Gość: Zgierzak IP: 62.233.181.* 27.02.05, 16:18 Znalazłem informacje że w Kielcach przymiarzaja sie do budowy tramwaju. Jednak widzą jakoś przyszłosc w tramwajach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: Tramwaj w Kielcach 27.02.05, 16:47 Żeby nie skończyło się tylko jak w Radomiu... Ciekawe czy tamtejsze wagony tramwajowe nadal stoją, czy już je ktoś odkupił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj w Kielcach IP: 195.69.82.* 27.02.05, 17:14 A co bylo w Radomiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Tramwaj w Kielcach IP: 217.153.156.* 27.02.05, 18:49 Kupili wagony, ale zgniły w krzakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj w Kielcach IP: 195.69.82.* 27.02.05, 19:50 Kiedy, jakie. Tyle co napisales to i ja wiem Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Tramwaj w Kielcach 27.02.05, 19:55 Dwa składy używanych Tatr na pokaz, żeby w Radomiu wiedzieli, że pomysłodawca poważnie traktuje koncepcję budowy tramwaju. Postawiono je na terenie niedoszłego przewoźnika, który sądził, że pomysł inwestycji przejdzie w Radzie Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Tramwaj w Kielcach IP: 217.153.156.* 27.02.05, 21:36 Tu rękopis się urywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Tramwaj w Kielcach IP: 81.168.184.* 28.02.05, 00:31 Ze strony Rynku Kolejowego: Tramwaj w Kielcach w 2009 roku dodano: 22-02-2005 Już na początku 2009 roku będzie kursował kielecki tramwaj - wynika z harmonogramu prac przygotowanego przez NOT. Wniosek o jego budowę w ramach Wieloletniego Programu Inwestycyjnego trafił już do ratusza - pisze Gazeta Wyborcza. To prawdopodobnie jeden z pierwszych wniosków zgłoszonych do WPI. - Musimy się spieszyć, jeśli chcemy realnie myśleć o wybudowaniu tramwaju za pieniądze unijne na lata 2007-2013 - mówił Stanisław Nowak, prezes kieleckiego NOT, podczas wczorajszego spotkania Towarzystwa Urbanistów Polskich. Z harmonogramu przedstawionego we wniosku wynika, że do końca września 2005 roku powinien być opracowany i zatwierdzony przez Rade Miejską "Zintegrowany plan rozwoju komunikacji miejskiej". W kwietniu 2006 roku powinno być przygotowane studium wykonalności budowy tramwaju na linii D1browa - Dworzec PKP wraz z zajezdnią. Sam projekt budowy wzbudził jednak wiele kontrowersji podczas spotkania TUP. - Nie jesteśmy przeciwnikami ani zwolennikami tej koncepcji. Chcemy jednak poznać wszystkie argumenty, bo jak na razie odbywa się tylko dyskusja w prasie i słychać pojedyncze głosy - mówi Jacek Sztechman, szef świętokrzyskiego oddziału TUP. Dlatego na spotkanie zaproszono m.in. przedstawicieli policji, Zarządu Transportu Miejskiego, architektów i drogowców. - Nie możemy podjąć decyzji w sprawie tramwaju, bo cały czas nie wiemy, jak wyglądają prognozy demograficzne i jaka będzie liczba podróżnych na tych trasach. Nie wiemy, co z hałasem, stanem dróg i jaka będzie rola autobusów - wylicza Halina Major z Politechniki Świętokrzyskiej. Drogowcy i ZTM zwrócili uwagę, że brakuje kompleksowej analizy przepływu pasażerów i sieci komunikacyjnej. - Istnieje potrzeba rozwoju komunikacji zbiorowej, ale trzeba się zastanowić, czy ma to być akurat tramwaj - mówi Bronisław Wawrzynkiewicz z MZD. - Do dalszej dyskusji są potrzebne szczegółowe dane. Poprosimy o nie pomysłodawców kieleckiego tramwaju - mówił Sztechman. (źródło: Gazeta Wyborcza, 18 lutego 2005) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Tak od 20 lat..... IP: *.prokom.pl 28.02.05, 15:45 .... juz słychac o tramie w Kielcach było. Jednocześnie przębakiwano o odbudowaniu tramwajów w Wałbrzychu w połowie lat 80tych. Co do Kielc - tak tam tramwaj mia szansę na powodzenie. Całkiem spore miasto, zatłoczone. Kilka ulic pozwalających na budowę wydzielonego torowiska. Tylko czy lobby "naftowe" pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
belyall Tramwaj w Płocku. 28.02.05, 17:16 W zasadzie to samo, słychać i na tym na razie koniec. Choć? Nawet ostatnio jakąś trasę zbudowali z uwzględnieniem przyszłego tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Metro w ..Sieradzu IP: *.155.popsite.net 01.03.05, 02:08 Bylo to w epoce Gierka kiedy nastapil podzial na 49 wojewodztw. Mialo byc tak jak w USA. Lodzki "Glos Robotniczy " byla taka gazeta (organ "naszej partii") w ktorej znalazl sie wywiad z pierwszym sekretarzem PZPR z nowo utworzonego wojewodztwa..sieradzkiego. Na pytanie reportera co sadzi o nowym wojewodztwie odpowiedzial "spelnilo sie marzenie mojego zycia,Sieradz zostal miastem wojewodzkim" , a co byscie jeszcze towarzyszu chcieli aby sie pelnilo? Chcialbym aby w Sieradzu bylo...metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Metro w ..Sieradzu IP: 80.51.227.* 01.03.05, 09:29 Gość portalu: axx napisał(a): > "spelnilo sie marzenie mojego zycia,Sieradz zostal miastem > wojewodzkim" , a co byscie jeszcze towarzyszu chcieli aby sie pelnilo? > Chcialbym aby w Sieradzu bylo...metro. Trudno nawet z gościa się śmiać - chciał dla swojego miasta jak najlepiej i uważał, że metro to świetny krok. W epoce Gierka wszystko było możliwe, więc mogło się okazać, że metro w Sieradzu by zbudowali szybciej niż w Warszawie. Były takie miasta, które tramwaju się pozbyły, Bielsko-Biała na przykład. Moja koleżanka tam mieszkająca mówiła mi kiedyś, że Łódź zaanektowała jakiś ich stary wagon. Nawet nie wiem czy to prawda, nie wiem czy Bielsko miało tory 1000mm czy szersze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś