madziaaaa 02.05.07, 11:31 na maturze, bodajże za 2 lata. Gdyby tak było kiedyś, to do tej pory bym matuty nie miała! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarah_black38 Re: matma ma być obowiązkowa 02.05.07, 11:46 Ja swoją maturę zdawałam w 87 roku. Matma byla obowiązkowa, do tego jeszcze zdawaliśmy propedeutykę wiedzy o społeczeństwie ( dzś to wos ).Całe szczęście,ze parii politycznych na ten czas było niewiele ( jedyna słuszna PZPR, dziś już śp. ) W życiu jak do tej pory oblałam dwa egzaminy: teoretyczny na prawko i test ołówkowy, hihi..... Odpowiedz Link
sarah_black38 Re: matma ma być obowiązkowa 02.05.07, 11:47 chciałam napisać praktyczny, z jazdy po mieście. Gapa ze mnie. Na teorii zrobiłam jeden bląd, chciałam go poprawić, ale nie mieszałam już!!!! Odpowiedz Link
dzoaann Re: matma ma być obowiązkowa 02.05.07, 12:01 A ołówkowy to jaki, bo ciemna jestem? Odpowiedz Link
sarah_black38 Dzoaann 02.05.07, 12:15 Test ołówkowy polega na sprawdzeniu, czy masz już obwisły biust. Wkładasz po cycka ołówek, jak nie wypadnie to katastrofa. No i właśnie oblałam, buuuuuuu.......... Odpowiedz Link
dzoaann Re: Dzoaann 02.05.07, 13:42 aaaa Dzięki. nie zdałabym nawet w młodości, mam wielkie cycki.To znaczy,że juz jako nastolatce mi obwisly? Odpowiedz Link
sarah_black38 Re: Dzoaann 02.05.07, 15:32 Absolutnie. Jak nie wypada to już obwisły!!!!! Jeszcze nie tak dawno było Ok, ołówek wypadał. Po 15 miesięcznym karmieniu Ani mam dwie zwisające skarpetki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i ołówek dzielnie się trzyma pod skórą. Odpowiedz Link
madziaaaa Re: Dzoaann 02.05.07, 15:53 ja już wolę nie sprawdzać. Po cóż mi kolejny kompleks! Odpowiedz Link
dzoaann Re: Dzoaann 02.05.07, 17:53 buahahaha)) a ja 2 chłopów wykarmiłam, niby dawno, ale jednak) Normalnie Afrykanka z cyckami do kolan ze mnie)) Odpowiedz Link
kata123 Re: matma ma być obowiązkowa 02.05.07, 18:32 ja też zdalam, na 5. możecie mnie zlinczować, ale moim zdaniem powinna być obowiązkowa. Odpowiedz Link
gusia210 Re: matma ma być obowiązkowa 02.05.07, 19:43 zdawałam z biologii z matmą byłoby kiepsko Odpowiedz Link
zona_mi Kata, dlaczego powinna być? 02.05.07, 21:05 Zdawałam biologię, w pierwszym roku, kiedy matematyka nie była obowiązkowa. I naprawdę byłam szczęśliwa z tego powodu, że nie jest. Odpowiedz Link
kata123 Re: Kata, dlaczego powinna być? 03.05.07, 21:32 dla mnie jest to przedmiot, który kapitalnie uczy logicznego myślenia. a na maturze nikt nie wymagal nie wiadoma czego, tylko wlaśnie znalezienia sposobu. nie mósialaś nawet znać wzorów, bo calkiem legalnie można bylo mieć "tablice matematyczne". a poza tym zauwazylam, ze dużo ludzi poczytuje sobie za honor stierdzenie, że nie zdaloby matury z matmy. ja uważam, że czlowiek ogólnie wyksztalcony, powinien mieć pewien zasób wiadomości ze wszystkich dziedzin (podkreślam jeszcze raz, że nie chodzi mi o matematykę wyższą, bo takiej nikt na maturze nie wymagal). a szczególnie drażniąco dziala na mnie stwierdzenie, że ktoś jest humanistą i nie ma glowy do przedmiotów ścislych. to znaczy, że nie potrafi dodawać, odejmować, itp... jakoś tzw. "umysly ścisle" raczej dobrze mówią po polsku i nie usprawiedliwiają sie, że nie maja glowy do przedmiotów humanistycznych. strasznie sie rozpisalam, mam nadzieję, że wszystkie "nie matematyczki" sie na mnie nie obrażą, ale w dużym stopniu na moje przekonanie o konieczności wprowadzenia obowiązkowej matmy mają wlaśnie takie "bohaterskie postawy humanistów". Odpowiedz Link
sarah_black38 Re: Kata, dlaczego powinna być? 04.05.07, 08:07 Zazwyczaj mistrzami ortografii są tzw. umysły ścisłe, czyli matematycy , fizycy. Może dlatego,żw właśnie maja dobrą pamięć i logicznie myślą. Więc jest coś na rzeczy. Odpowiedz Link