Gość: frog Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:17 Francuz: że tyle kobiet nosi spódnice mini i to zimą Kanadyjczyk: że urzędniczki mają kolorowe paznokcie Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 22:19 Znajomych Francuzów dziwi: że nazywam sie inaczej niż mój ojciec (ja xxxska on na xxxski), że w Polsce mówimy po polsku, że pijemy zepsute (kwaśne) mleko, że na imprezie typu wesele na stole stoją razem śledzie, wędlina i ciasto, że są u nas znaki drogowe ostrzegające przed pijanymi ludźmi - chodziło o taki znak: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Znak_T-14.svg, że nikt nie pogwizduje na ulicy, że jemy kiełbasę lub wędliny na śniadanie, że wszyscy piją herbatę. Z ciekawych pytań: czy Polska to była republika ZSRR, czy pijemy wódkę do śniadania, czy są takie dni, że nie ma sniegu. A Rumunów zdziwiło, że mamy szerokie chodniki. A tak na marginesie, może warto założyć wątek - co nas zdziwiło w innych krajach? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_of_babylon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.08.09, 22:21 Jest przecież taki wątek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cable.ubr05.dals.blueyonder.co.uk 23.08.09, 22:45 moja kolezanke z Italii najbardziej zdziwilo na polskim weselu picie wodki prosto z kieliszkow no i hit poprawin czyli w 30min zupa, drugie danie, tort i kawa i zaraz po tym sledz :))) i ona pyta jak ryba z tortem i kawa :) a ja tlumacze ze sledz to do wodki :))) ale tak naprawde to zachwycona polska, malopolska, goscinnoscia :))) chyba malo wiem o sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Wracam do kwestii małych fiatów 24.08.09, 12:43 Uroczyście informuję PT Forumowiczów, iż w ciągu 69 godzin obserwacji (piątek 15:30 - poniedziałek 12:30), kręcąc się dość dużo po Warszawie, po obu brzegach Wisły, w tym głównie po Pradze, Centrum, Ochocie i Mokotowie - zauważyłam w ruchu miejskim: jednego malucha. Słownie: JEDNEGO ;) Obserwacje będą kontynuowane do czwartku, godz. 9:30. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal_aegirsson Re: Wracam do kwestii małych fiatów 24.08.09, 23:31 the_dzidka napisała: > Uroczyście informuję PT Forumowiczów, iż w ciągu 69 godzin > obserwacji (piątek 15:30 - poniedziałek 12:30), kręcąc się dość dużo > po Warszawie, po obu brzegach Wisły, w tym głównie po Pradze, > Centrum, Ochocie i Mokotowie - zauważyłam w ruchu miejskim: > jednego malucha. > Słownie: JEDNEGO ;) > Obserwacje będą kontynuowane do czwartku, godz. 9:30. Cholera, w taki razie Katowice są bardziej prowincjonalne, niż myślałem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs_victoria_jones Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 24.08.09, 21:49 Pociąg relacji Warszawa Gdańsk. Zatrzymuje się kilka razy w sposób nie zpalanowany w tzw."polu" - poza stacjami.Anglik pyta: dlaczego wszyscy Polacy, gdy pociąg zatrzymuje się nagle (poza stacją) wychodzą na korytarz, otwierają okna i tak się rozglądają? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.09, 22:03 mrs_victoria_jones napisała: > Pociąg relacji Warszawa Gdańsk. > Zatrzymuje się kilka razy w sposób nie zpalanowany w tzw."polu" - poza > stacjami.Anglik pyta: dlaczego wszyscy Polacy, gdy pociąg zatrzymuje się nagle > (poza stacją) wychodzą na korytarz, otwierają okna i tak się rozglądają? :)))) To było w Nasielsku, wiem bo jechałem nim kilka razy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 25.08.09, 10:16 Pawel napisał: >moja kolezanke z Italii najbardziej zdziwilo na polskim weselu >picie wodki prosto z kieliszkow boszszsz, to Włosi piją grappę z gwinta? Albo z kraników przy beczkach? A możne z kartoników? Albo szklankami? Barbarzyńcy Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 25.08.09, 18:05 Nie przepuszczanie pieszych na pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riki Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 83.238.22.* 26.08.09, 02:49 Mojego znajomego z Francji: - że kiełbasę krakowską można kupić wszędzie (uwielbia krakowską i planował wycieczkę do Krakowa po zapas kiełbasy) - że wszędzie są w nocy sklepy otwarte, - a co z tym idzie, że w Polsce dzień się nigdy nie kończy i kiedy odpoczywać??? - była impreza do rana, jak brakło napoi szło się do nocnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 26.08.09, 16:26 Gość portalu: Riki napisał(a): > Mojego znajomego z Francji: > - że kiełbasę krakowską można kupić wszędzie (uwielbia krakowską i > planował wycieczkę do Krakowa po zapas kiełbasy) A podwawelską-tylko pod Wawelem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.cable.smsnet.pl 26.08.09, 19:49 > A podwawelską-tylko pod Wawelem :) Nie mów, podwawelską podrabiają często, nie chodzi o markę tylko jakość i reżim produkcyjny niezachowywany, sprzedają w cenie dobrej kiełbasy takie byle co gorsze niż mieszanka zwyczajnej i śląskiej, choć tą ostatnią na ogół dobrą trafiam. Myśliwską tyż. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 30.08.09, 23:12 Większość - ogromna przewaga spółgłosek nad samogłoskami (może poza Czechami). Ogólnie brzmienie języka Znaki diakrytyczne. Znajomi Anglicy, gdy po raz pierwszy zobaczyli ź w polskim tekście, pytali, jaką to ma wartość w scrabble. Anglików: Dlaczego wykładamy przy posiłkach tyle żywności na stół Dlaczego robimy imprezy typu urodziny w domach a nie w pubach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 14:51 "gdy po raz pierwszy zobaczyli ź w polskim tekście, pytali, jaką to ma wartość w scrabble" Dobrze kombinował bo litera "ź" jest w Scrabble najwięcej warta (9 punktów) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frizz Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.tvk.torun.pl 02.09.09, 14:51 płatne toalety publiczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WL zupa z ... IP: 217.153.131.* 02.09.09, 14:53 moja znajoma opowiadała o wizycie swojego znajomego Amerykanina, który przed przylotem do Polski postanowił zgłębić temat i poczytał trochę o naszym kraju. Jedną z rzeczy, która utkwiła mu w pamięci to "czernina", czyli zupa z krwi. Zbladł biedaczysko kiedy znajoma postawiła przed nim barszcz czerwony. Dodatkowo nie umiejąc powiedzieć z "uszkami" pokazała wymownie na swoje uszy... Odpowiedz Link Zgłoś
izabella1991 Re: zupa z ... 03.09.09, 21:52 Ha,ha!dobre! Ja z kolei pamietam: -wizyte mojego owczesnego narzeczonego w Warszawie(rok 1993)-za ludowe Chiny nie mogl sobie poradzic ze starymi i nowymi zlotowkami (byla wtedy wymiana)-efekt:ja placilam wszedzie jego pieniedzmi:-))) Fakt faktem nie dziwie Mu sie-duzo Polakow sie wtedy mylilo,co dopiero cudzoziemcy.. -zachwyt nowo poznanego Cypryjczyka(starszego pana,ktory byl z wizyta u swojej narzeczonej z okolic Krakowa) nad naszymi gorami,Zakopanem..Ubolewal ten Pan nad tym,Ze Polacy nie reklamuja takich cudow:jak Wieliczka,Zakopane,Tatry...(byl to rok chyba 1992). -takoz samo zachwyt nad polska kuchnia;zupami,flaczkamni,kielbasami -dziwili sie tez,ze u nas sa takowe dziwowiska,jak dziki i zubry na swobodzie,byli tym mega-zachwyceni,co skonczylo sie wizyta w restauracji ,,Dzik" w centrum W-wy(knajpa ta troche za Mariottem istnieje do dzisiaj). Glupich pytan w rodzaju:czy w Polsce sa hotele,internet itd. tez sie nasluchalam(nie od narzeczonego,na szczescie) Odpowiedz Link Zgłoś
kaska123 Re: zupa z ... 17.09.09, 16:42 w takim razie to musial byc rok 1995 lub pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
izqa22 Re: zupa z ... 25.11.09, 09:34 będąc na tradycyjnym polskim weselisku, siedziałam obok anglików- znajomych pary młodej. podano na stoły talerze z makaronem, za chwilę miał być doniesiony rosół. a anglicy widelce w dłoń i zasuwają sam makaron :D dopiero kiedy spojrzeli że nikt nie je, odłożyli sztućce i poczekali, śmiejąc się z samych siebie :) haha, cudowni byli :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frigg Re: zupa z ... IP: *.customers.d1-online.com 05.12.09, 16:52 Poplakalam sie za smiechu, a to mi sie prawie nie zdaza :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 17:13 rozmowa z nowo poznanym Hiszpanem: -hi! (obowiązkowy całus w policzek) what's your name? -Ola -Ola! (i tu monolog w jego języku ojczystym) -eee... i don't speak spanish... -but you said "Ola", it means "hi" -Ola it's my name -you have weird names in Poland -it's short form of Aleksandra, Alejandra później chwalił się, że zna dziewczynę, która ma na imię "cześć";) Odpowiedz Link Zgłoś
gorillon Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 04.09.09, 19:06 > -you have weird names in Poland > później chwalił się, że zna dziewczynę, która ma na imię "cześć";) Idiota. Imię to imię, i nie musi znaczyć, tego co słowo w innym języku :-) Ja się jakoś powstrzymałem od komentarzy i okrzyków na temat imienia dziewczęcia Sutkin. Odpowiedz Link Zgłoś
mint.royal Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 04.09.09, 20:49 z zupełnie innej beczki,ale nasunęło mi się przy okazji : co znaczy skrót PT? od zawsze sie nad tym zastanawiam.... :) "Uroczyście informuję PT Forumowiczów, iż ...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalogowana Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 212.87.244.* 04.09.09, 21:12 To jest skrót łacińskiego wyrażenia pleno titulo co oznacza "z zachowaniem należytych tytułów". Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 04.09.09, 21:16 Gość portalu: niezalogowana napisał(a): > To jest skrót łacińskiego wyrażenia pleno titulo co O rany, a ja myślałam, że to skrót od "petenta"! No bo zawsze było P.T. Klientów Odpowiedz Link Zgłoś
mint.royal Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 06.09.09, 15:01 hahaha :) zawsze w tramwaju wisiała kartka, że uprzejmie informujemy właśnie P.T.Klientów, czy tam może Pasażerów serdecznie dzięki za wyjaśnienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
chocochoco Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 05.09.09, 01:45 Afganistańczyka mieszkającego w Anglii zdziwiło, że w Polsce jest w ogóle cywilizacja i że Polska praktycznie niewiele się od Anglii różni. Był zdziwiony, że tu jest internet, pełno samochodów, normalne mieszkania, sklepy, lotnisko itd. Poza tym był wielce zaskoczony, że tu jest ciepło i nie ma śniegu. Ponoć zanim odwiedził Polskę myślał, że to jest dużo mniej rozwinięte państwo niż Afganistan... (hmmm...;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 17.09.09, 07:38 chocochoco napisała: > Afganistańczyka mieszkającego w Anglii zdziwiło, że w Polsce jest w ogóle > cywilizacja i że Polska praktycznie niewiele się od Anglii różni. Był zdziwiony > , > że tu jest internet, pełno samochodów, normalne mieszkania, sklepy, lotnisko > itd. Poza tym był wielce zaskoczony, że tu jest ciepło i nie ma śniegu. Ponoć > zanim odwiedził Polskę myślał, że to jest dużo mniej rozwinięte państwo niż > Afganistan... (hmmm...;-)). Tak Afganczyk .....na pewno się wszystkiemu dziwi ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam a spróbujcie obcokrajowcowi IP: *.c158.petrotel.pl 17.09.09, 14:47 wytłumaczyć co to jest wichajster Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 888 Re: a spróbujcie obcokrajowcowi IP: *.146.4.9.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.12.09, 23:15 wihajster Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frigg Re: a spróbujcie obcokrajowcowi IP: *.customers.d1-online.com 05.12.09, 16:58 To bardzo proste. wihajster - wie heißt er czyli "jak mu tam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taktoja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 02:52 ogórki kiszone :p Odpowiedz Link Zgłoś
miau_weglowy surrealizm w toalecie moze? 02.11.09, 13:53 a konkretnie dworzec PKS Poznan. na wejscie pani rzucila mi tekstem 'papier jest naprzeciw kabin'. no i co z tego, mysle, to chyba logiczne, umywalki i papier, czyli nie ma suszarek. ok, no problem. wchodze dalej i co widze???? umywalki i owszem, ale w czesci pierwszej przybytku, natomiast tam, gdzie kabiny, faktycznie NAPRZECIW rzedu drzwi, na scianie wisi kilka pojemnikow z papierem TOALETOWYM!! konsternacja pelna. ze niby mam sobie urwac i zabrac do kabiny???? a moze, mysle, i juz nawet nie tylko w duchu sie smieje, wyjsc 'po' i przeparadowac z gaciami wokol kostek ten metr tam i z powrotem??? i moze jeszcze kilka razy, jesli mi papieru zabraknie, bo zle ocenie zapotrzebowanie? :D wierzcie mi, warto bylo zaplacic dwa zlote, aby to kuriozum zobaczyc i zaluje,ze z rozbawienia (i czesciowo irytacji, przyznaje ;)) zapomnialam o mozliwosci wykonania zdjecia. ale moze ktos z czytelnikow forum udokumentuje to obrazkowo przy okazji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: surrealizm w toalecie moze? 02.11.09, 22:37 na dworcu zachodnim w Warszawie też tak jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puderniczka Re: surrealizm w toalecie moze? IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 16:55 Co więcej, na wydziale prawa i administracji uniwersytetu śląskiego też tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 05.11.09, 15:54 Kolega z Ukrainy dziwił się, że w Polsce wędkarze naprawdę idą na ryby z zamiarem złowienia jakichś ryb. U nich podobno wyjście na ryby jest tylko pretekstem do napicia się wódki w męskim towarzystwie. Ten sam kolega dziwił się, że u nas ciężko poderwać nieznajomą dziewczynę na ulicy, stwierdził, że Polki są nieufne i wycofane. Odpowiedz Link Zgłoś
nick.jednorazowy Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.04.10, 08:37 up Odpowiedz Link Zgłoś
izabella1991 Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 23.04.10, 18:19 To teraz ja dopisze! Niemozebnie ich dziwi,ze jeszcze nie mamy Euro!Pytaja sie o to,bo co poniektorzy mysla,ze jest to jakowys nasz obowiazek,czy cos? Jak Brytolom odpowiadam przykladem z ich wlasnego podworka(Uk=Funty) to milkna speszeni... Dziwuja sie,ze baaardzo rzadko mozna na naszych ulicach spotkac czarnoskorego,skosnookiego(nie o duzych miastach typu Warszawa czy Poznan tu mowa).... Zaprzyjazniona austriacka rodzine dziwily tlumy w kosciolach(i porzed nimi) w niedziele(szczegolnie w miejcowosciach gorskich)...Jestesmy wg nich baaardzo tradycyjni i religijni.Ale nie wysmiewaja sie(bron Boze) nawet zazdroszcza!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 109.243.214.* 25.04.10, 21:35 Pizza z kukurydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.CNet.Gawex.PL 28.04.10, 01:44 Pizza z kukurydzą? :D Znajomego Anglika dziwił fakt, że Polska nie wchodziła w skład ZSRR... Amerykanin zdziwił się, że Polska leży w Europie :/. Koleżanka mojej siostry, która przyjechała z Francji, była zdziwiona, że można kupić Coca-Colę. Włoch był zaskoczony, że pizza jest lepsza niż we Włoszech. I słyszałam też narzekanie, że są płatne toalety i korki, nie ma metra w większych miastach. Znajomy Pakistańczyk był zdziwiony, że w Polsce są ładne dziewczyny :D. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 01.05.10, 04:23 Pizza lepsza niz we Wloszech? Owszem zdarza sie we Wloszech pizza niezjadliwa, ale generalnie pizza w Polsce do tej oryginalnej sie nie umywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.botany.gu.se 01.05.10, 12:14 - Problem z zamowieniem kawy (czyt. fusiasta, wstretna kawa na ktora mozna trafic nawet w porzadnie wygladajacych lokalach, zwykle na prowincji ale nie tylko). -brak mozliwosci dogadania sie po angielsku na dworcu centralnym w Warszawie -powszechne zainteresowanie polityka Znajomi nazywali tez Polske "kanapki-land": zawsze jak do kogos szli byli czestowani kanapkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 01.05.10, 20:51 Nigdy w Polsce nie bylas poczestowana kanapkami. Kiedys w Norwegii zostaliśmy zaproszeni przez ludzi, od których wynajmowaliśmy mieszkanie, na kawe. Na pierwszy rzut wlasnie trafily kanapki, akurat bylismy po obiwedzie, więc podziekowalam i tyle, mój tz byl tak dlugo namawiany, ze w koncu zjadl. Dopiero później poczestowali nas ciastem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? 01.05.10, 20:52 mialo byc 'nie bylam' zamiast 'nie bylas' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.4web.pl 24.05.11, 12:43 Titto, ja mam odwrotny problem, ze nie wszedzie w Polsce chca podac te fusiasta, wstretna kawe (jak ja nazwalas), tylko jakies pomyje z ekspresu lub, co gorsza, rozpuszczalna. Ja pijam wylacznie fusiasta kawe, tylko ona ma odpowiedni smak i zapach, i tylko po niej nie boki mnie glowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmieszka Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 12:28 Może bardziej w rozmowie pracodawca (np Tyrolczyk) i pracownik (Polak), czy u nas mamy ręczniki, jogurty czy np oliwę z oliwek. Nie dziwić się, bo wywozimy z zagranicy całe torby, tak i jest to również teraz. Całe torby jedzenia, sprzętu. Koleżanka kiedyś opowiadała, że jak był ktoś u nich z Niemiec (chyba z rodziny) to zdziwił się, że mamy zamrażarki. Inni, że mamy też ładne domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano ja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.chello.pl 04.08.10, 00:01 Znajomy Brytyjczyk czuły na punkcie swoich danych osobowych odmówił przyjęcia wynagrodzenia za wygłoszony wykład, bo wiązało się to z wypełnieniem formularzy, które wymagały od niego podawania imion rodziców i całej masy, jego zdaniem zupełnie zbędnych danych. Znajoma Ukrainka patrząc na te duże paki kostki Bauma, zostawione wieczorem przez remontujących chodniki, zapytała skąd pewność, że ktoś ich do siebie nie ukradnie. W sumie 20 lat temu reagowałabym pewnie dokładnie tak samo na takie dobra leżące na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabarbar Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: 195.150.185.* 20.05.11, 23:59 Znajomy Kanadyjczyk się dziwił, że u nas publiczne toalety są płatne, oraz że w restauracjach za wodę do picia trzeba zapłacić - podobno w Kanadzie kelnerzy przynosza za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakaja Re: co najbardziej dziwi obcokrajowców w Polsce? IP: *.centertel.pl 24.05.11, 12:48 Nie czytałam wątku to nie wiem czy już było. Wg mnie muszą ich strasznie dziwić rozkłady jazdy PKP (te żółte papierowe wiszące na ścianie) i system jazdy pociągów (wieczne spóźnienia). Mimo, że jestem Polką mnie również to nadal dziwi a czytania i szybkiego znajdowania pociągu z tych żółtych rozkładów nadal nie opanowałam a bardzo się starałam :-). Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykapturek bariery jezykowe 01.06.11, 12:59 to dotyczy Angielki w Hiszpanii. Zapytala mnie co zaznaczyc we wniosku, bylo pytanie o plec i odpowiedzi M (czyli mujer-kobieta), czy H (hombre-mezszczyzna), czy ma to tlumaczyc jako M (macho-samiec), czy H(hembra -samica). Powiedzialam, zeby zapytala straznika w owym urzedzie, co uczynila, tylko ze ten bardzo sie zazloscil.........dlaczego????????? :) Odpowiedz Link Zgłoś