Gość: pablo IP: *.renf.cable.ntl.com 28.03.09, 15:17 Witam,ostatnio kiedy czytem dziecku bajke,zadało mi proste pytanie.Jaka jest różnica miedzy księżniczką,a królewną...Wiem że to jest smieszne,ale nie wiedziałem co odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Proste pytanie od dziecka IP: 89.167.16.* 28.03.09, 15:33 Księżniczka to corka księcia, a królewna - króla. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Proste pytanie od dziecka 28.03.09, 19:20 A zona ksiecia to ksiezna. Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Proste pytanie od dziecka 28.03.09, 19:26 podobno stado zaprzyjaźnionych pszczół umie odróżnić takowe... w bajce było... nad prawdziwą pojawiała się korona czy wianek... jakoś tak... więc trzeba patrzeć nad głową kandydatki czy ma jakiś wianek czy nie... tyle że w dzisiejszych czasach trzeba się zadowalać podróbkami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maciej1909 Re: Proste pytanie od dziecka 30.03.09, 15:00 a żona króla to królowa Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Proste pytanie od dziecka 30.03.09, 15:52 athroposs napisała: > A żona księdza ? ;P gosposia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mipmip Re: Proste pytanie od dziecka IP: *.29.71-86.rev.gaoland.net 28.03.09, 19:25 A poza tym krolewna ma jedna nozke bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Proste pytanie od dziecka IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.09, 20:52 A ja pamiętam chyba z serialu "Królowa Bona", że bardzo się Bona irytowała, że jej syna tytułuje się "królewiczem" - no bo co to jest "królewicz"? to żaden tytuł! Książę, o, to tytuł! No i mianowali go księciem. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Proste pytanie od dziecka 28.03.09, 22:52 > A ja pamiętam chyba z serialu "Królowa Bona", że bardzo się Bona > irytowała, że jej syna tytułuje się "królewiczem" - no bo co to > jest "królewicz"? to żaden tytuł! No, bo królewicz to nie tytuł Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Proste pytanie od dziecka 28.03.09, 22:17 Dobrze Ci napisali, że królewna to córka króla, a księżniczka - księcia. Ale żeby nie było tak łatwo, to niektórzy królowie potomstwu nadawali tytuły książęce (np. pierworodny syn króla Wielkiej Brytanii to książę Walii) albo dzieci króla nazywano "książętami krwi". Z tym, że wtedy to taka córka króla raczej chyba księżną by była, a nie księżniczką. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Proste pytanie od dziecka 29.03.09, 14:38 królewna to mała królowa. A księżniczka to córka króla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lifter Re: Proste pytanie od dziecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 08:21 Kazda krolewna jest ksiezniczka ale nie kazda ksiezcznika krolewna. W angielskim rozroznia sie takze duke i prince - to i to ksiaze. ale jeden jest z rodziny krolewskiej (ksiaze krwi - np. brat krola) a inny ma po prostu tytul ksiecia, czyli najwyzsza poza krolewska range w arystokracji ale bez praw do tronu. W angielskim za to pojecie "krolewny" czy "krolewicza" nie istnieje, tam jest po prostu "prince/princess" (plus odpowiedni tytul, ktory jakby szeregowal ksiecia w hierarchii nastepcow - np. Prince of Wales -> bezposredni nastepca). Za to Francuzi nastepce tronu tytulowali "delfinem" (hm...). I prosze, proste pytanie, dluga odpowiedz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Proste pytanie od dziecka 30.03.09, 10:00 a co ta no wszystko KRÓLEWIEC? sie tłumaczy tak... księżniczka - na grochu królewna- śnieżka a królowa- bona na na , na na Odpowiedz Link Zgłoś