Gość: jz Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 89.107.154.* 26.10.08, 00:18 moja ś.p. babcia mawiała kopruchy na komary wertepy (chyba gdzieniegdzie w Polsce to funkcjonuje) na bezdroża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.chello.pl 26.10.08, 20:00 > wertepy (chyba gdzieniegdzie w Polsce to funkcjonuje) na bezdroża o, wertepy to moja babcia też mówi a zamiast na ukos mówi na sagę Odpowiedz Link Zgłoś
furtive_kitten Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 26.10.08, 23:13 Wertepy to przecież całkowicie prawidłowy synonim wybojów, ew. bezdroży, jak kto chce. Od dziecka jeździłam na rowerze po wertepach :) Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 30.10.08, 21:27 W kieleckim nie jeżdżą po wertepach, tylko po "kocopołach". Ciekawostka - w innych regionach kraju owe "kocopoły" są równoznaczne z "dyrdymałami", czyli gadaniem głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 28.10.08, 08:21 wertepy to normalne, poprawne słowo. A na szagę mówi się w Wlkp., moja koleżanka z Kujaw mówi za to na szago.;) Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 01.11.08, 15:37 Mój chłopak z uporem maniaka mówi "wielkopomny" i zawsze się ze mną kłóci, jak mu mówię, że to błąd. Na dowód, że ma racje, przywołuje wszystkich swoich znajomych, którzy też tak mówią, no a poza tym jest to oczywistą oczywistością! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 31.10.08, 21:50 nie na szagę? to poznańskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.dsl.bell.ca 26.10.08, 04:16 kafelek zamiast kafelkow - np. nie wiem czy z paneli czy z kafelek. kakała zamiast kakao - np. dlaczego jeszcze nie wypilas kakała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola_bez_parasola Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.winn.cable.ntl.com 26.10.08, 20:13 Chcem zamiast chce. Irytujace jak nie wiem co :O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabrina Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.chello.pl 26.10.08, 20:11 w pociągu słyszałam jak mama powiedziała do synka: przygotuj bilet, bo idzie KONTROL !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 27.10.08, 10:47 Marka Daewoo - wymawiana jako Dajewo (mój Ojciec kilkanaście lat temu) :D Odpowiedz Link Zgłoś
kobajano Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 27.10.08, 12:05 mnie dotychczas rozwala tekst pana, który stwierdził że było to "fa- po" zamiast faux pas (czyt. fo pa). Dotychczas tego używam i czasem zastanawiam się która forma jest poprawna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.chello.pl 31.10.08, 21:37 znam masę śmiesznych słówek, wiele regionalizmów: "półtorej roku" "schizofremia" "remament" "perfum" "śmiecie" "zgrubnąć" "lubieć "pieliłam" "otworzone" "wyciąg"=wyciągnij "zdejm" "ukąpać się" "twardziejsze" "nazad" = do tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.bph.pl 27.10.08, 13:21 narpiew, lyście, tamuj, wraz poszłam do domu..., kordła, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luxi Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.acn.waw.pl 27.10.08, 13:54 moja babcia: zmiednicy (zmiennicy) turyści (terroryści) prawiczek (prawdziwek) prostatutka (prostytutka) pomaraniecz (pomarańcza) frutka (furtka) zachmurało się (zachmurzyło się) błyszczy się (o błyskawicach) babcia ostatnio też jechała samolotem. na dziewiątową (na godzinę dziewiątą) i wiele wiele innych. pomyśleć że babcia kiedyś mówiła całkowicie normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luxi Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.acn.waw.pl 27.10.08, 13:57 a i jeszcze "surgaj się" czyli przesuń się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luxi Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.acn.waw.pl 27.10.08, 14:02 polonistka w moim liceum: dzisiaj weźmiemy NA TAPETĘ... (to mnie zniszczyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horror Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 195.136.36.* 27.10.08, 15:40 Toż to prawdziwy horhor :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 27.10.08, 20:22 Babinkton - zamiast badmintona, koszmar! I coś zupełnie współczesnego: rok DWUTYSIĘCZNY ÓSMY. Za to mam ochotę bić :) Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 27.10.08, 22:51 kupywać sama czasami mówię;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 07:14 -ta pora - w znaczeniu por, warzywo. -winogron słodki bez pestek - namiętnie wypisywane na tekturkach (w roli reklamy i ceny zarazem) przez sprzedawców na targu. -pomarańcz słodki bez pestek- tak swoją drogą, to ciekawe czy brzoskwinie też niedługo będą bez pestek... i absolutny hit: "greiprut" wpierw i najsampierw - aż uszy bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uleczka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 212.244.116.* 05.04.09, 00:20 Oby tylko słonecznik nie był bez pestek:) Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 30.10.08, 21:46 the_dzidka napisała: > Babinkton - zamiast badmintona, koszmar! No to przecież nie kto inny jak redaktor Szpakowski mówi "Babinkton". A propos redaktorów sportowych: Kmita wygrała Zawisza przegrała Koszykarze z "Enbijeju" i hokeiści z "Enejdżelu" (to znów Szpak) Nawskutek faulu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka_rolka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.swietojanska.net 04.12.08, 16:08 Ale jak się zwraca uwagę, że nie dwutysięczny ósmy to oni mają ochotę bić, broniąc swego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gobi Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.tktelekom.pl 30.10.08, 20:39 wewiórka, potoknij (umyj/wypłucz), w każdym bądź razie, "móld się za nami" (trauma z nabożeństw majowych), dryl (grill) glizda - uwielbiam ;p no i wspaniałe śląskie: siednij sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 11:01 Tą razą przypomniało mi się, że niektórzy mówią: szmat (do podłogi, a nie czasu). I dostać kupić. I glizda. Odpowiedz Link Zgłoś
linalool Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 28.10.08, 11:39 ślizgo zamiast ślisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamiastella Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 212.160.172.* 30.10.08, 11:53 - adwokato zamiast awokado:) - uniwerset - uniwersytet - kupywać - bez las - przez las - jedna litra - jeden litr - znajoma kiedyś powiedziała "nie będę kupować kota w butach":) - "wszystkie miejsca pozajmane" - wysprzedaż - czostek, cosnyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botak Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 212.160.172.* 30.10.08, 11:58 a mnie denerwuje gdy ktoś mówi (a właściwie znam tylko jedną taką osobę) USTO na dolną lub górną wargę. I wypłukam zamiast wypłuczę. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 30.10.08, 18:27 > - znajoma kiedyś powiedziała "nie będę > kupować kota w butach":) Urocze :) Trochę z kategorii "Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lapsus Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.cable.smsnet.pl 04.04.09, 09:27 O tak, miary ilości kartofla: jedna metra (100 kilo), pół metra (50 kg) - bo tak się przyjęło u małorolnych, młodzi dębieją jak słyszą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gobi Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.tktelekom.pl 30.10.08, 20:41 wewiórka, potoknij (umyj/wypłucz), w każdym bądź razie, "móld się za nami" (trauma z nabożeństw majowych), dryl (grill) glizda - uwielbiam ;p no i wspaniałe śląskie: siednij sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vifi Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.gbn.pl 30.10.08, 22:01 babcia mnie dzisiaj doprowadzila do placzu - halogen zamiast halloween ;))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: klarnet do szycia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.08, 23:56 dostałam okresu chlebownik wsio radno wziełem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: klarnet do szycia IP: *.bsk.vectranet.pl 31.10.08, 14:00 Zasłyszane dziś podczas zakupów: 'ile plajsterków pani sobie życzy?' Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: klarnet do szycia 31.10.08, 14:21 Szkucce zamiast sztucce - wersja mojej przyjaciolki. Wezne zamiast wezme - normalnie noz mi sie w kieszeni otwiera jak to slysze. Denerwuje mnie tez "pomoz ci?" chociaz wiem, ze to regionalizm. A sama z premedytacja mowie pizzernia, weteryniarz i laptok, bo bardzo mnie to smieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
estutweh Re: klarnet do szycia 31.10.08, 18:32 Niektore niepoprawne slowa sa fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza adptować zamiast adaptować 31.10.08, 21:40 "zaadoptować styl" tak mówią nawet wykładowcy UW, zgroza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aamg adO-Aptować i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 10:59 Widziałam na moje własne piwne oczy pismo, w którym wspomniano o "adaptowanym dziecku". Inne: - stojali - psim spędem Spożywka: - bóbr albo bober (tu wyjaśnienie: chodzi o bób) - fasolka po brytyjsku i - gałka muszkieterowa O tym już gdzieś pisałam, ale MUSZĘ (z pozdrowieniami dla osiemdziesięcioletniej ciotki): - zapłodnienie nitro - kamienica nerkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zu Re: adO-Aptować i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 11:59 > Spożywka: > - bóbr albo bober (tu wyjaśnienie: chodzi o bób) > - fasolka po brytyjsku i > - gałka muszkieterowa o to,to! listko,ziele(liść laurowy i ziele ang),maga(maggi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny.nick Re: adO-Aptować i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 19:30 > > Spożywka: > > - bóbr albo bober (tu wyjaśnienie: chodzi o bób) > > - fasolka po brytyjsku i > > - gałka muszkieterowa > o to,to! > listko,ziele(liść laurowy i ziele ang),maga(maggi) no i marianek, oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny.nick Re: adO-Aptować i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 19:38 Ze spożywczych, to jeszcze "pół litry" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: adO-Aptować i inne 04.12.08, 15:30 > listko,ziele(liść laurowy Listek bobkowy :) Tak moja babcia mówiła na te nieszczęsne laury. Cezar się w grobie przewracał... Odpowiedz Link Zgłoś
christine.p Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 31.10.08, 21:50 jogrut - zamiast jogurt, włanczać i wyłanczać - zamiast włączać i wyłączać; rozmawiać do kogoś - zamiast mówić (załamka); poszłem, przyszłem - zamiast poszedłem, przyszedłem; pani/pan doktór - zamiast pani/pan doktor; ostoporoza - zamiast osteoporoza (widziałam nawet taki błąd na szyldzie, na jednym ze szpitali - mam fotkę :D); wziaść lub wziąś - zamiast wziąć (tak mówią - niestety - prawie wszyscy...); w każdym bądź razie - zamiast w każdym razie lub bądź co bądź (chyba mniej popularne); wziełem i jeszcze gorzej - wzionem...; tamuj (na Podlasiu) - zamiast tam... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 31.10.08, 21:59 przekuwanie uszu. zawsze mam ochotę dopisać "na lemiesze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azorek Re: Kochanico kochana... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 11:02 kochanica-francuza napisała: > przekuwanie uszu. zawsze mam ochotę dopisać "na lemiesze" :))))))))))))) KOchanico, kocham cię :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Kochanico kochana... 01.11.08, 20:08 Gość portalu: Azorek napisał(a): > kochanica-francuza napisała: > > > przekuwanie uszu. zawsze mam ochotę dopisać "na lemiesze" > > > :))))))))))))) KOchanico, kocham cię :)) O, mam wielbiciela. ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yosemitesam Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 16:59 O, jeszcze mi się przypomniało coś z centralnej Polski: - Którędyk ? - Tędyk albo tamtędyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzdano Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 11:16 Moja polonistka mówiła mylśnik. Nawet kiedy pytalismy: co mamy tam wstawić?myślnik? Odpowiadała: tak, mylśnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.dsl.scarlet.be 02.11.08, 17:09 MOja rodzina z Gdanska od lat irytuje mnie swoim "Dzis jest bardzo cieplo na DWORZU" -telepie mnie jak slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
christine.p Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 04.11.08, 16:47 Gość portalu: kuku napisał(a): > MOja rodzina z Gdanska od lat irytuje mnie swoim "Dzis jest bardzo > cieplo na DWORZU" -telepie mnie jak slysze. Niestety, mówienie "na dworzu", zamiast "na dworze", jest dość powszechne w całej Polsce. Ciekawe są też określenia z innych regionów. - Na Mazurach wychodzą "na pole", a nie na dwór :) W świętokrzyskim mówią (w formie żartobliwo-dziecięcej), że idą "ajciu", gdy idą spać, a ja od dzieciństwa (na Mazowszu) słyszałam, że do małych dzieci mówią "idziemy ajciu", gdy idą na spacer :D W sobotę, na jednym z kanałów TV (kulinarnych), jedna z bardzo znanych osób, używała określeń - "lekutko" i "miekutka" - straszne... Bardzo często spotykanym (u starszych ludzi) określeniem "działania" jakiegoś sprzętu elektrycznego (np. lodówki, pralki, telewizora), jest stwierdzenie, że np. "lodówka chodzi" :D - Zawsze wtedy chcę powiedzieć, żeby pilnowali, bo ucieknie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.chello.pl 07.01.09, 01:06 No ty chyba z geografią albo orientacją masz problem. Powszechnie wiadomo, że "na pole" zamiast "na dwór" chodzi się w południowej Polsce, zarówno w Krakowie, Wiśle czy w Sanoku. Może podczas twojego pobytu na Mazurach zaobserwowałaś to, że ktoś faktycznie szedł na pole? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmk Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.gprs.plus.pl 04.12.08, 15:05 'uspać' dziecko, zamiast uśpić. fakt autentyczny perfum Odpowiedz Link Zgłoś
uccello Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 04.12.08, 15:32 jestem pani wielkim idolem keczuk musisz być fifty- fifty (w porządku:) wobec niego nie wchódź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka_rolka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.swietojanska.net 04.12.08, 16:15 pikna ino po kolana - zamiast piękna i niepokalana (gdzieś to czytałam) koturnia lub koturna (często na allegro) i coś co sama słyszałam: buty na kotarze - zamiast koturnie pani o robinsonowskich kształtach od zaorania dziejów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 212.244.20.* 06.01.09, 12:43 To ja jeszcze dodam, z pieśni kościelnych: ...Książę ciemności wpieprz mnie w piekła bramy... zamiast:"...Książę ciemności pierzchnie w piekła bramy..." i druga - Nasturcjo nasza, zamiast "...Na cud Jonasza..." Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 04.12.08, 16:54 Ostatnio widziałam portfonetkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 212.244.20.* 06.01.09, 11:26 A co powiecie na : tańce l a t r y n o a m e r y k a ń s k i e ? Wypowiedź młodej nauczycieki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: 212.244.20.* 06.01.09, 11:56 To była wypowiedź nauczycielki. Przed chwilą sąsiad opowiadał mi o swojej chorobie, ma kamienicę nerkową... Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 02.04.09, 11:29 Gość portalu: Jagoda napisał(a): > A co powiecie na : tańce l a t r y n o a m e r y k a ń s k i e ? Wypowiedź m > łodej nauczycieki... To ja kiedyś słyszałem jak pani w radiu zapowiadała koncert muzyki latynoWskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 11:43 Ostatnio przeczytałam w gazecie - dodatku "nieruchomości": Zaadoptowany strych :) wspominał już ktoś o namiętnie używanych przez forumowiczów: flustracjach? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.migotka777 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 06.01.09, 12:36 "dej" zamiast daj "wałczer" zamiast wouczer (pisownia voucher) "pisze" zamiast jest napisane "fakty autentyczne" "kordła" zamiast kołdra małopolskie "na pole" zamiast na dwór i chodzenie "do pola" w sensie na pole żeby uprawiać również małopolskie - pies "skauczy" albo "skuczy" zamiast wyje/piszczy szpagietti, szpagetki (wrrrr) Od jakiegoś czasu (mówił o tym prof. Miodek) dopuszczono odmianę słowa kakao. Na tej samej zasadzie co kiedyś mówiło się "słucham radio", a teraz mówimy "słucham radia" i nikogo to nie dziwi. Poprawne jest więc : mamo daj mi kakaa. Kwadratowo brzmi ale jest dopuszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
minia.10 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 06.01.09, 18:31 Z szyszki się urwałeś?! a zawsze było - z choinki- albo: szwajcarski stół :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 13.01.09, 23:39 > "wałczer" zamiast wouczer (pisownia voucher) Ale co w tym nieprawidłowego? Jeśli z angielska, to voucher wymawiamy wałczer. Na pewno nie ma tam żadnego "o"! Odpowiedz Link Zgłoś
dell_warsaw_ona "kordla" zamiast koldra 06.01.09, 22:54 :)))) ja przynajmniej tak mowie ;) zostalo mi to z dziecinstwa :P Odpowiedz Link Zgłoś
cindirella70 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 07.01.09, 20:00 Dziecko do księdza po kolędzie:"Chrzęść Boże!" Odpowiedz Link Zgłoś
balbi100 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 08.01.09, 08:56 ja źle znoszę słowo chrosty i obczasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conaobiad_batmanie Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 08:59 a glawiator? (gladiator) Odpowiedz Link Zgłoś
womenizer Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 10.01.09, 02:24 anastezjolog prodziż motorycznie (zamiast notorycznie) weznę butel mleka narpiew (zamiast najpierw) tanisówki podwórek Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 10.01.09, 17:29 Gość portalu: Wiata napisał(a): > "rozwodnienie" zamiast rozwolnienia > A co powiesz na "rozwolnienie jaźni"? :))))))))) sadorg.com/tmp/pytania.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 10.01.09, 17:39 "Spaźniać się" zamiast "spóźniać się". Grrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 11.01.09, 02:19 Dżidżej (DJ) Dżipsy, Hipisy, Czypsy, Ci...y (Chipsy) Kamatka (Kanapka) Powiessić, zawiessić Koturen Ta kręga, ta mocz Wejść w "Mój komputer", w folder, w internet (Myślę, że ładniej jest "otworzyć folder, przeglądarkę" " czy kliknąć w "Mój komputer") Wbijać biegi Miałem też kiedyś okazję poznać pewną parę, która uwielbiała wprost chwalić się swoimi osiągnięciami zawodowymi, podróżami jakie razem odbyli itp. Oczywiście była to zaawansowana mitomania, jednak trudno było zachować powagę, kiedy ci państwo zaczynali swoje "opowieści dziwnej treści" Używali bowiem wyrazów, które wyszły dawno z użycia (Ludzie po trzydziestce) oraz popełniali masę błędów językowych które zasadniczo osobom wykształconym (a za takie osoby się uważali) nie przystoją. Uwielbiali także wtrącić "ni z gruchy ni z pietruchy" jakieś obce, trudne słówko. Bieda w tym, że ich nadmiar był zwyczajnie śmieszny. Tak więc: - Kiedyśmy czekali na odlot, martwiłam się czy nasz depaczyr będzie o czasie - Ach ta polska byznes klasa, miejsca tyle co śniegu przed kowalem. - No mówiłam droga moja, malutko miejsca. Po godzinie lecenia okolice sempiterny kompletnie mi zdrętwiały. - Woda w oceanie tego roku zimna (Z opowieści wynikało, że byli... w Grecji) - Beningiemśmy lecieli - A lotnik moja kochana to musiał być pijak, gdzie to tak z ludźmi szaleć po tym pasie. Deszcz taki, a ten zasuwa jak głupi. A jakby mu dziecko wyskoczyło?! Przecież nie wyhamuje. (Te przedszkola przy pasie 29 na Okęciu... Zresztą kto tym piratom za wolantem prawo jazdy dał!) - Alpy piękne są. Ty wiesz ile taka alpa mierzy? (A ciekawe ile Himalaja?) - Tomek (mąż) co chwila biegał do automatu weryfikować konto. - A jak mieliśmy siadać w Warszawie, tośmy się strachu najedli bo mgła była i tak jeździliśmy w kółko. A jak o Pałac Kultury by zawadził? (Wtrąca się mąż) No tak! Niby są tam na tych drapaczach chmur lądowiska, ale arbas to się nie zmieści. Tylko te rządowe podobno Podsumowując: Czy Wy wiecie, czy nie wiecie - TACY ludzie są na świecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoza Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 10:38 Pomalej - wolniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.09, 00:24 arcadios1987 napisał: "Używali bowiem wyrazów, które wyszły dawno z użycia (Ludzie po trzydziestce)" arcadios, popłakałam się ze śmiechu. :D No tak, zgrzybiałe staruszki po trzydziestce! :D A w temacie wątku: Moja kumpela niedawno opowiadała mi jak to ktoś znajomy upił się w SZTORC. :D Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 02.04.09, 21:31 Ale jemu nie chodziło o to, że oni tacy starzy, ci ludzie po trzydziestce. Chodziło chyba o to, że tacy młodzi ludzie, a słowa jakies archaiczne, że aż śmiesznie to w ich ustach mogło brzmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
rezonator-kwarcowy Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 13.01.09, 14:29 uwersalka zamiast wersalka blomba zamiast plomba asencja zamiast esencja kordła zamiast kołdra Odpowiedz Link Zgłoś
rezonator-kwarcowy Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 13.01.09, 14:33 zamrażalka zamiast zamrażarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaadzka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.gdynia.mm.pl 13.01.09, 23:16 "take so te czasy, ze nierozumie" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.chello.pl 01.04.09, 13:33 aleos (aloes) makaran (makaron) okieć (łokieć) saler (seler) Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie 01.04.09, 17:17 Przelecialem, za przeproszeniem, ten watek, i nie znalazlem tego: tabuny ludzi mowia "i to by bylo na tyle" myslac, ze tak wlasnie sie mowi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marteczka Re: Błędnie wypowiadane słowa, powiedzenia, stwie IP: *.bialnet.com.pl 14.04.09, 10:39 a jak się mówi?:O Odpowiedz Link Zgłoś
olimp11 dżi memory bank (kto rozszyfruje?) 02.04.09, 15:31 zamiast GE MONEY BANK, i to w dodatku wypowiedziane kilkakrotnie w siedzibie banku :-D :-D :-D Odpowiedz Link Zgłoś