i Panowie.... Osiedle Hepi Jabłonna pod Warszawą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
recordable Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 02.01.08, 13:13 W Krakowie pewien deweloper ogłosił wśród swoich pracowników konkurs na nazwę nowobudowanego blokowiska. Zwyciężyło: "Osiedle POD Klombami". Żadnych klombów Semiramidy wiszących nad blokowiskiem jednak nie widać;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \sfga\sg Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 13:45 Osiedle pod klombami - dobre! Mnie się kojarzy z cmentarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.telepolska.pl 28.07.08, 14:09 Ale to nie wina dewleopera, że miasto się nazywa jak nazywa :) Mi osobiście Platinum Plaza się podoba :) A i to nie ważne jak nazywa, a co oferuje :) A tutaj całkiem nie źle sie prezentuje. Dla ciekawskich link www.platinumplaza.pl/. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wampirius Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 02.01.08, 14:05 częstochowa - Mannhatan Północ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:09 na takie nazwy nabieraja się głównie ci, którzy nie znają miasta. villa l'azur - nazwa zacheca, tylko co z tego jeśli za moment jest to kupa betonu w stylu jw destruction, wokół kapucha jak już ktoś napisał, a do centrum może i 10 minut ale o północy w niedzielę. to samo z metro nowodwory - ktoś nie zna realiów i myśli że metrem sobie będzie dojeżdżał za 4 lata :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: febe Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.tim.com.pl 02.01.08, 15:17 Moje ulubione: OSIEDLE KURHAN w Warszawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.centertel.pl 04.01.08, 23:15 Gdańsk,osiedle Słoneczny Stok (?)a w górnym "tle" największy cmentarz w Gdańsku. Tym z parteru moge tylko pogratulować wszelakich "upraw". Ale ten widok nagrobków musi być niesamowty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cojakco Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: 195.117.18.* 07.01.08, 10:44 Wichrowe wzgórza chyba w Poznaniu. Zawsze zastanawia mnie skąd ta nazwa;) I jako dyslektyk zawsze widzę Nowotwory zamiast Nowodwory;) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 07.01.08, 13:39 > Wichrowe wzgórza chyba w Poznaniu. Zawsze zastanawia mnie skąd ta > nazwa;) Jaka ta młodzież nieoczytana ;-) pl.wikipedia.org/wiki/Wichrowe_wzg%C3%B3rza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cojakco Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: 195.117.18.* 10.01.08, 10:28 Już nie młodzież to raz;) Dwa - to właśnie dlatego, że trochę przeczytałam, to mnie zastanawiało - czy to z przyczyn romantycznych ta nazwa, czy może z powodów, że "wieje tam jak w kieleckim"? No i jak już ktoś wyjaśnił - nie ma nic wspólnego z pięknym romansidłem tylko anaomaliami pogodowymi;) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Wichrowe Wzgórze 08.01.08, 13:27 > Wichrowe wzgórza chyba w Poznaniu. Zawsze zastanawia mnie skąd ta > nazwa;) Już wyjaśniam. Po pierwsze, Wichrowe WzgórzE. Jedno wzgórze, a nie WzgórzA. Po drugie nazwa ta powstała po 1989 roku, przedtem osiedle nazywało się Kraju Rad ;-) Po trzecie: mieszkańcy wybrali tę nazwę, ponieważ na tym osiedlu i w okolicy występuje jakaś anomalia meteorologiczna - wieje tam zawsze pięć razy mocniej niż na innych osiedlach. Kiedyś jeden fachowiec tłumaczył, chodziło o jakies zawirowania i zderzenia (?) prądów powietrznych. Nie pamiętam dokładnie. Ale w kazdym razie stąd ta nazwa, a nie z powodów snobistycznych (osiedle wielkopłytowe). Odpowiedz Link Zgłoś
m0cna Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 07.01.08, 13:04 A jeszcze jak to mówią... Z jednej strony Wola i Ochota a z drugiej Bródno i Włochy. m. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 07.01.08, 14:49 W Krakowie na Krowodrzy, tuż koło urzędu skarbowego, powstaje osiedle "Ukryte Pragnienia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 07.01.08, 18:39 Chciałem nawet dopisać tu parę przykładów z Warszawy i okolic, ale nie będę ułatwiał pracy Michałowi Wojtczukowi - niech sobie sam poszuka. Napisał dziś artykuł w gazecie stołecznej na podstawie tego wątku: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4814110.html Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 07.01.08, 21:31 No trochę nieładnie, że dziennikarz nawet się słowem nie zająknął na temat źródła pomysłu do artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: wersal z pod laski IP: 83.238.162.* 21.04.08, 13:13 powinni nazwac sie wersal z pod laski.... Odpowiedz Link Zgłoś
ronczy_jelen Królestwo Boże 21.04.08, 16:29 w Pudliszkach. Sorry jesli już było. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Królestwo Boże 21.04.08, 17:08 W Lublinie pewien developer buduje osiedle o wdzięcznej nazwie "Wiśniowy Sad". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 07.07.08, 20:54 Villa Melancholia (Kraków, Bronowice). Niezbyt przyjemnie się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ray-of-light Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 28.07.08, 16:15 Katowice: KOSTUCHNA :) W rzeczywistości bardzo sympatyczna okolica :) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 29.07.08, 11:53 Protestuję! ;-) Nie jest ani napuszona, ani głupia, ale piękna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta Re: napuszone / głupie nazwy osiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 15:08 W Kaliszu jest osiedle CZASZKI. Ja mieszkałem pół zycia na RYPINKU ( i dopiero znajomy z innego miasta zwrócił mi uwagę na czynność, której nazwę można stworzyć od tej nazwy). I była jeszcze CHOLERYNKA półoficjalnie oczywiście. Pod Poznaniem jest w szczerym polu osiedle PROWANSJA. Odpowiedz Link Zgłoś
yslsl Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 22.06.15, 22:31 Tym samym odgrzeję wątek, bo się rozmył na innych forach a do Humorum należy. A tymczasem deweloperzy błyszczą kreatywnością ;) Prócz Marina Primore, są i Cztery Oceany, Altoria, różne Parki (City Park i najlepszy Shiraz Park), Aquasfera, Sokółka Zielenisz!, Avangard Apartamenty, Fort Forest, Wróbla Staw, Albatross Towers, Osiedle Habenda :)) Wzgórze Focha :) Audiopolis, Inwestycja Kminkowa !!!!, Ogrody Diany, Osiedle Vivaldiego Odpowiedz Link Zgłoś
yslsl Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 22.06.15, 22:32 A wszystko to Trójmiasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: napuszone / głupie nazwy osiedli 24.06.15, 14:07 Ten wątek nigdy nie umrze, bo deweloperzy nadal ostro główkują. Zgłaszam kandydata do najgłupszej i najbardziej napuszonej nazwy osiedla, uwaga: TARASY DIONIZOSA Odpowiedz Link Zgłoś