Dodaj do ulubionych

Historia tej ziemii w obiektywie

21.03.06, 14:20
Zdjęcia stare i jeszcze starsze, przedstawiające to, czego już w większości
nie ma.
- dla przypomnienia, dla zachowania w pamięci i w sercach ludzi...
tej ziemii...
Obserwuj wątek
    • gajowy555 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 21.03.06, 14:25
      Na początek kilkanaście zdjęć z opisami, niektóre bez ...nie dotarłem.
      Zdjęcia baaardzo stare...
      Bardzo żmudna to praca, ale mam nadzieję, że efekt końcowy zadowoli oglądających.

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=93
      • tralala33 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 21.03.06, 14:54
        Fantastyczne zdjęcia!
        • gajowy555 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 21.03.06, 15:02
          Mam ich jeszcze trochę, ale muszę je obrobić i opisać, żeby nadawały się do
          oglądania.
          To trochę potrwa, a na razie chroniczny brak czasu...
          Pozdrawiam ...
          • rita100 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 21.03.06, 19:18
            Yes, yes, yes jak wykrzyknął premier Marcinkiewicz. Wspaniałe , unikatowe okazy
            zdjęć Warniji.
            Gajowy , to piękny prezent dla Waniji, dla nowego Forum. Widoki budowli, które
            już zanikneły. Ciekawe ile z tych budowli pokazanych na zdjeciach dotrwały do
            dzisiejszego dnia i jak aktualnnie one wyglądają ?
            Gdybym tam mieszkała, były by moim celem wycieczkowym, a tak to czym ja się
            mogę wam pochwalić. Łatwiej jest mi się znaleź pod ziemią w Wieliczce niż
            dojechać na Warniję. Ale na szczęscie jest internet i wszyscy z Gajowym możemy
            oglądać muzealne okazy.
            "Szlakiem Gajowego po zaginionej Atlantydzie"
            A móziłam , co bandzie psianknie wink
            • rita100 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 22.03.06, 20:38
              Gajowy , czy będą jeszcze zdjęcia ? Takie piekne, każde zdjęcie warte jest
              opisu i dyskusji. Jak slicznie wyglądają drogi , szczególnie te kocie łby na
              rynkach.
              • gajowy555 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 22.03.06, 22:45
                Co to znaczy, czy będą ?
                Już są !
                Zapraszam do oglądania następnych zdjęć, co prawda żmudnie mi to idzie, ale
                napewno wszystkie zobaczycie. Pomału dojdziemy i do naszego Łolstyna ...
                Najwięcej czasu pochłaniają opisy, ale bez nich niewiele byśmy wiedzieli o
                obiektach na zdjęciach.
                Zwróćcie uwagę na daty tych fotografii...

• rita100 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 23.03.06, 10:23
                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=93&pos=22
                  Zapatrzyłam się na zdjęcia, ale ta dawna chata przypomina willę smile
                  Gajowy, jak slicznie opisałeś zdjęcia, jak dokladnie. Jestem pełna podziwu, bo
                  wiem ile to czasu zabiera. Ten album zdjęciowy jest na wagę złota.
                  • gajowy555 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 23.03.06, 20:37
                    Chodź złoto do złota ...
                    Następna porcja obrazów zaginionej Atlantydy Północy.
                    Zapraszam ...
                    • rita100 Re: Zabytki tej ziemii w obiektywie 23.03.06, 21:01
                      Właśnie oglądałam. Ale jednak ważne są te opisy, tak ich bark przy tych
                      ostatnich zdjęciach. Pewnie jeszcze bedą, a na końcu pogodamy ło nich.
                      Jest ło czam pogodoć.
                      • gajowy555 Re: Atlantyda 2 29.03.06, 15:37
                        Witam i zapraszam na dalszy ciąg spaceru po zaginionej Atlantydzie Północy.
                        Dla ułatwienia oglądania, żeby nie trzeba było długo czekać na otwarcie galerii,
                        nowe zdjęcia są w innym albumie :
                        schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=98
                        Na razie brak podpisów, ale wkrótce to nadrobię.
                        Najważniejsze, że wkraczamy do naszy Warniji i nopsiankniejszego mniasta Łolstyna.
                        No jo, to tedy aż drugi roz...
                        • tralala33 Re: Atlantyda 2 29.03.06, 18:03
                          No to zgaduję smile) Zobaczymy, ile trafię?
                          1 rząd po lewej - Wielbark; po prawej - Pasym ?
                          2 i 3 rząd - nie mam pojęcia,
                          4 rząd po lewej - Orneta?
                          5 rząd - podobnie jak 2 i 3 sad
                          6 rząd po lewej i środek - Braniewo; po prawej - Nidzica ?
                          7 rząd po lewej Reszel i środek - Olsztyn! Uff, przynajmniej tego jestem pewna.
                          • rita100 Re: Atlantyda 2 29.03.06, 19:47
                            A ja czekam , czekam na opisy zdjęć. Pewnie , ze chciałabym napisać , to znam ,
                            to znam ale tylko Wysoką Bramę znam, a inne zdjęcia mnie zachwycają swoim
                            urokiem. Chciałoby sie przenieść na chwilkę do tych czasów, do kocich łbów, do
                            tych starych kamienczek i ulic gdzie widać wozy drabiniaste , koniki i czuć
                            inne tchnienie życia. Jak wspaniale jest zobaczyć takie zdjecia. Wehikuł czasu.
                            Unikatowe zdjecie, chyba nikt takich pięknych nie ma i tak dobrze utrzymanych.

To będziemy je kiedyś omawiać ? Bo widze w nich trochę szyldów ciekawych i ulic
                            i placów ...i ...
                            • gajowy555 Re: Atlantyda 2 30.03.06, 15:36
                              Tralala napisała :
                              No to zgaduję smile) Zobaczymy, ile trafię?
                              1 rząd po lewej - Wielbark; po prawej - Pasym ?
                              2 i 3 rząd - nie mam pojęcia,
                              4 rząd po lewej - Orneta?
                              5 rząd - podobnie jak 2 i 3 sad
                              6 rząd po lewej i środek - Braniewo; po prawej - Nidzica ?
                              7 rząd po lewej Reszel i środek - Olsztyn! Uff, przynajmniej tego jestem pewna.

No to masz okazję sprawdzić, podpisy już są, ale tak na oko trafione - zatopione.
                              Możesz grać w Totka ! A poważnie, olbrzymia wiedza ...
                              Czapki z głów ...
                              Pozdrawiam smile
                              • tralala33 Re: Atlantyda 2 30.03.06, 19:06
                                No, no - zobaczyła Tralala zamek na górze i się ucieszyła, że to Nidzica. A to
                                jej łukochany Reszel smile Malbork i Dzierzgoń - nie miałam szans, nie
                                pomyślałam o Powiślu. W Dobrym Mieście to już tych kamieniczek nie ma -
                                przyszedł wojenny walec i wyrównał.
                                Ale ta kamienica w Braniewie - z niszami i posągami - fantastyczna! Jeśli jej
                                nie ma to koniecznie trzeba odbudować. Czy to był dwór Artusa? Bo przecież
                                Braniewo było miastem portowym i należało do Hanzy. Ktoś wie?
                                • gajowy555 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 15:14
                                  Zapraszam na ostatnią odsłonę Atlantydy Północy.
                                  Tak jak poprzednia, z nowym adresem, aby łatwiej było klikać.
                                  Zdjęcia jeszcze świeże, bez opisów, ale oczywiście niedługo to nadrobię.
                                  Można pobawić się w zgadywanie, co jest fotografiach.
                                  Myślę, że nie będzie problemów, gdyż jesteśmy na naszy Warniji ...
                                  Jak już nasycicie oczy widokiem Atlantydy Północy, zamieszczę wszystkie linki w
                                  jednym wpisie, żeby nie szukać.
                                  Miłego oglądania i poznawania ...
                                  schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=100
                                  • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:40
                                    Łusiónde i łoglóndne tera smile
                                    • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:43
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=100&pos=4
                                      To jest Lidzbark Warmiński ! tak, tak , powiedzcie że tak, poznaje po zamku.
                                      • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:45
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=100&pos=10
                                        Popatrzcie , jaka cudowna chata, mogłaby być nawet karczmą i kobiety , nasze
                                        wspaniałe Warmiaczki na zdjęciu - cudowne były, jakie dostojne.
                                        • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:47
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=100&pos=11
                                          Czyzby był to Łolstyn i ten remont na ulicy. Ponoc ta ulica wymagała remontu bo
                                          mieszkańcy wylewali pomyje na nią i bylo bardzo brudno.
                                          • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:50
                                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=100&pos=19
                                            Ten Klasztor to mi się przypomina Ornata, czy Św. Lipka - nie wiem
                                            • tralala33 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:54
                                              1 rząd po lewej Łolstyn, po prawej Święta Lipka, po środku – nie wiem, ale
                                              bardzo to ciekawe?
                                              2 rząd środek i po prawej Lidzbark Warmiński (co to za łukowata uliczka, czy
                                              jeszcze istnieje?), po lewej ten ryneczek z pomnikiem – strzelam Olsztynek ???
                                              3 i 4 rząd – nie wiem, choć ta pierzeja to prawie jak Olsztyn, ale mi tam jeden
                                              dom zupełnie nie pasuje sad
                                              5 rząd środek Frombork, a po prawej też?
                                              6 rząd środek i po prawej Kwidzyn – jaki inny zamek ma takie gdanisko?
                                              7 rząd środek to chyba jedna Krosno, a nie Święta Lipka.
                                              A potem jeszcze raz Pisz i Lidzbark.
                                              No to czekam teraz na podpisy!
                                              • katkul3 Re: Atlantyda 3 19.08.06, 12:28
                                                Wiem, ten wątek był już jakiś czas temu, lecz dopiero wczoraj odkryłam to
                                                forum, natknęłam się też na wątpliwość trapiącą "tralala33". I mogę na nią
                                                odpowiedzieć: TA ŁUKOWATA ULICZKA NA FOTOGRAFII (Lidzbarka) TO DZISIEJSZA UL.
                                                REJA...
                                                W razie jakichkolwiek kwestii dotyczących Lidzbarka Warmińskiego, służę pomocą.
                                                Dodam w tym miejscu, iż jakiś czas temu stworzyłam monografię XIV-wiecznego
                                                kościoła farnego pw. św. Ap. Piotra i Pawła (jednak niepublikowaną), w której
                                                to znaczną część poświęciłam zawiłościom historii nie tylko świątyni, ale
                                                również miasta i regionu...
                                                I to (tymczasem) tyle ode mnie wink
                                            • gietpe Re: Atlantyda 3 31.03.06, 22:01
                                              To łu noju!
                                              tak mnie sie widzi.
                                              Gajowy dziękuję za te zdjęcia bo na wystawę pewnie nie pójdę,a w wielu z tych
                                              miejsc nie byłem więc trudno poznać.
                                              • gietpe Re: Atlantyda 3 31.03.06, 22:04
                                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=100&pos=9c
                                                może teraz się udało
                                              • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 22:11
                                                Getpe - przyznam Ci się , ze niesamowitą niespodziankę zrobił Gajowy, bo i ja
                                                nigdy bym tych zdjęć nie widziała, nawet bym sobie nie wyopbrażała, a tu mamy
                                                je przed oczami. Ten wątek powinien wisieć na głównym forum dla wszystkich , by
                                                ci co nie mogli iść, mieli możliwośc oglądnięcia tych unikatowych zdjęć i dla
                                                tych co daleko.
                                          • tralala33 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 21:57
                                            Też mi się tak kojarzy z Olsztynem, tak jakby koło Awangardy? Ale jakoś mi nie
                                            pasuje ta kamienica na wprost? Jeszcze raz popatrzę.
                                            • rita100 Re: Atlantyda 3 31.03.06, 22:04
                                              To tak źle nie wypadłam , bo jednak poznała Lidzbark Warmiński dzięki zdjęciom
                                              szczegółowym na wątku Lidzbarka Warmińskiego.

Wiecie co najbardziej we mnie utkwiło z tych zdjęć ? Kocie łby, kamienne drogi,
                                              Rynki , te drabiniaste wozy z koniami i te niesamowite reklamy na kamienicach i
                                              nad sklepikami. Czas jakby się nam zatrzymał. No i najważniejsze te budowle
                                              architektoniczne kamienne i te chaty, chaty cudo.
                                              • gajowy555 Re: Atlantyda Północy 03.04.06, 12:30
                                                A więc pora na podsumowanie.
                                                miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35186,3182839.html
                                                W Galerii BWA. Na starych fotografiach można zobaczyć, jak wyglądały Prusy
                                                Wschodnie i czeskie Sudety przez II wojną światową. Zdjęcia, choć miały pełnić
                                                przede wszystkim rolę dokumentu, są pełne poezji, a mijający czas i
                                                skomplikowane losy tych krain dodają im mistycznego wymiaru zaginionego świata.
                                                Dlaczego warto wybrać się na wystawy "Atlantyda Północy..." i "Zaginione Sudety,
                                                a także wziąć udział w dyskusji "Ziemie utracone - ziemie odzyskane"?

Małgorzata Jackiewicz-Garniec, galeria BWA

Zapraszam wszystkich olsztyniaków i miłośników naszego regionu, żeby przyszli
                                                zobaczyć, jak nasze miasta wyglądały przed wojną. Warto zadać sobie trochę trudu
                                                i odnaleźć te miejsca we współczesnym krajobrazie, a potem porównać, jak
                                                wyglądały kiedyś. To będzie trochę jak poszukiwanie zaginionego świata.

Najstarsze zdjęcie zostało zrobione w 1864 roku, więc na wystawie pokazany
                                                będzie spory fragment historii fotografii. Wszystkie są na bardzo wysokim
                                                poziomie artystycznym. Mnóstwo zdjęć pokazuje przepiękne wiejskie pejzaże, inne
                                                życie ludzi na tle przedwojennych miasteczek, ubiory z przełomu wieków, damy z
                                                parasolkami... Właśnie zdjęcia postaci, a szczególnie dzieci, są najbardziej
                                                interesujące. To nie tylko zaginiony świat, ale całkiem inna epoka.

prof. Robert Traba, przewodniczący stowarzyszenia Borussia

Jak ważny jest problem radzenia sobie z "obcym" krajobrazem kulturowym pokazuje
                                                dyskusja, jaka toczy się od września 2005 roku na temat kamienia Bismarcka w
                                                Nakomiadach. Cały czas trafiamy i będziemy trafiać na problem innego niż nasze
                                                dziedzictwa i krajobrazu kulturowego. Wystawy "Zaginione Sudety" i "Atlantyda
                                                Północy" pokazują, że można go rozwiązać. Nie trzeba budować frontów, można się
                                                porozumieć.

Świat pokazywany na fotografiach nie odszedł, raczej został zapomniany. Jestem
                                                przeciwny budowaniu muru między tym, co było i tym, co jest teraz. Myślę, że
                                                dzięki naszej pracy możemy tchnąć nowe życie w to, co stworzyli kiedyś inni.
                                                Dlatego nie chciałbym, żeby te wystawy były odbierane jako sentymentalny obraz
                                                świata, który odszedł, ale świata, który możemy twórczo przeobrazić.

Wernisaż wystawy Światy zapomniane - Światy odkrywane czyli "Zaginione Sudety" i
                                                "Atlantyda Północy. Dawne Prusy Wschodnie w fotografii z lat 1864-1944" w
                                                czwartek o godz. 17 w Galerii Sztuki Współczesnej BWA, al. Piłsudskiego 38 w
                                                Olsztynie. Wystawa czynna codziennie, oprócz poniedziałków, w godz. 10-17, od 2
                                                marca do 2 kwietnia.

• gajowy555 Re: Atlantyda Północy 03.04.06, 12:33
                                                  A ja od siebie dodam, że zdjęcia pokazane w tym wątku chciałbym dedykować
                                                  wszystkim, którzy z różnych przyczyn nie nie mogli na "żywo" obejrzeć tej wystawy.
                                                  Nie mieli czasu, bądź mieszkają z dala od Olsztyna.
                                                  Zdaję sobie sprawę, że nie są to wszystkie fotografie, które były prezentowane
                                                  na wystawie, ale nie sposób było wykonać ponad 300 zdjęć.
                                                  Niech to co widać na zdjęciach w tym wątku ,będzie choć namiastką dawnej
                                                  atmosfery tych miasteczek, miast i wiosek, lekcją historii i pokory wobec
                                                  minionego i mijającego czasu.
                                                  Miłego oglądania.

Nasza Atlantyda Północy...

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=98
                                                  • rita100 Re: Atlantyda Północy 03.04.06, 14:06
                                                    No tak , skończyła się projekcja zdjęć. Przez chwilę byliśmy w innym swiecie.
                                                    Piękne słowa zostały wypowiedziane i napisane, ale jednak życie toczy się
                                                    dalej, mamy inny swiat, świat niesamowitej techniki w tym i budowlanej.
                                                    Poddaliśmy się nowoczesności, popadliśmy w szpanerskim co się innym wydaje
                                                    budowlom nowoczesnym , zapominając o urokach przeszłości.
                                                    Ale taki jest kolej rzeczy, nikt juz nie kręci kawy w młynku kawowym skąd
                                                    unosił się zapach kawy. Teraz czas zachować w pamięci to co bylo i przekazać to
                                                    następnemu pokoleniu.
                                                    Gajowy, watek ten jest wysokiej klasy, klasy zerowej , unikatowy. Poświeciłeś
                                                    czas dla innych, którzy wierzę w to, kiedyś będą oglądać w zadumie tak jak i my.
                                                  • rita100 Re: Atlantyda Północy 27.04.06, 20:18
                                                    Jeno dobre co só eszcze łu noju ludzie co kedajsze ciasy nie zaboczyli.
                                                    Na Warniji buło jenaczy jek tera.
                                                  • rita100 Re: Atlantyda Północy 27.04.06, 20:27
                                                    miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,3302424.html?nltxx=1078250&nltdt=2006-04-24-11-20

Atlantyda w eterze i na płycie

• gajowy555 Re: Atlantyda Północy 24.05.06, 22:56
                                                    Już niedługo kolejna porcja zdjęć zaginionej Atlantydy Północy ...
                                                  • rita100 Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 21:18
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=136
                                                    Oglądnijcie i zobaczie jak stare są zdjęcia i jak na nich wyglądaja ludzie.
                                                    Jacy są uśmiechnięci i zadowoleni zycia. Niesamowite zdjęcia ludzi i ich pracy.

Czego to sa zbiory ? Jak myślicie, chyba nie ryb ?
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=20
                                                    Dla mnie najpiękniejszym i bardzo wdziecznym jest to zdjęcie oraz zdjecia
                                                    targów. Są one tak prawdziwe i ten pokorny lud mazurski....
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=9
                                                  • tralala33 Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 21:25
                                                    Rzeczywiście co to?
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=20
                                                    wygląda jak przerośnięte kabaczki?
                                                  • fedar Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 21:31
                                                    Kabaczki albo cukinie?
                                                  • rita100 Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 21:32
                                                    Były wtenczas znane ? Jakoś nie wspominano o uprawie kabaczków i cukiń na
                                                    Mazurach .
                                                  • tralala33 Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 21:43
                                                    Gdyby ten Mazur miał czarne oblicze a za plecami zamiast łódki palmy, to
                                                    powiedziałbym, że to tykwy wink
                                                    A tak - to chyba jednak jakieś dyniowate, może jednak znano wtedy cukinie i
                                                    kabaczki?
                                                  • rita100 Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 22:04
                                                    To zobaczymy czy choć w przepisach kulinarnych znajdą sie te produkty smile
                                                    Tam znajdziemy rozwiązanie tej zagadki.
                                                  • rita100 Re: Samk Mazur w łobrazkach 26.05.06, 21:46
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=28
                                                    Spójrzcie też na Targ w miasteczku Skajzgiry (ob. Bolszakowo). To bardzo duży
                                                    targ i ile wozów z koniami.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=30
                                                    I przekupki z towarem, oprócz kapusty to nic nie mogę poznać.

• rita100 Re: Samk Mazur w łobrazkach 27.05.06, 20:36
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=9
                                                    Podzielę się z Wami pewnymi wrażeniami ze zdjęć z książki 'Smak Mazur'. Ja
                                                    własciwie to codziennie oglądam to zdjęcie. Nie wiem dlaczego , dlaczego
                                                    własnie ono wywarło na mnie takie wrażenie. Patrze i myśle - czy ci ludzie
                                                    wiedzieli , ze znajdą się po tylu latach na obrazku wiecznosci, że ci mazurzy
                                                    na zdjęciu to wyglądają jakby byli zadowoleni ze swojego życia, ze nic ich by
                                                    nie ruszyło z tej ziemi tak ją ukochali. Że są oni ludźmi zapracowanymi ale jak
                                                    szlachetnymi. To zdjecie to nie tylko tych dwoje tak cudownych ludzi, ale to
                                                    coś mowi coś więcej i przekazuje coś. Ci ludzie , psierona morowego mają
                                                    prawdziwego ducha Mazuów.
                                                    Powiedziałabym , ze zlewanie się przyrody, natury z ludzmi. Tego brakuje
                                                    Mazurom tych ludzi, tych dawnych zaniknionych już Mazurów. Ich skromnośc,
                                                    pokora i wyraz szczerości mnie rozbraja całkowicie. A przecież życie ich nie
                                                    oszczędzało.....
                                                    siedzę i myślę
                                                    myślę i siedzę
                                                    a życie toczy się dalej ..... jak mawia Cyfus
                                                    Dziwne to , ze w książce kucharskie znalazłam coś co stale mam przed oczami -
                                                    tą starą fotografię dwojga zniszczonych już ludzi i za nic ni moge zaboczyć.
    • tauron10 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 01.06.06, 11:37
      odpowiedzcie!!Czy ja też mogęsad(? czuć się warmiakiem?bo w.g Pana Cyfusa
      prawdziwy Warmiak jest katolikiem a z tym ze mną nie bardzo
      • rita100 Re: Zabytki Prus Wschodnich 01.06.06, 21:03
        Tauron - rychtyczny Warnijak powinien być katolikiem , ale pamiętaj , że jest
        cos takiego jak duch i tego ducha napewno masz jak i inni , choc nie spełniam
        warunków warnijskich , ale duch jest i to się liczy najbardziej.

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=144
        Bardzo by tu się przydał przewodnik, ponieważ nie mam az takiej wielkiej wiedzy
        by coś rozpoznać.
        • gajowy555 Re: Zabytki Prus Wschodnich 01.06.06, 22:06
          Rita, jak będzie trochę czasu to i opisy wkleję.
          Jak zwykle chroniczny (nie katar) brak czasu.
          Na razie cieszmy oko łobrozkami...
          • rita100 Re: Zabytki Prus Wschodnich 01.06.06, 22:17
            Łóne só bardzo ciekawe, tlo jo nie ziym co na nich jest. Coś z mitologi ?
            Te postacie. No i nie ziym cy łóne eszcze só , cy to tlo łobrazki stare ?
        • tauron10 Re: Zabytki Prus Wschodnich 02.06.06, 09:29
          Rito!Fajno tylko,że ja nie wierzę w duchy(jak wiesz z definicji).ąle w dobre
          materialne duchy pielęgnujące Tę ziemię jak najbardziej.W takim razie nie będę
          rychtycznym ale jednak Warnijakiem.Dzieki pozdrawiam Wszystkie duchy.Gajowy
          robisz świetną robotę z Rita
          • rita100 Re: Zabytki Prus Wschodnich 02.06.06, 22:20
            Tauron
            Nie zapomnij tylko do nas wstępować , byśmy nie byli osamotnieni sympatycy
            Warniji lub jak kto woli zakręceni warnijko smile
            • gajowy555 Re: Zabytki Prus Wschodnich 02.06.06, 23:16
              Tak , tak. Czam noju ziyncy tam lepsi noma godka bandzie sia kleić.
              Mym rychtycznie musim być zakręceni tam naszó Warnijó, bo godomy jekbyśwa mnieli
              za to zapłacóne.
              A to przecie dopsiyro poczóntek. Mym sia rozkryncomy jek karuzel.
              Chodźta wszystka do noju, bandziewa ło Warniji łozprowiać, bajki i legyndy
              psisać, śpsiywnie grać, łobrozki łoglóndać i z Cyfusem ło życiu godać.
              No jó, to tedy aż drugi roz...
              • tralala33 Re: Zabytki Prus Wschodnich 04.06.06, 13:30
                Zdjęcia mało znanych obiektów w Prusach Wschodnich
                bartosz4.fm.interia.pl/prusy/prusy.html
                • akszugor Warmia i Mazury Pruskie 27.08.06, 17:58
                  Ja uważam się za Prusa smile
                  Nie jest ważne jak będziesz się nazywał/ła, ważne jest że kochasz TĄ ziemię,
                  dbasz o nią...
                  Być może kiedyś Warmia i Mazury Pruskie uzyskają swą autonomię, bo na taką
                  zasługują, ale to długa historia na przyszłość.
                  Wszystkim miłośnikom składam podziękowania za zdjęcia i wypowiedzi.
                  Polecam stronę którą robię: pruthenia.strefa.pl ze zdjęciami grodzisk oraz
                  słownikiem języka... pruskiego!
                  • fedar Re: Warmia i Mazury Pruskie 27.08.06, 21:33
                    Witaj!
                    Miło spotkać kogoś z Pruthenii. Szkoda, że zarzuciliście "Aestiorum Gentes", bo to był fajny projekt. Czy będą uzupełnione relacje z wypraw z nim związanych?
                    Pozdrawiam serdecznie.
                  • tralala33 Re: Warmia i Mazury Pruskie 28.08.06, 20:47
                    Kaīls anksteīnai
                    O Prusach też tu nie zapominamy - trzeba będzie tylko odświeżyć ten wątek. Nie
                    ukrywam, że nie jedna informacja pochodzi ze strony, którą nam rekomendujesz.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=41339652
                    Pozdraziam z Warniji.
      • tralala33 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 29.08.06, 21:40
        miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35186,3580654.html
        Wystawa “Atlantyda Północy. Dawne Prusy Wschodnie w fotografii z lat 1864-
        1944". W Galerii Sztuki Współczesnej BWA, al. Piłsudskiego 38 czynna już tylko
        do niedzieli 3 września! w godz. 10-17, Bilet normalny 6 zł, ulgowy 3 zł.

"Atlantyda Północy" to wystawa zdjęć, które od 1864 do 1944 roku powstawały na
        zlecenie Urzędu Konserwatora Zabytków z Królewca. Liczni fotografowie
        uwieczniali na nich architektoniczne zabytki, rzeźby, drewniane chaty, wnętrza
        kościołów i pałaców. Pod koniec II wojny całe archiwum królewieckiego
        konserwatora miało być wywiezione do Niemiec. Nigdy tam nie dotarło, pociąg
        pełen szklanych negatywów i map został porzucony na toruńskiej bocznicy.
        Kilkoma tysiącami eks-ponatów zaopiekował się Instytut Sztuki PAN w Warszawie.
        W 1993 roku olsztyński pisarz i poeta Kazimierz Brakoniecki i Konrad Nawrocki z
        PAN odkryli je na nowo. Wybrali 517 zdjęć i stworzyli z nich reportaż o tym,
        jak kiedyś wyglądały Prusy Wschodnie.
    • gietpe Re: Historia tej ziemii w obiektywie 10.09.06, 21:56
      TO już historia schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=257
    • gietpe Re: Historia tej ziemii w obiektywie 10.09.06, 21:57
      schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=258
      • rita100 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 17.09.06, 19:55
        schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=144
        A chto może wyjaśnić co jest na tych zdjęciach i czy ten zamek jeszcze
        istnieje ?
        • rita100 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 17.09.06, 20:07
          Ciekawe czy powstała książka albumowo-wyjasniająca poszczególne zdjęcia z
          zabytków Prus Wschodnich ?
          • gajowy555 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 28.12.06, 12:46
            Ło ksiójżce to nic nie zim, ale je psiankno płytka z łobrozkami. Jek kedajś cias
            bandzie to i Waju połoglóndać łoddo...
            • gajowy555 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 28.12.06, 13:25
              A tu mocie eszcze pora łobrozków. W kolejności: Łolstyn, Morąg, Dobre Miasto i
              Mikołajki...

bi.gazeta.pl/im/9/3185/z3185519X.jpg
              bi.gazeta.pl/im/0/3185/z3185520X.jpg
              bi.gazeta.pl/im/1/3185/z3185521X.jpg
              bi.gazeta.pl/im/2/3185/z3185522X.jpg
              • tralala33 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 29.12.06, 21:40
                Ten łobrazeczek pamnientam z Atlantydy. Nie rozpoznałam co to je Dobre Mniasto.
                bi.gazeta.pl/im/1/3185/z3185521X.jpg
                • gajowy555 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 05.01.07, 12:06
                  tralala33 napisała:
                  > Ten łobrazeczek pamnientam z Atlantydy. Nie rozpoznałam co to je Dobre Mniasto.
                  > bi.gazeta.pl/im/1/3185/z3185521X.jpg

No jó, premia za spostrzegawczość i w nagroda wersja atlantydowa...
                  schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_Obraz%20048%2B.JPG
                  • zbyszek07 Re: Historia tej ziemii w obiektywie 04.04.07, 07:48
                    w Olsztynie tez sie zmienialo przez lata...
                    Tam gdzie przed woja byl warsztat Opla,
                    po wojnie dworzec PKS,
                    a teraz mieszkania i sklepy...
                    Tak to sie juz przeplata...

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,59771484,60161444.html
                    smile
                    • warnija Re: Historia tej ziemii w obiektywie 10.04.07, 14:54
                      Z tego wszystkiego, dopiero teraz znalazłem ten wpis.
                      Bardzo Ci Zbyszku dziękujemy, za to co robisz na Foto Forum Olsztyn.
                      Dzięki Tobie przypominamy sobie stare, dobre czasy i klimaty Olsztyna, tego
                      którego już po wielokroć nie ma. Dzięki za już i prosimy o jeszcze.
                      No i oczywiście wpadaj do nas częściej. Jesteś zawsze mile widzianym gościem !
                      Gdybyśmy jeszcze choć trochę mogli czerpać z Twojej twórczości...
                      ale to już sprawa do omówienia przy cieplejszej pogodzie smile
                      Pozdrawiamy...
                      Warnija
    • freemason Jeny, jakie te zdjyncia so psiankne... 11.07.07, 22:51
      Szczególnie ten rynek w Morągu - żal utraconego świata, żal Prus Wschodnich,
      żal pięknych kamieniczek...
      No, ale może tak musiało być? Szaleństwo rozpoczęło się na tej ziemi nie w
      1945, nie w 1939 r., ale grubo wcześniej.
      Tyle że jak to się zdarza w historii, najbardziej zapłacili za nie ci co
      najmniej zawinili: Mazurzy i Warmiacy...
      • rubaszny85 Re: Jeny, jakie te zdjyncia so psiankne... 01.11.07, 13:38
        Piękne zdjęcia!!!
        Zrobiliście kawał wspaniałej pracy, gratulacje!!!

Za każdym razem, gdy oglądam zdjęcia dawnych Prus Wschodnich, ogarnia mnie
        ogromny żal, że nie ma już tych pięknych zamków, dworków, pałacyków i
        kamieniczek. Serce się kraje na myśl, że tyle urokliwych miejsc zginęło w
        otchłani bezlitosnej historii...
        Dlatego trzeba pielęgnować to, co zostało i pamiętać o tym, czego już nie ma...
        Może czas, by założyć Stowarzyszenie Miłośników Prus Wschodnich? A może już
        istnieje podobna inicjatywa, a ja o niczym nie wiem?

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję tych pięknych zdjęć!
        • rita100 Re: Jeny, jakie te zdjyncia so psiankne... 10.11.07, 22:36
          Dziankujewa za gratulacje. Gajowy zrobziuł kawał pracy, dzianki niaj możem
          sobzie tlo wyobrazić jek dawni buło.
          Tero pono je nowocześnie, ale rychtycznie nie swojsko jek kedajś bywało.

pozdraziam
          • rita100 Re: "Mapa miejsc odnalezionych" 10.07.08, 21:59
            Radiowa wycieczka Pani Jackiewicz-Garniec
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=81728643
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka