martulinek Re: Kiedy? 18.01.04, 20:23 cos mi sie zle wcisnelo na poczatek takie samo pytanie zadalam juz na forum zdrowie kobiety - ale moze tu mi ktos odpowie...!!! wklejam moj list: KIEDY? - jeszcze raz... martulinek 18.01.2004 18:54 odpowiedz na list odpowiedz cytując Juz wczesniej zadawalam to pytanie - prosze mi powiedziec, kiedy mozna ponownie starac sie o dziecko po poronieniu samoistnym (bez wylyzeczkowania) w ok. 3 tygodniu od zaplodnienia... Moj lekarz powiedzial, ze jeszcze w tym cyklu jest za wczesnie, ile cykli sobie odpuscic... • Re: i jeszcze o bolu... martulinek 18.01.2004 19:11 odpowiedz na list odpowiedz cytując i jeszcze jedno pytanie, to 6 dzien krwawienia, a wlasciwie plamienia - caly czas boli mnie podbrzusze (jajniki? macica?), ale nie tak jak w czasie miesiaczki - to jakby bardziej wrazenie pelnosci, rozciagnie w podbrzuszu, bolraczej klujacy - czy to normalne po poronieniu, czy zaczyna sie jakis proces zapalny? generalnie czuje sie oslabiona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikas Re: Kiedy? IP: *.aster.pl 18.01.04, 22:41 Witam.Nie jestem ekspertem,ale nasuwa mi się taka odpowiedz.Skoro po poronieniu z wyłyzeczkowaniu lekarze zalecają ponowne starania po 6 miesiacach to po takim,jak twoje myślę,że 2-3 cykli i możecie śmiało zaczynać próby.Osłabiona jesteś bo to przeciez burza hormonalna.wszystko wraca do normy (obkurcza się i goi) i stąd te bóle to tak na mój rozum.Zawsze możesz zapytać swojego gina.Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kiedy? 19.01.04, 12:43 Gość portalu: vikas napisał(a): > Witam.Nie jestem ekspertem,ale nasuwa mi > się taka odpowiedz.Skoro po poronieniu > z wyłyzeczkowaniu lekarze zalecają ponowne > starania po 6 miesiacach to po takim,jak twoje > myślę,że 2-3 cykli i możecie śmiało zaczynać > próby.Osłabiona jesteś bo to przeciez burza > hormonalna.wszystko wraca do normy (obkurcza się i goi) > i stąd te bóle to tak na mój rozum.Zawsze możesz zapytać > swojego gina.Powodzenia!!! po poronieniu nalezy odczekac 3 miesiace, a konkretnie: sluzowka macicy (po lyzeczkowaniu) musi 2 razy sama sie zluscic. w kolejnym 3 cyklu mozna sie starac. po poronieniu samoistnym ( do 7 dni po terminie spodziewanej miesiaczki) nie trzeba czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: femalespirit Re: Kiedy? IP: 212.180.158.* 19.01.04, 10:20 Martulinku, przykro mi z powodu Twej straty. Po poronieniu samoistnym mozna sie starac wlasciwie od razu, chociaz lekarze zalecaja odczekanie do pierwszej normalnej miesiaczki (czyli 1 cykl). A to w tym celu, by latwiej oznaczyc wiek ciazy (wedlug OM), krwawienie zwiazane z poronieniem normalna miesiaczka nie jest i to wprowadza nieco zamieszania. Ale znam dwie kobiety szczesliwie zaciazone zaraz po poronieniu. Bole to normalne przy poronieniu, nawet tak wczesnym. Jesli sie beda utrzymywac lub bedziesz miala goraczke, to lepiej odwiedzic lekarza. Trzymaj sie cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: Kiedy? 19.01.04, 12:36 Bardzo dziekuje za odpowiedz, podniosla mnie duchu. Dzis czuje sie juz lepiej. Dzielnie sie w miare trzymam. Niestety to moje drugie poronienie, z tym ze po pierwszym musialam miec wykonany zabieg i wtedy bylo troche inaczej niz teraz. Stad moje watpliwosci. Jeszcze raz dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
asiz Re: Kiedy? 19.01.04, 12:39 cześć, ja poroniłam w 11 tyg. i miałam łyżeczkowanie, lekaż, który prowadził moja ciążę mówił, abym z kolejną ciążą poczekała 6m. by organizm doszedł do siebie, z kolei ten do którego chodzę teraz, stwierdził, że po 2-3 m. można było się już starać. Jeżeli będziesz juz na siłach możesz zacząć planować, myśle, że nie musisz czekać, aż 6 m, z uwagi, że poroniłaś b. wcześnie. o bólu - ja po kilku dniach od zabiegu łyż. nie mogłam chodzić, siadać, strasznie bolał mnie brzuch, dostałam jakiś stan zapalny, poszłam do lekarza i przepisał jakieś tabletki - pomogło. Więc jeżli czujesz, że coś się dzieje to idź do lekarza, musisz być zdrowa by móc donosić fasolkę - bardzo Ci tego życzę i wszystkim innym kobitkom Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kiedy? 19.01.04, 12:41 martulinek napisała: trzy tygodnie od zaplodnienia to ok tydzien po spodziewanej miesiaczce? moj lekarz twierdzi, ze takie poronienia zdarzaja sie wielu kobietom i spora czesc z nich nawet nie wie, ze jest w ciazy.jesli poronienie bylo miesiaczka to od nowego cyklu nowe starania. tak mowi moj lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: Kiedy? 19.01.04, 12:49 Niestety wizyte u lekarza mam dopiero w poniedzialek - dowiem sie wtedy wiecej. No ale chyba jak kazda z nas - jestem niecierpliwa. Poki co lekarz powiedzial, ze w tym cyklu to moge najwyzej: "rozaniec z mezem odmawiac". Takze codzienie mierze temperature z ciekawosci, bo anuz owulacja mi sie przesunie na dzien po wizycie lekarskiej i okaze sie, ze jednak juz mozna... Taka mam nadzieje, ale jesli nie, to moze luty okaze sie byc tym szczesliwym miesiacem! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kiedy? 19.01.04, 12:52 martulinek napisała: > Niestety wizyte u lekarza mam dopiero w poniedzialek - dowiem sie wtedy > wiecej. No ale chyba jak kazda z nas - jestem niecierpliwa. Poki co lekarz > powiedzial, ze w tym cyklu to moge najwyzej: "rozaniec z mezem odmawiac". > Takze codzienie mierze temperature z ciekawosci, bo anuz owulacja mi sie > przesunie na dzien po wizycie lekarskiej i okaze sie, ze jednak juz mozna... > Taka mam nadzieje, ale jesli nie, to moze luty okaze sie byc tym szczesliwym > miesiacem! podobno po poronieniu plodnosc troche inaczej wyglada tzn dni plodne moga byc wtedy kiedy sie ich nie spodziewamy. Odpowiedz Link Zgłoś